Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

dori-ponieważ jestem nowa wskaz m,i gdzie mogę poczytać o domu wybranym przez Ciebie :D a na jakie ogrzewanie Wy się zdecydowaliscie? :)

Witaj Aka z Ina!

Bardzo chciałabym pompę ciepła właśnie stąd moja aktualna prośba abyś przesłała mi na priva trochę informacji dot. PC :)

Nasz domek to Znany wersja I (w odbiciu lustrzanym) ze stajni Muratora. Ale właśnie dotarło do mnie, że strop mnie przygniecie i dosłownie i w przenośni

:-?

Nie chciałabym z niego rezygnować, długo szukałam i ten podoba mi się bardzo. No i myślałam, że skoro jest nieskomplikowany o prostej bryle opartej na kwadracie i dachu bez udziwnień to nie będzie drogi w budowie. Bo to też jest jeden z warunków.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=392&IdKolekcji=

pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ratunku!!! W projekcie mojego parterowego domu jest strop gęstożebrowy i zaczynam szukać info na ten temat i pierwszy rekonesans wypadł tragicznie - ok 100zł za m2 co daje 20tys za strop dla domu bez poddasza użytkowego...??!! Tragedia

Spokojnie bez paniki , przy adaptacji architekt może Ci go zmienić na inny np. na drewniany , na monolit , czy na jeszcze inny .

Pozdrawiam

Ratunku!!! W projekcie mojego parterowego domu jest strop gęstożebrowy i zaczynam szukać info na ten temat i pierwszy rekonesans wypadł tragicznie - ok 100zł za m2 co daje 20tys za strop dla domu bez poddasza użytkowego...??!! Tragedia

Też doradzam spokój. Skoro nie ma wyjścia na poddasze i nikt tam nie będzie łaził to możesz spokojnie zrobić podwieszany sufit z płyt GK i drewniany strop (tak jak to zwykle robi się na poddaszach). Na ścianach parteru poukładane deski na wysoki kant, pomiędzy nie wełna i sufit na stelażu. Powinno być taniej - do gęstożebrowego musisz jeszcze doliczyć tynk i ocieplenie.

Te procenty dotyczą chyba tylko wymiarów budynku i okien. Zmianę stropu musisz uzgodnić przynajmniej z kierownikiem budowy - odpowiedni wpis. Może potrzebna będzie zmiana projektu ale to też tylko kilka stówek.

Jak pisałem nikt nie będzie po tym łaził to i wymagania są mniejsze. Trochę zależy jeszcze od konstrukcji dachu - belki pod ewentualne słupy.

Jak pisałem nikt nie będzie po tym łaził to i wymagania są mniejsze. Trochę zależy jeszcze od konstrukcji dachu - belki pod ewentualne słupy.

aż mnie korci żeby wsiąść zaraz w samochód i podjechać do babki od adaptacji! Wczoraj rozmawiałam z kolei z moim osobistym kier bud - ona nie jest zwolennikiem stropów drewnianych. Uważa też, że drewno i belki na taki strop, robocizna i materiały też nie są tanie.

Skoro nie jestem ekspertem muszę pozbierać wszystkie za i przeciw od osób, które mają pojęcie o temacie :)

aż mnie korci żeby wsiąść zaraz w samochód i podjechać do babki od adaptacji! Wczoraj rozmawiałam z kolei z moim osobistym kier bud - ona nie jest zwolennikiem stropów drewnianych. Uważa też, że drewno i belki na taki strop, robocizna i materiały też nie są tanie.

Skoro nie jestem ekspertem muszę pozbierać wszystkie za i przeciw od osób, które mają pojęcie o temacie :)

Ja z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Jeżeli chodzi o terrive to sprawdze koszt w najbliższych dzniach: sam pustak to cena około 3zł/szt a wychodzi z tego co pamiętam 9,3 szt na metr.To oczywiście jest tylko cena samego pustaka do tego trzeba doliczyć zbrojenie i beton.Jak policze dam znać.

Pozdrawiam

Ja z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Jeżeli chodzi o terrive to sprawdze koszt w najbliższych dzniach: sam pustak to cena około 3zł/szt a wychodzi z tego co pamiętam 9,3 szt na metr.To oczywiście jest tylko cena samego pustaka do tego trzeba doliczyć zbrojenie i beton.Jak policze dam znać.

Pozdrawiam

Zadzwoń do Czamaninka - stropy typu terriva 054 2869444

przyjechał przedstawiciel, policzył dokładnie koszty

(co ważne policzył realne koszty materiału) ... nic później nie musiałem dokupić.

Transport mieli w cenie.

kupowałem rok temu może warto sprawdzić ten kontakt

Skoro mowa o stropie drewnmianym czy nie to powiem jaką mam wycenę na więźbę dachową wykonywaną w technologii "Mitek" gdzie całość konstrukcji wraz ze stropem drewnianym wyceniono mi przy powierzchni budynku ok 240m2 z poddaszem nieużytlkowym, dom w kształcie "L" na kowtę 14 900PLN netto.

Jak pisałem nikt nie będzie poJa z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Pozdrawiam

W sprawie terrivy to proponuje sie zglosic do Arko (ul.Przemysłowa) na pewno ceny beda przyjazne, ponadto nie sądzę aby ceny były aktualne bo od lutego poszły sporo w górę komponenty na terrivę tel. 504-467-914 (proszę od jutra, bo telefonik w domku)

Pozdrawiam

A tak w ogóle sąsiad kiedy zaczynacie??

Skoro mowa o stropie drewnmianym czy nie to powiem jaką mam wycenę na więźbę dachową wykonywaną w technologii "Mitek" gdzie całość konstrukcji wraz ze stropem drewnianym wyceniono mi przy powierzchni budynku ok 240m2 z poddaszem nieużytlkowym, dom w kształcie "L" na kowtę 14 900PLN netto.

Ja mam dachu 254m i firma z grupy Mitek znajdująca się w Łochocinie koło Włocławka wyceniała mi więźbe i strop na 32 tys :evil: :evil: :evil: (poddasze użytkowe) więc dałem sobie spokój. A tobie gdzie wyceniali ?

aka z Ina nie znam dokładnie powierzchni dachu ale jest to około 400mkw.

Tak jak pisałem dach w kaształcie "L" z jednym wykuszem, z jednym nie wiem jak nazwać ale to kretyństwo nad wejściem i końce dachów (szczyty) też pochylone a nie opierane na ściance w kształcie trójkąta.

Nie umiem wklejać rysunków ale może jak syn wróci to coś wklei.

Marcin z Bydzi mnie wycaniała Tuchola ale zwróć uwagę, że ja podaję cenę netto i wyłącznie za wykonanie więźby. Montaż chcę wykonać sam. w Związku z tym, że bez ich wykonawstwa to VAT bedzie 22% ale to i tak taniej niż oni chcą za zmontowanie. Za monbtaż chcieli 10 200 netto to daje 10 900 bruttto. Tyle to ja nie potrzebuję na montaż. Za dzwig zapłacę ok 1000 plus jakiś szpec ze 2tyś tak myślę.

Ale to są dopiero moje szacunki - zobaczymy jak to wyjdzie.

Ja mam dachu 254m i firma z grupy Mitek znajdująca się w Łochocinie koło Włocławka wyceniała mi więźbe i strop na 32 tys :evil: :evil: :evil: (poddasze użytkowe) więc dałem sobie spokój. A tobie gdzie wyceniali ?

sąsiad rozejrzyj się w okolicach Murowańca, terrivę bierzesz z Arko a więźbę sąsiadowi obok nas z tego co kojarze przywieżli z tartatu Kruszyn Kraj

no ale musisz mieć ekipę do zrobienia