Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

GACUŚ

najważniejsze, że Ci się wnętrze Toli podoba :wink: :D

A tak poważnie, to się z projektem o tej nazwie wcześniej nie zetknęłam, ale będę czujna i jakby co, to dam znać.

Pozdrawiam serdecznie :D

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Cóż jeszcze mogę również polecić cieślę który wykonywał u mnie więźbę i taras drewniany ceny normalne, ale usługa bardzo solidna.

Please o namiar fachowców którzy robią drewniany taras :-?

Pozdrawiam serdecznie

Dzieńdoberek :D

Mimo że swój domek wybudowałam i niedawno minęła druga rocznica zamieszkania ,na forum zaglądam i o Waszych postępach z przyjemnością czytam :D

Nam taras drewniany robił pan z Torunia , ale nie bylo problemu żeby do Osielska przyjechał . Zrobił to sprawnie i dobrze . Jak będziesz chciała podeślę Ci jego namiary .

Tasija, szczegoly prosze wrzuc na forum aby ci mniej zaawansowani i doswiadczeni w prowadzeniu budowy mogli od kogos czerpac doswiadczenia...

Wlasnie takie informacje sa najwazniejsze na tym forum...

Co do pompy ciepla to ja jestem bardzo zainteresowany jej wykorzystaniem jako glowne zrodlo ogrzewania tak wiec wszystkie Twoje uwagi maja wielkie znaczenie dla takich jak my, ktorzy stoja przed wyborem jaka pompe ciepla, jaki wykonawca i za ile?

P.S. Poza tym nie musisz wskazywac niesolidnych wykonawcow publicznie a wystarczy Firma X... Jak ktos bedzie chcial sie dowiedziec, o kogo chodzi to sie Ciebie zapyta wysylajac prywatna wiadomosc... A ci co sa solidni takiej reklamy sie nie boja :lol:

Masz kosiu rację :) już sie poprawiłam :wink:

Odpowiedziałam dzisiaj jgosik na sporo pytań odnośnie pompy.

Będę Was informować na bieżąco o kosztach prądu - od wczoraj wyłaczamy pompe na noc i w godzinach jak nie ma nikogo w domu.

Chodziła bez sensu... :x przez 4 miesiące non-stop, no i wyszło 440 kwh miesiecznie.

Pozdrawiam

Chodziła bez sensu... :x przez 4 miesiące non-stop, no i wyszło 440 kwh miesiecznie.

Prawie nie mogę w to uwierzyć. Miesięc ma 720 godzin, więc (zakładając, że wszystko poszło na ogrzewanie) pobierałaś średnio 440/720=0,61kW. Zakładając, że pompa "potraja" tą moc wychodzi, że do ogrzewania całego domu wystarcza 1,8kW. To musi być super pasywny dom lub pomyłka w odczycie licznika. Gdyby u mnie wystarczało do ogrzania 2kW, to nie inwestowałbym 40.000 w pompę i pewnie około 20.000 w grzejniki i podłogówkę, tylko kupiłbym dwie farelki lub bardziej chytrze dynamiczne piece akumulacyjne.

Tak nawiasem mówiąc połowę tej ilosci energii zużywam miesięcznie w bloku (ogrzewanie oczywiście z ciepłowni). Jeżeli by zastosować ten sam współczynnik, to w rzeczywistości do ogrzania swojego domu potrzebujesz tylko 0.9kW.

agnieszkakusi niestety Ci nie pomogę

Eunika czy oprócz tej firmy, która buduje Wasz domek macie jeszcze inne namiary! Np. hydraulik, osoba od tynków wewnętrznych, itp. itd.

Ja od kiedy zmieniłam pracę (czyli od 18 grudnia nie mam internetu w pracy. Bardzo cierpię z tego powodu :cry: :cry: :cry: ale moja wydajność wzrosła :D

W tej chwili elektryk u mnie robi instalacje. Jest z polecenia i ma być niedrogi a dobry.Będzie robieł też hydraulikę (znajomy bardzo zadowolony z efektów). Jak skończy to dam namiary :D

Prawie nie mogę w to uwierzyć. Miesięc ma 720 godzin, więc (zakładając, że wszystko poszło na ogrzewanie) pobierałaś średnio 440/720=0,61kW. Zakładając, że pompa "potraja" tą moc wychodzi, że do ogrzewania całego domu wystarcza 1,8kW. To musi być super pasywny dom lub pomyłka w odczycie licznika. Gdyby u mnie wystarczało do ogrzania 2kW, to nie inwestowałbym 40.000 w pompę i pewnie około 20.000 w grzejniki i podłogówkę, tylko kupiłbym dwie farelki lub bardziej chytrze dynamiczne piece akumulacyjne.

Tak nawiasem mówiąc połowę tej ilosci energii zużywam miesięcznie w bloku (ogrzewanie oczywiście z ciepłowni). Jeżeli by zastosować ten sam współczynnik, to w rzeczywistości do ogrzania swojego domu potrzebujesz tylko 0.9kW.

Sprawdziłam dokładnie. 440 kwh wyszło srednio miesięcznie za część września (ogrzewanie podłogowe właczyliśmy 10 IX). + cały X, XI, XII

Podsumowałam więc tylko pełne 3 miesiące (X,XI,XII)kiedy działało ogrzewanie i CW w łazience, kuchni i spiżarni. Zużyliśmy 1581 kwh : 3 miesiące = średnie zużycie miesięczne przy włączonym non-stop ogrzewaniu podłogowym i ciepłej wodzie (4 osoby chlapią sie codziennie pod prysznicem, pralka pobiera też ciepłą wodę - pierze co drugi dzień średnio, zmywarkę podłączyłam też do ciepłej wody, dzwoniłam do przedstawicieli producenta - można podłączyć do ciepłej wody, gdy ta nie przekracza 50 stopni) wyniosło 527 kwh średnio miesięcznie

Podsumowując 527/720 = wychodzi 0,73 kw za 1 godzinę

Do ogrzania całego domu i ciepłej wody użytkowej (bez oszczędzania)wystarcza więc 2,2kW.(licznik jest nowy - z atestem)

Dom rzeczywiście staraliśmy się zrobić " pasywny" - ocieplenie podłogi - w sumie 12 cm styropianu, ocieplenie dachu 30 cm wełny mineralnej, pustaki z "ciepłej" odmiany (beton komórkowy - odmiana 400', o grubości 30 cm), więc w zasadzie nie trzeba było nawet go ocieplać, a my daliśmy styropian 12 cm na ocieplenie.

Rzeczywiście do ogrzania całego domu i ciepłej wody, potrzebujemy 0,93 kw,

choć podają też źródła, że za 1 kw pobranego prądu, pompa powinna oddawać 4 kw ciepła. Zakładając że oddaje 3 kw ciepła :-? - wynik jest zgodny z tym co WYLICZYŁEŚ :)

Pompę uruchomiliśmy 24 sierpnia - na samą ciepłą wodę, za 18 dni grzania tylko ciepłej wody (bez ogrzewania) zużyliśmy 70 kwh, więc...

70/432 = 0,16 kw za 1 dzień

Czas pokaże, czy będziemy zadowoleni z tego rodzaju ogrzewania(moi znajomi - 3 rodziny mają pompy od 2-3 lat i są zadowoleni)

Na dzień dzisiejszy mozna powiedzieć że jest OK !

A i tak będę ją wyłączać od 7:00 do 16:00 - zużycie prądu będzie jeszcze mniejsze, ( temperatura w pokojach spadła tylko o 1 stopień po wyłączeniu na dobrych kilka godzin - sprawdziłam wczoraj) Po uruchomieniu pompy wczoraj o godz 17:00...., po 1 godzinie pracy, temperatura podniosła się o ten 1 stopień, a ile do przodu... w zaoszczędzonych kwh.. 8)

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

Dzis dowiedziałam się, że prąd bedzie za rok na naszej działce ;-( (wniosek składalismy w lipcu 2006) i jak tu zacząć budowe???

Ile wy czekaliście????

Karolina zawsze możesz "pożyczyć" prąd od sąsiadów - zapytaj np. jgosik jak to zrobili. Oczywiście zakładasz swód podlicznik i płacisz rachunki :) Wystarczy podciągnąć kabel...

Do ogrzania całego domu i ciepłej wody użytkowej (bez oszczędzania)wystarcza więc 2,2kW

Jeżeli tak mało energii jest zużywane na ogrzewanie zastanawia mnie rachunek ekonomiczny PC. Zakładam, że kosztuje (pompa+instalacja+grzejniki) 60.000PLN.

Do ogrzewania wystarczy 2kW (pozostałe 200 to inne potrzeby). Urzywając grzejników akumulacyjnych (przyjąłem, że kosztują 5.000) przez 6 miesięcy (a przez tyle pewnie trzeba grzać) zapłaciłbym za energię (2 taryfa to 19gr/kWh+vat):

6*720*2*0,13*1,22=2003PLN. Chilowy pobór byłby większy, ale podaję uśrednione zużycie - zarówno ładowanie pieców jak i praca pompy tylko w 2 taryfie.

Stosując pompę wydałbym tylko 1/3 tej kwoty, więc rocznie oszczędziłbym:

2003*2/3=1335PLN.

Zwrot inwestycji (tylko kosztów bez odsetek od zainwestowanego kapitału) wynosi więc: 55.000/1335=41lat

To chyba nie jest jednak zbyt opłacalny biznes.

Ja niestety nie mam tak ciepłego domu i dlatego nie zastosowałem żadnego z powyższych systemów.

hey

Potrzebuję namiary na dobrą ,sprawdzona ekipę murarską .Liczę na Wasze rekomendacje :)

Aga

No to mamy ten sam problem... Może weźmiemy firmę i wybudujemy dwa domy od razu, będzie taniej? ;) Powodzenia życzę Wam i sobie! :)

DORI

A orientowaliscie sie juz ,jeżeli chodzi o murarza (ceny itp.)?

My mamy jedną wycenę,ale chcę porównac ,bo wogóle nie mam orientacji w tym temacie

aga

DORI

A orientowaliscie sie juz ,jeżeli chodzi o murarza (ceny itp.)?

My mamy jedną wycenę,ale chcę porównac ,bo wogóle nie mam orientacji w tym temacie

aga

Jedna polecona ekipa rzuciła przez tel mężowi na razie kwotę 20-30 tys - bez dachu, jak dobrze zrozumiał. Ale tak naprawdę w sobotę będę miała pierwsze spotkanie w tej sprawie. A jak u Was?