Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej ludkowie.

Czy macie jakieś namiary na tynkarzy. Na ściany z Ytonga chciałbym położyć po wykonaniu elektryki i jakiś tam innych prac tynk cieńkowarstwowy maszynowy jednak jedna ekipa jaką miałem ma czas dopiero w maju :o.

Ci którzy już to mają za sobą zerknijcie proszę do kajetów i odszukajcie telefony.

Wielkie dzieki.

Witam , czy ktoś z was ma gaz w butli z firmy N.EN. NOWA ENERGIA Sp. z o.o z Poznania.Jak to wygląda tak na prawdę cenowo?Bo na wykresie jest niby tanio.

http://www.nen.pl/index2.php?pg=dom,info&id=40

Pozdrawiam

wydaje mi sie ze warto zwrocic uwage na to ile za rok bedziesz palcil za gaz, a nie na to jaka jest cena za pierwszy rok...

mialbyc NEN, ale progas dorownal do warunkow jakie otrzymalem z NEN i dlatego mam podziemny zbiornik PROGAS, narazie chwale tlyk oza wyglad, bo jak wychodzi zlotow to bede mogl powiedziec pewnie za rok

pzdr

arek

Witam , czy ktoś z was ma gaz w butli z firmy N.EN. NOWA ENERGIA Sp. z o.o z Poznania.Jak to wygląda tak na prawdę cenowo?Bo na wykresie jest niby tanio.

http://www.nen.pl/index2.php?pg=dom,info&id=40

Pozdrawiam

wydaje mi sie ze warto zwrocic uwage na to ile za rok bedziesz palcil za gaz, a nie na to jaka jest cena za pierwszy rok...

mialbyc NEN, ale progas dorownal do warunkow jakie otrzymalem z NEN i dlatego mam podziemny zbiornik PROGAS, narazie chwale tlyk oza wyglad, bo jak wychodzi zlotow to bede mogl powiedziec pewnie za rok

pzdr

arek

Witam .

Wnioskuję z wypowiedzi że chciałeś N.EN i z nimi najpierw ustalałeś warunki a dopiero potem z PROGAS który zaproponował te same warunki nawet .

A co konkretnie zadecydowała na korzyść Progazu .

Pozdrawiam .

nen to nowa firma, nie wiadomo czy za dwa lata nie wymysli dziwnych cen gazu, nie ma chyba wlasnych cystern ani wlasnych rozlewni gazu. Chodzilo tez o fakt ze mam kondensat i potrzebowalem czysty gaz i tu znowu progas nie budzi zaufania...Tak ogolnei nei bylo zadnych zdecydowanych za, ale z tego co sie orientowalem to progas ma normalne ceny na gaz po okresie promocyjnym, a jak to wyglada z nenem nie wiadomo

temat: wyrównywanie drogi ul Strusia

dzwonie w tej kwestii dobre 3tygodnie - samochód jest z drugiej strony Gminy - OK, Pani jest na urlopie i sie nic nie dzieje - NOK, Pani ma oddzwonic-cisza-NOK, RobertEs już jeżdzi gdzieś wkoło bo jechać trudno

Uwaga!! kolejny telefon i co

Witaj!

To o czym tutaj piszesz na temat ul.Strusiej niestety nie napawa mnie optymizmem :cry: ...a jeszcze bardziej opieszałość władz lokalnych :evil:

Z tego co obserwuję na forum wnioskuję,że przyszli mieszkańcy to ludzie prężnie działający i ten problem także wspólnie rozwiążemy :D Pozdrawiam :wink:

temat: wyrównywanie drogi ul Strusia

dzwonie w tej kwestii dobre 3tygodnie - samochód jest z drugiej strony Gminy - OK, Pani jest na urlopie i sie nic nie dzieje - NOK, Pani ma oddzwonic-cisza-NOK, RobertEs już jeżdzi gdzieś wkoło bo jechać trudno

Uwaga!! kolejny telefon i co

Witaj!

To o czym tutaj piszesz na temat ul.Strusiej niestety nie napawa mnie optymizmem :cry: ...a jeszcze bardziej opieszałość władz lokalnych :evil:

Z tego co obserwuję na forum wnioskuję,że przyszli mieszkańcy to ludzie prężnie działający i ten problem także wspólnie rozwiążemy :D Pozdrawiam :wink:

Proponuje sprawdzić czy nasze władze złożyły PIT swojego małżonka w czasie, a jeżeli nie to rozpisać nowe wybory i wytypować nowego kandytaka , w Warszawie da się zmienić prezydenta to i w Murowańcu sołtysa bez problemu 8) 8) 8) :p :p :lol: :lol:

Proponuje sprawdzić czy nasze władze złożyły PIT swojego małżonka w czasie, a jeżeli nie to rozpisać nowe wybory i wytypować nowego kandytaka , w Warszawie da się zmienić prezydenta to i w Murowańcu sołtysa bez problemu 8) 8) 8) :p :p :lol: :lol:

Ale wybory nowego sołtysa będą :

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!!

Zebranie w Murowańcu w dniu 01 lutego o godz. 18 w świetlicy w szkole - wybory sołtysa

Dotychczasowy sołtys widocznie pogodził się już z przegraną i sobie olewa , co się będzie wysilać te ostatnie dni .

A może wie że już te wybory wygrał i nie musi się starać.

GROMAL a tak a pro po oczyszczalni , kopiąc dołek na jakiej głębokości napotkałeś na wody gruntowe ?

Pozdrawiam

Ale wybory nowego sołtysa będą :

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!!

Zebranie w Murowańcu w dniu 01 lutego o godz. 18 w świetlicy w szkole - wybory sołtysa

Dotychczasowy sołtys widocznie pogodził się już z przegraną i sobie olewa , co się będzie wysilać te ostatnie dni .

A może wie że już te wybory wygrał i nie musi się starać.

GROMAL a tak a pro po oczyszczalni , kopiąc dołek na jakiej głębokości napotkałeś na wody gruntowe ?

Pozdrawiam

Poddałem sie przy głębokości ok 1,5 m i widziałem wykop pod fundamenty sąsiada który kopał głębiej i wody nie było, a mój znajomy robił badania gruntu i wyszło że poziom wody u niego był na głębokości 2,2 m

Poddałem sie przy głębokości ok 1,5 m i widziałem wykop pod fundamenty sąsiada który kopał głębiej i wody nie było, a mój znajomy robił badania gruntu i wyszło że poziom wody u niego był na głębokości 2,2 m

Kurcze u mnie jest na głębokości 1,6

No to faktycznie nie wesoło, będzie problem z oczyszczalnią ekologiczną bo chyba jak pamiętam wody nie mogą podchodzić wyżej niż 1,5 m, coś koło tego trzeba by było sprawdzić.

Kurcze u mnie jest na głębokości 1,6

No to faktycznie nie wesoło, będzie problem z oczyszczalnią ekologiczną bo chyba jak pamiętam wody nie mogą podchodzić wyżej niż 1,5 m, coś koło tego trzeba by było sprawdzić.

Zgadza się drenaż musi być miń 1,5 metra nad lustrem wody. Można ewentualnie usypać kopczyk .

Co prawda kopałem w najniższym punkcie działki i nie mam jeszcze określonego stanu zero .A żwirek zaczyna się na 1,4 więc myslę że woda nie podejdzie wyżej jak na 1,4

Jeżeli stan zero będzie wyżej o ok 0,5m od obecnego gruntu to będzie dobrze .

Zobaczymy co powie fachowiec od oczyszczalni .

Pozdrawiam

Witam Wszystkich Forumowiczów Z Bydgoszczy i okolic,

powracam na forum ...bo mam już pozwolenie na budowę (a tak na marginesie to pokaże jaki czas to trwał: od X.2005-wniosek o warunki, aż do stycznia 2007 wydane pozwolenie...oj ta biurokracja) , poczekam tylko jeszcze tydzień az się uprawomocni i zaczynam z tą machiną ...

mam do Was prośbę czy możecie polecić dobrą jakościowo ekipę do postawienia stanu zero...budowa w Bydgoszczy-Miedzyń

dzięki z góry

... Jak tak czytam Wasze posty dotyczące cen usług murarskich to nie wiem co mam o tym myśleć,

Czy trafiłam na ekipę ,która zdziera do ostatniej złotówki (ja płacę 29 tys.za stan surowy-tylko mury), ....Czy Wy macie takie szczęście ,że tak mało od Was krzyczą (9 tys.)? Bo znaleźć profesjonalną ekipę za tak małe pieniądze to naprawdę pogratulować...

...Tylko patrz też na zakres prac, wielkość domu, itp. Może się ostatecznie okazać, że te różnice w cenie nie są wcale takie duże.

Poza tym, tam chyba facet sam robi, a Wy macie parę osób. To też wpływa na koszty.

No i jeszcze kwestia, jaki to jest fachowiec.

Czy jest to Fachowiec, czy "fachowiec"...

Ale ranking by się przydał, tylko by trzeba dużo rzeczy wyspecyfikować (metraż, ilośc i rodzaj materiałów, prac do wykonania, itp), a nie wiem, czy się będzie ludziom chciało tak szczegółowo to opisywać. Może by tak wrzucać oferty otrzymane od ekip gdzieś do np. RobertEs'a na stronę :wink:

no no parę dni mnie nie było a tu już Nowa inicjatywa.

Możemy coś tam powrzucać na mój serwer, ale musielibyście określić co miałaby ta ankieta zawierać.

Sprubuję to pozbierać i wrzucę na stronę :D 8)

witam wszystkich Nowych forumowiczów

Jak tak czytam Wasze posty dotyczące cen usług murarskich to nie wiem co mam o tym myśleć,

Czy trafiłam na ekipę ,która zdziera do ostatniej złotówki (ja płacę 29 tys.za stan surowy-tylko mury), ....Czy Wy macie takie szczęście ,że tak mało od Was krzyczą (9 tys.)? Bo znaleźć profesjonalną ekipę za tak małe pieniądze to naprawdę pogratulować...

pozdrawiam

Aga

Mam podbny mętlik i zastanawiałam się czy my nie przepłaciliśmy. Nie licząć fundamentów ( bo to osobna bajka) za mury domku o powierzchni 250 m (w części z użytkowym poddaszem), kominy - 3, trójkąty na piętrze, strop nad garażem i piętrem , stopy pod taras zapłaciliśmy 29 tys. Może to drogo ale robota wykonana solidnnie i szybko. Majster potrafiący czytać projekt , wychwycił błędy projektanta, doradzał , na pietrze znalazł niewykorzystaną powierzchnie na schowek. Budujemy z gazobetonu. Właściwe o ten odcinek pracy nie musieliśmy sie martwić i sprawdzać fachowców...co jest istotne.

dzięki Olek za słowa otuchy

w głęgi duszy też tak sobie myślę-tu sprawdzona,rzetelna ,punkualna ekipa jest,więc może mało nie biorą ale nie będę musiała(mam nadzieję) z płaczem szukać następnej jak sie okaże ,że tych trzeba wygonić z budowy

Dzis koleżanka dostała wycenę na dom 120m -przytula się do bliźniaka i dach płask-i 22 tysiące za murarza.

JA też buduję z porothermu -więc te ceny też są inne

pozdrawiam

aga

nie myśl że jak ekipa jest droga i sprawdzona to ty nie musisz ich pilnować. prawie zawsze ekipy robią tak jak im wygodniej a nie jak powinni. musisz być bardziej w temacie budowlanki niż twoi fachowcy. ale życzę ci wszystkiego najlepszego.

hej! dlugo mnie tu nie bylo :p mieszkamy sobie dzielnie w Lochowie od sierpnia i w zwiazku z tym mam pytanko: czy nie macie namiarow na jakiegoś sprawdzonego stolarza - chodzi o szafe do zabudowy. Pozdrowionka i w razie czego slużę pomioca (aktualnie robimy podbitkę i przymierzamy sie wiosna do elewacji)