Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Dori jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na priva.

Reszta forumowiczów ma te wszystkie formalności za sobą i szkoda miejsca na forum (jeszcze mnie Alex_ opie...y, że zaśmiecam forum a ja sie jej boję :o , wystarczająco już podpadłem :wink: )

To nie rób ze mnie potworka, już taka straszna nie jestem.

A piszcie sobie co chcecie, ja już zapomniałam jak to było na tym etapie, ale innym może się to przydać, bo Was sporo jest teraz co zaczynają, a my możemy przypomnieć sobie, albo poczytać co się zmieniło, albo przewinąc o kilka postów niżej :D

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie rób ze mnie potworka, już taka straszna nie jestem.

A piszcie sobie co chcecie, ja już zapomniałam jak to było na tym etapie, ale innym może się to przydać, bo Was sporo jest teraz co zaczynają, a my możemy przypomnieć sobie, albo poczytać co się zmieniło, albo przewinąc o kilka postów niżej :D

No nie wiem nie wiem. Już widzę oczami wyobraźni jak napuszczasz jutro na mnie swojego wielkiego psiuna :D

@ Marcin z Bydzi: Nam się też przydadzą Twoje rady i wskazówki.... Właśnie podpisaliśmy umowę przedwstępną na działeczkę.... Jakoś tak średnio mi teraz... Z jednej strony radość, ale jak pomyślę, ile papierów i innych pierdołów przed nami, to aż się odechciewa...

Ale powolutku do celu... metodą małych kroczków... może kiedyś dojdziemy :)

Pozdrowionka

Olek (od Asi) :)

@ Marcin z Bydzi: Nam się też przydadzą Twoje rady i wskazówki.... Właśnie podpisaliśmy umowę przedwstępną na działeczkę.... Jakoś tak średnio mi teraz... Z jednej strony radość, ale jak pomyślę, ile papierów i innych pierdołów przed nami, to aż się odechciewa...

Ale powolutku do celu... metodą małych kroczków... może kiedyś dojdziemy :)

Pozdrowionka

Olek (od Asi) :)

Spoko w razie pytań służe pomocą.

W KUPIE SIŁA !!! jak mawiają owsiki :p

Ja zamiast robić własną robotę siedzę w necie i szukam namiętnie projektów... Kurcze - chociaż coś z roboty muszę zrobić... : :(

A niech to.... :lol:

Pozdrowionka

Olek

Witajcie "Olki" :)

Powiem tylko, że my treż wertowaliśmy milion projektów. Najpierw trzeba sobie odp na kilka pytań - koszty budowy (zależy od rodzaju dachu, materiałów itp. w skrócie - im bardziej prosty dom tym tańszy), naturalnie położenie domu na działce - pisaliście, że kupujecie tę węższą. Dla mnie ważna jest funkcjonalność - rozkład pomieszczeń. Więc zaczynałam zawsze oglądać projekt od rzutów...

No i wybraliśmy już projekt. No i czy kupiliśmy? Nieee. Nie wiem dlaczego zwlekam? Może liczę na to, że im dłużej będę się przyglądała tym bardziej będę pewna, że to ten? A może wpadnie mi w ręce inny fantastyczny projekt??? Nie pytaj mnie.

A może zabiorę jutro mój projekt i poradzę się fachowców buraczaków z Murowańca na ogólnym spotkaniu przy betoniarni? :)

Witajcie "Olki" :)

Powiem tylko, że my treż wertowaliśmy milion projektów. Najpierw trzeba sobie odp na kilka pytań - koszty budowy (zależy od rodzaju dachu, materiałów itp. w skrócie - im bardziej prosty dom tym tańszy), naturalnie położenie domu na działce - pisaliście, że kupujecie tę węższą. Dla mnie ważna jest funkcjonalność - rozkład pomieszczeń. Więc zaczynałam zawsze oglądać projekt od rzutów...

No i wybraliśmy już projekt. No i czy kupiliśmy? Nieee. Nie wiem dlaczego zwlekam? Może liczę na to, że im dłużej będę się przyglądała tym bardziej będę pewna, że to ten? A może wpadnie mi w ręce inny fantastyczny projekt??? Nie pytaj mnie.

A może zabiorę jutro mój projekt i poradzę się fachowców buraczaków z Murowańca na ogólnym spotkaniu przy betoniarni? :)

:D

Witaj Dori!

Powoli zaczyna do nas docierać, ile jeszcze roboty przed nami (nie wspominając o kosztach :o )...

Już musieliśmy troszkę zweryfikować plany, co do domku, bo jest cholernie ciężko na tak wąską działkę znaleźc dobrze rozplanowany dom...

Na razie poszukujemy czegoś, co będzie nam najbardziej odpowiadać, a później zobaczymy, jak się to da dostosować...

Z innej beczki - skąd się wzięło to określenie "buraczaków"?? :)

Pozdrowionka

Olek (Asia się mało udziela :( )

Dori

Do tych czynników wpływających na wybór projektu dołoże jeszcze jeden: sposób ogrzewania (wymiary kotłowni), u nas to było dosyć ważne.

zgadza się, przyznam, że na razie nie myśle już o tym. Najpierw zakochałam się w pompie ciepła, ale biorąc pod wzgląd koszty jednak coś bardziej ekonomicznego chyba będzie: albo pelety, albo miał lub węgiel. Na pewno nie prąd, gaz - bo go jeszcze Alex nie załatwiła ;) . Ze zbiornika odpada, olej też raczej nie.

A Wy co macie?

Dori

Do tych czynników wpływających na wybór projektu dołoże jeszcze jeden: sposób ogrzewania (wymiary kotłowni), u nas to było dosyć ważne.

Marcin ma rację. Najpierw: czym można ogrzewać na waszym terenie i zaraz potem czym Wy chcecie ogrzewać dom.

Z gazem i prądem jest bez problemu,, ale olejowe i na węgiel lub eko-groszek to już jest problem.

Do tego trzeba mieć kotłownę i to w miarę dużą.

Przykład: Ogrzewanie eko-groszkiem - tańszy jest nieworkowany, ale trzeba mieć miejsce żeeby go składować. NO ten workowany to tak samo zajmuje miejsce. Dobrze by było by kotłownia była w miarę oddalolna od sypialni, kuchni. Bo się brudzi. Musi być miejsce na postawienie pieca, bojlera, tak aby był swobodny dostęp.

Gdybym to wiedziała rok temu być może kupiłabym inny projekt.

Fajnie jest mieć spiżarnię, jadalnie, salon TV, saunę, garderobę(y), pokój komputerowy, stryszek, miejsce na narzędzia ogrodowe, garaż (njalepiej dwustanowiskowy) itp, itd. :D :D :D :p :p :p :lol: :lol: :lol: Z tego robi się dom 300 m2. :D

Dori

zgadza się, przyznam, że na razie nie myśle już o tym. Najpierw zakochałam się w pompie ciepła, ale biorąc pod wzgląd koszty jednak coś bardziej ekonomicznego chyba będzie: albo pelety, albo miał lub węgiel. Na pewno nie prąd, gaz - bo go jeszcze Alex nie załatwiła ;) . Ze zbiornika odpada, olej też raczej nie.

A Wy co macie?

U nas piec na ekogroszek będzie z uniweralnym rusztem gdzie można palić drenwm i smieciami :p

O peletach zapomnij,ja też chciałem . Porównując koszt peletów do zużycia z np. ekogroszkiem pelety wychodzą drogo. Cięzko jest dostać dobre pelety, pojawiło się mnóstwo producentów którzy jakiś klejów badziewiackich używają i pelety są słabej jakości kalorycznej.

Ale to jest tylko moja opinia, wybór należy do ciebie :roll:

Dori

A Wy co macie?

dori bo dołączysz do listy podpadniętych (RobertEs i Marcin), alex sama ma miejsce na kocioł gazowy i instalację gazową tylko pieniądze na kocioł zjedzone a gazu nadal ni ma, kominek z płaszczem wodnym służy jak na razie