Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiamy się nad pompą ciepła :D Dori to Twój pomysł. Czy ktoś słyszał o pompach NIBE - Biawar i jego przedstawicielu z Szubina? Miło byłoby wymienić doświadczenia.

Odnośnie pompy ciepła my też nad nią myślimy, tylko czemu to AŻ TYLE kosztuje!

O pompach firmy NIBE słyszałam od TASIJA ( w tym miejscu proszę was wszystkich ażeby ją przywoływać to może nas usłyszy i coś napisze na ten temat :D :D :D). Od września ma ją zainstalowaną. Wstępnie miała to robić firma z ul. Jagiellońskiej jednak skończyło się na wizycie pana przedstawiciela z Kołbaskowa ( http://www.abe.one.pl ). Notabene bardzo miły pan Adam, zrobił mi wycenę na PC. Ja wysłałam rzuty i opisy domku, a on mi przesłał meilem.

Znana firma z Grudziądza montuje trochę inną PC (według nas lepszą, ale i droższą!).

jgosik czy ty kontaktowałaś się już z przedstawicielem z Szubina?

JUŻ JESTEM AGUSIA I OBIECUJĘ POPRAWĘ ODNOŚNIE WPISÓW W NASZEJ GRUPIE.

JA UMOWĘ PODPISYWAŁAM Z FIRMĄ NA JAGIELLOŃSKIEJ,(POMPA NIBE) A PODWYKONAWCĄ TEJ FIRMY BYŁA WŁAŚNIE TA REWELACYJNA FIRMA Z KOŁBASKOWA, KTÓRĄ CYTUJESZ. TO WŁAŚNIE ICH BĘDĘ CHWALIĆ POD NIEBIOSA (KILKA FOTEK O NICH W MOIM DZIENNIKU).DRUGIM PODWYKONAWCĄ BYŁA FIRMA KTÓRA ZAKŁADAŁA CAŁĄ INSTALACJĘ CO, WOD-KAN, CENTRALNY ODKURZACZ...

WSZYSCY PODWYKONAWCY BYLI SUPER - SZKODA ŻE TYLKO ONI :x

DZISIAJ JEST JUŻ OK. ALE BYŁY BAARDZO DUŻE OPÓŹNIENIA...I NIE TYLKO :evil: KOSZTOWAŁO MNIE TO "KUPĘ NERWÓW"

(SZCZEGÓŁY MOGĘ OPISAĆ ZAINTERESOWANYM NA PRIVA)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Tasija , jak widzisz jest spore zainteresowanie pompami ciepła. Ja mam kilka dodatkowych pytań

1. jakie masz obecnie zużycie prądu

2. czy masz kaloryfery i gdzie - sypialnia?

3. czy masz podgrzewanie wody użytkowej , czy tylko CO

4.jaką masz powierzchnię podłogówki

5. czy mogłabyś podać namiary na drugą ekipę podwykonawców od instalacji wew.

6. aha nie doczytałam ile masz żródeł dolnych

7. Czy w domu jest ciepło

8. i czy moglabyś podać koszt tej inwestycji??????????????

Sorki , nie wiem czy nie za dużo chcialabym wiedzieć. Dzięki za komentarz do dziennika

3.

Często zaglądam na forum ale w pracy nie mam czasu niczego napisać, a w domu dzieci okupują komputer. Większość wpisów jest przed południem- czy wy nie pracujecie???? Co zajrzę to dwie strony dalej!! Kilka stron wcześniej ktoś się pytał o namiary na sprawdzoną ekipę budowlaną. Chciałabym polecić tą która u nas budowała- DAR-BUD TEL.603 443-063. Możecie się powołać na Mariusza z Niemcza (mój mąż). Cen wam nie powiem, bo to zależy od waszych zdolności negocjacyjnych. Nasz domek jest z dnia na dzień coraz piękniejszy:wstawili nam wszystkie okna, ocieplili, położyli pierwszą szlichtę na styropian, a teraz robią ogrodzenie i wszystko od początku jedna sprawdzona ekipa. Darek (szef firmy budowlanej) robił nam już wcześniej drobne prace budowlane i kiedy szukaliśmy ekipy obejrzeliśmy dwie jego budowy wew.i zewnątrz i wszystko wyglądało ok. Nie będę mu za dużo "maśliła" ale jak się dogadacie możecie obejrzeć nasz domek i ocenić jakość wykonania. Dodam jeszcze, że pomógł nam znaleść tanich i dobrych wykonawców np.więżby i dużo doradzał innych rozwiązań (szczegółów np.wysokość osadzenia okien itp.) UFF !!! ale się rozpisałam.Wolę czytać niż pisać.

Eunika, ale sie rozpisalas:) Milo czytac... Gratuluje sprawnej ekipy i posuwajacych sie robot.

(Kurcze cos mam z polskimi znakami nie tak po przeinstalowaniu systemu :-? )

My zaczynamy, mam nadzieje niebawem, i chcialabym byc na Twoim juz miejscu:)

Co do pisania w pracy - forum tak wciaga, ze ni ma szans zeby tutaj nie zajrzec, zeby nie zobaczyc co u kogo slychac. :)

pozdr wszystkich!

agnieszkakusi niestety Ci nie pomogę

Eunika czy oprócz tej firmy, która buduje Wasz domek macie jeszcze inne namiary! Np. hydraulik, osoba od tynków wewnętrznych, itp. itd.

Ja od kiedy zmieniłam pracę (czyli od 18 grudnia nie mam internetu w pracy. Bardzo cierpię z tego powodu :cry: :cry: :cry: ale moja wydajność wzrosła :D :D :D

witam Wszystkich w Nowym Roku :D :D :D

mam pytaie do ogółu- czy wiecie kto robi i za ile projet przyłącza energetycznego do domu?

Projektant ,który robił na adaptację krzyczał 500 zł za ten projekt,więć postanowiłam popytać jak to u Wads wygląda?

(chodzi o projet przyłącza energertcznego od skrzynki z prądem z granicy działki do budynku)

moj bierze 1200 za podciagniecie od skrzynki sasiada (czyli nasza skrzynka a potem jeszcze przez dzialke) Z pozwoleniami. Ale jeszcze nei wiem czy jest dobry, sprawia narazie dobre wrazenie

Aga ja mam w notesie dosc dokladnego hydraulika - ale u nas w mieszkaniu - 4 lata temu robil drobne sprawy - ciagnal rurki w lazience w scianie )pierwotnie wystawaly), podlaczal wszystko w kuchni i lazience - jesli jeszcze potrzebujesz - daj znac

I jeszcze pytanie w potrzebie:

szukam firmy wykonajacej studnie (nie tylko odwiert ale i projekt) z uprawnieniami

W starostwie powiedziano mi ze w naszej sytuacji - brak wodociagu-z papierami na pozwolenie na budowe rownolegle musimy tez zlozyc projekt studni z ktorej bedziemy pobierac wode na potrzeby domowe-i musi byc to firma z uprawnieniami, ktora nam zrobi projekt...i znow brniemy w blocie po kolana

Zna ktos taka firme???

U nas (Osielsko) robił Pan Pacek tel 604988912 bardzo solidna firma , terminowy. Ale o ile pamiętam nie wszędzie pracuje i ma full roboty stąd odległe terminy . Ale spróbować można i z czystym sumieniem polecam.J eśli chodzi o projekt to dostaliśmy projekt powykonawczy z tej studni mamy zamiar korzystac tak długo aż nas podłączą .....a to się nie zapowiada szybko. Troch jestem zaskoczona stanowiskiem starostwa , bo nam niczego takiego nie mówili...uprawnienia , projekty??????

poza tym, Gromal, macie wybrany bardzo ładny projekt! Może dlatego tak mi się podoba, bo jest podobny do naszego :) a może nawet jest i ładniejszy... :D

faktycznie projekty nasze są podobne wasz też jest bardzo ładny, dla nas jednym z kryterium szukania domu był pokuj na parterze aby na stare lata nie wspinać się po schodach.

A stara zasada szukania projektu to jak najmniej zmian albo projekt indywidualny, ale żadko to jest do zrobienia, nie ma ideałów.

Pozdrawiam

Dziękuję Maciejko za namiar - byłam u Pani J. wydaje mi się bardzo rzeczowa i strasznie zapracowana! Ma sporo zleceń. Byłam u niej bo zamierzałam zrobić u niej adaptację - ale wszystko się pozmieniało u nas...

No pięknie! wszystko u mnie stanęło u mnie na głowie. Całkowita zmiana planów! Zamiast adaptacji wybranego już domu - zaczynam od nowa - szukam projektu. I to nie domku jednorodzinnego, tylko wielopokoleniowego... :o Zabieramy rodziców. Szukam teraz coś w stylu bliźniaka. Ale ciężko podpasować coś tak, aby i mi pasowało i rodzicom :-? Na pewno nic w stylu wspólnej kuchni, łazienki i choinki!! Dwa wejścia, dwa odrębne zupełnie mieszkania! No cóż- może będę musiała zabrać się za projekt indywidualny, przecież kupno dwóch projektów + bardzo dużo zmian podczas adaptacji - to prawie 6tys :o Ale z kolei indywidualny też nie jest tani a i pewnie sporo się na niego czeka?

Znacie jakiegoś dobrego architekta? Proszę o info na priv!