Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AGA I KRZYŚ napisał:

hey,hey

od dawna nie pamietam ,aby poniedzaiłek zaczął się miło.Własnie dowiedziałam się ,że jutro mogę odebrać pozwolenie na budowę

czekałam na to 45 dni.

Hej!super :D gratulacje i od nas :p :p :p ...my już czekamy 41 dni :( ...no to może w piątek??? :o -wątpię ...pozdrawiamy wszystkich! :lol:

Maciejko

zadzwoń do p.Krauze -może twoje pozwolenie już też czeka

słuchajcie...

proszę o namiary na hurtownie z materiałami budowlanymi ,które zapewniają transport na budowę.Czy ktoś korzystał z takiej hurtowni? czekam na namiary... :D

Chętnie się przyłączę , też poproszę o takie namiary.

Pozdrawiam

my korzystaliśmy z Ewertu na Toruńskiej 139, okolice Murowańca są im bliskie (transport w cenie), ale czujność wskazana, trzeba zawsze pilnować swoich spraw i w kilku sprawdzać ceny, :D :D :D

no i jednych dusić o obniżkę bo jak nie to konkurencja :p

Sprawdzaj też co przywieźli bo u mnie mieli wpadkę. Przywieźli nie ten komin co mieli i na wymiane musiałem troszkę poczekać a wiadomo muraże chcą robić a nie siedzeić.

Ty też z tego Ewertu korzystałeś? A jak sie rozliczaliście- czy np. na telefon cos dowożą ,a później im płacisz zbiorczo czy jak?

Sprawdzaj też co przywieźli bo u mnie mieli wpadkę. Przywieźli nie ten komin co mieli i na wymiane musiałem troszkę poczekać a wiadomo muraże chcą robić a nie siedzeić.

Ty też z tego Ewertu korzystałeś? A jak sie rozliczaliście- czy np. na telefon cos dowożą ,a później im płacisz zbiorczo czy jak?

no, telefonik działał i f-ry na bieżąco, do odbioru przy okazji :D

Ja wstępnie umówiłem się z HIRSCH-POL-em z Myślęcinka ale na razie mam mało doświadczenia z nimi. A to jakie mam niestety nie jest zachęcające. Umowa wstępna ustna wygląda zachęcajaco ale realizacja pierwszego zakupu (chodziło o drut szóstę do strzemion na zbrojenie) dowozili mi dwa razy bo ilość była niezgodna z zamówieniem. Cena ustalona 2,48 netto i taka jest na fakturze. Tę pierwszą fakturę miałem zapłacić gotówką a następne mam obiecany termin 30-to dniowy do zapłaty. To bardzo dobra pozycja jeśli idzie o jakieś reklamacje czy inne rozbieżności.

Witam

Może ma ktoś na sprzedanie siatkę ogrodzeniową

Małymi krokami przymierzam się do zrobienia ogrodzenia tymczasowego placu budowy .Chcę zrobić z drewnianych stempli i siatki (leśnej lub zwykłej).

Może ktoś z was likwiduje takie tymczasowe ogrodzenie a nadające się jeszcze do ponownego zamontowania , to z miłą chęcią odkupię .

Wszelkie informacje w tej sprawie proszę przesyłać na priv

Pozdrawiam

A ja tu to poiformować chę, że właśnie dzisiaj zdjęty został chumus na naszej działce. Pierwsze widoczne oznaki, że grunt nie leży odłogiem:-)

Kilka zdjątek w dzienniku.

Obejrzałam z przyjemnością zdjęcia :) Miło popatrzeć jak coś się dzieje, oby tak sprawnie i bezboleśnie przez całą budowę :)

No to nie miałeś szczęścia.Ja biorę na krechę ( mój majster też ) - nawet szef Izohurtu nie pyta kiedy zapłacę.Ceny przyzwoite,ściąga do siebie produkty trudnodostępne.Podmienia produkty ( zmianiałem elementy wykończenia dachu już wcześniej zapłacone).Bardzo elastyczny i nigdy nie robi problemów ale to tylko moje sbiektywne doświadczenia.Ma HDS i dostarcza towar.Stal dłuższą brałem z Bronikowskiego,metale i śruby z Pięknej,kilka rzeczy z Castoramy,Ceramiki z Ciela.

Pytanie:

W wypisie i wyrysie z Murowańca jest zapis o rodzaju dachu i brzmi on: "Dach wysoki" - czyli jaki??!! Pewnie chodzi o kąt nachylenia... Byłam pewna, że skoro dach nie jest płaski to kąt nachylenia 20* (taki mam w projekcie) jest już dachem nie płaskim czyli wysokim... Mogę podnieść o kilka stopni dach ale to się zaczyna mijać z ideą postawienia parterówki, no nie? No i architektura będzie zmieniona raczej na niekorzyść. Po co mam mieć poddasze, które z założenia nie ma być użytkowe a z projektu i wytycznych miałoby być po prostu...

Pytanie:

W wypisie i wyrysie z Murowańca jest zapis o rodzaju dachu i brzmi on: "Dach wysoki" - czyli jaki??!! Pewnie chodzi o kąt nachylenia... Byłam pewna, że skoro dach nie jest płaski to kąt nachylenia 20* (taki mam w projekcie) jest już dachem nie płaskim czyli wysokim... Mogę podnieść o kilka stopni dach ale to się zaczyna mijać z ideą postawienia parterówki, no nie? No i architektura będzie zmieniona raczej na niekorzyść. Po co mam mieć poddasze, które z założenia nie ma być użytkowe a z projektu i wytycznych miałoby być po prostu...

Jak według mnie to dach wysoki to każdy byle nie płaski bo nie masz określonego kąta nachylenia dachu .

Choć sformułowanie dach wysoki rodzi rzeczywiście wiele pytań .

Dla przykładu zajrzyj na tą stronkę:

http://bip.szczecin.uw.gov.pl/bip/files/8DD68AED3C6F4D569BDA7315C9323376/051-2005.pdf

------------------------------------strona 6 &11,1,f oraz &12,d--------------------------------

są tam zapisy:

dachy wysokie dwu lub wielospadowe , o kącie nachylenia połaci głównych - nie mniejszym niż 35* i nie większym niż 45*

dalej piszą:

dach wysoki o kacie nachylenia połaci - nie mniejszym niż 25* i nie większym niż 45*

Najlepiej byłoby udać się do urzędu gminy i tam zapytać jaki jest minimalny kat nachylenia dla dachu wysokiego .Ewentualnie zapytaj swojego projektanta .

Pozdrawiam

Pytanie:

Dori

z tego co kojarzę chodzi o kąt pow. 30°, ale do sprawdzenia u Czekajewskiego, niech da to na piśmie, jak chcesz parterówkę, bo u nasz nie było z tym problemów :lol: :lol: :lol: