Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Kola a Ty gdzie robisz adaptację, może też w Spektrum? Nie mam już na nich siły, minęły już 2 miesiące od złożenia u nich kompletu papierów... :evil: :evil: :evil:

Niestety Marcin też robimy w Spektrum :( Papiery mieli złozyć już w zeszły poniedziałek, potem na pewno do końca tygodnia i znowu nic. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się, że p. Grzegorza nie ma (jak zwykle) a babeczka nic nie wie (też jak zwykle). Bierze mnie już nie powiem i bardzo się na nich zawiodłam :evil:

bardzo Wam wspolczuje

ja mialam takie historie na etapie projektu i kompletowania calej dokumentacji lacznie z adaptacja. Tylko sami skladalismy - ze wzgledu na odleglosc, bo mowa o innej firmie. 3 miesiace nam zeszly. Jak tu z taka firma zdecydowac sie na budowe???

Takich w kosmos powinno sie wysylac :evil: :evil: :evil:

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AGA I KRZYŚ

a czy nie jest tak ze kropla rosy powstaje na styku materialow - w przypadku styropianu- pod nim i moczy wlasnie mur?? a w w jednowarstwowej odparowuje??? dlaczego woda by miala odparowac w murze zamknietym styropianem a pozostac w bloczkachmuru otwartego???

punkt rosy

stan, w którym powietrze nie może już wchłonąć więcej pary wodnej i wskutek tego następuje jej skraplanie się. Jeżeli zjawisko to występuje w niekorzystnym miejscu zewnętrznej przegrody budowlanej (np. w izolacji cieplnej), może doprowadzić do jej trwałego zawilgocenia.

ja poki co tez nie buduje tylko narazie zbieram info :roll: :wink:

NIE ZNAM SIĘ WOGÓLE NA TEJ FIZYCE BUDOWLANEJ-usłyszałam dwie niezależne opinie ,które się pokrywają.to ,że punk rozsy w dwuwarstwowej ścianie znajduję się pomiędzy bloczkiem a ociepliną to nam mówiono-tylko jak to wpływa na całą ścainę to nie wiem.Natomiast mówiono nam też ,żw w jednowarstwoej ten punk znajduje sie w bloczku i jak mrozek weżmie to marznie i degraduje bloczek.

Może ktoś interesował się też tym zjawiskiem i może cos powiedziec na ten temat?

Prosimy o posty :D

alex ale pani Jaworska jest malo elastyczna - albo nie narzeka na brak pracy, albo jedno i drugie - bo tylko Biale Blota obsluguje - przynajmniej w tej chwili

no zgadza się, że ma pracy chyba dużo, bo pierwsze wrażenie przed rozmową z kierbudem wyszło negatywnie

poszliśmy do Dako, po czym z desperacją szukałam kogoś innego z naszego rejonu, a jak kierbud polecił to poszliśmy i się udało, nie było kawki i rozmów o pierdołach tylko konkrety, ale etap pozwolenia przeszliśmy bezboleśnie i stosunkowo szybko :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo :roll: naprawde ciezkie czasy na budowanie :roll:

a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac :roll: A poprzednia firma zrobila to na odleglosc :roll: Nic nie rozumiem :roll: Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial :wink:

AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie

alex pracy mam wrazenie ze wszyscy maja teraz duzo :roll: naprawde ciezkie czasy na budowanie :roll:

a czy z adaptacja projektu wiaze sie koniecznosc dojazdu na dzialke??? Bo ona tam miala zamiar dwa razy jechac :roll: A poprzednia firma zrobila to na odleglosc :roll: Nic nie rozumiem :roll: Dzis wypytam o to architekta ktory sie za nas wzial :wink:

AGA I KRZYS przylaczam sie do oczekiwan - moze ktos jeszcze sie wypowie

chodzi pewnie o wysokość wód gruntowych, okoliczne tereny zna i wie co i jak, a wszelkie urzędy ma na wyciągnięcie ręki, a do Was to tak jakby odkrywała coś nowego, raz rozumiem a drugi też ma pewnie uzasadnienie bo gdzieś trzeba coś sprawdzić albo zawołać o jakiś kwitek

no sami po sobie widzimy, że budową zdążyliśmy na za 5 dwunasta i to co się teraz dzieje z takimi bólami to za nami, bo tylko moglibyśmy pomarzyć o budowie takie są ceny :o :o :o :o :o :o :o

Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany :roll: :D

I co, Dori, masz juz tę adaptację?

Dzwoniła Pani Grażyna - że dzisiaj wieczorkiem możemy się spotkać! Więc jeszcze kilka godzin...

to gratulujemy, chyba się p.Grażyna spisała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

alex faktycznie wszystko skoczylo w gore ale kazdy kij ma dwa konce - nie przeraza mnie to az tak bo ze sprzedazy mieszkania tez dostaniemy wiecej pieniedzy, a niestety bez tego o budowie nie mam mowy - wiec mniej wiecej to sie rekompensuje :roll: ale sa tacy co buduja calkowicie na kredyt - i to juz nie jest smieszne

dori - ja nie znam takiej ekipy :(

Słuchajcie - jutro mam mieć zrobioną adaptację - ciekawa jestem czy pierwszy z terminów zostanie dotrzymany :roll: :D

I co, Dori, masz juz tę adaptację?

Dzwoniła Pani Grażyna - że dzisiaj wieczorkiem możemy się spotkać! Więc jeszcze kilka godzin...

to gratulujemy, chyba się p.Grażyna spisała :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

brawa dla p. Grazyny, gratulacje dla Dori

alex faktycznie wszystko skoczylo w gore ale kazdy kij ma dwa konce - nie przeraza mnie to az tak bo ze sprzedazy mieszkania tez dostaniemy wiecej pieniedzy, a niestety bez tego o budowie nie mam mowy - wiec mniej wiecej to sie rekompensuje :roll: ale sa tacy co buduja calkowicie na kredyt - i to juz nie jest smieszne

dori - ja nie znam takiej ekipy :(

no właśnie myślę o takich i o sobie, bo od początku był brak perspektyw na sprzedaż jakiegokolwiek mieszkania, także za te ceny, za które my kupowaliśmy materiały teraz są daleką przeszłością byśmy siedzieli i płakali na swojej działce, stąd też ta za 5 dwunasta, bo nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :lol: :lol: :lol: :lol:

Gacek masz już koniec adaptacji ? Bo nam się tak przeciąga jak Marcinowi niestety :(

pozdrowionka

Witam , moje cztery tygodnie miną dokładnie 1 marca , więc za kilka dni się okaże .

No ale skoro wam się przedłuża to zapewne mi też , nie liczyłbym na wyjątek .

Zobaczymy w czwartek :wink:

Pozdrawiam

Gacek masz już koniec adaptacji ? Bo nam się tak przeciąga jak Marcinowi niestety :(

pozdrowionka

Witam , moje cztery tygodnie miną dokładnie 1 marca , więc za kilka dni się okaże .

No ale skoro wam się przedłuża to zapewne mi też , nie liczyłbym na wyjątek .

Zobaczymy w czwartek :wink:

Pozdrawiam

a co mówi umowa, jak się spóźnią???

Przeglądając forum natrafiłem na wątek o wierzbach energetycznych które są także wykorzystywane jako ozdoba do ogrodów . Można z tego zrobić ładny płotek , żywopłot .

Czy może jest ktoś w okolicach Bydgoszczy kto ma coś takiego u siebie na działce ? Jestem ciekaw jak to wygląda w realu , po ilu latach trzeba taki płotek przeznaczyć na opał . :D

A płotki wyglądają tak :

http://images20.fotosik.pl/95/d0f9e1db24a535bb.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1/3856/z3856741X.jpg

A może ktoś ma u siebie w ogrodzie coś takiego ? :

http://www.thewillowbank.com/images/480x360/arbour2.jpg

A wątek znajdziecie tutaj : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93792&highlight=

Mam pytanie do Agi Faciowej i nie tylko. Dotyczy pompy ciepła. Czy udało się tobie rozmawiać z kimś , kto miał pompę ciepła i płacił pierwsze rachunki za prąd? Nasz sąsiad wzbudziła w nas wątpliwości .Ma chatkę 150 m, wprowadził się na jeisień. Jego ostatni rachunek za prąd wynosił 1200 złotych :o Trochę dużo. Macie jakieś doświadczenia?

1200 złotych ? Za ile miesięcy? Nowy dom zazwyczaj pożera więcej ogrzewania.

1200 zł za 2 miesiące :o domyślam się że nowy dom pożera więcej ale żeby aż tyle....o ile może spaść żużycie prądu w następnych sezonach? Z tego co mi wiadomo facet ma rewelacyjne podłoże na pompę ciepła (poddobnie jak my) glina. U nas ponownie wraca temat pieca na pelety i te same dylematy...

Witam grupę Murowańca.

Mam wielką prośbę, pod linkiem jaki tu zamieszczam poniżej mieści się dziennik Stelki.

Wklejam go tutaj bez pytania jej o zgodę ale uznałem, że jest to forum całkowicie dostępne i wszyscy dokonujemy swoich wpisów dobrowolnie więc chyba mnie nie zamorduje.

Dlaczego to robię?

Otóż Stelka buduje na południu kraju i na końcu jej dziennika są fotki ogrodzenia jakie aktualnie wykonuje i to w tej kwestii moja prośba.

Czy ktoś wie gdzie na naszym rynku można kupić takie właśnie elementy betonowe jakie zastosowała Stelka?

Oto link:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83810

Będę bardzo wdzięczny za informację.