alex_ 08.12.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marczysławo droga - właśnie pod wpływem Gp oraz GW zaczęłam szybko myśleć tych kredytach. Ale to nie takie kolorowe jakby zdawać się mogło. Poza tym muszę najpierw zdobyć pozwolenie na budowę a potem pukać do banków... A mogę zapytać na jaki kredyt sie zdecydowałaś PLN czy CHF? Właśnie zdecydowałam - co nagle to po diable! Pokusiła mnie ulga odsetkowa. To byłoby ciekawe - nie ważne w jakiej walucie. Niestety ważna tylko do końca br. więc odpada. Natomiast planowane preferencyjne kredyty z dopłatą ukażą się na rynku z początkiem roku ale nic o nich jeszcze nie wiadomo. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie ostudziłam się i robię jak przykazano - od początku. Zaczynam od wniosku o wypis - właśnie zaraz zadzwonię go gminy BB czy już gotowy. Potem inne papiery. No właśnie - projekt i media. Sporo latania! Dopiero potem kredyt, ale będzie to już rok 2007! Liczyłam na pomoc forumowiczów w sprawie kredytu - ale tu chyba nikt nie buduje na kredyt...?! tu wszyscy na kredyt mniejszy albo wiekszy BPH jest beee jak dla nas, my CHF w millennium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marczysławo droga - właśnie pod wpływem Gp oraz GW zaczęłam szybko myśleć tych kredytach. Ale to nie takie kolorowe jakby zdawać się mogło. Poza tym muszę najpierw zdobyć pozwolenie na budowę a potem pukać do banków... A mogę zapytać na jaki kredyt sie zdecydowałaś PLN czy CHF? Właśnie zdecydowałam - co nagle to po diable! Pokusiła mnie ulga odsetkowa. To byłoby ciekawe - nie ważne w jakiej walucie. Niestety ważna tylko do końca br. więc odpada. Natomiast planowane preferencyjne kredyty z dopłatą ukażą się na rynku z początkiem roku ale nic o nich jeszcze nie wiadomo. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie ostudziłam się i robię jak przykazano - od początku. Zaczynam od wniosku o wypis - właśnie zaraz zadzwonię go gminy BB czy już gotowy. Potem inne papiery. No właśnie - projekt i media. Sporo latania! Dopiero potem kredyt, ale będzie to już rok 2007! Liczyłam na pomoc forumowiczów w sprawie kredytu - ale tu chyba nikt nie buduje na kredyt...?! Ja biorę kredyt z mbanku. Nękałem ich z pół roku, bo opcje się zmianiały. Najpierw kredyt budowlany, potem na kupno domu, mieszkania. W każdym razie znam te ich wszystkie wymagania papierkowe, oprocentowania, symulacje spłat, zdolność kredytową itp. Gromadzimy dokumenty a kredyt prawdopodobnie luty 2007 bo na pozwolenie długo się czeka. Nie chce polecać tego banku, bo jeszcze nie wiem jak w praktyce będzie to wyglądało (np. zaakceptowanie kosztorysu, terminy transz itp.). Z drugiej strony założyliśmy tam konto z żoną właśnie w celu wzięcia kredytu hipotecznego, mają małę oprocentowanie (ale są pewnie banki z jesze mniejszym bo boom jest straszny teraz na hipoteki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.12.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 oczywiście koło betoniarni :P, Aga Faciowa, przeżyjecie taki nalot o 11:30 (ciekawa jestem kto ostatecznie dojedzie) PS kusząca Aga kogoś potrzebuje, ktoś zna namiary Jestem ciekawy jak to będzie na tym naszym spotkaniu? Cześć jestem Marcin z bydzi...... No nieee, czesc jestem ten co sie uczepil tego sołtysa albo ten co popsuje widok, albo zabiore z połowę dróg we wsi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.12.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Uwaga - pierwszy krok zrobiony!! Dzwoniłam do gminy BB - czeka tam na mnie wypis z planu zagospodarowania przestrzennego. Teraz muszę to odebrać i podjechać na Z.Augusta. Powiedziano mi, że nie będzie mi potrzebna decyzja o warunkach zabudowy, więc 1 papier odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 No nieee, czesc jestem ten co sie uczepil tego sołtysa albo ten co popsuje widok, albo zabiore z połowę dróg we wsi :P No właśnie, że też sam na to nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Uwaga - pierwszy krok zrobiony!! Dzwoniłam do gminy BB - czeka tam na mnie wypis z planu zagospodarowania przestrzennego. Teraz muszę to odebrać i podjechać na Z.Augusta. Powiedziano mi, że nie będzie mi potrzebna decyzja o warunkach zabudowy, więc 1 papier odpada. Jestem tylko troszke dalej z papierkami niż ty. Proponuje o ile masz już mapki składać papiery do energetyki na kąpielową ja już czekam i czekam, dzwonie prawie codziennie. Jeżeli kupiłas działke niedawno to na Z.Augusta jeszcze nie idź bo w wypisie nie będziesz figurować jako właściciel działki. Ja byłem też przedwcześnie, szkoda czasu mówie Ci. Ten papierek akurat może poczekać, nie jest potrzebny do adaptacji. Pozdrawiam i służe pomocą jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 08.12.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dori wysłałam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.12.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jestem tylko troszke dalej z papierkami niż ty. Proponuje o ile masz już mapki składać papiery do energetyki na kąpielową ja już czekam i czekam, dzwonie prawie codziennie. Jeżeli kupiłas działke niedawno to na Z.Augusta jeszcze nie idź bo w wypisie nie będziesz figurować jako właściciel działki. Ja byłem też przedwcześnie, szkoda czasu mówie Ci. Ten papierek akurat może poczekać, nie jest potrzebny do adaptacji. Pozdrawiam i służe pomocą jakby co. Jaki papierek może poczekać? Działkę kupiliśmy jakieś 3 lata temu. Do energetyki idę z wypisem, który odbiorę z gminy, tak? No a inne media? Złożyłeś papiery? Chodzi mi o wodę, bo gaz nam na razie odpada. Niestety sołtysowa Alex jeszcze ni załatwiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 08.12.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Zapraszam wszystkich. Dom jest duży.Fajnie, ze tak mniej więcej wiem o której się zjawicie.Teraz wiemy jak sobie ustawić dalszy ciąg dnia. PS. Jak wieźmiecie ze sobą po kubeczku to zrobię kawę. Bo zastawy to jeszcze nie mam na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jaki papierek może poczekać? Działkę kupiliśmy jakieś 3 lata temu. Do energetyki idę z wypisem, który odbiorę z gminy, tak? No a inne media? Złożyłeś papiery? Chodzi mi o wodę, bo gaz nam na razie odpada. Niestety sołtysowa Alex jeszcze ni załatwiła Jak masz 3 lata działkę to spokojnie możesz iść na Z.Agusta. Do energetyki potrzebujesz tylko mapkę i musisz wypełnić wniosek (najlepiej zrób to w domu tak jak ja, bo oni mało komunikatywni tam są). Możesz pobrać z tej strony: http://www.klient.enea.pl/index.php?adm=&page_id=59 Wodę dostałem od ręki, bardzo fajna babeczka (byłem 2 razy bo musiałem małżonkę dopisać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 08.12.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dori wysłałam na priv. dori przeczytałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Zapraszam wszystkich. Dom jest duży. Fajnie, ze tak mniej więcej wiem o której się zjawicie. Teraz wiemy jak sobie ustawić dalszy ciąg dnia. PS. Jak wieźmiecie ze sobą po kubeczku to zrobię kawę. Bo zastawy to jeszcze nie mam na działce. Dziękuje ślicznie za zaproszenie. Myślę, że tylko wpadniemy z małżonką i się przywitamy. Tyłka nie będziemy zawracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.12.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Zapraszam wszystkich. Dom jest duży. Fajnie, ze tak mniej więcej wiem o której się zjawicie. Teraz wiemy jak sobie ustawić dalszy ciąg dnia. PS. Jak wieźmiecie ze sobą po kubeczku to zrobię kawę. Bo zastawy to jeszcze nie mam na działce. Weźmiemy co trzeba PS a propo kredytu to zadowoleni?? nic nie narzekacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.12.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marcin z Bydzi - pytam aby się upewnić - o jakiej mapce mówisz? A nie powinnam najpierw mieć adaptacji? Inaczej: -mam wypis z Gminy, -mogę podejść na Z.Augusta - no właśnie po co tam idę? -kupuję upatrzony projekt -Z wypisem i z projektem powinnam zaadoptować teren -potem chyba dopiero media? -teraz pozwolenie na budowę Oświećcie laika - bo trochę mi się to zaczyna przestawiać... [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marcin z Bydzi - pytam aby się upewnić - o jakiej mapce mówisz? A nie powinnam najpierw mieć adaptacji? Inaczej: -mam wypis z Gminy, -mogę podejść na Z.Augusta - no właśnie po co tam idę? -kupuję upatrzony projekt -Z wypisem i z projektem powinnam zaadoptować teren -potem chyba dopiero media? -teraz pozwolenie na budowę Oświećcie laika - bo trochę mi się to zaczyna przestawiać... [/url] Z mapką w energetyce to jest tak, że im obojętnie 1:500, 1:1000 Z.Augusta-wypis z ewidencji rejestrów i grunrów Wypis z planu zagospodarowania z gminy potrzebny do adaptacji od energetyki i wodociągów dostaniesz warunki techniczne przyłącza, możesz to już załatwiać jak masz mapki Jak kupisz projekt (kup przez biuro w którym będziesz adoptować, faktura jest na ciebie a oni między sobą się lepiej porozumieją jakby co),oddaj do adaptacji wraz z warunkami od wodociągów i energetyki i wypisem z gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marcin z Bydzi - pytam aby się upewnić - o jakiej mapce mówisz? A nie powinnam najpierw mieć adaptacji? Inaczej: -mam wypis z Gminy, -mogę podejść na Z.Augusta - no właśnie po co tam idę? -kupuję upatrzony projekt -Z wypisem i z projektem powinnam zaadoptować teren -potem chyba dopiero media? -teraz pozwolenie na budowę Oświećcie laika - bo trochę mi się to zaczyna przestawiać... [/url] A i najważniejsze pozwolenie na budowe dostaniesz jak zaadoptujesz projekt ( wrysują ci prąd, wodę, kanalize kwiatki drzew i inne pierdoły ) i złożysz wniosek o pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Dori jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na priva. Reszta forumowiczów ma te wszystkie formalności za sobą i szkoda miejsca na forum (jeszcze mnie Alex_ opie...y, że zaśmiecam forum a ja sie jej boję , wystarczająco już podpadłem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.12.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jeszcze raz: - wypis z gminy - mapka (z Geoplanu?) - prąd i wodociągi - Z. Augusta - wypis z ewidencji rejestrów i gruntów - projekt - adaptacja Teraz lepiej? Projekt brutto ok 1600 zł. Co do adaptacji - to mam się przygotować na kolejne 1500 zł kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.12.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Marci z Bydzi dziękuję za ostrzeżenie Wiem, że większość już ma to za sobą... Każdy miał trochę swego czasu i miejsca na forum w tym temacie. Ale są i tacy (mam nadzieję) którzy też dopiero zaczynają... (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 08.12.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 DoriTy z resztą będziesz chyba jutro nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts