Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

........Mam prośbę-pytanie, czy macie jakieś namiary na fachowców od schodów? ......Otóż mam do wykonania betonowe - zabiegowe schody.

Witaj Asia , w sprawie schodów może zapytaj Alex , jej sąsiadowi schody zabiegowe wylewał murarz , taki starszy facet , może bedzie miał troszkę czasu i chęci żeby do was podskoczyć. Widziałem jego schody osobiście i wyszły całkiem dobrze .Niestety namiarów na właściciela ani na tego fachowca nie mam , Alex może prędzej będzie miała :wink:

Pozdrawiam :wink:

Witaj Asia , w sprawie schodów może zapytaj Alex , jej sąsiadowi schody zabiegowe wylewał murarz , taki starszy facet , może bedzie miał troszkę czasu i chęci żeby do was podskoczyć. Widziałem jego schody osobiście i wyszły całkiem dobrze .Niestety namiarów na właściciela ani na tego fachowca nie mam , Alex może prędzej będzie miała :wink:

Pozdrawiam :wink:

Senkju :wink:

myslałam właśnie o Łukaszu oraz o jego sąsiedzie Ibizie :)

tylko muszę cierpliwie poczekać do weekendu - ruch na działkach się zaczął :p

Pozdrówka

z transportem brutto wyjdzie ok. 4,16

bez 3,66 brutto

bez faktury?? czyli od producenta?.......

Witam cena 3,66 brutto to na dzisiejsze czasy chyba normalna cena , a jeżeli chodzi Ci co oznacza zakup bez faktury , to powiem tak , jest to niższa cena o stawkę podatku vat (22%) . W Twoim przypadku oznaczałoby to cenę 3zł , czyli mogłabyś zaoszczędzić w ten sposób na transport :wink: .

Cenę taką trzeba negocjować nie koniecznie u producenta , pośrednik zapewne z miłą chęcią też sprzeda bez faktury.

Z zakupem bez faktury może wiązać się oczywiście pewne ryzyko , brak gwarancji na towar , kupienie bloczków gorszej jakości np z betonu B10 , brak pewności że bloczki pochodzą z legalnego źródła .

Ale jeżeli ma się pewność że sprzedawca jest uczciwy (rzetelny) i że bloczki są wykonane z prawidłowego betonu to można zaryzykować i zaoszczędzić w ten sposób kilka złotych .

Pozdrawiam

bez 3,66 brutto

bez faktury?? czyli od producenta?.......

Witam cena 3,66 brutto to na dzisiejsze czasy chyba normalna cena , a jeżeli chodzi Ci co oznacza zakup bez faktury , to powiem tak , jest to niższa cena o stawkę podatku vat (22%) . W Twoim przypadku oznaczałoby to cenę 3zł , czyli mogłabyś zaoszczędzić w ten sposób na transport :wink: .

Cenę taką trzeba negocjować nie koniecznie u producenta , pośrednik zapewne z miłą chęcią też sprzeda bez faktury.

Z zakupem bez faktury może wiązać się oczywiście pewne ryzyko , brak gwarancji na towar , kupienie bloczków gorszej jakości np z betonu B10 , brak pewności że bloczki pochodzą z legalnego źródła .

Ale jeżeli ma się pewność że sprzedawca jest uczciwy (rzetelny) i że bloczki są wykonane z prawidłowego betonu to można zaryzykować i zaoszczędzić w ten sposób kilka złotych .

Pozdrawiam

Gacus no wlasnie, dlatego sie troche obawiam tego zakupu. Bo te bloczki bylyby od producenta - wiec nie mam pewnosci co by do nich wlozyl - wiedzac ze robi je dla mnie bez faktury

Od schodów nikogo nie mam. Tynkarza moge polecić jak u mnie zrobi! Zapraszam do nas jak będzie je wykonywał to wtedy ocenicie!

Dzięki Aga :p

a jakie tynki będziecie robić - cem.-wap. czy gipsowe? bo jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji...

Na 100 % maszynowe gipsowe

Gacus no wlasnie, dlatego sie troche obawiam tego zakupu. Bo te bloczki bylyby od producenta - wiec nie mam pewnosci co by do nich wlozyl - wiedzac ze robi je dla mnie bez faktury

Poczytaj sobie te kilka wątków , są o tym jak sprawdzić wytrzymałość bloczków .

Może ta lektura troszkę pomoże :wink:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=11725&highlight=bloczki+fundamentowe

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33379&highlight=bloczki+fundamentowe

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=45405&highlight=bloczki+fundamentowe

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79353&highlight=bloczki+fundamentowe

Pozdrawiam

Niech będą chwaleni wszyscy inwestorzy z grupy bydgosko-toruńskiej.

Przez dwa dni chłonąłem wiedzę zawartą na 93 stronach tego tematu i jakem głupim się urodził, tak i głupim zostałem. Zresztą będąc bardzo majętnym przyszłym właścicielem 4 (?) kątów (nie chwaląc się "posiadam" tylko adres internetowy do interesującego mnie domu) powinienem chyba jednak przenieść się do "Grupy Oszołomów".

Może dlatego wybaczycie mi, że razem z pierwszą wizytą, miast tylko się przywitać, pytania zadawać będę:

w Cielu jest firma Eko-Dom która buduje domy w technologii szkieletu lub bala. Poszukuję namiaru na osoby które miały przyjemność (lub nie) współpracować z tą firmą.

Pozdrawiam

Jerzy

witam Wszystkich drogich forumowiczów po dłuższej przerwie i ślę spóźnione zyczenia wielkanocne

:D

Byliśmy w święta w Murowańcu na spacerku i trafiłam na budowę Gromala-machina ruszyła na całego .U nas też juz bloczki fundamentowe stawiają :D

GROMAL - wywołuję Cię ,bo mam prośbę do Ciebie.... :) Na przeciw Waszej budowy stoi domek zadaszony z dwuspadzistym dachem(twój sąsiad).Jeżeli masz kontakt proszę zapytaj jaką on kładł dachówkę -podoba mi się kolor(baaaaaardzo).To jest chyba ceramiczna -gdyby chciał zdradzic producenta i nazwę koloru byłabym wdzięczna.

Będę próbowała go upolowac sama na spytki ,ale gdyby Ci się udało do z góry dziekuję

A WSZYSTKIM GRATULUJĘ POSTĘPÓW W BUDOWIE :D

AGA

Jak go spotkam to się zapytam, ale na razie nie było go widać, wiem natomiast że na domku na tablicy jest do niego numer tel. ale trzeba mieć lornetkę :o bo przez płot nie widać.

A dziś właśnie wylali mi wylewkę na fundamencie i od jutra mury pną się do góry a finanse w dół.

Pozdrawiam.

dzięki gromal za odpowiedź :D

u nas też prace galopują do przodu.Jak sąsiad się pojawi to proszę zapytaj o tę dachówkę

pozdrawiam

Aga

Niech będą chwaleni wszyscy inwestorzy z grupy bydgosko-toruńskiej.

Przez dwa dni chłonąłem wiedzę zawartą na 93 stronach tego tematu i jakem głupim się urodził, tak i głupim zostałem. Zresztą będąc bardzo majętnym przyszłym właścicielem 4 (?) kątów (nie chwaląc się "posiadam" tylko adres internetowy do interesującego mnie domu) powinienem chyba jednak przenieść się do "Grupy Oszołomów".

Może dlatego wybaczycie mi, że razem z pierwszą wizytą, miast tylko się przywitać, pytania zadawać będę:

w Cielu jest firma Eko-Dom która buduje domy w technologii szkieletu lub bala. Poszukuję namiaru na osoby które miały przyjemność (lub nie) współpracować z tą firmą.

Pozdrawiam

Jerzy

Witam

napisałam na priv i proszę opisz bardziej docelowe miejsce Twojego domku

pozdrawiam

bez 3,66 brutto

bez faktury?? czyli od producenta?

mozesz zdradzic gdzie kupowales?

ło matko

drogo

mi z transportem wyjdzie 2,53 bez faktury

poszukaj dobrze bo moze sie okazac, ze przeplacisz - naprawde poszukaj

naprawde szukalam :x - to jedna z nizszych cen - jeszcze przed negocjacjami

obawiam sie ze taniej nie znajde - ale jeszcze podzwonie

Gorgio - witaj

naprawde szukalam :x - to jedna z nizszych cen - jeszcze przed negocjacjami

obawiam sie ze taniej nie znajde - ale jeszcze podzwonie

dzis bylem w innej dobrej, znanej firmie w toruniu placic za beton z guchy na lawy

bloczki przy wiekszych ilosciach maja po 2,60 - torbet na polnej w toruniu

pewnie netto i bez transportu

KarolinaS Biale Blota-Lisi Ogon-Łochowo Bruko Bud 583 60 99

Piotrulex - faktycznie tanio - nawet przywioza do mnie - ale juz z transportem sie przestaje oplacac

Znalazlam u siebie po 2,9 netto - 10 groszy tansze niz wczorajsze, 80 zl w kieszeni..tylko ze inny wymiar :roll: Wiec potrzebuje ich wiecej..ech

Kola rozmawiałem wczoraj z koparkowym ze Strusiej, marudził, marudził, że on tą białoruśką swoją może tylko zepchnać, że jak wytyczone to cięzko itp.

W każdym razie ja go nie biorę, jak chcesz to wy z nim pogadajcie jeszcze.

Pozdrawiam serdecznie starych i nowych forumowiczów. :D

Kola rozmawiałem wczoraj z koparkowym ze Strusiej, marudził, marudził, że on tą białoruśką swoją może tylko zepchnać, że jak wytyczone to cięzko itp.

W każdym razie ja go nie biorę, jak chcesz to wy z nim pogadajcie jeszcze.

Pozdrawiam serdecznie starych i nowych forumowiczów. :D

Ok dzięki. Nam właśnie chodzi o ściągnięcie humusu bo kopać to moi murarze chcą sami (jak chcą to nie będę im bronic :)) więc się chyba nada. Będę w sobotę to z nim pogadam. Pozdrowionka :D :D :D