Jesters 04.05.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 do aifab Myślę, że będzie to formalność. Najważniejsza jest TABLICA INFORMACYJNA. Zobacz w prawie budowlanym jak ma być ustawiona, chodzi przeważnie o wysokość dolnej krawędzi od poziomu terenu. Następnie uzupełnij dziennik budowy. Konieczny wpis geodety, i kierownika budowy. Jeżeli wymiary ław są zgodne z projektem, to nie będą sie czepiać(chyba). Mogą zwrócić uwagę na porządek. Powodzenia! Po kontroli napisz jak było. Ja kjeszcze dodam że musi być kibelek! Nie śmiejcie się, musi być Tablica również JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia11 04.05.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam Jestesmy w trakcie budowy naszego domku, ale niestety zaczynamy sie martwic, we wrzesniu bedziemy ocieplac dom, a juz w lipcu mamy robic wylewki, tynki itp.Juz teraz jest duzy problem z materialem, a przeciez niektorych rzeczy nie da sie kupic na zapas np. cement.Czy w zwiazku z tym nie boicie sie , ze zabraknie materialow?A MOZE ZNACIE MIEJSCE GDZIE MOZNA KUPIC BEZ PROBLEMU STYROPIAN CEMENT itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 04.05.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 klaudia styropian bez problemow - bo lezy na miejscu jest u producenta w Swieciu - tyle ze dostarcza (w cenie) w ciagu 10 dni roboczych - wiec trzeba to uwzglednic. Mozna od reki odebrac samamu - jak sie ma czym. Szybciej mozna zdobyc w Osielsku - tez u producenta. Z cementem tez jest problem?? Od reki proponowano mi w Wodanie - ale w koncu kupilam gotowa zaprawe murarska i nie skorzystalam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arajs 05.05.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Tablica informacyjna i dziennik budowy - gdzie kupić w Bydgoszczy?Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz29 05.05.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam ma ktos namiary na piasek z przywiezieniem budowa w Bydgosczy piasek potrzebuję do środka pod posadzk ( proszę podać cenę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 05.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Dobry piasek 10 PLN za kubik bez transportu z Pawłówka.Transportu jest full wystarczy podzwonić np 605 545 688 ale to jeden z dziesiątek możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 05.05.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Tablica informacyjna i dziennik budowy - gdzie kupić w Bydgoszczy? Arek tablica w castoramie - 38 zl dziennik - nie kupowalam - nie wiem piasek bralam stamtad skad Kero - niestety transport drozszy niz piach - i to sporo. Ech, wlasny wielki samochod miec...i piach sie przywiezie i Ytonga - a tak tylko placic w tysiakach za transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.05.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 dziennik budowy - gdzie kupić w Bydgoszczy? dziennik budowy w Akcydensach na ul. Pomorskiej vis a vis Straży Pożarnej (z ul. Śniadeckiej w prawo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moye 05.05.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Odebrałem w Żołędowie warunki techniczne podłączenia wodociągowego-kanalizacyjnego i się przeraziłem ilością uzgodnień : - uzgodnienie z Zarządcą Drogi - Telekomunikacja Polska S.A. - "Sprint" - EL-NET (ciekawe czy mogę nie dostarczyć, bo El-Netu teoretycznie już nie ma, jest Netia) - Zakład Gazowniczy - ENEA - Z.U.D.P. Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy i pewnie za każde uzgodnienie trzeba płacić a ile czasu jeszcze to pochłonie... W Żołędowie to się trochę inaczej załatwia czyli jak się to załatwia? Byłem PSB z zapytaniem ile czeka się na SOLBET 24, bo chciałbym zacząć budowę w lipcu, a sprzedawca powiedział, że ma teraz do wyładowania 900szt bloczków z Kozienic, a jakościowo jest to podobno to samo (tak on twierdzi) i jak chcę to pojadą wyładować na mojej działce A tak w ogóle mówił, że tak długie kolejki są sztuczne, bo ci sami ludzie zapisują się na materiały w kilku hurtowniach budowlanych i czasami jak dzwoni do klienta, że jest już towar to zdarza się, że taki klient już nie chce, bo już ma z innej hurtowni - tak jak w poniedziałek byłem i właśnie ktoś zrezygnował i były bloczki do wzięcia od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bw77 06.05.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam, Wiem, że macie doświadczenie z ogrzewaniem podłogowym, mnie za około trzy miesiące czeka układanie instalacji, proszę czy moglibyście podesłać mi namiary na sprawdzone ekipy montażowe.Chętnie też dowiem się, na co szczególnie zwracać uwagę w tym temacie. Planuje podłogówkę w całym domu (+/- 100m2) i bardzo by mnie „bolało” gdyby za jakiś czas okazało się, że wykonawca się nie sprawdził. Dziękuję,Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravras 06.05.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Byłem PSB z zapytaniem ile czeka się na SOLBET 24, bo chciałbym zacząć budowę w lipcu, a sprzedawca powiedział, że ma teraz do wyładowania 900szt bloczków z Kozienic, a jakościowo jest to podobno to samo (tak on twierdzi) i jak chcę to pojadą wyładować na mojej działce A tak w ogóle mówił, że tak długie kolejki są sztuczne, bo ci sami ludzie zapisują się na materiały w kilku hurtowniach budowlanych i czasami jak dzwoni do klienta, że jest już towar to zdarza się, że taki klient już nie chce, bo już ma z innej hurtowni - tak jak w poniedziałek byłem i właśnie ktoś zrezygnował i były bloczki do wzięcia od ręki. Z tego wynika że rynek powoli się nasyca. No i dobrze - może się skończy nareszcie lichwa na rynku materiałów budowlanych. Ze stronie fabyki bloczków z Kozienic wynika, że właściwości termoizolacyjne są zbliżone do Solbetu, a może nawet i lepsze, choć nie jest to jasno nigdzie opisane. Cytuję jedyny sensowny fragment ze strony http://www.grupa-prefabet.pl/portal/: "dla ściany wykonanej z bloczków o grubości 36 cm odmiany 500, wymurowanej przy użyciu zaprawy ciepłochronnej współczynnik przenikania ciepła Uc= 0.33 W/(m2 oK)" Czyli jednak chyba lepsze są to bloczki od Solbetu ale jak jest w praktyce tego nie wiem. Może ktoś z forumowiczów miał styczność z tym materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.05.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 UWAGA MUROWANIEC!!!! w poniedziałek 7 maja jest zebranie wiejskie w szkole z nowym sołtysem i wójtową godzina 18 pozdr PRZYPOMINAM, ŻE TO JUŻ DZISIAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.05.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam. Ludziska wzmóżcie czujność, bo złodzieje grasują. Minionej nocy jakiś skur...l włamał się do mnie na budowie. Nie pytajcie co zginęło, bo nie chce mi się o tym gadać, chodzi o sam fakt. Ten Murowaniec jest chyba rajem dla zodzieji, trzeba coś z tym zrobić, tylko co ?? Policja tłumaczy się brakiem ludzi. Ręce opadają Pozdrawiam Marczysław Wiem coś na ten temat a w ogóle to wczoraj ok. 22 koło naszego domku zatrzymał się samochód, po ciemku nie za wiele widać, ale strachu co niemiara, że niby z jakiej okazji, a tu Panu paliwa zbrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 07.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Przyznam, że jestem zaskoczony tym czego dowiedziałem się przed chwilą w rozmowie telefonicznej z mim dostawcą.Otóż okazuje się iż Pan Jacek śledzi to forum i zauważył iż narzekałem na niego.Skoro tak Panie Jacku to wygląda na to, że mogę się z Panem komunikować tą drogą właśnie co niniejszym czynię. Proszę aby Pan jutro nie jechał w miejsce gdzie mam zamiar złożyć pozostały należny mi od Pana beton komórkowy. Uważam, że to będzie zdrowsze podejście do sprawy. Sytuacja jaka mnie spotkała powinna była dać Panu do zrozumienia iż obawy jakie mną powodują są uzasadnione dlatego być może na wyrost ale jednak jestem nieufny wobec wszystkich, którzy pojawiają się w miejscu mojej budowy. Jeśli czuje się Pan urażony to znaczy tylko tyle, że zupełnie nie rozumie Pan mojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 07.05.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 czy wiecie gdzie kupię podsypkę ( piasek zmieszany z betonem) pod kostkę brukową? Niedługo będziemyu kłaść kostkę przed domem i brukarz mówił, że najlepeij jak firma przywiezie wiekszą ilość odrazu. Nie wiem gdzie tego szukać. Może w jakiejś betoniarni?Szukam firmy w okolicy Łochowa. Oprócz tego będzie potrzebny również sam piasek pod tą podsypkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 07.05.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam, Wiem, że macie doświadczenie z ogrzewaniem podłogowym, mnie za około trzy miesiące czeka układanie instalacji, proszę czy moglibyście podesłać mi namiary na sprawdzone ekipy montażowe. Chętnie też dowiem się, na co szczególnie zwracać uwagę w tym temacie. Planuje podłogówkę w całym domu (+/- 100m2) i bardzo by mnie „bolało” gdyby za jakiś czas okazało się, że wykonawca się nie sprawdził. Dziękuję, Pozdrawiam, Witam . Długo mnie tu nie było. Właśnie firma nam robi ogrzewanie i kanalizację. Być może potrwa to jeszcze tydzień. Wtedy mogę podać namiary na ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aifab 07.05.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Tak jak obiecałem, piszę parę słów odnośnie kontroli, którą miałem dziś na mojej dopiero co rozpoczętej budowie. No więc przebiegało to tak: Przyjechał inspektor z asystentką, przedstawił się, pobiegał trochę po ławach (krokami sprawdzając długość ), poprosił o komplet dokumentów i zaczeło się pisanie protokołu inspekcji i wszystko byłoby ok, gdyby nie poprosił o certyfikaty na materiały (fachowo "Deklaracja zgodności z PN"). Jak już wcześniej wspominałem, ławy wylali mi po znajomości bez żadnych certyfikatów ani faktur. Kierownikowi budowy dostało się trochę, że nie zna prawa budowlanego i dali nam czas do końca maja na dostarczenie certyfikatów na beton i stal. Niech to będzię przestrogą dla ludzi, którzy dopiero zaczynają budowę jak ja i nie orientują się w prawie budowlanym. Tylko przez to, żę nie mam certyfikatu na beton, Państwowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego może wstrzymać budowę domu i nałożyć karę. Jutro od rana zaczynam dzwonić po firmach budowlanych jak mogę uzyskać certyfikat na beton Dam znać jak czegoś się dowiem. Pozdrawiam Wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.05.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 aifab - trzymam kciuki nie wiem w sumie o co chodzi z tymi certyfikatami - ja wydalam juz z 20 tys na materialy a certyfikat mam narazie tylko na stal (reszta ma dojsc poczta z fakturami) i jest to kserokopia orginalu.....to chyba nie tak trudno zdobyc, prawda?? Co do materialow: dzis w castoramie widzialam beton komorkowy na ksztalt Ytonga - niemiecki, swiezo sprowadzony....nie mial jeszcze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.05.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Tak jak obiecałem, piszę parę słów odnośnie kontroli, którą miałem dziś na mojej dopiero co rozpoczętej budowie. a dopytałeś się może dlaczego akurat Ciebie nawiedzili? Czy to była losowa inspekcja, czy rzeczywiście wpływ miała zmiana kier-buda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.05.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Alex - jak tam zebranie? Odnotowuję brak sprawozdania!!! Zwykle coś tam skubnęłaś Ja dzisiaj walczyłam z bankiem do późna a potem od razu okna. Kredyt - już do piątku będzie ostateczna decyzja. Komplet papierków leży na biurku w Santanderze. Okna - to będzie pierwsza wycena, zobaczymy jak to wygląda. Pewnie jak przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts