Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

hmmmmm, zaskocze was ale u nas kopał 2x po 6 godzin :o (podobno), rozumiem, ze teren trudny (glina,woda) itp ale tylko ściągał humus na gł 50-60 cm.

mkkafe, czy to znaczy, ze pod ławy jeszcze bedzie kopał? myslałam, ze to wystarczy przy domu niepodpiwniczonym, zwłaszcza, że teren będziemy jeszcze podnosić ok 1 m, zby wyrównać do działek obok

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga urocza nazwa ulicy :D :D :D bedzie wam sie ładnie mieszkac :D :D

pozdrawiam

Karolina widziałaś?

Aga a jaka to ulica????

Ładna od jednego kwiatka :D Kto zgadnie?

fiolkowa, rozana, chabrowa, blawatkowa, gozdzikowa ??? :D

:D :p :lol: zgadłaś za pierwszym razem :D :p :lol:

to faktycznie sliczna...

my pewnie jesli jakas miec bedziemy - bedzie to dzialkowa :D albo rekreacyjna

UWAGA !!! ZŁODZIEJE ZNOWU GRASUJĄ , tym razem ofiarą padła zawartość jednego z garaży w Murowańcu

Nie będę tutaj pisał dokładnie kogo okradziono bo może ta osoba by sobie tego nie życzyła . Szkoda , wielka szkoda że znowu kogoś dotknęło to nieszczęście .

Pozdrawiam

Może trzeba by zacząć pilnować, chodzić, sprawdzać. Naprawdę brak słów.

No a ja rozglądam się już na poważnie za więźbą dachową. Ceny raczej na podobnym poziomie.

Żołędowo Intrak - 780zł/m3

Zielonka Flejter - 820zł/m3 - najdrożej jak dotąd i ciężko z terminami

Cekcyn Heban - 680zł za długość do 6m za m3, powyżej długości 6m - 780zł/m3

Lniano Joltex - 740zł -II- , -II- - 840zł/m3

Mrocza Timber - 750zł/m3

Wudzyn Radex - 750zł/m3

No i należy pamiętać, że powyższe ceny są cenami netto. Poza tym należy dodać jeszcze koszt impregnacji - 60zł/m3 netto. No i koszty transportu musimy również uwzględnić. Warto pomyśleć jednak o samodzielnej impregnacji - taniej i jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz 8) :lol:

To tylko niektóre, ciężko było się do nich dziś dodzwonić - no wiecie dłuuuugi weekend w środku tygodnia :-? :)

I nadal powraca pytanie - a może warto jednak zakupić drewno w nadleśnictwie, przetrzeć je. Z pozostałości byłyby łaty i kontrłaty?

Cóż, więcej dowiem się pewnie w przyszłym tyg.

A jak Wasze doświadczenia w tym temacie?

Dori, ja przed Swiętami załatwiałam dla znajomego drewno z nadleśnictwa. Za 32 kubiki wyszło około 11,5 tys. zł netto, większość drewno w klasie A.

Pomijam fakt, że w niektórych nadle. limity na drewno skończyły się w lutym, to czy będzie się opłacało /przewóz, obróbka/ i czy tartak wogóle będzie chciał iść na taki układ. Może się okazać, że na to samo kwoto wyjdzie, jak będziesz brała więźbę z tartaku...

Pozdrówka,

A.

Witam.

Mam pytanie odnośnie ciągnięcia wodociągów. Od "wody w drodze" do teoretycznej działki jest ok. 100 - 150 m, w wodociągach powiedziano mi, że 1m linii = 65 zł (z możliwością spadku do 60 zł) plus 1600 za przyłączenie (czy też możliwość przyłączenia ?). Jak to jest z tym finansowaniem? Chodzi o Murowaniec.

Dobrze zrozumiałam, że Wodociągi, chcą abyś wyłożył ze swojej kasy 9,0 tys zł???? :evil: /150m*60 zł/

Na tą chwilę - a walczę z wodociągami od stycznia - chcą 2,5 tys. zl za opłatę przyłaczeniową

UWAGA !!! ZŁODZIEJE ZNOWU GRASUJĄ , tym razem ofiarą padła zawartość jednego z garaży w Murowańcu

Nie będę tutaj pisał dokładnie kogo okradziono bo może ta osoba by sobie tego nie życzyła . Szkoda , wielka szkoda że znowu kogoś dotknęło to nieszczęście .

Pozdrawiam

Może trzeba by zacząć pilnować, chodzić, sprawdzać. Naprawdę brak słów.

Mam nadzieję, że okradziony zgłosił to na Policję???!!!!

Uważam, że każdą kradzież należy zgłaszać, aby w koncu wzięłi się do roboty i wiedzieli co się dzieje na ich "podwórku"

.... gnoje jedne, aby ich .... popieściło .... wrrrrr

Pozdrowionka :)

Uprzejmie poproszę na priva o namiary na speców od budowy (począwszy od pana koparkowego, ekipę do fundamentów, murarską - a może to jedna?, cieśli, dekarzy, instalatorów i kogo tam jeszcze potrzeba...) z powodu których nie przybyło Wam zbyt wiele siwych włosów, lub jesteście zadowoleni. Z góry dziękuję :D

Gość Kero
Witam.

Mam pytanie odnośnie ciągnięcia wodociągów. Od "wody w drodze" do teoretycznej działki jest ok. 100 - 150 m, w wodociągach powiedziano mi, że 1m linii = 65 zł (z możliwością spadku do 60 zł) plus 1600 za przyłączenie (czy też możliwość przyłączenia ?). Jak to jest z tym finansowaniem? Chodzi o Murowaniec.

Dobrze zrozumiałam, że Wodociągi, chcą abyś wyłożył ze swojej kasy 9,0 tys zł???? :evil: /150m*60 zł/

Na tą chwilę - a walczę z wodociągami od stycznia - chcą 2,5 tys. zl za opłatę przyłaczeniową

Co rozumiesz pod pojęciem "opłata przyłączeniowa"?

Czy to tylko taki kwotowy haracz czy jest to kwota za wykonanie przyłącza? Jeśli to drugie to całkiem realna kwota.

Ja właśnie wykonałem przyłącze wodociągowe (w całości we własnym zakresie) i poza kosztem projektu płaciłem Zakładowi Komunalnemu jedynie 64PLN za montaż wodomierza.

Ja właśnie wykonałem przyłącze wodociągowe (w całości we własnym zakresie)

Co to znaczy wykonałem przyłącze wodociągowe?

Tzn. że kładłeś rury od domu (tzn. od fundamentów) a potem do zródła wody? Gdzieś blisko działki masz wodę - wodociąg?

Bo my mamy do wodociągu około 120-130 metrów (tak na oko).

Gość Kero

Tak - wykonałem przyłącze wodociągowe tyle, że w odwrotnym kierunku, od sieci wodociągowej do domu:-)

Samodzielnie wykonaliśmy wszystkie prace z tym związane łącznie z zakupem odpowiednich materiałów. Komunalka przyjechała założyć tylko wodomierz.

Mamy to szczęście, że sieć wodociągowa biegnie po drugiej stronie gruntowej drogi.

Długość przyłącza to 22mb.

Gość Kero

To trudno powiedzieć dysponując jedynie długością. Nie mam żadnych konkretnych żadnych a tych trochę potrzeba.

Powiedz chociaż w jakim kierunku od frontu Waszego domu biegnie wodociąg?

Czy biegnie wzdłuż drogi asfaltowej i stamtąd mielibyście ciągnąć?

Ważne jest czy macie wykonać częściowo wodociąg a następnie przyłącze czy jedynie przyłącze fi 32? naprawdę dużo danych potrzeba do wyceny.

Ja to też tak zrozumiałem, stąd moje pytanie jak ten temat był rozwiązany u innych. Ale obym się mylił...

Witam!!!

Jestem tutaj nowy i zaczynam budowe na poczatku czerwca.

Kryszyn gmina siecienko

Moja gmina :lol:

Napisz cos wiecej :D Gdzie konkretnie??

aaaa

Kryszyn czyli Kruszyn :lol: Kumata dzisiaj jestem :oops:

wkradl sie maly chohlik Kruszyn gmina Siecienko

moja dzialka jest na skraju lasu za ostatnim punktem strzelniczym przy zjezdzie do zielonczyna :] (działeczka na wprost)