Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Co do inspektora mam taniego z którym załatwiam tylko formalności, był u mnie na budowie 2 razy , resztę sam sprawdzałem. Używałem go raczej jako element nacisku na wykonawcę - wykonawca liczy się bardziej wtedy z inwestorem oraz bardziej przykłada się, gdy wie że jego pracę oceni inny fachowiec.

Tak już za chwilę wprowadzka, ale spraw do załatwienia nie ubywa dobrze że niedługo mam urlop.

A może warto na pewnym etapie zrezygnować z ich usług nie wiem jak ujęłąś to w umowie, masz jeszcze 2 miesiące na zamknięcie domu myślę że bez problemu zdążysz, a wykończeniówka kolejne 2 i na święta choinka w nowym domu! - niestety wiem że nie jest to wszystko takie proste, ale możliwe. Nie przejmuj się i nie załamuj przeprowadzka przesunięta o parę miesięcy to więcej czasu na przemyślenie szczegółów na wykończenie i szukanie materiałów.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich - widzę, że po wakacjach ruszyło budowanictwo w Bydgoszczy. Byle nie za bardzo, bo się nam murarze rozpuszczą :wink: ...

Marzena, na priva podesłałem Ci namiary na mojego inspektora. Ten Twój może uniósł się honorem i popełnił harakiri?

Dlaczego myślisz, że nie zdążysz w tym roku? U mnie dzisiaj wszedł cieśla (o 16.30 jeszcze pracowali!!!). Cały czas zakładam, że na Święta już tam zamieszkam. Wprawdzie piętro zostawiam na etapie wykonanych tynków i wylewek, tynki zewnętrzne też w przyszłym roku - ale parter zamierzam skończyć! Listopad na wykończeniówkę jest bardzo dobrym miesiącem...

A widok na Bydgoszcz jest faktycznie niesamowity. Wprawdzie na ostatnim stropie będzie tylko nieużytkowy strych bez okien, ale i z poddasza jest ładny widok.

pozdrawiam

Grzegorz

PS.

Andrzej - ile płaciłeś za m2 gładzi?

Witam po krótkiej przerwie. Dach wreszcie skończony. Wybrałem elektryka: 3000 robota + 3000 materiały. Ta sama firma chce robić tynki wewnętrzne 12 zł/m kw. z materiałem (tynk cementowo wapienny). Andrzej dzięki za ostrzeżenie (drzwi Porta), właściwie już miałem wybrane wzory.

Pozdrawiam wszystkich budujących. Sly

Płaciłem za tynki 11zł/m2, ale jakość średnia chociaż wyszły dość gładko (ale dość krzywo). Nie polecam ekipy chyba żeby ich mocno kontrolowac i zmuszać do poprawek.

Powtórzę drzwi Porty mam śliczne i ze wzoru i koloru jestem bardzo zadowolony, a niezadowolony jestem z jakości wykonania. Dodam, bo jest to ważne są to drzwi z okleiną naturalną. Fabryka twierdzi że np. łączenia technologiczne bedą zawsze (nie przysługuje na to reklamacja) i jest to prawda, ale w moich drzwiach wygląda to jakby futryny w tych miejscach były pęknięte i z tego nie jestem zadowolony. Jednym słowem jeśli decydujecie się na kupno przed zapłaceniem za drzwi dokładnie należy obejrzeć je i zadecydować czy różne "znaki" techologiczne są do zaakceptowania.

Kupować, ale potrzeć co się kupuje, ja sprawdziłem tylko 2 same skrzydła i to na szybko.

pozdrawiam

Wysłałem Tobie Marzeno jeszcze raz tego poleconego przeze mnie fachowca od wykończeniówki i nie tylko.

Ufff... rozkłada mnie cena schodów :( . 15 stopni, dwa podesty, buk - ceny od 5 tys (ale stolarz wydaje się słaby), 7 tys (proste, bez bajerów) - w górę. Ostatnio miałem propozycję na ok. 13 tys (miało być taniej, bo balustrady ze stali nierdzewnej). Nigdy bym nie pomyślał, że ten "mebel" będzie taki drogi. Potrzebuję namiar na dobrego i taniego stolarza!!!

Grzegorz

Także stałem przed podobnym dylematem. schody drewniane jak i te na stelażu metalowym są zdecydowanie ładniejsze i mogą stanowić również element dekoracyjny wnętrza (wystarczy spojrzeć w czasopisma z wystrojem wnętrz) ale to jest luksus. Wybrałem betonowe, bo tańsze:

- materiały (beton, zbrojenie) - 400

- robocizna - 1800

- stolarka - 600

- poręcz - 1000

razem ok. 3800 zł.

Poza tym mam osobną klatkę schodową zasłoniętą ścianką od strony salonu więc gdbym zrobił schody takie o jakich marzyłem (na metalowym stelażu) to wcale ich by nie było widać.

Od dwóch tygodni śpię na budowie bo pilnuje okien, mam już tego trochę dosyć bo robi się zimno a i koczownicze warunki dają w kość ( brak prądu i wody). Poradźcie, jak długo muszę tam koczować?

Pozdrawiam Sly.

Marzena - mam zrobione betonowe, ale żona zażyczyla sobie, żeby były w drewnie... A ponieważ te schody właściwie są częścią salonu - specjalnie nie oponuję. A podobno samonośne drewniane byłyby tańsze? Tylko te ceny... Jeżeli będziesz miała namiar na tego stolarza - bardzo chętnie.

Sly - kondolencje. Niedługo stanę przed podobnym dylematem. Właściwie mogliby wchodzić elektryk i ekipa od instalacji - ale nie mam jeszcze drzwi ani okien (będą po 17 września). Chyba pozabijam deskami okna, zrobię jakieś tymczasowe drzwi i wpuszczę instalatorów. Mieszkał chyba nie będę... Może znajdę kogoś do pilnowania??? Do murarzy włamanie było już dwa razy, mnie na razie tylko ktoś zostawił kupę :evil: w salonie...

Grzegorz

Ja jestem!!!.

Ale faktycznie godzenie pracy i budowy jest wybitnie nikorzystne dla tej pierwszej. Jak tam plany z zakończeniem budowy? Ja caly czas jeszcze zakładam, że na Święta się uda... Największe problemy mam z gazem i prądem. A dekarze obiecują, że w tym tygodniu skończą!

pozdrawiam

Grzegorz

Melduję się i ja.

Dach zrobiony męczę się strasznie z fachowcami od tynków wewnętrznych i przeziębieniem. Co chwila muszę im (tzwn fachowcom)udowadniać, że coś jest krzywo i trzeba to poprawić. Marzena i Grzegorz o ile dobrze pamiętam macie dachówkę L-15 Wiekora. Czy nie uważacie, że gąsiory są deczko niedopasowane. Głównie chodzi mi o to, że (przy dachu kopertowym) gąsiory zbyt mocno odstają od połaci dachu, opierają się na "garbach" dachówki co powoduje wrażenie jakby były za wysoko umocowane.

"Idzie zima, gazu ni ma" :lol:

Pozdrawiam: Sly.

Witam Grzegorz i Sly. U mnie z gazem nie ma specjalnych problemów za wyjątkiem ,że musiałam mieć oprócz projektu w proj. budowlanym specjalny drugi projekt przyłącza dla gazowni - osobno dla instal. zewn i wewnętrznej ( ten dopiero robię). Ale gazik ,kanalizę i wodę powinnam mieć około połowy miesiąca. Mój dach już szczelny , ale deskowaniem ipapą , więc na razie jeszcze nie mam dachówki. Sly - zmartwiłeś mnie niedopasowaniem Wiekora - miałeś jeszcze jakieś uwagi do tej dachówki. Grzegorz - ja nie zdążę się sprowadzić w tym roku :cry: :cry: :cry: Pozdrawiam i miłego budowania - Marzena . Aha -Grzegorz - sprzedałeś już te cegły?