grzegorz2 11.05.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Też przyłączam się z życzeniami - powodzenia (i w rodzeniu i budowaniu... ) Grzegorz PS. A na poważnie - pomyślcie wcześniej o przyłączach, zwłaszcza elektrycznych. Ja czekam na prąd od października - a słup elektryczny mam na działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 11.05.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Też przyłączam się z życzeniami - powodzenia (i w rodzeniu i budowaniu... ) Grzegorz PS. A na poważnie - pomyślcie wcześniej o przyłączach, zwłaszcza elektrycznych. Ja czekam na prąd od października - a słup elektryczny mam na działce... Hieh Ja też mam słup elektryczny na działce. Prawdę powiedziawszy zawadza... Fakt, dom postawię, ale linia leci mi przez połowę działki. W przyszłości mają go usunąć (jest już instalacja w ziemi), "mój" słup zasila 2 domy. Kurcze ile się czeka na przyłącza? Rok? Grzesiu, może mamy tą samą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 13.05.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Działka chyba nie jest ta sama (na mojej już stoi moja chałupka). A słup mam w rogu, przy wjeździe. I też zasila sąsiadów po obu stronach (ich druty wiszą mi nad działką), a bedzie zasilał i mnie. Z przyłączem jest tak: napowietrzne to kwestia miesiąca (może dwu, ale nie więcej). Ja sobie zażyczyłem przyłącze kablowe, a to, jak mnie w energetyce uświadomiono, wymaga pozwolenia na budowę - dokładnie to pozwolenie potrzebne jest na odcinek ze słupa do szafki przyłączeniowej, która będzie zaraz koło tego słupa stała... . Na kabel od szafki do domu też potrzebny jest projekt, ale wystarczy samo zgłoszenie. No i tak to trwa, i trwa, i trwa... pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 13.05.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Działka chyba nie jest ta sama (na mojej już stoi moja chałupka). A słup mam w rogu, przy wjeździe. I też zasila sąsiadów po obu stronach (ich druty wiszą mi nad działką), a bedzie zasilał i mnie. Z przyłączem jest tak: napowietrzne to kwestia miesiąca (może dwu, ale nie więcej). Ja sobie zażyczyłem przyłącze kablowe, a to, jak mnie w energetyce uświadomiono, wymaga pozwolenia na budowę - dokładnie to pozwolenie potrzebne jest na odcinek ze słupa do szafki przyłączeniowej, która będzie zaraz koło tego słupa stała... . Na kabel od szafki do domu też potrzebny jest projekt, ale wystarczy samo zgłoszenie. No i tak to trwa, i trwa, i trwa... pozdrawiam Grzegorz Ja też wezmę kablowe. Możesz zdradzić ilę Cię ta przyjemność kosztowała i ile czekałeś? Ja zacznę budowę w przyszłym roku wiosną, o pozwolenia wystąpię około Nowego Roku, ale może to za późno? Gmina Białe Błota, ale z tego co wiem to pozwolenia załatwia się w powiecie więc i tak została Bydgoszcz. Poza prądem muszę przyłączyć wodę. Kanalizacji narazie nie ma, więc będzie przydomowa oczyszczalnia. Gazu też jeszcze nie ma i zastanawiam się nad ogrzewaniem. Pzdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 14.05.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Różnica w kosztach wyniesie ok. 200 zł (z grubsza 1200 napowietrzna, 1400 kabel). Ale za tę kwotę napowietrzna będzie doprowadzona do domu. Przyłącze kablowe postawią Ci w granicy działki, a stąd, już we własnym zakresie, trzeba przeciągnąć kabel (ca 10 zł/m2 + wykopanie rowu ok. 0,5 m głęboki + jakaś folia i tzw. marki). I na razie cały czas czekam.Co do terminów - zależy, kiedy chcesz zakończyć budowę. Najlepiej przejdź się do swojego rejonu (albo na Warmińskiego) i tam dowiesz się wszystkiegopozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 14.05.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Różnica w kosztach wyniesie ok. 200 zł (z grubsza 1200 napowietrzna, 1400 kabel). Ale za tę kwotę napowietrzna będzie doprowadzona do domu. Przyłącze kablowe postawią Ci w granicy działki, a stąd, już we własnym zakresie, trzeba przeciągnąć kabel (ca 10 zł/m2 + wykopanie rowu ok. 0,5 m głęboki + jakaś folia i tzw. marki). I na razie cały czas czekam. Co do terminów - zależy, kiedy chcesz zakończyć budowę. Najlepiej przejdź się do swojego rejonu (albo na Warmińskiego) i tam dowiesz się wszystkiego pozdrawiam Grzegorz No to nie ma się co ociągać. Dzięki za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 15.05.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Mam z prądem taką samą sytuację jak grzegorz. Rok jestem na budowlanym prądzie , tyle potrzebuje energetyka na zejście ze słupa na ziemię do mojej szafki. Jak mi mówiono , dlatego to tak długo trwa, ponieważ muszą po zrobieniu projektu ogłosić przetarg na wykonanie tej olbrzymiej pracy. Pozdrawiam - im dłużej buduję - tym mniej się dziwię czemukolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 15.05.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 To ja się chyba od poniedzialku zabieram za załatwianie spraw. Jak mam rok czekać (albo dłużej) to domu nie postawię, bo słup z kablami wadzi mi w zbudowaniu domu, musiałabym zaczynać budowę 15 m od granicy działki, a po co mi taki długi podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 21.05.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 A na zrobienie projektu też muszą robić przetarg... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koval 24.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Witajcie!!! Właśnie dziś, po 10 miesiącach od chwili zalatwienia pierwszego papierka, lzejszy o ok. 10kPLN odebralem Pozwolenie Na Budowę. A więc staruję. Łochowo, piękny teren graniczacy z lasem, domek Cyprys z Horyzontu powiększony o dodatkowe stanowisko garażowe, ok. 180 m2 użytkowej. życzcie mi powodzenia. Dodajcie otuchy. Niech się przyznają ci, którzy budują w pobliżu. Szczęśliwy Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 25.05.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Witajcie!!! Właśnie dziś, po 10 miesiącach od chwili zalatwienia pierwszego papierka, lzejszy o ok. 10kPLN odebralem Pozwolenie Na Budowę. A więc staruję. Łochowo, piękny teren graniczacy z lasem, domek Cyprys z Horyzontu powiększony o dodatkowe stanowisko garażowe, ok. 180 m2 użytkowej. życzcie mi powodzenia. Dodajcie otuchy. Niech się przyznają ci, którzy budują w pobliżu. Szczęśliwy Inwestor Witam i życzę powodzenia Mam działkę w tej samej gminie co Ty, Białe Błota (Murowaniec). Budować zaczynamy na wiosnę przyszłego roku, ale już teraz jest masa roboty. Mam też problem ze słupem enegetycznym. Muszą mi go najpierw wywalić potem będzie budowa. U nas będzie znacznie mniejszy domek 120-130 m2. Jesteśmy na etapie wybierania projektu. Prawdopodobnie będzie to APS 71 z Archiprojektu. Mamy jednak parę zastrzeżeń więc dalej sie zastanawiamy. Tobie jeszcze raz życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.A.M.P. 26.05.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 domek Cyprys z Horyzontu powiększony o dodatkowe stanowisko garażowe, ok. 180 m2 użytkowej Cześć Koval! Ja podobnie jak Coffii szukam projektu. Zastanawiam się nad Wisienką z Horyzontu. Jak oceniasz współpracę z tym biurem, kompletność projektu, czy zawierał błędy itp.? Poza tym wszelkie uwagi w temacie mile widziane. Działkę mam 10 km od Inowrocławia, też pod lasem. Budowę mam nadzieję rozpocząć za dwa lata. Oczywiście, życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 02.06.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Witam. Powoli przymierzam się do remontu starego domu w Pruszczu Pomorskim.Czy mógłby ktoś podać mi namiary na porządnego cieślę i dekarza do remontu dachu. PozdrówkaSteve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 03.06.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 witam wszystkich, mam działke w Łochowie, projekt już też mam (d02 z Muratora), w tej chwili jestem w trakcie załatwiania formalnosci do pozwolenia na budowe. Marzena: jakie koszty (i formalnosci) ponioslas w zwiazku z uruchomieniem pradu budowlanego? - u mnie jest podobnie jak u Ciebie - kwestia projektu i rozbudowy linii, trzeba czekac okolo roku a ja juz w tym roku chce zaczac robic ogordzenie, postawic szopke, itp. wiec prad by sie przydal. mam jeszcze jedno pytanie do osob z okolicy: u kogo mozna tanio piach do murowania kupic (w poblizu Lochowa)? Oczywisice chodzi mi o piach + kurs wywrotki pozdrawiam wszystkich budujacych! bugal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 15.06.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Wszyscy tak budują, że juz nikt tu nie zagląda. Bugal - kosztów przyłącza budowlanego - 1,5 roku temu - niestety nie pamiętam. Ale formalności w elektrowni , gazowni i wodociągach wraz z Urzędem Miasta było tyle, jakbym budowała osiedle, a nie domek. I to najgorzej wspominam do tej pory z mojej budowy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitor 15.06.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 ja dopiero "powiedzmy" rozpoczynam budowę. kupiłem działkę pod Toruniem w Łubiance. załatwiam teraz wszystkie papierki. niedługo odbieram wypis z planu mejscowego i będę załatwiać prąd. trochę się zmartwiłem wodą ponieważ muszę ją ciągnąć 70m ale i tak bywa jak powiedzieli w gminie 2500zł i jest bez problemu. chcę w tym roku wylać fundamety i podłogi a w przyszłym reszta. mam nadzieję, że się uda tylko muszę wziąć jakiś kredycik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 16.06.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Cześć witam po dłuższej przerwie, widzę po nowych grupowiczach, że budownictwo w naszym regionie kwitnie i tak trzymać. Marzena jak tam postępy w budowie i czy termin przeprowadzki nadal jest u ciebie aktualny? U mnie wystąpiła nie zaplanowana przerwa w pracach budowlanych spowodowana brakiem pieniędzy, ale prognozy na "złotych deszcz" są dobre więc w lipcu mam nadzieję ruszyć ze zdwojoną energią. Pozdrawiam Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 24.06.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Witajcie!!! Właśnie dziś, po 10 miesiącach od chwili zalatwienia pierwszego papierka, lzejszy o ok. 10kPLN odebralem Pozwolenie Na Budowę. A więc staruję. Łochowo, piękny teren graniczacy z lasem, domek Cyprys z Horyzontu powiększony o dodatkowe stanowisko garażowe, ok. 180 m2 użytkowej. życzcie mi powodzenia. Dodajcie otuchy. Niech się przyznają ci, którzy budują w pobliżu. Szczęśliwy Inwestor Witam forumowiczów z naszego regionu, tak jak Bugal jestesmy sąsiadami. Juz od 3 lat wsiakam piekne okolice i klimaty Łochowa. Koval w którym miejscu sie budujesz? to znaczy jezeli jest ulica to jaka? Moze bedzie okazja sie spotkać , serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.06.2004 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Witam wszystkich. Hej Sly - u mnie praca idzie pełną parą - kładziemy kafelki , na dniach uruchomienie kotłowni i ciepłej wody. No i konieczne, wg nas, przy porothermie - tynki zewnętrzne. Mam nadzieję na przeprowadzkę we wrześniu - powinnam wtedy wyprowadzić się z obecnego mieszkaniu. Pozdrawiam i szybkiego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 30.06.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Cze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts