moye 23.04.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Dopiero zaczynam przygodę z budową, tzn. mam działkę, projekt, wypis i wyrys, złożyłem wnioski o warunki techniczne przyłączenia mediów - czyli papierologia. Mam pytanie do zacznynających budowę, czy naprawdę jest tak ciężko z ekipami i materiałami budowlanymi? Mam w planach zacząć w czerwcu i czytając artykuły w gazetach o wielkim ssaniu w branży budowlanej to nie sądze, że mi się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 23.04.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Jak materiału będziesz szukał w markecie budowlanym a ekip w expresie bydgoskim to faktycznie bedzie cięzko szukać ) Da radę wszystko załatwić, tyle że trzeba się naszukać. JesterS ps. wziąłem prawie ostatnie worki cementu w Castoramie w zeszły piątek - taniej było niż w składach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 23.04.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 przesunac - maly problem kierownik musi to wpisac do dziannika i po sprawie Gorzej z dodaniem okna..to juz nie jest takie proste i wymaga zgody architekta tak mysle - jesli sie myle - poprawcie mnie Już się dowiedziałem Okna po zgodzie architekta co produkowal projekt można zmieniać po wpisie do dziennika budowy przez uprawionego architekta/projektanta. JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 23.04.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Słuchajcie a ja spytam o bednarkę, czyli uziemienie. Nie mogę znaleźć w projekcie jej usytuowania. Gdzie tak naprawdę powinna być, bo że warto już ją zamontować na etapie fundamentów to szanowny małżonek jgosik nie omieszkał mi na szczęście powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 23.04.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Jak materiału będziesz szukał w markecie budowlanym a ekip w expresie bydgoskim to faktycznie bedzie cięzko szukać ) Da radę wszystko załatwić, tyle że trzeba się naszukać. JesterS ps. wziąłem prawie ostatnie worki cementu w Castoramie w zeszły piątek - taniej było niż w składach po ile byl ten cement?? Pytam z ciekawosci, bo ja dzis najtaniej wyszukalam po 10,37 brutto z transportem/worek 25 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 23.04.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Słuchajcie a ja spytam o bednarkę, czyli uziemienie. Nie mogę znaleźć w projekcie jej usytuowania. Gdzie tak naprawdę powinna być, bo że warto już ją zamontować na etapie fundamentów to szanowny małżonek jgosik nie omieszkał mi na szczęście powiedzieć [ /quote] najlepiej jak bednarka jest przyspawana do zbrojenia ławy fundamentowej i jest wystawiona ponad powierzchnię terenu w którymś z narożników - najlepiej mało widocznym gdyż warto tam zamontować złącze kontrolne zabudowane drzwiczkami. do tego złącza podłączyć można przewód ochronny instalacji elektrycznej i ewentualne zwody odgromówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 24.04.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 pierwszy kupiłem po 9,20, a drugi po 9,96 złplus 35 zł za transport bo 1,4 tony tego wziąłem (56 workow) JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 24.04.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Słuchajcie a ja spytam o bednarkę, czyli uziemienie. Nie mogę znaleźć w projekcie jej usytuowania. Gdzie tak naprawdę powinna być, bo że warto już ją zamontować na etapie fundamentów to szanowny małżonek jgosik nie omieszkał mi na szczęście powiedzieć Jak chcesz to przejżyj mój dziennik budowy i zobaczysz na fotkach gdzie umieściłem bednarkę. Jest ona zespolona ze zbrojeniem ław i wychodzi w miejscu gdzie będzie usytuowana cała tablica energetyczna. Z mojej wiedzy wynika właśnie, że tam powinna być. Tę informację podał mi energetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 24.04.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Mam jeszczę proźbę potrzebuję kupić jedną paletę Ytonga lub BK gr 24 cm Czuję się wywołany do tablicy więc jestem. Niestety nie mam takiej ilości Ytonga i nie w tym wymiarze. Dziś zabrali ostatnią paletę 36,5. Ja właśnie czekam na kolejny transport z Ytongiem 36,5 i ciekaw jestem za ile on teraz stoi, czy czasami nie przedrażam. Płace ok 16zł brutto za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moye 24.04.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jak materiału będziesz szukał w markecie budowlanym a ekip w expresie bydgoskim to faktycznie bedzie cięzko szukać ) Da radę wszystko załatwić, tyle że trzeba się naszukać. JesterS W takim razie szukam ekipy budowlanej, która mogłaby zacząć pod koniec czerwca. Jeżeli ma ktoś namiar to prośba o maila na PW, ewentualnie tu. Odebrałem w Żołędowie warunki techniczne podłączenia wodociągowego-kanalizacyjnego i się przeraziłem ilością uzgodnień : - uzgodnienie z Zarządcą Drogi - Telekomunikacja Polska S.A. - "Sprint" - EL-NET (ciekawe czy mogę nie dostarczyć, bo El-Netu teoretycznie już nie ma, jest Netia) - Zakład Gazowniczy - ENEA - Z.U.D.P. Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy i pewnie za każde uzgodnienie trzeba płacić a ile czasu jeszcze to pochłonie... Nie rozumiem uzgodnień z operatorami telekomunikacyjnymi. To tak jakbym ich zapyatł czy czasami przypadkiem przez pomyłkę nie przeciągnęli swego kabla przez moją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 24.04.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Zleć wykonanie projektu przyłącza projektantowi, który to wszystko zbierze bez Twojego udziału. On to zrobi w bardzo krótkim czasie a Tobie zajęłoby (każdemu chyba z nas) pewnie ze dwa miesiiące.Opłaty za te popierdółki wynoaszą ok 100PLN i dajesz je projektantowi. POwie Ci dokładnie ile za jakie uzgodnienie.Ja tak przynajmniej zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 24.04.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam, witam. Również szukam porządnej ekipy do murów. Budujemy pod Bydgoszczą. Projekt Orchidea2. pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.04.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Kero skad brales zwir?? Nasz rejon jakis biedny w odkrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 24.04.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jeśli idzie o prawdziwy żwir to nie miałem takiego.Do wypełniania pustaków używałem wiślanego.Żwir kopalniany jest bardzo drogi a do tego co robiłem w zupełności wisełka wystarcza. Gdybym miał naprzykład robić beton na fundamenty czy ławy samodzielnie to z pewnością nie używałbym wisełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horatio 24.04.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Kero skad brales zwir?? Nasz rejon jakis biedny w odkrywki Polecam żwir z Wojdala 15 zł za tonę plus 300 zł transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u-k-ł 24.04.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 My natomiast braliśmy żwir z Żeglugi Bydgoskiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.04.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Kero - zwir potrzebujemy do murowania bloczkow Nie rozumiem zatem jednego:cement plus wapno - ok 700 zldo tego zwir - wg tego co pisal horatio - 150 plus 300 transport (potrzebuje 8-10 ton)razem wyjdzie 1150do tego prad i woda aby urobic gotowa zaprawa z Thomasa wychodzi 260 netto (jeszcze nie wiem ile transport) za metr szescienny. Ja potrzebuje 3 metry - wg wyliczen murarza - wiec brutto place 950 zlThomas jeszcze na tym zarabia...Gdzie w tym sens??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 24.04.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam ponownie.Czy możecie wrzucić wykonawców, których należy omijać szerokim łukiem?Generalnie chodzi o mury. Cieśli i dekarzy już w zasadzie mam umówionych. pzdr, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravras 24.04.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Zauważyłem, że 70% postów to pytania o zaufanych fachowców różnej maści. Zachęcam więc do wypełniania i zaglądania na forum dotyczącego listy solidnych wykonawców: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63464Przynajmniej w jednym miejscu znajdziemy ludzi którym możemy zaufać. Czarna lista wykonawców również mile widziana. Brał ktoś może z Was kredyt w Millenium na budowę domu? Muszę wypełnić kosztorys budowy i nijak wiem jak za to się zabrać. Może ktoś z szanownych forumowiczów mi pomoże? Dla ułatwienia podam konstrukcję przyszłego domu: ściany zewnętrzne jednowarstwowe murowane z bloczków Ytong, fundamenty betonowe, stropy gęstożebrowe Teriva, dach o konstrukcji drewnianej, kryty dachówką cementową. Jest to projekt o nazwie Gamma2: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=217więcej informacji o formularzu Millenium znaleść można na:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98229&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 24.04.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 mało tam informacji nt. wykonawców.my planujemy zacząć czerwiec/lipiec pod Bydzią, ale z murarzami to nie tak wesoło. A jeśli można - chcemy budować z Porothermu 25 P+W jednak ze względu na znikomą dostępność (Lębork) rozważam zakup "od ręki" niemieckiego odpowiednika jednak 24 P+W. Co o tym sądzicie? pzdr, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts