Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich, super,ze odnalazlem to forum, ostatnie kilka dni zajelo mi przeczytanie calosci ... Fajnie,ze sa ludzie ktorzy bezinteresownie moga cos doradzic, pomoc, podzielic sie swoimi doswiadczeniami. Czy ktos moze buduje sie w okolicach Lubianki? My dopiero bedziemy na etapie papierologii i tak nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Gdzie udac sie najpierw... POzdrawiam wszystkich budujacych i niech sie mury pna do gory :-) !!!

My dziś podpisalismy umowe z kierownikiem -bedzie nas kosztował 2500 netto :D :D kwota straszna ale zalezało nam własnie na tym Panu-mam nadzieje ze sie nie zawiode :D :D

W dalszym ciagu szukamy materiałów na ściany :D :D

A dlaczego akurat na tym Panu Ci zależało. Taki dobry fachowiec?

To może ja też poprosze namiary na tego kierownika budowy. Jak nie znajdę tańszego i dobrego to ten będzie musiał zostać :) Budowę zaczynam dopiero we wrześniu to może do tego czasu coś jeszcze ludzie z forum mi polecą. Nadal liczę na Was.

No i potrzebuję namiary na prężną firmę budowlaną czyli taką która postawi mi fundamenty i mury od września do najpóźniej końca roku 2007. Taką firmę kilkuosobową dobrze zorganizowaną z własnym sprzętem i za rozsądną cenę. Zamierzam budować z Ytonga więc ten termin chyba nie jest przesadzony - jak sądzicie, wyrobię się? A czy mury z Ytonga mogą tak stać przez zimę nie pokryte dachem?

no nie wiem,nie wiem

nas facet ledwo wcisnal na lipiec/sierpien a rozmowa toczyla sie z 2 mies temu

no i zamowienie Ytonga - zamawiam juz na lipiec - ostatnio Ytong nie przyjmmowal zamowien - bo sie nie wyrabial - wznawia przyjmowanie zamowien od 16 kwietnia - od jutra

co do pokrycia - mozna tak zostawic - na etapie stropu - trzeba go jednak zabezpieczyc np folia. Oczywiscie wszelkie scianki kolankowe muruje sie wtedy po zimie - tak aby nie zatrzymywaly wody. Mowa o Ytongu 36,5 cm - niedocieplanym

GACUŚ to jeszcze raz ja

W projekcie mamy SZAMBO, chcemy zrobić POŚ.

W planie zagospodarowania przestrzennego mamy: pkt. 5 "odprowadzanie ścieków do szczelnych zbiorników okresowo opróżnianych; ścieki należy wywozić do zlewni ścieków wskazanej przez UGiM; docelowo odprowadzanie ścieków do zbiorczej sieci kanalizacyjnej";

UWAGA

Zrobienie sieci kanalizacyjnej jest przewidziane w planach Gminy w latach 2007 - 2014.

Proszę o pomoc.

Mamy zamiar zgłosić do Starostwa, że chcemy zrobić POŚ. Dowiedziałam się, że razem ze zgłoszeniem tej oczyszczalni muszę mieć jeszcze dołączone dokumenty tzw. uzgodnienia z Energetyką Nakło, Wodociągami Szubin i Telekomunikacją Bydgoszcz, że moge zrobić POŚ.

- Proszę powiedzcie mi jak się do tego zabrać. Jak to się robi, gdzie się idzie w danej instytucji, co muszę mieć ze sobą, jak długo to trwa.

- Proszę pomóżcie czy to jest konieczny wymóg ze strony Gminy (tzn. cholernie niemiłego Urzędasa)?

- Czy można to jakoś ominąć?

Aga my mieliśmy bardzo podobnie , Murowaniec ma w planie zagospodarowania zapis : odprowadzić ścieki za pomocą kanalizacji do oczyszczalni w BB . Wodociągi w warunkach podały że kanalizacji brak i zrobiła się sprzeczność , bo jak mam odprowadzić skoro nie ma kanalizacji

Ja złożyłem zapytanie na piśmie do Gminy i otrzymałem odpowiedź że ścieki odprowadzić do szczelnego bezodpływowego zbiornika . No i był teraz dylemat czy dostanę pozwolenie na POŚ czy też będę skazany na szambo . Ten problem także z sąsiadami poruszaliśmy na forum chyba jakoś na początku stycznia . Dowiedzieliśmy się w tedy że mimo sprzeczności Starostwo wydaje pozwolenia na oczyszczalnie .

Ja do projektu domu dołączyłem : projekt oczyszczalni , uzgodnienia z wodociągów , pisemko z gminy BB w sprawie oczyszczalni , oraz mapę z naniesioną oczyszczalnią .

Podobno ta dokumentacja powinna wystarczyć .

Może dokładniej Ci coś na ten temat powie kola lub Gromal oni już mają ten etap za sobą i mają pozwolenia na oczyszczalnię .

A temat oczyszczalni był poruszany na stronie 60 i ciągnie się chyba aż do 64

Tak dla przypomnienia kilka cytatów :

Niestety Gacek, ale zdaje się, że jesteśmy skazani na szambo. Facet, który siedzi w gminie na nic innego nie chce się zgodzić. Nie przemawiają do niego żadne argumenty, a jego decyzja jest najważniejsza i bez jego pozwolenia nie możesz budować oczyszczalni.

Mam wiadomość dla wszystkich zainteresowanych ekologiczną oczyszczalnią ścieków.

Właśnie dzwoniła do mnie architekt że mam do odbioru pozwolenie na budowę, a jeżeli chodzi o oczyszczalnie biologiczną to dałem do zrobienia projekt takowej (250zł) dostarczyłem go architekt, ona ujeła go w adaptacji projekty, całość złożyła na Z.Augusta i nie musiałem pisać żadnego pisma do gminy.

Pozdrawiam Gromal

Całą dyskusję możesz przeczytaj na str 60 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2106&postdays=0&postorder=asc&start=3540

A Twoi sąsiedzi z okolicy mają oczyszczalnie , czy wszyscy mają szamba ?

Proszę o pomoc.

Mamy zamiar zgłosić do Starostwa, że chcemy zrobić POŚ. Dowiedziałam się, że razem ze zgłoszeniem tej oczyszczalni muszę mieć jeszcze dołączone dokumenty tzw. uzgodnienia z Energetyką Nakło, Wodociągami Szubin i Telekomunikacją Bydgoszcz, że moge zrobić POŚ.

Proszę powiedzcie mi jak się do tego zabrać. Jak to się robi, gdzie się idzie w danej instytucji, co muszę mieć ze sobą, jak długo to trwa.

Powiedziano mi że przy SZAMBIE nie potrzeba takich formalności.

Aga wystarczy tylko projekt, badanie gruntu (możesz zrobić sama, ale dobrze żeby geolog to podpisał), wystarczająco duża działka i to pisemko z gminy, że nie ma sieci wodociągowej. To wszystko. Nie wiem kto Ci powiedział o energetyce i telekomunikacji, ale oni nie mają nic do tego.

Aha i na POŚ nie potrzeba pozwolenia tylko zgłoszenie. Jeżeli spełniasz ww. warunki to starostwo podpisuje papier bez żadnego ale.

pozdrowionka :D

Proszę o pomoc.

Proszę powiedzcie mi jak się do tego zabrać. Jak to się robi, gdzie się idzie w danej instytucji, co muszę mieć ze sobą, jak długo to trwa.

Powiedziano mi że przy SZAMBIE nie potrzeba takich formalności.

Aga wystarczy tylko projekt, badanie gruntu (możesz zrobić sama, ale dobrze żeby geolog to podpisał), wystarczająco duża działka i to pisemko z gminy, że nie ma sieci wodociągowej. To wszystko. Nie wiem kto Ci powiedział o energetyce i telekomunikacji, ale oni nie mają nic do tego.

Aha i na POŚ nie potrzeba pozwolenia tylko zgłoszenie. Jeżeli spełniasz ww. warunki to starostwo podpisuje papier bez żadnego ale.

pozdrowionka :D

kola podejrzewam, ze nie będzie tak łatwo jak u Was!

Jest u nas taki jeden Urzędas, bezczelny do kwadratu i to on mi kazał pozałatwiać to wszytsko. Jak w pewnym momencie zaczęłam protestować to on do mnie "Czy Pani nie rozumie co do Pani mówię?". SZOK!

Najlepsze jest to, ze w promieniu około 200 m nie ma żadnych przyłączy ani wody, ani prądu, ani telefonu.

Aga ten urzędas jest z gminy czy ze starostwa? Bo jeżeli z gminy to olać. U nas też jest taki koleś, a gmina nie ma nic do powiedzenia bo papiery składasz do starostwa.

Powodzenia :D :D

Hm Urzędas urzęduje (tzn. ma swój pokój, biurko i krzesło) w Gminie ale jest przedstawicielem ze Starostwa.

Czy jak zawiozę dokumenty prosto do Starostwa to mi nie przyjmą???

Najlepsze jest to, ze w promieniu około 200 m nie ma żadnych przyłączy ani wody, ani prądu, ani telefonu.

wiec ciesz sie. szybciej i latwiej to zdobedziesz. tak naprawde to jet tylko formalnosc

nie wiem po co bo sie na tym nie znam ale biuro ktore robilo nam adaptace tez mialo jakies zgody z tp, netii, energetyki dolaczone do projektu domu ktory po adaptacji dostalismy

Aga ten urzędas jest z gminy czy ze starostwa? Bo jeżeli z gminy to olać. U nas też jest taki koleś, a gmina nie ma nic do powiedzenia bo papiery składasz do starostwa.

Hm Urzędas urzęduje (tzn. ma swój pokój, biurko i krzesło) w Gminie ale jest przedstawicielem ze Starostwa.

Aga składaj do starostwa , olej gminę . Gmina zawsze będzie robić problemy tym osobom które będą chciały założyć POŚ , bo dobrze sobie zdają sprawę że jeżeli będziesz miała oczyszczalnię to nie podłączysz się w przyszłości do kanalizacji . Wydając zgodę stracą potencjalnego klienta :wink: . Jeżeli takich osób które będą miały oczyszczalnię będzie więcej to może się okazać że wybudowanie kanalizacji będzie nie opłacalne dlatego gmina stara się zniechęcić ubiegające się osoby o pozwolenie na POŚ . Ale to nie gmina wydaje pozwolenie na POŚ tylko starostwo , dlatego składaj papiery właśnie tam.

Złóż te papiery które masz , jak coś zabraknie albo będzie nie tak to wezwą Cię do uzupełnienia albo powiedzą w czym problem .

Pozdrawiam

Koparkowy u nas bierze 80 zl za godzine

bez dojazdu - ale mieszka w sasiedniej wsi

Przypuszczam, że mówisz o tym samym, z którego miałem zamiar skorzystać. Owszem w pierwszej rozmowie wyraził się o kwocie 80zł/h a jak już przyszło co do czego to zażądał sobie dopłaty za dojazd do Szczutek marudząc, że niedługo popracuje a dojazd daleki. Pracy u mnie nie było mało bo wrzucić 150m3 piachu do fundamentów to nie godzina pracy ale skoro jego słowo znaczy tyle co wiatr wczorajszy już wykasowałem jego telefon.

No chyba, że to inny gość.

Aga nie bradzo wiem co Tobie poradzić, ale b. bardzo chętnie poczytam Twoje zmagania, bo u nas projekt też przewiduje szambo, nie wiem jak warunki, które dostaliśmy, ale ostatecznie chciałabym, aby z tego co mamy wyszła oczyszczalnia

Tym bardziej że wczoraj po raz pierwszy sprawdziliśmy wodę w ostatniej komorze (3) i jest stosunkowo przejrzysta co nas ciutek zaskkoczyło (praktyka potwierdziła teorię:D :D :D), dorobimy drenaż i powinno być całkiem normalnie, najchętniej oddałabym tą wodę do przebadania do Sanepidu (czy sie nadaje do podlewania) - może ktoś wie ile to kosztuje w Sanepidzie??

Tym bardziej że wczoraj po raz pierwszy sprawdziliśmy wodę w ostatniej komorze (3) i jest stosunkowo przejrzysta co nas ciutek zaskkoczyło (praktyka potwierdziła teorię:D :D :D), dorobimy drenaż i powinno być całkiem normalnie, najchętniej oddałabym tą wodę do przebadania do Sanepidu (czy sie nadaje do podlewania) - może ktoś wie ile to kosztuje w Sanepidzie??

W zeszłym tygodniu dzwoniłam do Sanepidu, w sprawie badania wody ze studni i zawołali 500 zł /chyba netto/ :evil:

wiem, ze nasze - znaczy się z BB wodociągi również robią takie badania

inne wodociągi z Bydgoszczy nie chcą - odesłali mnie do Sanepidu...