Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

mkkafe sory ale u nas to jeszcze nia Niemcy i mowa o 6-8 tygodni być może Ciebie przekonuje ale nie mnie.

Ta wypowiedź nie jest broń Boże złośliwa ale ja chodzę ociupinkę dłużej od Ciebie po tej marnej polskiej ziemi i bardziej krytycznie patrzę na wszystko.

Życzę Ci jak najlepiej i pozostaję już Twoim (i męża bo jak inaczej) kibicem.

A tak na marginesie to ja właśnie przepadam za mkkafe i codziennie dwie sobie strzelam:-)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam wielką prośbe.....moglibyście podac jakies namiary na fajne drzwi wewnetrze i zewnetrzne bardzo prosze!!!! na priva

Nie ja osobiście - ale znajoma kupiła drzwi wewnętrzne do swego domu z DRE DRZWI - tanie, ładniei nowocześnie się prezentują... Upusty też ładne wytargowała:)

No słuchajcie - ciężka robota mnie czeka... Muszę przejrzeć wszystkie nasze 77 stron, żeby pozbierać info: co gdzie kupowaliście. Nie chcę w kółko pytać po co gdzie uderzyć... No chyba że nie macie nic przeciwko, żeby pewne rzeczy godne polecenia powtórzyć :) Choćby na priva - tak aby nie zaśmiecać forum. Zaczynam od podstaw - od fundamentów (wykopów pod nie), betonu na fundament, suporex, okna po dach i roślinki może. No chyba się teraz zagalopowałam :) Ale tak na poważnie - czy powinnam już zamawiać materiał na budowę, którą zamierzam rozpocząć na przełomie IV/V? Czy to wiąże się z przedpłatami w hurtowniach - pewnie tak, nie ma nic za piękne oczy :D

dori nie czytaj, podaruj sobie :wink:

Choćby na priva - tak aby nie zaśmiecać forum. Zaczynam od podstaw - od fundamentów (wykopów pod nie), betonu na fundament, suporex, okna po dach i roślinki może.

Na priva moge podać chociaż za dużo tego nie ma. A i tak wybór będzie należał do Ciebie. W sumie w ciągu tych kilku miesięcy tak się to pozmieniało, że ceny tam gdzie były niskie teraz są wyższe niż gdzie indziej. Ja widze to po styropianie.

Ale tak na poważnie - czy powinnam już zamawiać materiał na budowę, którą zamierzam rozpocząć na przełomie IV/V? Czy to wiąże się z przedpłatami w hurtowniach - pewnie tak, nie ma nic za piękne oczy :D

Jeżeli masz pieniadze to zamawiaj. tylko pytaj się o przechowanie, bo ostatnio hurtownie za bardzo nie chcą przetrzymywac towarów.

Piszesz przedpłaty? Kochana za całość musiałam zapłacić od razu. Za bloczki fundamentowe i SOLBET od razu całość.

i jeszcze jedno - wszystkie 4 egz. projektu są w adaptacji - stamtąd trafią do starostwa. Nie mam więc dokumentacji przez najbliższe tygodnie. Wprawdzie skserowałam raz ale puściłam ksero w świat do wykonawcy.

W każdym bądź razie: z dokumentacją z Muratora dostałam też dodatkową książkę :"Koszty budowy. Wykaz podstawowych materiałów. Zakres podstawowych prac" Wydaje się być rzetelna i jest b. szczegółowa.

Pytanie: czy Wy kierowaliście się ilością potrzebnego materiału wg takiego właśnie wykazu gotowego? Czy wyliczaliście ilości z projektów...

Kto mi poleci solidnego murarza na budowe do Kruszyna (tego na trasie do Nakla :D )? Planuje w kwietniu lub maju ruszyc z budowa i chyba juz czas kogos takiego zaklepac...

Poza tym tez jestem ciekaw gdzie kupowaliscie materialy i beton...

Pozdrawiam

Chabek

Ja mojego nie polecę bo ponoć do końca roku ma FULL pracy.

No słuchajcie - ciężka robota mnie czeka... Muszę przejrzeć wszystkie nasze 77 stron, żeby pozbierać info: co gdzie kupowaliście. Nie chcę w kółko pytać po co gdzie uderzyć... No chyba że nie macie nic przeciwko, żeby pewne rzeczy godne polecenia powtórzyć :) Choćby na priva - tak aby nie zaśmiecać forum. Zaczynam od podstaw - od fundamentów (wykopów pod nie), betonu na fundament, suporex, okna po dach i roślinki może. No chyba się teraz zagalopowałam :) Ale tak na poważnie - czy powinnam już zamawiać materiał na budowę, którą zamierzam rozpocząć na przełomie IV/V? Czy to wiąże się z przedpłatami w hurtowniach - pewnie tak, nie ma nic za piękne oczy :D

O przedpłatach nie ma mowy

Jak chcesz mieć gwarancje ceny to musisz kupić towar i ewentualnie mogą przechować w hurtowni.

Ja tak kupilem suporex i dachówkę

czy Wy kierowaliście się ilością potrzebnego materiału wg takiego właśnie wykazu gotowego? Czy wyliczaliście ilości z projektów...

My nie mieliśmy oprócz projektu NIC.

Jak trzeba było to mąż sam wyliczał. Zwłaszcza beton.

Bloczki na ściany liczyliśmy we dwójkę, a i tak jeszcze dużo zostało. Chociaż wykorzystaliśmy je na maksa.