Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Witam wszystkich w Murowancu chcących się budować, budujących się, podbudowanych zaawansowaniem własnej budowy i wybudowanych, ktorzy już zapuścili tam korzenie.

A wszystko dlatego, że znam tę miejscowość, i ktora zmieniła się w wielki plac budowy.

Pozdrawiam Robusia i jego rodzinkę oraz jego sąsiadow T. za miedzy.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No taka jestem rozgoryczona dzisiejszym dniem :( Miałam załatwić parę spraw i zd ążyć na spotkanko w Murowańcu... Pędziłam ile fabryka dała, dojechałam, ale za późno, spóźniłam się niestety :cry:

Błąkałam jeszcze się godzinę po okolicy, ale nie trafiłam na Was...

czekaliśmy, czekaliśmy... ale chyba za krótko...

musimy się chyba wymienić numerami tel. 8)

PS Aguś i Facio dziękujemy bardzo za gościnę. Miło było.

... już widzę te spotkania w sezonie wiosenno-letnim :lol: :lol: :lol: :o

dziękujemy za gościnę naszej Adze Faciowej, było bardzo miło :p :D :)

a teraz sprawa pism do p.Wójt, które tyle czasu obiecałam

dzięki uprzejmości kochanych RobertEsów mozna je sciągnąc z serwera

zapisać na swoim komputerku przeczytać, uzupełnić o swoje dane podpisac po czym w te pędy zawieść do urzędu

http://www.szymczak-studio.pl/murowaniec/Auto_92.doc

http://www.szymczak-studio.pl/murowaniec/Gaz_Murowaniec.doc

ps pamiętajcie o 2 kopiach jednej dla siebie potwierdzonej przez sekretarkę

na kolejnym spotkaniu sprawdzimy wykonanie zadania, dopuszczamy potwierdzenie wysłania poleconego :p

Dori

Do tych czynników wpływających na wybór projektu dołoże jeszcze jeden: sposób ogrzewania (wymiary kotłowni), u nas to było dosyć ważne.

zgadza się, przyznam, że na razie nie myśle już o tym. Najpierw zakochałam się w pompie ciepła, ale biorąc pod wzgląd koszty jednak coś bardziej ekonomicznego chyba będzie: albo pelety, albo miał lub węgiel. Na pewno nie prąd, gaz - bo go jeszcze Alex nie załatwiła ;) . Ze zbiornika odpada, olej też raczej nie.

A Wy co macie?

U nas piec na ekogroszek będzie z uniweralnym rusztem gdzie można palić drenwm i smieciami :p

O peletach zapomnij,ja też chciałem . Porównując koszt peletów do zużycia z np. ekogroszkiem pelety wychodzą drogo. Cięzko jest dostać dobre pelety, pojawiło się mnóstwo producentów którzy jakiś klejów badziewiackich używają i pelety są słabej jakości kalorycznej.

Ale to jest tylko moja opinia, wybór należy do ciebie :roll:

Ja też zdecydowałem się na ekogroszek. W projekcie pierwotnie miałem gaz.

Teraz będę miał pierwszy sezon grzewczy.

Zdam Wam relację po zimie jak się sprawdził, ale jak na razie jestem zadowolony.

Marcin ja kupiłem piec o którym piszesz - wyposażony jest w dodatkowy ruszt do palenia tzw śmieci. Powiem Ci tak, gość, który mi go instalował powiedział, że nie zna jeszcze nikogo kto z tego by korzystał (a instaluje podobno sporo)

... jego zdaniem to zbędny wydatek.

Powiem Ci, że chyba ma rację - teraz kupiłbym bez, choć nigdy nie wiadomo :)

piec o którym piszesz - wyposażony jest w dodatkowy ruszt do palenia tzw śmieci. Powiem Ci tak, gość, który mi go instalował powiedział, że nie zna jeszcze nikogo kto z tego by korzystał (a instaluje podobno sporo)

... jego zdaniem to zbędny wydatek.

Powiem Ci, że chyba ma rację - teraz kupiłbym bez, choć nigdy nie wiadomo :)

Też mam od kilku tygodni taki piec z dodatkowym rusztem. Kupiłem go, bo moi murarze okazali się mistrzami w rozdrabnianiu desek. Po budowie mam kilka metrów sosnowego odpadu z gwoździami. W czasie eksploatacji domu też znajdą się zawsze jakieś palne odpady (oczywiście w granicach ekologicznego rozsądku).

Użytkowanie dodatkowego paleniska jego jest jednak bardzo kłopotliwe. Ma tylko jedne małe drzwiczki, przez które trudno jest dokładać w trakcie palenia. Ale największą wadą jest brak automatyki przy takim dodatkowym paleniu. Jak podkładłem więcej, to rosła znacznie temperatura wody i gasł główny palnik (nie było potrzeby podawania węgla z powodu wysokiej temperatury i po jakimś czasie zgasło). Trzeba pilnować temperatury, ręcznie podkładać a na koniec tych zabaw rozpalić węglowy palnik.

Będę więc musiał chyba zdywersyfikować palenie tymi odpadami. Część pójdzie do kominka (z wszystkimi konsekwencjami).

I to by było na tyle.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy panów Cieśli i Dekarzy. (Całą noc padał deszcz jestem ciekawa czy wszytsko jest OK?).

Pozdrawiam serdecznie z tego forum pana M. :D :D :D

Jak ktoś z z Naszej Grupy będzie chętny to w w każdej chwili mogę dać namiary na porządnych Cieśli i Dekarzy.

Zdjęcia w naszym albumie.

alex i Robert też się cieszymy, ze nas odwiedziliście.

Dziękujemy bardzo za tak liczne przybycie nowych nieznajomych/znajomych :D . Fajnie jest wymieniać się poglądami i informacjami.

Super, że dopisała pogoda.

My również dziękujemy za goscinność Agi i jej Facia. Cieszymy sie, że w końcu mogliśmy zobaczyć wszystkich osobiście, teraz możemy kojarzyć ludzi i po twarzach, i po ksywkach :D Do następnego miłego zobaczenia!

Jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy panów Cieśli i Dekarzy. (Całą noc padał deszcz jestem ciekawa czy wszytsko jest OK?).

Jak ktoś z z Naszej Grupy będzie chętny to w w każdej chwili mogę dać namiary na porządnych Cieśli i Dekarzy.

Właśnie podziwiam robotę Twoich dekarzy i jeśli mogę to uśmiecham się na namiary na fachowców , z prośbą o ceny robocizny

Właśnie podziwiam robotę Twoich dekarzy i jeśli mogę to uśmiecham się na namiary na fachowców , z prośbą o ceny robocizny

wysłałam na priv :)

zapisać na swoim komputerku przeczytać, uzupełnić o swoje dane podpisac po czym w te pędy zawieść do urzędu

http://www.szymczak-studio.pl/murowaniec/Auto_92.doc

http://www.szymczak-studio.pl/murowaniec/Gaz_Murowaniec.doc

:p

No i jak krzykacze z Murowańca jakieś uwagi, może to być w taki sposób pisane, czy ktoś ma swoje propozycje ??

alex i Robert też się cieszymy, ze nas odwiedziliście.

Dziękujemy bardzo za tak liczne przybycie nowych nieznajomych/znajomych :D . Fajnie jest wymieniać się poglądami i informacjami.

Super, że dopisała pogoda.

Aguś jak będziecie mieli już fotki ze spotkanka, wyślij proszę mailem

pozdrawiamy

No taka jestem rozgoryczona dzisiejszym dniem :( Miałam załatwić parę spraw i zdążyć na spotkanko w Murowańcu... Pędziłam ile fabryka dała, dojechałam, ale za późno, spóźniłam się niestety :cry:

ludzie z Murowańca

słuchajcie może by tak do jednej osoby przesłać nick, imiona i jakiś numer kontaktowy żeby nie było takiej sytuacji że nie ma się jak skontaktować :)

No taka jestem rozgoryczona dzisiejszym dniem :( Miałam załatwić parę spraw i zdążyć na spotkanko w Murowańcu... Pędziłam ile fabryka dała, dojechałam, ale za późno, spóźniłam się niestety :cry:

ludzie z Murowańca

słuchajcie może by tak do jednej osoby przesłać nick, imiona i jakiś numer kontaktowy żeby nie było takiej sytuacji że nie ma się jak skontaktować :)

Ja jestem "ZA" tylko czy wszyscy będą chcieli?