dori 25.02.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 jgosik - Ty to coś tutaj zamęt wprowadzasz - naprawdę tak dużo? To chyba za pół roku... Ale tak na poważnie - jeśli to był pierwszy sezon grzewczy to zazwyczaj - tak jak tu kiedyś pisano - jest on niewymierny no i droższy. Witam TOMAGĘ!!! My mamy działkę na Łochowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 25.02.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witamy bliskich sasiadów.................... Jesteśmy właścicielami działki nr 80/173............. Aga i Tomasz Witajcie T O M A G A witamy was bardzo serdecznie i cieszymy się że powiększyliście grono Murowańca Ja mam działeczkę na ul Strusiej w pobliżu betoniarni , a wy dokładniej w którym miejscu macie . Pozdrawiam ............................................................................ Hej! Widać, że społeczność Murowańcowa aktywnie współdziała i wciąż się rozrasta. Fajnie! Nasza działka sąsiaduje z gospodarstwem na ulicy Żurawiej. Aga i Tomasz Witamy serdecznie, bo to gdzieś niedaleko nas Gacuś, tylko trzeba byłoby sprecyzować okolice pozdrawiamy i zachęcamy do pisania i budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Tak w ogóle to chyba dzisiaj powinno być przekazanie sołectwa Murowaniec, nowemu sołtysowi. Mam nadzieję że Robuś, jako ten co ma wtyki w radzie sołeckiej coś więcej napisze :P :P (czas i miejsce) PS chyba czas uaktualnić mapkę o Horatio, Tomaga i nie wiem co więcej :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 26.02.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ............................................................................ Hej! Widać, że społeczność Murowańcowa aktywnie współdziała i wciąż się rozrasta. Fajnie! Nasza działka sąsiaduje z gospodarstwem na ulicy Żurawiej. Aga i Tomasz Witamy serdecznie, bo to gdzieś niedaleko nas Gacuś, tylko trzeba byłoby sprecyzować okolice ......... Alex z twoich okien powinno być widać to gospodarstwo z którym sąsiadują T O M A G A (Aga i Tomasz) , bynajmniej tak mi się wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 26.02.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Kupilismy działkę w Murowańcu na ul.Puchacza.Wiosną chcemy ruszyć z budowąJesteśmy na etapie załatwiania wszystkich dokumentów(pozwolenia na budowę). AGA i KRZYŚ ...................................................................................................... Witamy bliskich sasiadów z ul. Puchacza ! Jesteśmy właścicielami działki nr 80/173 (to chyba bliskie sasiedztwo? ) Analizując powyższe forum widzimy że Wasze działania są daleko dalej posunięte niż nasze (... niedługo dołączymy...chyba) Aga i Tomasz A my witamy również sąsiadów z Puchacza - my mamy działeczkę na 177... a więc też bliskie sąsiedztwo... Pozdrowionka Olek (i Asia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 ............................................................................ Hej! Widać, że społeczność Murowańcowa aktywnie współdziała i wciąż się rozrasta. Fajnie! Nasza działka sąsiaduje z gospodarstwem na ulicy Żurawiej. Aga i Tomasz Witamy serdecznie, bo to gdzieś niedaleko nas Gacuś, tylko trzeba byłoby sprecyzować okolice ......... Alex z twoich okien powinno być widać to gospodarstwo z którym sąsiadują T O M A G A (Aga i Tomasz) , bynajmniej tak mi się wydaje . no właśnie sprawdziłam magiczną mapkę Murowańca i się okazało, że ta ulica jest długa jak... smok i niestety nie widać, ale wiem o które miejsce chodzi, bo tam z pieseczkiem robię sobie spacerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 26.02.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czyli, krótko mówiąc użyźniasz glebę sąsiadom co by im lepiej trawka rosła Gacek masz już koniec adaptacji ? Bo nam się tak przeciąga jak Marcinowi niestety pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czyli, krótko mówiąc użyźniasz glebę sąsiadom co by im lepiej trawka rosła Gacek masz już koniec adaptacji ? Bo nam się tak przeciąga jak Marcinowi niestety pozdrowionka no nie trzeba będzie nawozić :P :P :P ale z tego co się orientuję to nie tylko ja więc nie jest źle, nie będzie tylko na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucyperek 26.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Mam pytanie czy ktoś z Was forumowiczów korzystał z przyłącza prądu budowlanego? Interesuje mnie jaki to jest mniej więcej koszt? Do Eneii składa się tylko wniosek natomiast reszta to już problem inwestora po otrzymaniu warunków technicznych. Ma ktoś jakieś doświadczenia???? My korzystalismy. Koszt ok. 1800zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 26.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Kupilismy działkę w Murowańcu na ul.Puchacza.Wiosną chcemy ruszyć z budowąJesteśmy na etapie załatwiania wszystkich dokumentów(pozwolenia na budowę). Chcieliśmy się przywitać i pozdrowić sąsiadów z Murowańca-szczególnie Asię i Olka- spotakliśmy się na polu w niedzielę AGA i KRZYŚ ...................................................................................................... Witamy bliskich sasiadów z ul. Puchacza ! Jesteśmy właścicielami działki nr 80/173 (to chyba bliskie sasiedztwo? ) Analizując powyższe forum widzimy że Wasze działania są daleko dalej posunięte niż nasze (... niedługo dołączymy...chyba) Aga i Tomasz witam Was sąsiedzi jak miło ,że się odezwaliscie planujecie budowę w tym roku?> Jeżeli tak,moglibyśmy jakoś zgrać siły np.prądu budowlanego i dozoru(mam nagranego dozorcę bydowy za 500 zł m-cznie) .Gdybyście zaczynali podobnie jak my ,albo niedługo po nas to by było nam łatwiej Dajcie znać co planujecie w związku z budową.Możemy nawet sie spotakać na pogaduch ,jeżeli macie ochotę zapraszam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I KRZYŚ 26.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam ponownie. Zamierzam budować ścianę zew. w systemie ściany jednowarstwowej. Zastanawiam się nad SOLBETEM 42 (U=0,23) lub 36 (U=0,27) i YTONGIEM 36,5 (typ 350, U=0,25) lub 40 (typ 400, U=0,26). Wszystkie wymienione typy bloczków są na PIÓRO i WPUST z uchwytem montażowym. A Wy co byście wybrali? Wiecie może, czy i jakie są różnice w jakości pomiędzy bloczkami YTONGA i SOLBETU??? Podobno jeśli chodzi o bloczki SOLBETU z górnej półki cenowej - nie ustępują one jakością YTONGOWI. Co o tym sądzicie? Czekam na opinie. Szczególnie od osób, które budowały z takich materiałów. długo mnie nie było na forum-urlopowałam sobie. Widzę ,że dręczą nas podobne dylematy. Prosiłaś o opinie osób ,które budowały juz z tych materiałaów.My co prawda też zaczynamy ,ale podzielę się z Tobą nasza wiedzą wtym temacie... A mianowicie ... chcieliśmy na początku budować z Ytonga ,ale cena nas zweryfikowała.Postanowilismy budować jednowarstwową z Porotermu 44 p+w bez docieplenia i taka była decyzja do momentu konsultacji z naszym kierownikiem budowy(osoba zaprzyjaźniona z rodzina ,fachowiec z duzym doświadczeniem -prowadził nadzór np.osiedla Arkada w Niemczu).Doradziła nam Poroterm 25 p+w kl,15 + styropian 12 cm.Ja osobiscie upierałam się ,że żadnego styropianu nie chcę itp.Zobaczymy jak z kasą wyjdziemy to może wełnęłną ocieplimy. Dlaczego nie jednowarstwowa Poroterm 44? otóż- paraprzepuszczalność ściany plega na tym ,że gdzieś zatrzymyje się tzw.kropla rosy w ścianie.Jeżeli jest to ściana dwuwarstwowa to ta rosa zatrzymuje się pomiędzy cegłą a ocipliną ,natomiast przy jednowarstwowej zatrzymuje się gdzieś w cegle -no bo gdzieś musi,a ociepliny nie ma.Kropla ta ulega w każdym przypadku przemarzaniu i w ściana jednowarstwowa po kilku lub klikunastu latach ulega degradacji i nie spełania juz tych parametrów cieplnych.Tak nam TŁUYMACZYŁ NASZ KIEROWNIK BUDOWY,chociaż nie bardzo mnie się ta teoria podobała,zaufaliśmu mu jako fachowcowi i juz kupiliśmy 25 porothrmu p+w.Utwiedziła mnie też co do tej teorii opina innej osoby,którą zapytaliśmy co lepsze 44 czy 25 poroterm .Potwierdził słowa naszego kierbuda. to tyle co my wiemy w tym temacie. AGa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 26.02.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ napisał: Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Witam serdecznie !...my budować będziemy przy ul.Strusiej ...pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 26.02.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 czytam nieuważnie ...pozdrawiam oczywiście nowych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego??? punkt rosy stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia. ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 26.02.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany I co, Dori, masz juz tę adaptację? Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 26.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Help! Szukamy na gwałt ekipy bud. Kogoś, kto ruszy z naszą budową od maja. Nasi wykonawcy przesuneli termin startu o dwa m-ce, a przecież to dla nas duża strata czasu. Może ktoś ma namiary na ekipy, które np. odpadły mu w przedbiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 26.02.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Niestety Marcin też robimy w Spektrum Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AGA I KRZYŚ napisał: Witamy (szczególnie budujących ,pobudowanych w Murowańcu) Witam serdecznie !...my budować będziemy przy ul.Strusiej ...pozdrawiamy Maciejko w którym miejscu na Strusiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.02.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... Niestety Marcin też robimy w Spektrum Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam a co macie w umowie, że 4tyg a co jeśli się spóźnią?? jednak się cieszę, że mamy fajnego kierbuda i doradził nam Jaworską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts