forum_user 02.06.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Kupowałem więźbę w tartaku w Żołędowie cena przystępna , jakość podobno bardzo dobra - spotkałem się z taką opinią od 2 niezaleznych osób- dla mnie istotne było, że gdy zabrakło trochę drewna (bo czasami trudno sprawdzić ilość na budowie) nie mialem problemu z uzupełnieniem braków.Co do cieśli rownież solidni z polecenia, cena normalna.W obu przypadkach nie jestem w stanie zweryfikować prac bo nie znam się na tym, jednak po współpracy, postępie robót i odpowiedzi na moje pytania z uzasadnieniem myslę że są w porządku. Daj znać jeśli będziesz chciała namiary i ceny.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 02.06.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Jeżeli możesz napisz namiary na priv na Forum , podaję tez mój mail [email protected]miem ,że robia albo robili u Ciebie? Pozdrawiam i dziękuję - Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 05.06.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Uff... Wreszcie zalałem ławy. Na tym grzebaniu w ziemi i zalewaniu ław przekroczyłem "zgrubny" kosztorys prawie o 5-6 tysięcy... Koszty nabiły mi różne "drobiazgi" oraz koszty dowozu betonu i pompa. NIGDY więcej umawiania się przez dyspozytora (BETOR) - jak przychodzi do płacenia, koszty okazują się 2-3 x większe... Teraz, po wyjściu z ziemi, wreszcie ruszyło murowanie - co chwila dowożą nowe bloczki. Pójdzie 2 razy więcej, niż w kosztorysie... Chyba, że to murarze w kieszeniach wynoszą te bloczki??? Kto ma ochotę obejrzeć - zapraszam, ul. Na Wzgórzu 32 pozdrawiam Grzegorz PS. Gdzie i po ile kupowaliście stemple? Będę potrzebował ponad 100... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 05.06.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 W zeszłym roku w nadlesnictwie Zielonka - na pewno były tanie. Sprawdzę po ile i Ci napiszę . Dzisiaj zalewałam wieniec nad parterem - miałam pompę z Betoru - mam nadzieję ,ze nie powtórzę Twojego złego doświadczenia z nimi. Pozdrawiam - i miłego budowania . Aha - bloczki dajesz na grubość 38 ,czy 25. Dawałam na 38 i rzeczywiście poszło ich mnóstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 06.06.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Napisz też gdzie ta Zielonka i, jeżeli masz, telefon do nich. Jaką średnicę miały te stemple? Bloczki daję na 25, potem 5 cm styropianu i na 14 ścianka dociskowa. Bloczków wychodzi praktycznie tyle samo, a styropian mam schowany. pozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwusia 07.06.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Witam po dłuższej przerwie. Dla przypomnienia: buduję w Niemczu, projekt Batuta z MTM Styl. Właśnie moi wykonawcy kończą murowanie ścian parteru (BK Solbet, 24 cm na klej). Jeszcze tylko kominy (Schiedel + wentylacja z ceramicznych pustaków dymowych) i 16 czerwca kładziemy strop (filigran z Pubrexu). W związku z tym, tak, jak i Wy szukam stempli - bardzo proszę o informacje! Czy takie z nadleśnictwa są tańsze niż wypożyczenie "profesjonalnych"? Wiem, te pierwsze mogę ostatecznie spalić w kominku, ale jak dotąd sporo mi się już drewna do komnika nazbierało, tylko do samego kominka daleko... Z moich doświadczeń: tablicę informacyjną można dostać gratis od hurtowni budowlanej w której dokonuje się większych zakupów (w moim przypadku Piec-mat-bud). Grzegorz2 - nie wim jak można pomylić się o 5-6 tys. przy obliczniu kosztów fundametu? (moje w sumie kosztowały 18 tys. wraz z wylewką płyty parteru), po co pompa do zalewania ław? (czyżby wyjątkowo trudny do nich dostęp?) Pompę do betonu stosuje się chyba głównie tam, gdzie trzeba pokonać grawitację, czyli dostarczyć beton na wyższy poziom - strop itp. Przepraszam, za to wymądrzanie, ale kiedy się już trochę "wapna na budowie powąchało" człowiekowi się wydaje, że jest strasznie mądry i doświadczony Powodzenia przy realizacji Waszych przedsięwzięć budowlanych! P.S. Czy ktoś z forumowiczów buduje blisko mnie? P.S. 2 Czy macie namiary na tanią pompę do betonu? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 07.06.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Grzegorz2 - po co budujesz bloczki ze ścianką dociskową - robisz potem ścianę trzywarstwową. Stemple ( przypomniala mi to moja druga połowa) mieliśmy ze skończonej budowy po 1 zł sztuka. Dokupowaliśmy w tym roku krawędziaki 12/12 750zł/m3 ,tarcica szalunkowa 230zl/m3 w tartaku w Żołędowie + 22% na rachunek.Tą Zielinkę ( koło Brzozy) w zeszłym roku załatwiał znajomy - dowiem się przy okazji. Iwusiu - właśnie położyłam strop nad parterem i zabieram się za dach więc jesteśmy na tym samym etapie . Namiary na pompy mają w Betorze - domawiasz się indywidualnie . Gdy jestem w Niemczu to między ulica Jeżdziecką ,a Kominbudem - sprawdzę ,czy pisałaś gdzie budujesz ? Miłego zalewania- Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 09.06.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 No i zniszczyły mnie kobiety ... Zgadza się, fundamentową ścianę mam 3- warstwową. Ponieważ od północnej strony (i prawie cała od zachodniej) jest praktycznie nad ziemią, zjazd wąski zaraz koło niej - wolę mieć na zewnątrz coś twardego. Różnica w robociźnie żadna (płacę za całość), w materiale - też, więc... Marzena, szalunek masz tanio (ja kupowałem po 300, a oferty były z reguły 330 - 360) - ale krawędziaki strasznie drogie!!! Większość ofert mam po 520-540, znalazłem nawet po 500 zł (netto). Chyba, że są impregnowane??? Stemple w lesie wychodzą po ok. 2 - 3 zł (fi 10, 2.5 mb - czy tylko uda się takie znaleźć?) + transport. Ze Sklejek po ok. 4 zł. Wezmę chyba "leśne", ale już w Bydgoszczy, po 2.50 za sztukę (+20 zł transport). Na te 5-6 tysięcy (ławy + ściany fund.) złożyło się: 1. bloczki - w planie ok 1200 szt, wyjdzie ponad 3 tysiące (teren! + 4 tys.) 2. prace ziemne + wywóz śmieci (+ ok. 2 tysiące) 3. pompa + dowóz betonu (teren!!! - ławy betonowałem w 3 etapach, z drogi, odległość ok. 16 do 20 metrów...) Tak, że chyba wyszło nawet więcej, niż 6 tys. I tu moja rada odnośnie pompy (własne błędy najlepszym nauczycielem): 1. chyba najtańszy beton (z DOWOZEM) jest w Thomasie 2. pompa - 85 do 95 zl za godzinę + ok. 3 zł za km dojazdu. Ale czas pracy liczą sobie od momentu przyjazdu na budowę do zjazdu (czyli rozkładanie pompy, pompowanie, czekanie na przyjazd drugiej gruszki, mycie - mnie te dodatki kosztowały najwięcej). Następnym razem spróbuję umawić się na wyższą stawkę godzinową, ale czystego pompowania... Ewentualnie - weź faceta, który zapewnia i dowóz, i pompę. Wtedy to jego interes, żeby wszystko zgrać i żeby pompa nie stała na próżno. Ufff... pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 09.06.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Sama nie kupowałam tych krawędziaków - oj usłyszy jutro ode mnie na budowie ten co kupował. Z pompą masz rację - najlepiej umawiać wspólną z dowozem betonu. Szukam jakichś dobrych cieśli i dekarzy - na razie mam jedną firmę - wydaje mi się ciut droga. Roboty ziemne przy piwnicach u mnie też przekroczyły założone limity. Po wyjściu ze stanu zero jest szybciej i taniej. Miłego budowania -Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 24.06.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Witam, No i się przeprowadziliśmy!!! Od "długiego weekendu" mieszkamy sobie w naszym domku. Na razie skromnie i jeszcze połowa rzeczy w workach, ale miło. Kupa rzeczy jeszce do zrobienia, ale zawsze inaczej się ta robota klei, jak się już mieszka. (albo i się nie klei wcale). Trawka się zieleni, wokół domku też coraż większy porządek. Przed zimą muszę jeszcze tylko zmodernizować c.o. i zakupić drugi piec, ale na to jeszcze czas. Na razie delektujemy sie tym co mamy. Pozdrawiam Wojtek ( z Monisią ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 24.06.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Gratulacje. Troche ci zazdroszcze bo już mi się ciasno robi w kawalerce. W planach przeprowadzkę mam ulokowaną w listopadzie i pewnie ten termin był by aktualny gdyby nie choroba zwana chronicznym brakiem gotówki. Pozdrawienia z Torunia. Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 24.06.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Najgorsze jest to, że ta choroba szybko się rozwija i im bliżej końca tym gorsze stadium przybiera Niestety nie znam szczepionki. Pozdrawiam. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 25.06.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Dzisiaj mam tzwn. "wianek" i nie bardzo wiem co zrobić bo mam wyjątkową ekipę - wszyscy po odwyku. Co mam im postawić wode mineralną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 10.07.2003 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Oj- ale wszyscy zapracowani. A tak miło gdy ktoś zaglądnie i pochwali się co zdążył zrobić . Pozdrowienia dla budujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 10.07.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 No to jestem. Udało mi się kupić (b. tanio) dachówkę Wiekora L15 brąz, dzisiaj majstry kończą zakładanie folii i od jutra biorą się za układanie dachówki. Powoli psychicznie nastawiam się na drugi etap budowy czyli "wykończeniówkę". Muszę przyznać, że na początku budowy, jeszcze jak były pieniądze to się poszalało z zamówieniami (drewniane okna, piec Vissman itp) a teraz przyjdzie oszczędzać. No cóż takie życie.Marzena czy znalazłaś już dobrą ekipę do dachu?Wojas jak się mieszka, czy pojawiły się pierwsze mankamenty?Pozdrawiam SLY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 10.07.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ojjjj chyba nie skończą z tą folią bo leje jak z cebra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 10.07.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Budujemy, budujemy, to i nie piszemy... "Wyszedłem" wreszcie z ziemi, zalałem strop nad piwnicą - jak dobrze pójdzie - w przyszłym tygodniu będzie zalany strop nad parterem. Dach planuję w sierpniu - a potem "wykończająca wykończeniówka"... Dzisiaj podpisałem umowę na co-wod-kan gaz. Wyszło 20 tys! A jeszcze podłączenia... Sly, po ile kupowałeś tego Wiekora? Mnie proponują 18% na dachówkę i 8% na dodatki. Z uwagi na tę wykończeniówkę poważnie zastanawiam się nad cementem... pozdrawiam Grzegorz PS. Ten wianek to przed dachem? I co postawiłeś ekipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 11.07.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Grzegorz jeżeli chodzi o Wiekora to wszystkie informacje masz na priv.Wianek miał być gdy więźba będzie skończona ale cieśla tak się spieszył na inną budowę, że wnet zapomniał by mnie skasować a o wianku już nie wspomnę. Co-wod-kan i gaz wyszedł ci bardzo tanio (o ile w tej kwocie jest materiał i robota). U mnie za samo CO wyszło tyle co u ciebie za całość. Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 11.07.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 dzięki za odpowiedź - kupowałeś od niego więcej, czy tylko dach?. Jest robocizna, jest materiał - nie wiem, na ile są porównywalne te nasze instalacje. No i kwota dotyczy tylko instalacji wewnętrznych - całe podłączenia jeszcze przede mną... Miałem ciekawą ofertę na materiały z ASPO (ponad 2 tys. taniej) - wziąłem droższą, ale kompleksowoGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 11.07.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Z tej hurtowni wziąłem dachówkę, orynnowanie i okna połaciowe. Gdybym wiedział wcześniej, że istnieją to podpisał bym z nimi umowę na wszystkie materiały. Z CO to było tak:znajomy, który prowadzi sklep dał nam dobry upust na piec i zasobnik. Zadeklarowałem, że zrobimy u niego całą instalację. Skutek jest taki, że dał nam upusty na materiały a skasował drożej za robociznę no i tak wyszedł na swoje. Też nie mam jeszcze przyłączy ani wody ani prądu. Żeby budować musiałem wykopać studnię co oczywiście dodatkowo "trzepnęło" po kieszeni a prąd ciągne z sąsiedniej budowy bo energetyka co rusz przesyła mi nowe pisemka o przesunięciu terminu wykonania przyłącza.Chcę się wprowadzić w listopadzie (zaczeliśmy w kwietniu br) ale mam pewne wątpliwości:-czy budynek nie powinien trochę odstać ?- czy ściany nie popękają ?- jak zmusić gminę żeby wykonała przyłącze?- no i w końcu jak zdobyć brakujące X00000 zł?Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts