Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bydgoszczanie, litości,

CZY NIKT Z WAS NIE CHCE POLECIĆ MI SWOJEGO PROJEKTANTA?

CZY NIKT Z WAS NIE WSPÓŁPRACOWAŁ, W WASZYM ODCZUCIU, Z SOLIDNYM FACHOWCEM?

NIE WIERZĘ !!!

Polecam się Waszej życzliwej pamięci, raz jeszcze

Pozdrawiam

Bydgoszczanie podajcie, proszę, namiary na projektanta, który za:

- skreślenie na czerwono okien w projekcie gotowym i dopisanie innych,

- wyznaczenie tras przyłączy,

- wykreślenie (uzgodnienie) zjazdu,

- wykonanie podstawowej aranżacji działki pod pozwolenie

nie zedrze skóry a i podpowie może jeszcze rozsądnie budującemu pierwszy raz.

Dziękuję

P.S. Namiary na P.W. lub e-mail. Dziękuję.

Petanque napisz coś więcej o sobie z jakich regionów i co planujesz.

My robiliśmy adaptację u Pani Jaworskiej w Białych Błotach, jest godna polecenia z tymże bardzo zajęta.

Poza tym temat adaptacji przewalał się na forum jakiś czas temu, niestety mozolna praca, ale jest napisane do kogo iść a do kogo nie, to gdzieś okolice listopada były, po artykule w expressie o nierzetelnej projektantce

miłej lektury :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja mam 170 000 na 30 lat :-? Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000

Czyli dokładam 190 000 :o

Czyli dokładasz 111,76 % , no ale stopę masz stałą .

Dzięki za odpowiedź

Nie nie mam stałej stopy, przecież mam Wibor 3 miesięczny, w domu sprawdziłem dokładnie rata 960 więc wychodzi 334 080 bo biorę na 30 ale spłacam 29 bo 1 rok karencji (wypłacają transze) wychodzi więc 96,52 %

Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową :D

Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80%

A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości.

Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę .

Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% )

Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ?

Gacuś wszystkim wychodzi że będą musieli oddać jeszcze raz tyle albo bardzo zbliżoną kwotę, ponieważ wszyscy pożyczamy na max. okres i w zbliżonym oprocentowaniu. Niestety jak wiesz jest to koszt pożyczenia kasy i nie uciekniesz od tego chyba, że jakimś trafem szybciej spłacisz choć to też kwestia niedokońca oczywista.

Moim zdaniem wybierając kredyt oczywiście powinno się analizować oprocentowanie (ale tylko w obrębie typów kredytów) bo można ciut zyskać lub stracić ale równie ważne są inne aspekty kredytu. Chodzi mi o kary za szybszą spłate, możliwość sprzedaży przed czasem, zapisy o wysokości oprocentowania i możliwosci zmian (zapisy w umowie kredytowej czy w regulaminie), sposób rozliczania transz, opcje zabezpieczeń (weksel, ubezpieczenie) no i może prowizja choć ta powinna być na ostatnim miejscu.

No i najważniejsza sprawa dla dobra psychicznego nie należy patrzeć ile oddasz kasy bo naprawdę wszyscy oddajemy podobnie a poco masz mieć koszmary. :lol:

Ja mam 170 000 na 30 lat :-? Wibor 3 m + 0,88% marży obecnie około 1000 zł miesięcznie czyli bez zmiany stóp (a będą na pewno) 30*12*1000=360 000

Czyli dokładam 190 000 :o

Czyli dokładasz 111,76 % , no ale stopę masz stałą .

Dzięki za odpowiedź

Nie nie mam stałej stopy, przecież mam Wibor 3 miesięczny, w domu sprawdziłem dokładnie rata 960 więc wychodzi 334 080 bo biorę na 30 ale spłacam 29 bo 1 rok karencji (wypłacają transze) wychodzi więc 96,52 %

Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową :D

Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80%

Dzięki , coś musiałem źle zrozumieć z tą stopą . Czyli liczysz na mniej niż 80% to już bardzo dobry wynik :wink: Gratuluję Różnica 20-30% to sporo .

Pozdrawiam

A ja mam pytanie z innej beczki do osób które brały kredyt - czyli do większości.

Dzisiaj skontaktowała się ze mną Pani z ING Bank Śląski i zaproponowała wstępne warunki kredytu . Kredyt na 30 lat raty stałe , marża ,.....itd . Wyliczyła ratę .

Czy liczyliście ile będziecie musieli oddać pieniędzy do banku żeby spłacić cały kredyt - sumując wartość wszystkich rat . Ile wam wychodzi procentowo ? Bo mi wychodzi że będę musiał oddać jeszcze raz tyle ile wziąłem (kwota kredytu + 99,08% )

Jeżeli np wziąłbym 200.000,00 to rata wyniosłaby 1106,00zł miesięcznie czyli po 30 latach zapłaciłbym 398.160,00 . Czyli same opłaty prowizje i odsetki przez 30 lat wyniosłyby 99,08% .Jak się podzieli to na 30 lat to niby nie jest dużo no ale .... To dużo czy mało ? Jak wychodzi u was ?

Gacuś wszystkim wychodzi że będą musieli oddać jeszcze raz tyle albo bardzo zbliżoną kwotę, ponieważ wszyscy pożyczamy na max. okres i w zbliżonym oprocentowaniu. Niestety jak wiesz jest to koszt pożyczenia kasy i nie uciekniesz od tego chyba, że jakimś trafem szybciej spłacisz choć to też kwestia niedokońca oczywista.

Moim zdaniem wybierając kredyt oczywiście powinno się analizować oprocentowanie (ale tylko w obrębie typów kredytów) bo można ciut zyskać lub stracić ale równie ważne są inne aspekty kredytu. Chodzi mi o kary za szybszą spłate, możliwość sprzedaży przed czasem, zapisy o wysokości oprocentowania i możliwosci zmian (zapisy w umowie kredytowej czy w regulaminie), sposób rozliczania transz, opcje zabezpieczeń (weksel, ubezpieczenie) no i może prowizja choć ta powinna być na ostatnim miejscu.

No i najważniejsza sprawa dla dobra psychicznego nie należy patrzeć ile oddasz kasy bo naprawdę wszyscy oddajemy podobnie a poco masz mieć koszmary. :lol:

Kredytu szybciej spłacać nie zamierzam bo mnie na to nie stać , no chyba że wygram w Totka . Rzeczywiście większość podaje podobne wartości do spłaty . Ale różnica 20% (w tych bardzo ogólnych i uproszczonych obliczeniach) to jest sporo , można zyskać rocznie jedną ratę mniej do spłaty a takie coś cieszy.

Oczywiście że najważniejszą sprawą są dogodne warunki zapisane w umowie , sposób wypłaty transz (rozliczenia) oprocentowanie wraz ze zmianami itd

Piszesz

Niestety trzeba troszkę w ten sposób posprawdzać , porównywać warunki ,bo lepiej mieć koszmary przed wybraniem kredytu niż przez 30 lat po wzięciu kredytu :wink:

Pozdrawiam i dzięki za post

My wstępnie wybraliśmy Bank Millenium-rata dosyć atrakcyjna w porównaniu z innymi bankami, przejrzyste warunki. Niestety nie ma przy sobie tych wyliczeń.

Chcielismy zdążyć w grudniu z kredytem- niestety nie udało się więc na ulgę się nie złapalismy(z moich danych wg. ustawy wystarczyło tylko albo aż podpisac z bankiem umowe o kredyt żeby pozniej ulge otrzymac).

Od niedawna mozna się ubiegać tzw. kredyt mieszkaniowy z dopłatami-także na budowe domu-" Powierzchnia użytkowa mieszkania nie może przekraczać 75m2 zaś domu jednorodzinnego -140 m2.

To tani kredyt mieszkaniowy dla małżeństw i osób samotnie wychowujących dzieci. Osoby zaciągające kredyt otrzymują dofinansowanie do odsetek przez 8 lat. Kredyt można zaciągnąć na 30 lat." - ale tylko w PL

Kredyt ten na razie chyba tylko w PKoBP

Obecnie zgłębiam ten tamat.

Czy ktoś się tym interesował????