sly70 02.12.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Dziękuję za nadzieję na styczeń bo już powoli popadam w depresje. Jeszcze miesiąc takiej pogody i mogę zamykać interes. Klocki podtrzymujące okno wyjąłem po dwóch tygodniach a puste przestrzenie wypełniłem styropianem. Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 02.12.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Myślę i myślę - masz hurtownię sanek ? Fachowcy powiedzieli ,że podobno tych klocków się nie wyjmuje??????? Chyba powinnam budować drugi dom . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 03.12.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Czy się klocki wyjmuje, czy nie to chyba zależy od wielkości wolnej przestrzeni, pod oknem. Ja musiałem trochę podmurować a po drugie motażyści włożyli takie klocki, które wystawały po za obwód okna. Znowu (przypadkiem ???) pojawił się kolejny chętny na kupno domu. Nie powiem rajcuje mnie myśl o budowie drugiego ale wpierw chciałbym choć trochę pomieszkać w pierwszym. Nie nie mam hurtowni sanek (ani pensjonatu w Zakopanem) , ale wierzcie mi jak się zima nie pojawi to "leżę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 03.12.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Jak pomyślę ile jeszcze do zrobienia w tym moim domu - zaczyna mi się wszystkiego odechciewać. Sly - musisz mieć fajną chatkę , skoro masz chętnych na jej zakup. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 03.12.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Eee...tam od razu fajna, nic specjalnego, po prostu ludzie przychodzą oglądać a ja jestem handlowcem i podobno ludzi nakręcam. Nakręciłem już wiele osób na różne czasami dziwne rzeczy (min mojego znajomego na budowę domu teraz mnie przeklina ), a domek jest bardzo prosty i mało skomplikowany i może dla tego ludziom się podoba. http://nowydom.onet.pl/wynik_wyszukiwania.html?liczba_typow=6&kod_1=&kod_2=&liczba_pokoi=0&nazwa_prj=LMB+04 Marzeno wierz mi, że czasami mam podobne odczucia i też mi się nic nie chce ale jak sobie pomyśle o tym, ile wspaniałych dni mnie jeszcze czeka i o nieskrępowanej niczym wolności jaką daje własny dom, to dochodzę do wniosku, że warto było przejść tą całą gehennę związaną z budową. Trzymaj się - pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.12.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Tak, tak, ale najpierw trzeba dotrwać do tej chwili... Grzegorz PS. wreszcie mam wylewki na parterze - huraaaaa! Jaką to przyjemność mogą zrobić czlowiekowi murarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 08.12.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 No właśnie -dotrwać . Twój domek Sly nie wchodził mi ,ale za to złapałam gdzieś iditycznego wirusa . pierwszy raz mi się to zdarzyło - byłam tylko na wiadomościach onetu , forum i w poczcie. Caly czas nie mam ocieplonego tarasu na piętrze - i to przy zimnej pogodzie mnie martwi. Sly , dobrze pamiętam ,że jesteś z Torunia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 09.12.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Marzena - przykro mi z powodu infekcji twojego komputera ale u mnie też to się czasami zdarza. Często pracownicy w biurze surfują po inter-stronach, a że kompy są w sieci to co pewien czas i ja "coć" łapię. Jeżeli chodzi o dom to pochodzi z pracowni projektowej Lipińscy i nazywa się LMB 04 ( prawda, że uroczo? ). Ocieplam poddasze. Mam trochę problemów, bo krokwie mają 17 cm wysokości no i trzeba nabić łaty aby wełna się zmieściła. Poza tym majster mnie przekonuje, że 20 cm ocieplenia zupełnie wystarczy. co wy na to? Marzena - jestem toruńczykiem chociaż: 1. urodziłem się w miejscowości położonej bliżej Bydgoszczy. 2. buduję dom 8 km od Torunia. Nareszcie ZIMA - już czuję jak zaczynam stawać na nogi. Nic tak nie cieszy jak: widok śniegu na dachach, minusowa temperatura i "złe" wiadomości w prognozie pogody. Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 16.12.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 20 na pewno starczy , chyba ,że chcesz ,aby poddasze było najbardziej zaizolowanym miejscem w twoim domu - przy założeniu ,że nie masz tam okien. Lubię Toruń , nawet bardzo , to miasto mojego męża . I znam dość dobrze. Miło ,że cieszysz się zimą - ja niestety pragnę chociaz 2 tygodni powyżej 5 stopni- może udałoby się zrobić taras i dach na pięterku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 16.12.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Dzięki za zrozumienie dla "krzyżaka" . Człowiek z wiekiem wyrasta z antypati do Bydgoszczy i teraz można tylko z zazdrością przyglądać się z za miedzy jak wasze miasto się rozwija. A nasz stary toruński grajdołek powoli się zwija. Mnie też w sumie trzyma tu tylko sentyment, bo pracuję 35 km od domu a na starówce bywam rzadko a jak już tam jestem to patrzę na te zabytki oczami turysty. Kończę kładzenie gładzi i ocieplenie poddasza. Rzeczywiście przydały by się ze trzy dni ciepła bo nie mogę się wyrobić z zamówieniami. Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 16.12.2003 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Ta gładź to jaka - bo moje tynki niestety nie za ładne (cem. -wap. ) i część muszę dogładzać . Toruń lubię bardzo - Starówka jest wg mnie wspaniała - chętnie jako "turystka" chodzę po niej - właściwie dość dobrze znam jej zabytki. Kiedy zaczynasz robić centralne? Wybrałeś piec? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 17.12.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Gładź - Gipsar, trochę mnie drażni, ponieważ wygląda "za gładko".Piec już kupiony - Viessman Vitogass 1oo dwufunkcyjny + zasobnik ACV (100 l.). Montaż na początku stycznia (jak tylko zorganizuje pieniądze)Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.12.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Uffff, witam Właśnie rozstałem się z poprzednią ekipą tynkarzy - weszli nowi, robota ruszyła, ale jęczą i stękają, że poprzednicy zrobili krzywe tynki (i, co najgorsze, faktycznie są krzywe...). I poprawiają. Sly, dlaczego piec dwufunkcyjny i zasobnik? Z tego, co wiem, zasobnik jest potrzebny przy jednofunkcyjnym - dwufunkcyjny dostarcza cwu i co. Ja mam jednofukcyjnego Junkersa Eurostar + zasobnik (dzisiaj od rana był montowany). Grzegorz PS Po tylu latach życia w bloku chciałbym pomieszkać w gładkich tynkach - dlatego będę miał gładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 18.12.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Ale ze mnie znawca, oczywiście, że jednofunkcyjny. Ja też miałem zamiar zmienić ekipę (przy tynkach)ale przez dwa dni nikogo nie mogłem znaleźć więc skończyło się na solidnym opr. Pzdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 21.12.2003 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Dla mnie gipsar też wychodzi trochę za gładko. To znaczy ,że macie już centralne - jak macie piece? Macie konwektory czy płytowe? Szybciej podejmę decyzję do pieca niż grzejników - kazdy namawia mnie na inne.Najlepsze życzenia świąteczne - na wypadek gdybym już tu nie weszła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.12.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Niech będzie gładkie - po tym, co zrobili poprzednicy, nie będzie to takie proste... A piec mam Junkersa Eurostar. Zwykły, nie kondensacyjny (kasa, kasa, ...), a poza tym uważam, że nie opłaci się. Grzejniki płytowe (konwekcyjne podobno strzelają przy zmianach temperatury - ale tak twierdził sprzedawca, a wiecie, co warte takie opinie...). Ale na razie nima gazu pozdrawiam Grzegorz i Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gitas 09.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Hej !!! Jestem Gitas od wczoraj jestem Forumowiczem. Buduje się w Osielsku i mam stan surowy zamknięty. Ładny domek z Inwestoprojektu. Na początek to tyle nara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Ł. 11.01.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Witam wszystkich meczących sie od dawna i tych dopiero przymierzających się.Jak pisałem wcześniej, coś koło 20 września zacząłem zdzierać trawę na działce w Olimpinie a dziś chałupka stoi w stanie surowym zamkniętym. Z wczesniejszej mojej chęci wykonywania prac samodzielnie zrealizowane zostało:- zdarcie humusu,- ganianie po hurtowniach,- pokazywanie paluchem błędów,- wyrzucenie jednej ekipy murarzyto chyba wszystko.Efekt jest taki, że jak na razie ok. 140 mkw. domu niepodpiwniczonego z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy ok. 170 m.kw. przykryty dachówką Unibetu,chudziaki, schody wewn. i zewn., kanał w garażu, przyłącza, trochę kanalizacji,okna, instalacja elektr., tv,telefoniczna i trochę innych drobiazgów zostało wykonane za jakieś 76 tys. złociszy.Na chwile obecną mam super ekipę murarską + wykończenia (o dziwo na codzień abstynenci). Bardzo solidni i wcale nie drodzy. Gdyby nie mrozy, byliby w stanie dać mi klucze w marcu. Teraz natomiast główkuję nad wodą oraz c.o. Zamierzenia mam takie :- w tym kraju piec niestety na wszystko (przynajmniej na razie),- instalacje miedziane.Cóż o tym myślicie, może ktoś ma namiary na porządnego (i niedrogiego) fachmana w tym temacie ?Życzę wszystkim w Nowym Roku wytrwałości i woreczka biletów NBP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 14.01.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pozdrawiam nowych i tych, którzy zapadli w sen zimowy.SLY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 16.01.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witam wszystkich w Nowym Roku - wszystkiego dobrego!!! Coś nam grupa Kujawsko-Pomorska w sen zimowy zapadła... Albo wszyscy tak zaciekle budują?Jacek, mogę polecić Ci (chyba) moją ekipę od instalacji. Ok. 180 m2 ogrzewanych (z piwnicą i garażem), Junkers Eurostar, instalacja na rozdzielaczach, wod-kan-gaz wewnętrzne + biały montaż na parterze - wyjdzie ok. 21 - 22 tys (materiały + robocizna). W miarę porządnie. Taniej byłoby kupić materiały samemu (najtaniej w Asko naprzeciw Makro) - ja podpisałem umowę na wszystko razemPozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts