forum_user 26.08.2003 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Co do inspektora mam taniego z którym załatwiam tylko formalności, był u mnie na budowie 2 razy , resztę sam sprawdzałem. Używałem go raczej jako element nacisku na wykonawcę - wykonawca liczy się bardziej wtedy z inwestorem oraz bardziej przykłada się, gdy wie że jego pracę oceni inny fachowiec.Tak już za chwilę wprowadzka, ale spraw do załatwienia nie ubywa dobrze że niedługo mam urlop.A może warto na pewnym etapie zrezygnować z ich usług nie wiem jak ujęłąś to w umowie, masz jeszcze 2 miesiące na zamknięcie domu myślę że bez problemu zdążysz, a wykończeniówka kolejne 2 i na święta choinka w nowym domu! - niestety wiem że nie jest to wszystko takie proste, ale możliwe. Nie przejmuj się i nie załamuj przeprowadzka przesunięta o parę miesięcy to więcej czasu na przemyślenie szczegółów na wykończenie i szukanie materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 27.08.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam wszystkich - widzę, że po wakacjach ruszyło budowanictwo w Bydgoszczy. Byle nie za bardzo, bo się nam murarze rozpuszczą ... Marzena, na priva podesłałem Ci namiary na mojego inspektora. Ten Twój może uniósł się honorem i popełnił harakiri? Dlaczego myślisz, że nie zdążysz w tym roku? U mnie dzisiaj wszedł cieśla (o 16.30 jeszcze pracowali!!!). Cały czas zakładam, że na Święta już tam zamieszkam. Wprawdzie piętro zostawiam na etapie wykonanych tynków i wylewek, tynki zewnętrzne też w przyszłym roku - ale parter zamierzam skończyć! Listopad na wykończeniówkę jest bardzo dobrym miesiącem... A widok na Bydgoszcz jest faktycznie niesamowity. Wprawdzie na ostatnim stropie będzie tylko nieużytkowy strych bez okien, ale i z poddasza jest ładny widok. pozdrawiam Grzegorz PS. Andrzej - ile płaciłeś za m2 gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 28.08.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Witam po krótkiej przerwie. Dach wreszcie skończony. Wybrałem elektryka: 3000 robota + 3000 materiały. Ta sama firma chce robić tynki wewnętrzne 12 zł/m kw. z materiałem (tynk cementowo wapienny). Andrzej dzięki za ostrzeżenie (drzwi Porta), właściwie już miałem wybrane wzory. Pozdrawiam wszystkich budujących. Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.08.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Płaciłem za tynki 11zł/m2, ale jakość średnia chociaż wyszły dość gładko (ale dość krzywo). Nie polecam ekipy chyba żeby ich mocno kontrolowac i zmuszać do poprawek.Powtórzę drzwi Porty mam śliczne i ze wzoru i koloru jestem bardzo zadowolony, a niezadowolony jestem z jakości wykonania. Dodam, bo jest to ważne są to drzwi z okleiną naturalną. Fabryka twierdzi że np. łączenia technologiczne bedą zawsze (nie przysługuje na to reklamacja) i jest to prawda, ale w moich drzwiach wygląda to jakby futryny w tych miejscach były pęknięte i z tego nie jestem zadowolony. Jednym słowem jeśli decydujecie się na kupno przed zapłaceniem za drzwi dokładnie należy obejrzeć je i zadecydować czy różne "znaki" techologiczne są do zaakceptowania.Kupować, ale potrzeć co się kupuje, ja sprawdziłem tylko 2 same skrzydła i to na szybko.pozdrawiam Wysłałem Tobie Marzeno jeszcze raz tego poleconego przeze mnie fachowca od wykończeniówki i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.08.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Andrzeju - bardzo dziękuję za namiary na Twojego fachowca. Dach mnie dobija , bo kładę ocieplenie na deskowaniu na zewnątrz, a jak kłaść wełnę w jesiennym deszczu? I panowie kombinują coraz bardziej podając coraz to nowe rozwiązania. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.08.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Ufff... rozkłada mnie cena schodów . 15 stopni, dwa podesty, buk - ceny od 5 tys (ale stolarz wydaje się słaby), 7 tys (proste, bez bajerów) - w górę. Ostatnio miałem propozycję na ok. 13 tys (miało być taniej, bo balustrady ze stali nierdzewnej). Nigdy bym nie pomyślał, że ten "mebel" będzie taki drogi. Potrzebuję namiar na dobrego i taniego stolarza!!! Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.08.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Poszukam Tobie namiar na stolarza gdzies w Lubostroniu ? , zrobił znajomym piękne schody - a lubią dobrze i tanio. Zadzwonię do nich i odpiszę Ci na priv. Pozdrowienia - Aha , dlaczego nie robisz betonowych?? Jestem przed dylematem - betonowe czy drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 01.09.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Także stałem przed podobnym dylematem. schody drewniane jak i te na stelażu metalowym są zdecydowanie ładniejsze i mogą stanowić również element dekoracyjny wnętrza (wystarczy spojrzeć w czasopisma z wystrojem wnętrz) ale to jest luksus. Wybrałem betonowe, bo tańsze:- materiały (beton, zbrojenie) - 400- robocizna - 1800- stolarka - 600- poręcz - 1000razem ok. 3800 zł. Poza tym mam osobną klatkę schodową zasłoniętą ścianką od strony salonu więc gdbym zrobił schody takie o jakich marzyłem (na metalowym stelażu) to wcale ich by nie było widać. Od dwóch tygodni śpię na budowie bo pilnuje okien, mam już tego trochę dosyć bo robi się zimno a i koczownicze warunki dają w kość ( brak prądu i wody). Poradźcie, jak długo muszę tam koczować? Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 02.09.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Marzena - mam zrobione betonowe, ale żona zażyczyla sobie, żeby były w drewnie... A ponieważ te schody właściwie są częścią salonu - specjalnie nie oponuję. A podobno samonośne drewniane byłyby tańsze? Tylko te ceny... Jeżeli będziesz miała namiar na tego stolarza - bardzo chętnie. Sly - kondolencje. Niedługo stanę przed podobnym dylematem. Właściwie mogliby wchodzić elektryk i ekipa od instalacji - ale nie mam jeszcze drzwi ani okien (będą po 17 września). Chyba pozabijam deskami okna, zrobię jakieś tymczasowe drzwi i wpuszczę instalatorów. Mieszkał chyba nie będę... Może znajdę kogoś do pilnowania??? Do murarzy włamanie było już dwa razy, mnie na razie tylko ktoś zostawił kupę w salonie... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 05.09.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Marzena - dziękuję za namiar, już znalazłem telefon do tego stolarza. Zobaczę, na ile mi wyceni te schody...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 10.09.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 prawdopodobnie zostanie mi kilka palet porothermu P+W 44 i P+W 38. hurtownia obiecywała, że zabierze, ale teraz coś zaczynają kręcić . Gdyby ktoś z nowobudujących był zainteresowany - sprzedam tanio (drugiego domu na razie budować nie będę...) Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 10.09.2003 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Grzegorz - z tego co pamiętam te nasze zwroty porothermu omówiliśmy z przedstawicielem Wienerbergera (czy jakoś tam) na okręg. Pamiętam ,że to on mobilizowal przedstawiciela hurtowni. Może właśnie z nim spróbuj pogadać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.09.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Ale ja nawet nie wiem, kto to jest... A sprawa dalej aktualna - nikt w Bydgoszczy nie buduje z Porothermu???Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 20.09.2003 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Grzegorz - poszukać dla Ciebie namiary na tego przedstawiciela? Może on mógłby pomóc Ci sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.09.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Chętnie - jeżeli znajdziesz, podeślij mailemGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 24.09.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Witajcie! Czy ktos moze mi polecic dobrego dostawce drewna opalowego z okolic Bydgoszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 01.10.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 I wszyscy zniknęli z forum. A mnie ta budowa zupełnie czasowo rozkłada. Właściwie w pracy przeszłam ostatnio na 1/4 etatu i nie wiem jak można pracować i budowac jednocześnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 01.10.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja jestem!!!. Ale faktycznie godzenie pracy i budowy jest wybitnie nikorzystne dla tej pierwszej. Jak tam plany z zakończeniem budowy? Ja caly czas jeszcze zakładam, że na Święta się uda... Największe problemy mam z gazem i prądem. A dekarze obiecują, że w tym tygodniu skończą!pozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 02.10.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Melduję się i ja. Dach zrobiony męczę się strasznie z fachowcami od tynków wewnętrznych i przeziębieniem. Co chwila muszę im (tzwn fachowcom)udowadniać, że coś jest krzywo i trzeba to poprawić. Marzena i Grzegorz o ile dobrze pamiętam macie dachówkę L-15 Wiekora. Czy nie uważacie, że gąsiory są deczko niedopasowane. Głównie chodzi mi o to, że (przy dachu kopertowym) gąsiory zbyt mocno odstają od połaci dachu, opierają się na "garbach" dachówki co powoduje wrażenie jakby były za wysoko umocowane. "Idzie zima, gazu ni ma" Pozdrawiam: Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 02.10.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Witam Grzegorz i Sly. U mnie z gazem nie ma specjalnych problemów za wyjątkiem ,że musiałam mieć oprócz projektu w proj. budowlanym specjalny drugi projekt przyłącza dla gazowni - osobno dla instal. zewn i wewnętrznej ( ten dopiero robię). Ale gazik ,kanalizę i wodę powinnam mieć około połowy miesiąca. Mój dach już szczelny , ale deskowaniem ipapą , więc na razie jeszcze nie mam dachówki. Sly - zmartwiłeś mnie niedopasowaniem Wiekora - miałeś jeszcze jakieś uwagi do tej dachówki. Grzegorz - ja nie zdążę się sprowadzić w tym roku Pozdrawiam i miłego budowania - Marzena . Aha -Grzegorz - sprzedałeś już te cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts