mkkafe 03.03.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 elektryk poprosil 100, ale nie wiem czy tyle mu dam z hydraulikiem jeszcze nie gadalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.03.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Pamiętacie może ile za tę formalność spece z regionu sobie życzą? Ta działka najczęściej jest załatwiana podczas adaptacji - u nas pani, która ją robiła ma już swoich stałych pieczątkowiczów. Policzyła sobie za to dodatkowo po 100zł od głowy. W moim przypadku x2 bo prąd i woda. Nie wiem jak z gazem bo u nas go nie ma po prostu więc ta str została wykreślona i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.03.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Dodam tylko jeszcze, że dzięki temu, że załatwiała to jedna osoba czas oczekiwania był rzeczywiście krótki - przypomnę - adaptacja zrobiona w 1 tydzień wliczając w to oczywiście pieczątkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.03.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.03.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 jejku Już sie cieszyłem że skoro w projekcie wszystko mam zrobione (raczej przez ludzi z uprawnieniami) to te kilka PLN uda mi sie jakoś zaoszczędzić. A tu taki zonk Pamiętacie może ile za tę formalność spece z regionu sobie życzą? Ja za adaptację elektryczną zapłaciłem 150 a za sanitarną 200. Sanitarną wykonał mi facet na poczekaniu w jego domu a elektryk trzymał dokumentację cztery dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.03.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca? Kiedyś tzn. rok temu był namiar w Expresie na Pana, ktory robi fachowo kosztorysy. Ale cena była ZABÓJCZA. Hm my zrobiliśmy z pomocą KB. A i tak w tej chwili nie ma on odzwierciedlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.03.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca? Kosztorys dla banku wykonywaliśmy na specjalnym druku przy pomocy KB bez dodatkowych kosztów. To niezbyt skomplikowana sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.03.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 hej - po ludzku proszę co to jest ten magiczny KB? pozdr! Do wieczora! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.03.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 hej - po ludzku proszę co to jest ten magiczny KB?! KB - czytaj Kierownik Budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 04.03.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 jejku Już sie cieszyłem że skoro w projekcie wszystko mam zrobione (raczej przez ludzi z uprawnieniami) to te kilka PLN uda mi sie jakoś zaoszczędzić. A tu taki zonk Pamiętacie może ile za tę formalność spece z regionu sobie życzą? Ja za adaptację elektryczną zapłaciłem 150 a za sanitarną 200. Sanitarną wykonał mi facet na poczekaniu w jego domu a elektryk trzymał dokumentację cztery dni. Witam Ja za adaptacje elektryka, sanitarną, płaciłem po 50zł od fachowca a załatwiała to za mnie moja architekt pani J. z Białych Błót, ma swoich ludzi, także jestem z niej bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 04.03.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 posłuchajcie - podpowiedzcie jak najsprawniej i najszybciej zrobić kosztorys?? Najprawdopodobniej będę też potrzebowała go też do banku. Więc kier-bud musiałby go podbić. A ile kosztuje zrobienie kosztorysu przez fachowca? Mój kosztorys robił kiero budowy (bez dodatkowych kosztów), jest to raczej prosta sprawa dla nich a i tak nie musi się zgadzać co do joty teoria z praktyką chodzi głównie aby końcowa kwota czyli wartość domu jaką podajesz w banku była adekwatna do kosztorysu. Czyli taka podkładka czy za te pieniądze faktycznie wybudujesz swój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 04.03.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 A może pomożemy sobie nawzajem i dzwoniąc do jakiejś hurtowni będziemy się pytać ile kosztuje w danej chwili: Nazwa hurtowni: - bloczek fundamentowy - beton komórkowy - silikaty - cement - pręty zbrojeniowe - styropian - wełna (grubość 100, 200 mm) - płyty K-G I jakie dają rabaty! I wtedy na forum te dane, może w ten sposób uda sie znaleźć coś tańszego. Co sądzicice o tym? JESTEM "ZA" !!! ja będę coś wiedziała w poniedziałek Ja też popieram ten wniosek właśnie będę rozglądał się za materiałami bo ok 20 marca wkracza do mnie ekipa budowlana i wszelkie informacje i ceny będę podawał na forum. Mam jeszcze proźbę do wszystkich, w związku z ostatnimi uwagami że ciężko znaleść na forum przydatne informacje ze względu na jego obszerność , może umówimy się że wszelkie namiary i ceny podawać będziemy większą trzcionką i w jakimś jaskrawym kolorze, aby można było takie dane szybko wyłapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 04.03.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o rety, ale popisaliscie ja narazie obdzwonilam hurtownie pod katem silki 24 - ok 55 netto za metr lub na sztuki - najtaniej 3,3zl - ale dla mnie licza sie tylko hurtownie gdzie moge pol roku przetrzymac material - a swoja droga myslicie ze to dobry pomysl kupic material nie majac pozwolenia a budowe?? Ale i tak chyba kupimy, tfu tfu, mam nadzieje ze pozwolenie to tylko formalnosc... mkkafe widzę że też jesteś zainteresowana budową domu z silikatów, ja też obdzwaniam właśnie hurtownie i cięszko mi znaleść te które sprzedają u nas w regionie silikaty ( bo jeżeli chodzi o silkę Xelli to jest ich trochę, ale jest drożej ), a Ty podając te ceny o jakiej silce mówisz? Ja dzwoniłem do Inowrocławia do firmy VOX (tel 052 356 09 80) i tak silikaty: N24 3,90 zł/szt brutto N12 2,25 zl/szt brutto transport 400 zł i kaucja zwrotna za palety I jeżeli mogę jeszcze Cię prosić o namiary firm które posiadasz a sprzedają silikaty to bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borussia2000 04.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 nie czytałam forum przez ok. 4 dni i tyle stron napisaliście, że ho ho Mogę podać kilka informacji dot. cen Izocentrum, bydgoszcz, ul. Towarowa Styropian Swisspor EPS70 bez frezu 150 pln/m3 brutto EPS100 (posadzki) 182pln/m3 brutto Mają stronę internetową z aktualnymi cenami więc łatwo można się uświadomić jakiego rzędu powinna być cena za dany materiał Zamawiałam u nich styropian ok. 1,5 tygodnia temu i wtedy ceny mieli troszkę niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.03.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Izocentrum, bydgoszcz, ul. Towarowa Styropian Swisspor EPS70 bez frezu 150 pln/m3 brutto EPS100 (posadzki) 182pln/m3 brutto Mają stronę internetową z aktualnymi cenami więc łatwo można się uświadomić jakiego rzędu powinna być cena za dany materiał Faktycznie cena bardzo dobra za styropian. Tylko mam pytanie czy mogą przez kilka tygodni, miesięcy przetrzymać styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borussia2000 04.03.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Nie wiem, bo ja zamawiałam z dostawą na budowę, trzebaby się dopytać, magazyny mają dośc duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 04.03.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Nie wiem, bo ja zamawiałam z dostawą na budowę, trzebaby się dopytać, magazyny mają dośc duże. Ile będziesz płacić za transport? Te ceny co widnieją na ich stronie to netto czy brutto? Wydaje mi się że netto ale proszę potwierdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borussia2000 04.03.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Ceny na ich stronie są netto, za transport nie płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 04.03.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o rety, ale popisaliscie ja narazie obdzwonilam hurtownie pod katem silki 24 - ok 55 netto za metr lub na sztuki - najtaniej 3,3zl - ale dla mnie licza sie tylko hurtownie gdzie moge pol roku przetrzymac material - a swoja droga myslicie ze to dobry pomysl kupic material nie majac pozwolenia a budowe?? Ale i tak chyba kupimy, tfu tfu, mam nadzieje ze pozwolenie to tylko formalnosc... mkkafe widzę że też jesteś zainteresowana budową domu z silikatów, ja też obdzwaniam właśnie hurtownie i cięszko mi znaleść te które sprzedają u nas w regionie silikaty ( bo jeżeli chodzi o silkę Xelli to jest ich trochę, ale jest drożej ), a Ty podając te ceny o jakiej silce mówisz? Ja dzwoniłem do Inowrocławia do firmy VOX (tel 052 356 09 80) i tak silikaty: N24 3,90 zł/szt brutto N12 2,25 zl/szt brutto transport 400 zł i kaucja zwrotna za palety I jeżeli mogę jeszcze Cię prosić o namiary firm które posiadasz a sprzedają silikaty to bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam szczerze mowiac dzwonilam pod katem silki z xelli najtaniej w Wodanie 3,3 netto - czyli 4,026 brutto ale juz z dostawa Od 1 kwietnia podwyzka 15 % Napewno silke inna niz xelli ale wypadlo mi z glowy skad proponowano mi w Castorze Lisi Ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 04.03.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o to fajnie!!! piec też musimy wybrać-albo po prostu zobczyć na żywo ten co wstepnie wybraliśmy;-) .... a jaki wybraliście?? polecam ekogroszek... co prawda nie mógł się sprawdzić tak na 100% bo zima była jaka była, ale jestem bardzo zadowolony. Trzeba tylko znaleźć dobrego dostawcę paliwa, bo z tym mogą wiązać się wszelkie problemy z regulacją pieca. Jakiej firmy masz kocioł??? Ja się zastanawiam nad firmą Klimosz Ja kupiłem Ekocentr 25KW z dodatkowym rusztem choć z niego jeszcze nie korzystałem i coraz częściej myślę, że ten ruszt to zbyteczny wydatek Przepraszam za brak odpowiedzi ale katar to straszna przypadłość-pochłonął mnie. Mamy w planach kocioł grzewczy na biopaliwo a myslimy tu o pelletach- a oto link do niego http://www.sas.busko.pl/eco.html Co o ty sądzicie???? Nie wiem gdzie w naszym regionie można nabyć kotły tego producenta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts