Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Ja najpierw zrobiłem elektrykę, wod-kan, tynki, posadzkę i wszystkie mokre roboty -szybciej wyschły bez okien. Po 2 tygodniach wstawiam okna równocześnie z gładziami i płytkami. Jeśli wstawisz okna przed mokrymi robotami nie zapomnij solidnie wietrzyć domu.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja będę najpierw montował drzwi i okna a dopiero później instalacje - boję się wszelkiego rodzaju szabrowników i złodzieji. Teren jest nie ogrodzony i kręci się tam sporo osób a przez moją działkę przechodzi polna dróżka, skrót wydeptany przez miejscowych. Zastanawiałem się nad tym co lepsze:

- Drogie, antywłamaniowe drzwi (og. 4000 zł)

- zwykłe drzwi + alarm.

Pozdrawiam Sly.

ja właśnie z obawy przed złodziejami zdecyduję sie chyba na wariant: najpierw elektryk i tynki. Mojemu sąsiadowi wyprowadzieli z budowy okno balkonowe. A tynków i tego co pod nimi nie są w stanie ukraść.

Zastanawiam sie czy koszt : Elektryk, hydraulik+ tynki jest porównywalny z kosztami zakupu i montażu okien i drzwi.

A co do pancernych drzwi- chyba jednak łatwiej włamać się przez okno? więc po co wydawać tyle kasy tylko na jeden z elementów ,,wejściowych"?

Jeżeli w tym roku zamierzacie wprowadzić się zastanówcie się nad wynajęciem kogoś do stróżowania, może to być osoba która wykonuje u Was jakieś prace. U mnie od momentu rozpoczęcia wykończeniówki (ocieplenia stropu ) mieszka jednen z pracowników. Rozwiązanie komfortowe dla mnie ponieważ nie muszę zastanawić się czy ktoś nie buszuje po mojej budowie, a najważniejsze to co kupię mogę spokojnie trzymać w domu. Za miesiąc zapłacę około 600zł, ale warto - polecam.

Wybrałem wariant drugi czyli dobry alarm i tanie ale estetyczne drzwi. Po zamontowaniu okien będę koczował przez pierwszy tydzień na budowie a później zobaczymy. Problem jest jeden - brak prądu. No właśnie ile płaciliście za instalacje elektryczną (robocizna, materiały i przyłącze)?

Wczoraj dostałem pierwszą ofertę: 1800 zł za robotę, ale fachowiec wydaje mi się taki bez "polotu" nie potrafi nic doradzić. Z następnym jestem umówiony na piątek, tylko że ten reklamuje się jako "wybitny fachowiec" od wykonywania kompletnych systemów oświetleniowych nie tylko dla "budujących" ale też dla biur, sklepów itp. Czuje, że ten dopiero "zaśpiewa" cenę.

Pozdrawiam Sly.

Płaciłem 15 zł/punkt, dla 3-faz rownież. Wykonane dość sprawnie, ale mam parę zastrzeżeń. Gdybym jednak miał wybierać jeszcze raz - również wybrałbym tego wykonawcę lecz zwróciłbym uwagę na niedociągnięcia które zauważyłem.

Materiał kupiłem w hurtowni dostając na całość upust, różny dla różnych artykułów.

Za przyłącze w całości ,z licznikiem i szafką- 95zł/1kW - przydział mam na 15kW.

Podzielę się swoimi doświadczeniami. Otóż w zamierzeniu chciałem połozyć tyki cem-wapienne bez gładzi ponieważ na ostatnią warstwę założyłem, że dam drobny piasek + filcowanie. Rzeczywiści zrobiono mi tynk cem-wap, również filcowano ostatnią warstwę z drobnym piaskiem. Efekt jednak nie jest zadawalający ze wzglądu na złe wykonanie - filcowanie wykonywano skrapiając duzą ilością wody ostatnią warstwę tynku (tą która miała być równa i gładka) co spowodowalo wypłukanie cementu i wiecznie "sypiący się" tynk. Poza tym tynk został położony nierówno. Ostatecznie polożylem gładz szpachlową która wyrownała wszystkie knoty poprzedników, a zamiast niskich kosztów wykonania gotowych tynków mam dapłatę ponad standard.

Przy dopilnowaniu robót i zatrudnieniu solidnych fachowców efekt byłby osiągnięty.

Teraz raczej położyłbym tynk maszynowy gipsowy, ale z dobrych materiałów czyli nie sugerując się niską ceną.

Tynkarzy nie polecam, ale posadzkarzy ktorzy u mnie robili posadzkę maszynowo jak najbardziej.

Nie zapomnij - przy kładzeniu tynku niech tynkarze zlicują puszki elektryczne z tynkiem, mniej pracy potem oraz zwróć uwage na kąty proste w pomieszczeniach- nie wspominam o pionach, ale na całej wysokości ściany, często sciany przy suficie "uciekają" od pionu.

pozdrawiam miłego budowania

Rzeczywiście widac już koniec, nie pamiętam nazwy firmy ale biorą 10zł/m2 netto posadzki. U mnie robili z moich materiałów czyli zakupiłem 1tone piasku średniej Wisły i około 130kg cementu / 10m2 posadzki. Do tego paski pianki podobnej jak pod panele na oddzielenie posadzki od ścian.

Pianka taka sama jak pod panele (dostępna w każdym markecie budowlanym) lub kawałki stropianu grubosci 1cm o szerokości 10cm (mam oba rozwiazania). Oczywiście można kupić " specjalną piankę do dyletacji grubszą niż pod panele, ale poza wyższą ceną nie różni się niczym.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących.

Wkurzyło mnie mieszkanie w blokowisku i wynoszę się do Olimpina k/Brzozy. Po dużych kłopotach papierkowych (działka bez planu zagosp. przestrzennego i o statusie roli) w połowie września mam zamiar wbić łopatę pod budowę lekko zmodernizowanego WB-3920 z Agrobispu (103 m.kw + garaż w bryle). Ile się da chcę robić własnoręcznie i latem 2004 zamieszkać. A może jestem zbytnim optymistą?

Witamy, ja na początku również myślalem że wiele rzeczy zrobię sam, niestety najczęściej zajmuje to parę razy większą ilość czasu niż dla fachowca, a i efekt bywa różny. Jeśli wprowadzisz się do domu na wykończeniówkę - bez problemu zdążysz.

pozdrawiam

A to czy zdążysz zależy wyłącznie - prawie- od ekip na jakie trafisz . Mi szło w miarę dobrze dopóki sama zamawiałam materiał i na każdy etap umawiałam się osobno. Jak poszalałam i na dach umówiłam dużą polecaną firmę ( więdźba , ocieplenie , dachówki ) to po półtora miesiąca zamiast skończonego dachu mam wyłącznie więdźbę. Więc skutecznie uniemożliwili mi zamieszkanie w tym roku. Grzegorz - oglądłam Twój dom - widok z Twoich okien bedzie zapieral dech. Pozdrawiam

I pamiętaj o zasadzie płacisz po wykonaniu etapu robót- działa to mobilizująco, a i Tobie sostawia pole do nacisku, gdy coś jest źle wykonane.

Kończę właśnie wykonczeniówkę i mogę już polecić solidną ekipę po tym jak pracowali u mnie. Nie dość że wykonują dobrze swoje prace, zostawiają po sobie porządek to również niezobowiązująco doradzają mając ciekawe pomysły. I rzecz najważniejsza ceny są atrakcyjne. Z perspektywy czasu to najlepsza ekipa którą miałem na budowie, a miałem ich 4 . Za 3 tygodnie będą mi jeszcze ocieplać dom od zewnątrz napiszę jak sprawili się.

Powtórze jeszcze ku przestrodze na naszym lokalnym forum - wybierając drzwi Porty z okleiną naturalną nastawcie się, że będą one odbiegały wyglądem od tych z wystawy, nie będę powtarzał się jeśli kogoś to interesuje - szczegóły w wątku WNĘTRZA "Porta - ...."

pozdrawiam

Na privie jeszcze nic nie mam - chyba razem nie śpimy bo widzę Twojego nicka wśród obecnych na forum. . Zazdroszczę Ci końcówki budowy - mnie na razie zniechęca całkiem firma od dachu.Szukam inspektora nadzoru - mój po zrobieniu paru dość sporych błędów nie daje znaku życia od miesiąca