dori 15.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chętnie zaczęłabym prowadzić dziennik czy dodałabym u dołu jak Wy - linki do dziennika czy mojego domu, albo jakiś rysunek obok mojego nick-u/a (?). Z tym, że nie wiem jak to się robi Może możecie mi wskazać gdzie znajdę informacje o tym jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 15.02.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Od niedawna mozna się ubiegać tzw. kredyt mieszkaniowy z dopłatami-także na budowe domu- Obecnie zgłębiam ten tamat. Czy ktoś się tym interesował???? Ja się rozpytywałam w styczniu - nie było takich ofert jeszcze w bankach. Zrozumiałam też, że jeżeli dom jest powyżej 140m2 to jakoś się to będzie rozliczało, że od tych metrów powyżej 140 nie będzie dopłat. Ja mam dom 145 - więc sądzę, że też się załapię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dla zainteresowanych podaje link odnośnie tych kredytów http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zakladka_id=4/zone=-1/section=indy Czy ktoś juz może analizował czy taki kredyt w PKOBP z dopłatami jest bardziej opłacalny niż np. kredyt CHF. Wiem wiem jest do tego inne forum ale pytam Was??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 15.02.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny Na takie stwierdzenie się jeszcze nie spotkałem Gdzie to czytałeś????? Wszystkie artykuły mówiły o dacie podpisania umowy,........a o ile pamiętam to nawet przeglądałem ustawę i rozporządzenie w tej sprawie MAM NADZIEJĘ ŻE SIĘ MYLISZ!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja myśle,że alexsię myli -raczej na 100%.Jak pisałam tez chciliśmy sie załapac na tą ulgę i przeczyałam tone informacji i nigdzie nic takiego nie było zwłaszcza w Ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ile dzisiaj zamierzacie pochłonąć WIELKICH OKRąGłYCH PYSZNYCH PąCZKóW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 15.02.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jeszcze nie zjadłam ani jednego i pewnie tak zostanie. Może dla tradycji jednego. Niektórzy dziś bija rekordy w jedzeniu poczków pochwalcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ja jeszcze też żadnego ale idziemy po południu na RYŚ-ia więc będzie pyszny popcorn a później do teściów i tam dopiero będą pączki. myślę że zjem ze 2 no może 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 15.02.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Życzę wszystkim SMACZNEGO!!! Tylko nie przesadzajcie z tymi pączusiami.... jeden ma ok 300 kcal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chętnie zaczęłabym prowadzić dziennik czy dodałabym u dołu jak Wy - linki do dziennika czy mojego domu, albo jakiś rysunek obok mojego nick-u/a (?). Z tym, że nie wiem jak to się robi Może możecie mi wskazać gdzie znajdę informacje o tym jak to się robi? Poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921&start=0 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68367&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76912&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61016&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60509&highlight=emblemat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36129&highlight=emblemat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 15.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja w kwestii pączków.Niestety nie znam dokładnej liczby jaką pochłonąłem bo mnie ktoś zagadał jak miałem dwa już na koncie. Potem zapomniałem liczyć ale jak tak popatrzyłem wizulanie na zwolnione miejsca po pączkach na stole to coś między 6 a 7 sztuk przyjąłem. Pustaki można zawsze zacząć liczyć od nowa ale pączków zjedzonych niestety nie.I wcale nie obiecuję, że na tym dzisiaj koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgosik 15.02.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dori trochę spóźnona jestem ale gratulacje...podoba mi się Wasz projekt. Widzę , że podobnie jak u nas z małego parterowego robi się piętrowa rezydencja... juz dziś zapraszam się na imprezę z noclegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgosik 15.02.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny Na takie stwierdzenie się jeszcze nie spotkałem Gdzie to czytałeś????? Wszystkie artykuły mówiły o dacie podpisania umowy,........a o ile pamiętam to nawet przeglądałem ustawę i rozporządzenie w tej sprawie MAM NADZIEJĘ ŻE SIĘ MYLISZ!!!!!! W gazecie wyborczej - grudniowej - dodatek dom czy też podatki pisano , że wystarczy zaciągnięcie kredytu do końca roku i już załapałeś się na ulgę. Natomiast realizacja jej następuje po zakończeniu przedsięwzięcia - odbiorze technicznym. I jak również mam nadzieję że się mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgosik 15.02.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3688430.html Udało mi się zaleźć artykuł, o którym wcześniej pisałam . Może on rzuci trochę światła na temat ulgi odsetkowej i nie tylko. Miłego czytania przy oblizywaniu palców ...po pączkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 15.02.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny alex doczytaj dokładnie o uldze odsetkowej. Podstawa to odbior techniczny w ciągu trzech lat od uzyskania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.02.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny alex doczytaj dokładnie o uldze odsetkowej. Podstawa to odbior techniczny w ciągu trzech lat od uzyskania pozwolenia na budowę. no nie czytałąm tylko słyszałam dlatego piszę "chyba", czyli sugerujecie że już za rok 2006 jak spłacam odsetki to mogę je odliczyć, poczytam chętnie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 16.02.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny alex doczytaj dokładnie o uldze odsetkowej. Podstawa to odbior techniczny w ciągu trzech lat od uzyskania pozwolenia na budowę. no nie czytałąm tylko słyszałam dlatego piszę "chyba", czyli sugerujecie że już za rok 2006 jak spłacam odsetki to mogę je odliczyć, poczytam chętnie na ten temat "Z ulgi można skorzystać dopiero po zakończeniu inwestycji (zakończenie inwestycji musi być potwierdzone np. pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego albo umową w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego). Oznacza to - już o tym wspominaliśmy - że podatnik może odliczać odsetki dopiero w pierwszym zeznaniu rocznym składanym po uzyskaniu prawa do ulgi, czyli - inaczej mówiąc - w pierwszym zeznaniu składanym po zakończeniu inwestycji. Oczywiście w zeznaniu tym odliczeniu będą podlegały także odsetki zapłacone w czasie trwania inwestycji. Odsetkowicz ma przy tym trochę więcej obowiązków niż podatnik niekorzystający z ulgi na spłatę odsetek. Co roku oprócz zwykłego zeznania rocznego musi wypełnić ulgowy formularz PIT-D oraz dodatkowo przy pierwszym rozliczeniu z ulgą odsetkową specjalny formularz PIT-2K (te do rozliczenia podatkowego za 2006 r. lada moment będzie można ściągnąć ze strony internetowej Ministerstwa Finansów - http://www.mf.gov.pl). To tu informuje urząd skarbowy o inwestycji, na którą zaciągnął kredyt, i o samym kredycie. Dodatkowo co roku trzeba wystąpić do banku o przygotowanie zestawienia spłaconych w danym roku odsetek, a banki z reguły każą sobie dodatkowo płacić za ten dokument nawet kilkadziesiąt złotych. " z artykułu od jgosik A więc odliczać możesz dopiero jak zakończysz inwestycję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 16.02.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 W cytowanym artykule nie ma mowy o walucie kredytu ani o maksymalnej powierzchni domu. Czy nie ma to znaczenia dla tej ulgi? Ja mam kredyt w CHF z 2006 i buduję dom o powierzchni ok 150m. Czy załapię się na ulgę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.02.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Bank PKO. Brałem w grudniu więc załapię się na ulgę odsetkową Więc szacuję całkowity koszt na mniej niż 80% no chyba żeby się złapać na ulgę to trzeba w tym roku jeszcze mieć odbiór techniczny alex doczytaj dokładnie o uldze odsetkowej. Podstawa to odbior techniczny w ciągu trzech lat od uzyskania pozwolenia na budowę. no nie czytałąm tylko słyszałam dlatego piszę "chyba", czyli sugerujecie że już za rok 2006 jak spłacam odsetki to mogę je odliczyć, poczytam chętnie na ten temat "Z ulgi można skorzystać dopiero po zakończeniu inwestycji (zakończenie inwestycji musi być potwierdzone np. pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego albo umową w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego). Oznacza to - już o tym wspominaliśmy - że podatnik może odliczać odsetki dopiero w pierwszym zeznaniu rocznym składanym po uzyskaniu prawa do ulgi, czyli - inaczej mówiąc - w pierwszym zeznaniu składanym po zakończeniu inwestycji. Oczywiście w zeznaniu tym odliczeniu będą podlegały także odsetki zapłacone w czasie trwania inwestycji. Odsetkowicz ma przy tym trochę więcej obowiązków niż podatnik niekorzystający z ulgi na spłatę odsetek. Co roku oprócz zwykłego zeznania rocznego musi wypełnić ulgowy formularz PIT-D oraz dodatkowo przy pierwszym rozliczeniu z ulgą odsetkową specjalny formularz PIT-2K (te do rozliczenia podatkowego za 2006 r. lada moment będzie można ściągnąć ze strony internetowej Ministerstwa Finansów - http://www.mf.gov.pl). To tu informuje urząd skarbowy o inwestycji, na którą zaciągnął kredyt, i o samym kredycie. Dodatkowo co roku trzeba wystąpić do banku o przygotowanie zestawienia spłaconych w danym roku odsetek, a banki z reguły każą sobie dodatkowo płacić za ten dokument nawet kilkadziesiąt złotych. " z artykułu od jgosik A więc odliczać możesz dopiero jak zakończysz inwestycję!! czyli informacje słyszane przeze mnie mają jakieś oparcie, ale i tak dopytam jak bank na to i o te formularze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 16.02.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Trochę gadam sam do siebie, ale tu jest ta ulga chyba dokładniej wyjaśniona.http://www.dziennik.krakow.pl/informator/przewodniki/031.pdfWynika więc z tego, że nie ma żadnych restrykcji metrażowych i walutowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts