GACUŚ 31.01.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Czy ktoś użytkuje taką oczyszczalnię, jak w temacie ? Pzdr Marczysław Zajrzyj tutaj : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84076&highlight= i zapytaj kbab , on używa już 5 lat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 31.01.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Aha i jeszcze tutaj coś o tym pisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.02.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Nazwisko wysłałem na prv a ziemia jest rolna. O warunki zabudowy występowałem zanim ją kupiliśmy. ? Niestety nic nie dostałam na priv-a. Spróbuj raz jeszcze, proszę ja tez chętnie bym przyjęła na priva namiary do kogos od ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.02.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 witam wszystkich budujemy nasze domostwo w osielsku /niedaleko szkoły/ i jestesmy na etapie poszukiwania dachówki, stąd mam pytanie do ludzi dobrej woli o miejsca pewne i sprawdzone (zasadniczo chodzi o reklamacje potłuczonych sztuk) i zarazem ugodowe na negocjacje cenowe właściwe juz jestesmy zdecydowani na robena sredzka falista ale zawsze pozostaje otwarta furtka... Cegpol na Mińskiej. Ceny nieodbiegające od średnich na rynku za to kupujesz towar wraz z usługą i masz 7% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 01.02.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Robert_es Mapke dostałem dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 01.02.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam Szukam osób użytkujących piec Pellets Plus Kostrzewy. Stroję przed wyborem pieca i musze się w końcu na coś zdecydować. Pzdr Marczysław ... a jesteś zdecydowany na pallets ?? (ktoś wcześniej pisał, że kiepsko z jakością i kaloryczością tego opału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.02.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 doriDzisiaj musi dojść nazwisko gościa od ziemi:-)Wczoraj niestety nie wpisałem nic w temacie i komp pewnie informował mnie tak samo jak dzisiaj ale pomyslałem sobie czego ten mi tu zawraca, z maszyną na razie nie będę gadał bo nie mam czasu to się kretyństwo uparło i nie puściło wiadomości.Dzisiaj za to go odkurzyłem i przeprosiłem za mój brak powagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 01.02.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Robert_es Mapke dostałem dzięki! mam nadzieję, że położenie wszystkich na mapce zgadza się rzeczywistością. ... będę dzisiaj na spacerku z moim synem ... chwilę po 18 skieruję się pod szkołę ...będzie okazja pogadać Nie będę wchodził do sali ... będę krążył w okolicy bo to spotkanie dzisiaj prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 W ub. tygodniu rozpocząłem romowy z hurtownikiem z hurtowni HIRSCH-POL w Myślęcinku ale już na samym początku kontakty się jakoś nie kleją. W pierwszej rozmowie facet miał powalić wszystkich na kolana a tu jak poprosiłem o 600mb szótki drutu do strzemion na zbrojenia to najpierw mnie powiadomił, że wyśle mi 1200 bo tyle wychodzi z mojego projektu czego nie zaakceptowałem i powiedziałem, że życzę sobie 600. Otrzymałem 500 i jakoś nie mogą mi dostarczyć reszty. Wczoraj miał dojechać lecz niestety chyba w deszczu się rozpłynęłi. Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś zdanie o nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 01.02.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 witam wszystkich budujemy nasze domostwo w osielsku /niedaleko szkoły/ i jestesmy na etapie poszukiwania dachówki, stąd mam pytanie do ludzi dobrej woli o miejsca pewne i sprawdzone (zasadniczo chodzi o reklamacje potłuczonych sztuk) i zarazem ugodowe na negocjacje cenowe właściwe juz jestesmy zdecydowani na robena sredzka falista ale zawsze pozostaje otwarta furtka... Ja kupowałem dachówkę cementową EURONIT S (widziałem też na placu Robena, ale się jej nie przyglądałem - nie wiem jaki typ) Kupiłem w DACHSTAL na Lisim Ogonie ... tam też kupowałem orynnowanie i okana połaciowe VELUX - Polecam Gość bardzo dobrze zorganizowany i rzeczowy. Terminów się trzymał. Ceny trzyba było trochę pomęczyć i udało się załapać na niezły rabat. Z rozmów z innymi budującymi miał dobrą opinię... wcześniej pojeździłem po innych hurtowniach ... dostałem kilka wycen .... wybrałem (oczywiście ) najniższą ... pojechałem do Dachstalu ... dostałem jeszcze niższą ... i wszyscy byliśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 01.02.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Szef ekipy napisał umowę, dzieląc ją na trzy cześć, - fundamenty - 8 tys - mury 12tys - dach 10 tys 10% zaliczki, w przypadku zerwania umowy 10% wartości dla drugiej strony. Dodam, ze szef ekipy jest sąsiadem szwagra wiec jakieś zaufanie do jego prac wystepuje. Sąsiad nie sąsiad umowa to podstawa. Na Twoim miejscu niezaakceptowałbym takiego podziału, ponieważ jest niewygodny i niebezpieczny szczególnie dla Ciebie. Jakbyś chciał zrezygnować to po fundamentach w połowie ścian masz do zapłaty ile procent z transzy mury i 10 procent z dachu. Może zastanów się nad takim podziałem: 1. Prace ziemne i ławy fundamentowe 2. Ściany fundamentowe, izolacja pionowa i pozioma, ocieplenie ścian fundamentowych z zachowaniem izolacji przeciwilgociowych, wieniec na fundamencie. 3. Ściany nadziemia wraz z podciągami i nadprozami 4. Kominy 5. Wieniec i stop 6. Schody i tarasy 7. Ściany drugiej kondygnacji 8. Więźba dachowa 9. Pokrycie dachowe i obróbki blacharskie. Oczywiście kwoty sobie podzielisz i bedziesz płacił ratami. Moim zdaniem jest to wygodny sposób i jesli masz jakieś zdrowe układy z wykonawcą to zawsze sie dogadacie w pracach i płatnościach bo będzie więcej transz i mniejsza kasa na transze. ... gdybym ja to wiedział przed rozpoczęciem budowy ... byłbym chyba spokojniejszy. Na forum trafiłem w połowie mojej przygody z budowaniem Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.02.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Szef ekipy napisał umowę, dzieląc ją na trzy cześć, - fundamenty - 8 tys - mury 12tys - dach 10 tys 10% zaliczki, w przypadku zerwania umowy 10% wartości dla drugiej strony. Dodam, ze szef ekipy jest sąsiadem szwagra wiec jakieś zaufanie do jego prac wystepuje. Sąsiad nie sąsiad umowa to podstawa. Na Twoim miejscu niezaakceptowałbym takiego podziału, ponieważ jest niewygodny i niebezpieczny szczególnie dla Ciebie. Jakbyś chciał zrezygnować to po fundamentach w połowie ścian masz do zapłaty ile procent z transzy mury i 10 procent z dachu. Może zastanów się nad takim podziałem: 1. Prace ziemne i ławy fundamentowe 2. Ściany fundamentowe, izolacja pionowa i pozioma, ocieplenie ścian fundamentowych z zachowaniem izolacji przeciwilgociowych, wieniec na fundamencie. 3. Ściany nadziemia wraz z podciągami i nadprozami 4. Kominy 5. Wieniec i stop 6. Schody i tarasy 7. Ściany drugiej kondygnacji 8. Więźba dachowa 9. Pokrycie dachowe i obróbki blacharskie. Oczywiście kwoty sobie podzielisz i bedziesz płacił ratami. Moim zdaniem jest to wygodny sposób i jesli masz jakieś zdrowe układy z wykonawcą to zawsze sie dogadacie w pracach i płatnościach bo będzie więcej transz i mniejsza kasa na transze. ... gdybym ja to wiedział przed rozpoczęciem budowy ... byłbym chyba spokojniejszy. Na forum trafiłem w połowie mojej przygody z budowaniem Niestety... A jeszcze zapomniałem dopisać pomiędzy 2 a 3: Zasypanie i zagęszczenie fundamentów, rozprowadzenie kanalizacji, płyta stanu zerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.02.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Proszę powiedzcie jaką grubość styropianu (jeśli stosowaliście) do ocieplenia podłogi na gruncie stosowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.02.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 mówią ze minimum 8 cm czyli 2X4 cm na przekładkę. Mówią też że powyżej 12 to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 01.02.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Proszę powiedzcie jaką grubość styropianu (jeśli stosowaliście) do ocieplenia podłogi na gruncie stosowaliście? ja w projekcie miałem 6cm ... dałem 8cm chciałem 10cm ... ale zrobiłem za nisko nadproża na ścianie nośnej i nie zmieściłbym drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Proszę powiedzcie jaką grubość styropianu (jeśli stosowaliście) do ocieplenia podłogi na gruncie stosowaliście? ja w projekcie miałem 6cm ... dałem 8cm chciałem 10cm ... ale zrobiłem za nisko nadproża na ścianie nośnej i nie zmieściłbym drzwi Dobry kompomis . Ja chyba dam 8+2 cm mata na układanie podłogówki a jedyne drzwi z jakimi będzie mały problem to wejściowe. Jedna rzecz wydaje się ważniejsza a mianowicie jakość styro. Tutaj musi być bardzo dobry aby nie usiadł za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 dori Dzisiaj musi dojść nazwisko gościa od ziemi:-) Wczoraj niestety nie wpisałem nic w temacie i komp pewnie informował mnie tak samo jak dzisiaj ale pomyslałem sobie czego ten mi tu zawraca, z maszyną na razie nie będę gadał bo nie mam czasu to się kretyństwo uparło i nie puściło wiadomości. Dzisiaj za to go odkurzyłem i przeprosiłem za mój brak powagi. Kero mogę prosić o dane gościa od ziemi , znajomy szuka działki w cenach dla ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Ja zamierzam użyć FS20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.02.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Robert_es Mapke dostałem dzięki! mam nadzieję, że położenie wszystkich na mapce zgadza się rzeczywistością. ... będę dzisiaj na spacerku z moim synem ... chwilę po 18 skieruję się pod szkołę ...będzie okazja pogadać Nie będę wchodził do sali ... będę krążył w okolicy bo to spotkanie dzisiaj prawda?? Robuś a junior nie zmarznie, jak tak będziesz biegał obok, możesz wejśc nie wiele cieplej, ale nie wieje :P a tak poza tym to nie byłam przy tablicy ogłoszeń, ale potwierdzam że ma to być dzisiaj, kogo możemy się spodziewać, wstępnie ja i Robuś, wiem że Kole i Gacusie też przylecą pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.02.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Proszę powiedzcie jaką grubość styropianu (jeśli stosowaliście) do ocieplenia podłogi na gruncie stosowaliście? ja w projekcie miałem 6cm ... dałem 8cm chciałem 10cm ... ale zrobiłem za nisko nadproża na ścianie nośnej i nie zmieściłbym drzwi Dobry kompomis . Ja chyba dam 8+2 cm mata na układanie podłogówki a jedyne drzwi z jakimi będzie mały problem to wejściowe. Jedna rzecz wydaje się ważniejsza a mianowicie jakość styro. Tutaj musi być bardzo dobry aby nie usiadł za dużo. u nas jest 2x5cm naprzemiennie, a tam gdzie podłogówka to inaczej, bo jest styropian z ekranem i rurki i to daje 10, ale chyba muszą być 4cm na matę i rurki, mata 2cm i rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts