Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry

Chciałem się przywitać z grupą Bydgoską :-)

Wraz z moją żonką będziemy stawiali domek w okoilicach Osowej Góry (Pawłówek).

Na chwilę obecną czekamy na adaptację projektu... a dalej to mamy nadzieję że szybciutko ruszymy z miejsca.

Serdecznie pozdrawiam!

Witam takze.

Nareszcie przybywa budujących w mojej okolicy.

Jak do tej pory to Murowaniec zdominował ten temat. Nawet miałem ochotę podpowiedzieć by przejęli na własność swój odrębny dział ale już tego nie podpowiem bo Murowaniec chyba już się zabudowuje powolutku a z tej strony trochę terenów jest jeszcze, zwłaszcza na Pawłówku.

Mam nadzieję, że budowlańcy z Murowańca nie dadzą mi bana choć czasem i tak takie wrażenie odnoszę, że już go mam. Ale co tam - to w końcu grupa bydgosko-toruńska:-)

Dzień dobry

Chciałem się przywitać z grupą Bydgoską :-)

Wraz z moją żonką będziemy stawiali domek w okoilicach Osowej Góry (Pawłówek).

Na chwilę obecną czekamy na adaptację projektu... a dalej to mamy nadzieję że szybciutko ruszymy z miejsca.

Serdecznie pozdrawiam!

Witam takze.

Nareszcie przybywa budujących w mojej okolicy.

Jak do tej pory to Murowaniec zdominował ten temat. Nawet miałem ochotę podpowiedzieć by przejęli na własność swój odrębny dział ale już tego nie podpowiem bo Murowaniec chyba już się zabudowuje powolutku a z tej strony trochę terenów jest jeszcze, zwłaszcza na Pawłówku.

Mam nadzieję, że budowlańcy z Murowańca nie dadzą mi bana choć czasem i tak takie wrażenie odnoszę, że już go mam. Ale co tam - to w końcu grupa bydgosko-toruńska:-)

A ja mam wrażenie że Ci z innych regionów tak wyolbrzymiają ten Murowaniec, czy to nasza wina że nas jest więcej niż innych, a i tak mało się odzywamy :cry: :cry: :cry:

A ja mam wrażenie że Ci z innych regionów tak wyolbrzymiają ten Murowaniec, czy to nasza wina że nas jest więcej niż innych, a i tak mało się odzywamy :cry: :cry: :cry:

Poprawka

Wcale nie jest Was więcej tylko jesteście bardzo aktywni na forum - oby tak i na budowach:-)

Pozdrawiam

Zgadzam się z Alex , wyolbrzymiają . Nikt tutaj nikomu przecież nie zabrania pisać , to jest dobrowolna wola każdego z nas . Jak ktoś nie chce to nie pisze ......

Nie każdy chce się chwalić na forum swoją budową a szczególnie ci którzy mają dość spory majątek i budują się za gotówkę stawiając domy na wysoki standard .

Ci którzy nie mają kasy a budują się na kredyt są bardziej otwarci i rozmowni .

A robić specjalny wątek dla Murowańca to bez sensu bo raptem nas jest tutaj max 20 osób :cry:

A murowaniec jest bardziej aktywny bo jeszcze nie zaczął się budować ,większość właśnie teraz zdobywa wiedzę z forum do budowania . Jak wszyscy ruszą na swoje działki budować to już tyle czasu nie będzie żeby przesiadywać na forum

Pozdrawiam

Witam Marchab - powodzenia w budowaniu

To tez moj rejon :wink:

Przychylam sie do wypowiedzi Kero - Kochani - tutaj chodzi o cos innego - ja powiem jak to wyglada z mojego punktu widzenia. Pisze to bezstronnie i czytajcie to tak samo. Postawcie sie w mojej sytuacji bo pewnie takich osob jest wiecej.

Dla mnie forum to kopalnia wiedzy w wiadomym temacie - szukajac namiarow na biuro projektowe, ekipy itp cofalam sie wstecz i probowalam sie przebic przez watek ale calymi stronami nie znalazlam nic innego niz info o soltysie w Murowancu i spraw organizacyjnych z tym miejscem zwiazanych - zaprzestalam czytania stron wstecz bo mijalo sie to z celem - 80 stron po 25 postow na kazdej :roll: Nie da sie wychwycic tych info

Zapytalam wiec na forum w biezacych - prawie nikt nie odpowiedzial. Jakbym miala wlaczonego ignora. A przeciez to watek o budowaniu i trafiaja tutaj osoby poszukujace glownie info na ten temat

Mysle ze czyta nas wiecej osob z roznych okolic Bydgoszczy - nie kazdy sie ujawnia bo nie widzi dla siebie miejsca i spraw mu bliskich - oczywiscie one co pewien czas pojawiaja sie, bez przesady

Swego czasu zaczelam czytac rowniez watek torunski ktory utworzyl sie na forum poniewaz ktos napisal ze w bydgosko-torunskim kroluje tylko temat Murowanca. Wie cos w tym jest.

Wiem ze jak ma sie wspolne sprawy to tworza sie grupy - to chyba normalne, jednak mam nadzieje ze watek sie nie podzieli na podgrupy zwiazane z lokalizacja placow budowy bo to byloby glupie.

Pociągnę dalej ten wątek bez względu na to jak odbiorą to osoby z Murowańca.

Nie zamierzam nikogo o nic oskarżać ale mkkafe rozwinęła to dokładniej niż ja zapoczątkowałem i w stu procentach podpisuję się pod jej wypowiedzią.

Niestey kształt tego tematu przybiera formę towarzystwa wzajemnej adoracji.

Znaczna część poświęcona jest li tylko wzajemnym ukłonom i uściskom (nie dosłownie). Kiedy wymieniałem swoje uwagi odnoście kontaktów z tym czy tamtym związanym bezpośrednio z budowaniem to miałem zapytania o namiary, niestety niektóre GBUROWATE. Nawet nie zauważyłem wcześniej takiego nicka, który pisze do mnie na prv jedynie tyle:

"daj namiar na kierbuda". Co zrobiłem? zignorowałem. Aby coś dostać należy wpierw dać - choćby słowo pozdrowienia z samej uprzejmości.

Kiedy zadawałem trzykrotnie pytanie w różnych sprawach nie padła żadna odpowiedź.

Tak ma wyglądać "grupa" bydgosko-toruńska?

Kochani, ja nie jestem przerażony własną budową i z pewnością podołam jej bez żadnych pomocnych słów z Waszej strony ale to forum z samego załozenia jednak miało służyć czemuś innemu.

Ostatnio czytam o cenach styropianu - wiem jak i gdzie można kupić taniej ale milczę ponieważ zaczałem obserwować wyłącznie interesowność bez odwzajemnienia.

Ja się nie onbraziłem bo tak naprawdę wcale się nie znamy. Czytając ten temat korzystam z różnych wypowiedzi ale postaram się powstrzymać przed swoimi wypowiedziami.

Witam Marchab - powodzenia w budowaniu

To tez moj rejon :wink:

Przychylam sie do wypowiedzi Kero - Kochani - tutaj chodzi o cos innego - ja powiem jak to wyglada z mojego punktu widzenia. Pisze to bezstronnie i czytajcie to tak samo. Postawcie sie w mojej sytuacji bo pewnie takich osob jest wiecej.

Dla mnie forum to kopalnia wiedzy w wiadomym temacie - szukajac namiarow na biuro projektowe, ekipy itp cofalam sie wstecz i probowalam sie przebic przez watek ale calymi stronami nie znalazlam nic innego niz info o soltysie w Murowancu i spraw organizacyjnych z tym miejscem zwiazanych - zaprzestalam czytania stron wstecz bo mijalo sie to z celem - 80 stron po 25 postow na kazdej :roll: Nie da sie wychwycic tych info

Zapytalam wiec na forum w biezacych - prawie nikt nie odpowiedzial. Jakbym miala wlaczonego ignora. A przeciez to watek o budowaniu i trafiaja tutaj osoby poszukujace glownie info na ten temat

Mysle ze czyta nas wiecej osob z roznych okolic Bydgoszczy - nie kazdy sie ujawnia bo nie widzi dla siebie miejsca i spraw mu bliskich - oczywiscie one co pewien czas pojawiaja sie, bez przesady

Swego czasu zaczelam czytac rowniez watek torunski ktory utworzyl sie na forum poniewaz ktos napisal ze w bydgosko-torunskim kroluje tylko temat Murowanca. Wie cos w tym jest.

Wiem ze jak ma sie wspolne sprawy to tworza sie grupy - to chyba normalne, jednak mam nadzieje ze watek sie nie podzieli na podgrupy zwiazane z lokalizacja placow budowy bo to byloby glupie.

a z mojej strony to wygląda troszkę inaczej, być może ciutek subiektywnie:

np. temat okien, omawialiśmy dość szczegółowo w pewnym czasie i dwa miesiące później odzywają sie chętni, którzy proszą o info na temat okien, dobra podamy jeszcze raz, po czym mija miesiąc i to samo, po kolejnych dwóch tygodniach podobnie

jeszcze lepiej miała się sprawa biur do adaptacji, męczyliśmy temat dość intensywnie przez tydzień, bo był artykuł w gazecie, że podrabiają pozwolenia na budowę i wówczas jest samowola budowlana, po czym regularnie ktos pyta o to samo, po pierwszych dwóch razach to kończy się cierpliwość, bo ile można o tym samym,

ja np. bardzo czekałam na info w sprawie odbioru technicznego budynku i mnie też ktoś "zbanował",

jak ja zaczynałam to przeryłam cały wątek, faktem jest, że było tego sporo mniej

poza tym to chyba kontakt jest szybszy jak my się w tej wsi od czasu do czasu spotykamy i się znamy w realu,

prawdą jest że ludzi jest sporo, a żeby dotarło info do wszystkich to najlepiej na forum coś napisać, bo trudno pamiętać wszystkie nicki

pozdrawiam wszystkich

Kiedy wymieniałem swoje uwagi odnoście kontaktów z tym czy tamtym związanym bezpośrednio z budowaniem to miałem zapytania o namiary, niestety niektóre GBUROWATE. Nawet nie zauważyłem wcześniej takiego nicka, który pisze do mnie na prv jedynie tyle:

"daj namiar na kierbuda". Co zrobiłem? zignorowałem. Aby coś dostać należy wpierw dać - choćby słowo pozdrowienia z samej uprzejmości.

Kiedy zadawałem trzykrotnie pytanie w różnych sprawach nie padła żadna odpowiedź.

Jeśli taki gbur był z Murowańca to dobrze, że zignorowałeś, a na forum możesz napisać, co to za geniusz, jak co dostanie opieprz :lol: :lol: :lol:

jeśli chodzi o odpowiedzi to większość jest dość rzadko w necie albo tylko rzuca z grubsza na to co kogoś interesuje

ja nic podpowiedzieć nie mogę, bo nie murowałam, kier-buda też nie polecę bo nie ma czasu zwyczajnie

kredyt brałam na starych warunkach i ceny materiałów też mam sporo nieaktualne

większość (również tych z Murowańca) jest na etapie papierków, reszta ekipy i hurtownie, to generalnie trudno polecac skoro później jaja wychodzą jak z np. z dekarzem od Roberta, który wg. mnie nie jest fajny, itd.

alex_

"np. temat okien, omawialiśmy dość szczegółowo w pewnym czasie i dwa miesiące później odzywają sie chętni, którzy proszą o info na temat okien, dobra podamy jeszcze raz, po czym mija miesiąc i to samo, po kolejnych dwóch tygodniach podobnie "

Tu na tym forum powiedziano już chyba absolutnie wszystko na temat budowania.

Zatem wedle Twojej teorii należy już zamknąć je na tyle by nic nie pisać bo co można nowego napisać? W mojej ocenie można. Technologie się zmieniają i dostawcy się zmieniają i przyzwyczajenia się zmieniają i pojawiają się co i rusz ludzie o tych samych co Wasze dawno temu przerabiane tematy.

Ale jak powiedział Gacuś nikt nikogo nie zmusza do pisania więc jeśli nudzą Cię kolejne powtarzające się pytania to nie pisz nic.

Nie martwcie się, zawsze znajdzie się ktoś nowy kto ruszy na nowo temat a znudzeni forumowicze właściwie powinni zaprzestać pisania np. receptury na wypiek pączków lub podobnych.

Nie napisałem tego po to by zrażać do siebie ale jeśli ktoś tak to czyta to płakać nie zamierzam.

Nie starałem się także obrażać nikogo co dostrzec można w sarkastycznej wypowiedzi Gacusia.

alex zawsze dolaczy sie ktos nowy pytajac o okna. Zawsze bedzie ktos kto jest jeden czy dwa kroki w budowie "za" Toba czy mna i dla niego bedzie to temat biezacy i najwazniejszy. Ale wierz mi ze przebic sie przez caly watek sie nie da, chyba ze ktos nie pracuje, nie ma rodziny, dzieci ani spraw budowy na glowie i nie bola go oczy :lol:

Zostawmy ten temat - spojrzmy czasem obiektywnie, mamy wspolne sprawy i bardzo dobrze, lecz nie ignorujmy pozostalych i nowych bo to niezbyt ladnie o nas swiadczy.

Ojejku... Zaczyna sie robić gorąco!

Obserwuję to forum już od dawna ale swoje trzy grosze dorzucam tylko czasami ponieważ faktycznie nie mam nic do powiedzenia w sprawie wyborów sołtysa w Murowańcu bądż tez spotkań sąsiadów na "małym co nieco" - tutaj całkowicie zgadzam się z mkkafe i Kero - ale nie mam pretensji do ludzi z Murowańca ani tez nie oczekuję od nich wyjaśnień :D Myślę, że gdyby było więcej osób z mojego regionu to również forum tworzylo by miejsce do pogaduszek :D Więc nie czujcie się urażeni kochani z Murowańca bo my tylko tak od czasu do czasu chcemy podświadomie doć sygnał, że JESTEŚMY I MY!!! O na przykład, pogadajmy o moim problemie. Chcę zacząć budowę zaraz jak tylko otrzymam kredyt (pozwolenie i wszystkie papierki już MAM ). Ale jest jedna rzecz która spędza mi sen z powiek. A mianowicie ENEA Nakło...

Raz mówią, że zaczną inwestycje (prąd docelowy) w kwietniu 2006 a raz że w pażdzierniku 2008 :( A ja mam do najbliższego słupa...240 m :( :( :( a przy tym mam zamiar ogrzewać prądem (piece akumulacyjne - II strefa i takie tam...). Koszt odpowiedniego kabla jak na te odległość (uwzględniającego ewentualnie zamieszkanie z moim wymyślonym ogrzewaniem) powala mnie z nóg i sprawia, że odechciewa mi się wszystkiego. Kochani, czy wasze "układy" z energetyką wyglądają podobnie ???

Pozdrawiam WSZYSTKICH,

aGA

Może i ja wtrącę swoje trzy grosze. Czytam prawie codziennie "Naszą Grupę". Są chwile, że moge wejść na 5 minut i tylko czytam i wyłączam komputer. Jak chcę coś napisać to iszę, nie chcę pisać to nie piszę. Był moment że pisali tylko ludzie z Murowańca, ale mi to w ogóle NIE PRZESZKADZAŁO! Czytałam co robią moi sąsiedzi, czym się interesują.

Pytaliście się o okna, odpowiedziałam, pytaliście się o Kierownika Budowy - zadzwoniłam do mojego i spytałam się czy mogę go polecać. Poprosił, zeby tego nie robić, bo ma za dużo pracy.

Zauważyłam, ze nie piszą już osoby, które rozpoczęły ten wątek, potem były osoby które się wybudowały i też przestały pisać (ale to chyba normalne!). Oczywiście mamy niezawodną alex, RobertaEs.

A może inni nie mają czasu, albo ochoty.

Kogo mogę polecić to polecam. Tylko wiem, że akurat Ci fachowcy mają naprawdę dużo pracy i jest mi głupio, bo dając telefon osoba dzwoniąca może zostać odesłana z kwitkiem.

Ja kupowałam drewno na więźbę i strop w Sypniewie, bo taki miałam układ. A ktoś z Was może się obruszyć: tak daleko, to ja nie chcę.

Poleciłam CEGPOL z czystym sercem, ktoś inny może nie być zadowolony.

mkkafe ma rację, Kero ma rację, alex ma rację. Ale prosze nie obrażajmy się na siebie.

Nie piszmy czegoś takiego: "e tu sam Murowaniec to ja nie mam tu czego szukać".

Jak ktoś jest z Torunia to ja mu w niczym nie pomogę, bo nie znam nikogo z Torunia.

agnicha my tez pod naklo :roll: srednio z nimi sie gada. My budujemy wlasna linie - poki sami tam lazilismy to ciezko bylo. Potem pojechal fachowiec i tez dostal po glowie, ale chyba sie przebil. Teraz czekamy az sie uprawomocni decyzja i zaczynamy. Niewykluczone ze wykonawca bedzie Naklo. Tylko my finansujemy. Wszystko mi jedno jak to elektryk zalatwi. Byle byl prad. Potem nam oddadza wg swojego cennika. Oczywiscie mniej niz wydalismy :wink:

aga masz racje. Obrazac sie nei ma co. Ja zreszta nie uwazam zebym napisala cos obrazliwego i mam nadzieje ze nikt focha mi tu nie strzeli. I nie uwazam ze nie mam tu czego szukac bo jednak jestem :D

wiem ze czesto udzielasz sie w pomocy, namiarach - odczulam to osobiscie i bardzo Ci dziekuje.