Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tym bardziej że wczoraj po raz pierwszy sprawdziliśmy wodę w ostatniej komorze (3) i jest stosunkowo przejrzysta co nas ciutek zaskkoczyło (praktyka potwierdziła teorię:D :D :D), dorobimy drenaż i powinno być całkiem normalnie, najchętniej oddałabym tą wodę do przebadania do Sanepidu (czy sie nadaje do podlewania) - może ktoś wie ile to kosztuje w Sanepidzie??

W zeszłym tygodniu dzwoniłam do Sanepidu, w sprawie badania wody ze studni i zawołali 500 zł /chyba netto/ :evil:

wiem, ze nasze - znaczy się z BB wodociągi również robią takie badania

inne wodociągi z Bydgoszczy nie chcą - odesłali mnie do Sanepidu...

Marczysława cena jak z kosmosu :evil: :evil: :evil: , ale i tak mam sprawę do BB wodociągów to podpytam

PS a jak u Was z wodą??

W zeszłym tygodniu dzwoniłam do Sanepidu, w sprawie badania wody ze studni i zawołali 500 zł /chyba netto/ :evil:

p.Zawidzka w Wodociągach BB odesłała mnie do Sanepidu :evil: :evil: :evil:

p.Zawidzka w Wodociągach BB odesłała mnie do Sanepidu :evil: :evil: :evil:

Z tego co mi mówił gostek z Sanepidu, to badanie składa sie z 2 cz. i może jak chcez sprawdzic tylko jakość wody, to może będzie taniej??? :roll:

Swoją drogą wycwanili się w Sanepidzie.... Gdzieś czytałam, że jesli masz swoją studnię i robisz odbiór domu, to własnie musisz mieć aktualne badanie z sanepidu :evil:

Jeśli nie dogadam się z wodociagami /w tym tygodni ma się wyjaśnić/ to będę musiała dwa razy płacić /przy wykonaniu studni, drugi przy odbiorze/ :evil: :evil: :evil:

Z tego co mi mówił gostek z Sanepidu, to badanie składa sie z 2 cz. i może jak chcez sprawdzic tylko jakość wody, to może będzie taniej??? :roll:

Swoją drogą wycwanili się w Sanepidzie.... Gdzieś czytałam, że jesli masz swoją studnię i robisz odbiór domu, to własnie musisz mieć aktualne badanie z sanepidu :evil:

o aktualnych badaniach Sanepidu przy odbiorze to ja słyszłałam dawno temu, nie wiem np czy co jakiś czas tego nie będą sprawdzać

a sprawdzę cenę czystości, bo nie chcę zdatności do spożycia :wink: :wink:

Sprawdzałam Sanepid, ale sprawa jest prosta, za kilkaset PLN sprawdzają zdatność do spożycia a mój przypadek jest niekwalifikowany, bo i tak do gruntu i tak, a poza tym podlewa się rozpuszczoną gnojówką (no ma facet argument), tzn parametry, które by sprawdzili to nic by mi nie powiedziały :lol: :lol: :lol:

znow zaczelam stronke :lol:

Musze Wam powiedziec ze dzis bylismy na inspekcji :lol: u Graczyka - i naprawde piknie u Niego jest :D Sprzedal nam fachowca wiec przed slowem skoczylismy zobaczyc wykonana robote. Bardzo nam sie podobalo.

Rowniez podobalo sie mojej starszej corce - zwlaszcza kaluza pod tarasem :lol:

O rany ale dawno mnie tutaj nie było ale roboty mam tyle że na pisanie i czytanie brakuje czasu. O Twoim poście powiedzieli mi przy kolacji MaciejKo więc go szukałem. Miło mi, że się podobało. Dziś jest jeszcze lepiej bo wszystko posprzątane, zamiecione, poukładane. Niestety kałuża wyschła. :lol:

:D :D :D

no to cos napisze

dzis popoludniu moze bedzie pozwolenie. Napewno w tym tyg bedzie. Od razu bedzie prawomocne - nie wiem w sumie od czego to zalezy - my napiszemy od reki stosowne oswiadczenie - moze dlatego ze nie mamy sasiadow jeszcze jest to takie proste..

w sobote geodeta umowiony

wszystkok nabralo tempa

wszystko dlatego ze facet - murarz wyjezdza i mu sie pali - jak wroci chce miec lawy juz wylane

pytanie:

gdy zglaszam rozpoczecie robot budowlanych - musze czekac tydzien ze zdjeciem humusu, czy z pracami ziemnymi??

no to cos napisze

dzis popoludniu moze bedzie pozwolenie. Napewno w tym tyg bedzie. Od razu bedzie prawomocne - nie wiem w sumie od czego to zalezy - my napiszemy od reki stosowne oswiadczenie - moze dlatego ze nie mamy sasiadow jeszcze jest to takie proste..

w sobote geodeta umowiony

wszystkok nabralo tempa

wszystko dlatego ze facet - murarz wyjezdza i mu sie pali - jak wroci chce miec lawy juz wylane

pytanie:

gdy zglaszam rozpoczecie robot budowlanych - musze czekac tydzien ze zdjeciem humusu, czy z pracami ziemnymi??

żeby nie zapeszać to nie GRATULUJEMYYYY!!!!!!!!!!!!

pytanie:

Witam

Mkkafe z tego co wiem w samej ziemi możesz sobie kopać i wbijać słupki ile tylko masz chcesz, więc możesz startować i przygotowywać wszystko pod fundamenty

No i oczywiście wielkie gratulacje czas budowy się zaczyna!!!

wlasnie dzwonil architekt - jutro odbieramy pozwolenie :D

Ja też oczywiście gratuluję startu!!!

U mnie w piątek geodeta. No i szukam koparkowego - podzwoniłam trochę - ceny od 70 do 100zł/h. Czasami w cenie dojazd. Ale zastanawia mnie fakt, że jedni mówią o tym, że taka robota trwać będzie ok 2-3 h a inny wyskoczył, że zajmuje mu to 8 h (!!!?). Ja rozumiem, że skoro kasuje za godzinę określoną kwotę to wiadomo, że im dłużej pokręci się w kółko tym więcej skasuje. W taki sposób to ja mogłabym i tydzień zdejmować humus ;)

A ile u Was zajęło zdjęcie warstwy humusu pod fundament?

Cegłę rozbiórkową kupię 1500 szt

Proszę o wiadomości na priv.

Dzisiaj w anonsach znalazłam kilka namiarów:

- czerwona z rozbiórki 0,80zł (Brześć Kujawski) 609 39 69 79

- Kowalewo Pomorskie 0,10zł (tak było napisane - nie wiem czy nie błędnie?) Kowalewo Pomorskie 608 36 80 82

- przedwojenna, czerwona 0,80zł Bydgoszcz 664 18 37 18

może jeszcze Ci się to przyda...

pzdr