Marzena 06.04.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Sly - ceny tych tynków chyba niskie - ja płaciłam 11- 12 zl m.kw. tynków cem.wap. z filcowaniem. Grzegorz - ta cena u mnie to z dwukrotnym malowaniem ścian, rusztowaniami - naprawdę szłyszałeś o cenie 12zł. m.kw. ??? Mam dwie oferty i żadna nie schodzi poniżej ok. 23 zł. Sly - co to za podłoga? Zmaleźliście ja w DLH - dotąd tylko tam widziałam egzotyczne podłogi ( i , masz rację, egzotyczne ceny) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 15.04.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam!Jako ze chce budowac pod Bydgoszcza mam pytanie o ceny jakie mi zaproponowano w dwoch duzych hurtowniach w Bydzie na bloczki solbet..Bloczek bet 36x24x59 odm 400 P+W za 9.86 PLNbloczek '24' 24x24x59 600 4.27bloczek 12 12x24x59 600 2.13,oraz dachowka UNIBET s po 1,36 PLN sztuka za podstawowadachowka podwojna s 4,4 PLN Ceny bez VatuJak uwazacie jest to rozsadna propozycja ?transport gratis wyladunek 130 netto od transportu Pozdrawiam! Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.04.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Na bloczkach się nie znam - ale radzę sprawdzac zawsze ceny w co najmniej 3 duzych hurtowniach - i porównać z tym co masz. Sly , Grzegorz - i jak tam wykończeniówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.04.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Mnie wykańcza Walczę teraz z porządkowniem terenu (a własciwie to walczę z łebkami, którzy to robią - podobno jest bezrobocie...) Marzena, ta cena (propozycje z roku ubiegłego) prawdopodobnie obejmowała tylko tynkowanie, bez malowania. Z malowaniem (a trzeba przecież odczekać - miesiąc?? - aż tynki wyschną) będzie na pewno drożej. Ja na razie temat odpuszczam - teraz wszyscy wariują z cenami, koło wakacji na pewno będzie taniej, przynajmniej jeżeli chodzi o robociznę. Myślę, że ceny materiałów też nie ulegną dużym zmianom Jawrob, nie jestem zorientowany w tych cenach. Mogę coś doradzić w temacie bloczków betonowych, cegły, L-ek itd. Koszt transportu z wyładunkiem HDS-em to ok. 140-160 zł (ten "transport gratis" to taki sobie gratis). Tak jak pisze Marzena - telefon w garść i obdzwoń parę hurtowni. Albo zaproponuj wizytę przedstawiciela handlowego u siebie na budowie. Umawiaj się zawsze na cenę z transportem i wyładunkiem. I zastanów się, czy zaczynać budowę teraz - ja tam twierdzę, żę po 1 maja będzie taniej... I pamiętaj o zmianie taryfy - ja regularnie wydzwaniałem ponad 400 zł miesiecznie z komórki, a z domowego prawie drugie tyle... Sly, te ceny wygladają w miarę normalnie, gładzie trochę drogo. Oczywiście jeżeli to cena wywoławcza, to te 1-2 zł/m2 zbić musisz. Pilnuj tylko jakości tynków i nie słuchaj, że "to się potem gładzią wyrówna". I owszem, wyrównać można, ale twoim kosztem - materiał jest po prostu dużo droższy pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 19.04.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Witam! Wlasnie postanowilismy sie wstrzymac na chwile bo jak slyszalem mozna odliczyc roznice pomiedzy 22-7% wiec nie ma co szalec a ceny teraz najwyzsze jakie moga byc wiec tylko moga spasc(Vat juz jakby wliczony .. ). Teraz szukam wykonawcy..slyszalem ze nawet przez firemke wartoby bo oni vat sobie i tak odliczaja wiec tu jakby sie nic nie zmienilo.... Kogo mozecie polecic w obrebie Bydgoszczy jako wykonawce? Pozdrawiam! Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.04.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Ja niestety nikogo naprawdę do budowy polecić nie mogę - budowlańcy to naprawdę specyficzna grupa ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.04.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Potwierdzam - po zakończonej budowie, z czystym sumieniem, żadnego polecić bym nie mógł. Ewentualnie może znajomego od wykończeniówki - robił mi płytki i podłogi, porządnie założył kibelek (lepiej niż firma, która robiła instalacje)Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 29.04.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Nastepna wycena .....jak Waszym zdaniem sie ma do rzeczywistosci? Zakres robót:- wykopy zgodnie z projektem;- zbrojenie ławy fundamentowej;- wykończenie ławy fund. Żelb. beton B-20;- izolacja pozioma ław 2xpapa+lepik- sciany fundamentowe z bloczka betonowego;- izolacja pionowa scian fundamenowych styropian 8cm;- posadzka piwnica podklad B-10 gr. 10cm;- sciany nosne gazobeton 36cm +klej- sciany działowe gazobeton 24i12cm- kompletne schody wejściowe i tarasowe;- strop terriva nad piwnica,parterem i poddaszem;- kominy prefabrykowane wg dokumentacji;- wieźba dachowa –projekt;- pokrycie dachu dachowka UNIBET +folia-projekt;- okna połaciowe 4sztuki –projekt;- instalacja kanalizacyjna pod podkładem(podejścia);- transport urobku,wywóz ziemi z wykopu;Ceny netto;Robocizna 63tys+7%VATMateriały 105tys+7%VAT Stolarka okienna firmy FERRUM z Torunia material;15500+7%VAT Robocizna 3500 +7%VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 29.04.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Mało danych - jaka powierzchnia zabudowy, czy całkowite podpiwniczenie, jaki teren, duzo prac ziemnych? Ja, na moje ca. 100 m2 zabudowy, miałem oferty od 25 do 55 tys. zł netto /robocizna, stan surowy, bez dachu (ściany fundamentowe 3-warstwowe, wyżej 1-warstwa Porotherm). Za materiałami ganiałem sam - tutaj mozna duzo zaoszczędzić, ale zajmuje to dużo czasuWydaje mi się, że nie jest teraz dobry czas na rozpoczynanie budowy - wykonawcy są chyba strasznie spaskudzeni popytem "przed-Vatowskim" i "przed-Unijnym". Ja z tynkami zewnetrznymi czekam do wakacji. Sprawdź ceny materiałów - na elementach konstrukcyjnych powinno być min. 10 - 15 % upustu od cen fabrycznych. Obdzwoń (lepiej objedź) kilka hurtowni - polecam Betor, Wodan i PiecMatBud na Osowej Górze, ceramikę z Cegpolu (okolice Bronikowskiego, dokładnie nie pamiętam), dobre ceny ma też BASIS z Szubina i MatBud ze Złej Wsi - pytaj o ceny z dowozem i rozładunkiem HDS-em!!! Najtańszy beton był w Thomasie, najlepszy w Polbecie w Białych Błotach. Godzina pracy dobrej koparki (nie typu Białoruś!) - 60 zł + dojazd (a miałem oferty i po 90 zł/godzinę!)powyższe wiadomości i ceny z lata roku ubiegłegopozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 29.04.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 sasanka -podpiwniczona 100m2 +234 uzytkowej(parter i poddasze uzytkowe ) dach okolo 340 m2 teren to glina wykop 3.2 w dol wg projektu ale chyba zrobie wyzej o metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 30.04.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Teoretycznie najwygodniejsze budowanie - zlecasz firmie wszystko. Też tak chciałam początkowo - byłam nawet po rozmowach z firmami. Ale nie zawsze to dobre w praktyce - pamiętaj, na materiałach też chcą zarobić - każdy materiał, od papy po środki do impregnacji więdźby, może być lepszy i gorszy - mam wrażenie, że firma budowlana zawsze kupi tańszy. Ale budowa przy samodzielnym zaopatrywaniu to często horror. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.A.M.P. 04.05.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Cześć!Chcę budować pod Inowrocławiem. Aktualnie rozglądam się za projektem.Czy możecie polecić jakąś pracownię architektoniczną (ewentualnie odradzić) z Bydgoszczy, Torunia lub okolic. Oczywiście będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 06.05.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Ja budowałem wg projektu pani Elżbiety Czubaj (jest w książce telefonicznej). I jestem zadowolony - a pomieszkuję już chyba drugi miesiąc. I cena projektu też była możliwa. Ale musisz się liczyć z kwotą rzędu 10 - 15 tys. zł (z reguły w cenie jest załatwione pozwolenie na budowę)Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 07.05.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Kupiłem gotowy projekt za 1200 zł do tego poprawki architekta i załatwienie wszelkich "papierkowych" formalności (ZUD, pozwolenie na budowę) 700 zł.Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.A.M.P. 07.05.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Kupiłem gotowy projekt za 1200 zł do tego poprawki architekta i załatwienie wszelkich "papierkowych" formalności (ZUD, pozwolenie na budowę) 700 zł. Pozdrawiam Sly Ja też mam taki zamiar. Pytałam o projektantów z naszego regionu, bo myślę, że wykonanie zmian w projekcie gotowym wykonanym przez nich oraz zlecenie im adaptacji do warunków zabudowy wzyjdzie najkorzystniej finansowo. Jeśli się mylę, to proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Sly70 - jak dużo zmian wprowadziłeś do projektu gotowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 07.05.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Projekt, który kupiłem wydawał się być prawie idealny dla naszych potrzeb ale po głębszym zastanowieniu doszliśmy do wniosku, że można zrobić kilka zmian, dzięki którym uzyskaliśmy dodatkowe 40 m kw. Zmiany okazały się na tyle poważne, że wymagały zgody projektanta.W projekcie przeważnie jest zapisane jakich zmian można dokonać i dotyczą one:- kąta nachylenia dachu (5%)- materiałów budowlanych- funkcji poszczególnych pomieszczeń- wymiarów otworów okiennychZmiany które wymagają zgody projektanta oraz nadzoru architekta to ( w moim przypadku)- zmiana grubości ścian - wymagane było przeprojektowanie fundamentów- zmiana stropu z drewnianego na ceramiczno-betonowy (uzyskanie poddasza użytkowego)- wybudowanie ścianki kolankowej- zmiana konstrukcji dachowej.Zanim kupisz wybrany przez ciebie projekt sprawdź czy projektant tego domu może nanieść sugerowne przez ciebie zmiany i czy ewentualnie wyrazi zgodę na dokonanie zmian przez innego projektanta Biura projektowe przeważnie dysponują bazą kilku tysięcy projektów gotowych z innych pracowni, z którymi mają podpisane umowy. Idealnym rozwiązaniem jest projekt indywidualny (patrz Grzegorz) ale koszt projektu jest kilkakrotnie wyższy od "gotowca". Rozwiązanie takie ma jednak więcej plusów. Najważniejsze, że nie musisz się dopasowywać do domu tylko dom adaptujesz pod swoje potrzeby. Po drugie: wysoki koszt takiego projektu i tak ginie ( staje się małym procentem) wśród wydatków jakie w przyszłości poniesiesz.Po trzecie: masz satysfakcję, że masz dom niepowtarzalny i unikalny.Rozważ to bardzo poważnie, ponieważ "diabeł tkwi w szczegółach". Śmiałem się z żony gdy zaczynała wybierać projekt od usytuowania wanny w łazience, teraz przyznaję jej racje, ponieważ wanna - ofszem się zmieści ale mój prysznic już nie. Musisz uwzględnić to, że będziecie mieszkać w tym domu przez kilka, bądź kilkanaście lat i być może w tym czasie powiększy wam się rodzina. Nie kieruj się tylko estetyką z zewnątrz, bo w katalogu prawie każdy projekt wygląda świetnie (przytulny domek wśród zieleni nad przepływającym strumykiem to tylko chwyty reklamowe mające na celu przykucie twojej uwagi). Ten dom musisz już teraz widzieć jak będzie wglądał w środku i na zewnątrz.Powodzenia: Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 10.05.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Macie jakąś ekipę do tynków ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 10.05.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Nie mamy. Ja odczekuję - boom budowlany, spowodowany zmianą VATu i wejściem do Unii zepsuł rynek (przynajmniej dla nas, inwestorów). pozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 10.05.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Wtam serdecznie forumowiczów. Jestem tu nowa i jeszcze trochę się gubię, więc proszę o wyrozumiałość w sprawie popełaniania gaf Pod koniec kwietnia kupiliśmy z mężem dziłakę budowlną w Murowańcu. Zjad w prawo koło Biskupinka na drodze do Poznania. (Biskupinek z tego co czytam, dobrze znany ) Obecnie jesteśmy na etapie dobierania projektu. Czym ich więcej oglądamy, tym mniej wiemy Zdecydowaliśmy, że to będzie dom ok. 120 m2 z poddaszem użytkowym i podwójnym garażem, myślimy też o częściowym podpiwniczeniu. W tym roku w lipcu przydzie na świat nasze piersze dziecko, będziemy w tym czasie poświęcić mu jak najwięcej uwagi dlatego budować będziemy się najpewniej wiosną przyszłego roku. W weekend zamierzamy ogrodzić działkę, szukamy włśanie materiału na ogrodzenie. Wy jak widzę droga większości forumowiczów macie sporo roboty budowlanej na ukończeniu. Nic tylko pozazdrościć. Będziemy z mężem a od lipca z dzidziusiem śledzić wasze poczynania. Życzymy powodzenia. Asia i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 11.05.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Witaj Coffii . Miłego przygotowywania się do budowy - chociaż przy maluszku pewnie nie będzie na to za dużo czasu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts