majmer 31.05.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 ^kola^ i Kero mam nadzieję że kupicie tę dachówkę w 7% vacie bo tak można kupić w Cegpolu. Nie, ja kupię dachówkę opodatkowaną 22% VAT bo tak jest w rzeczywistości opodatkowana.. NIE ma stawki 7% VAT na materiały budowlane, istnieje jedynie na usługi. Cegpol stając się poprzez takie sprzedarze cwaniakiem ograbiającym Skarb Państwa czyli tak naprawdę nas wszystkich różniecę 15-tu proxcent zatrzymuje dla siebie i faktycznie to oni mają w tej sytuacji narzuty najwyżesze na rynku. Można powiedzieć "a co mnie to obchodzi" ale też może mnie to obchodzić bo nie pochwalam złodziejstwa. Doskonale wiem jak funkcjonuje VAT i nie zamierzam brać udziału w przestępczym procederze. Jak pisze -alex ja i tak odzyskam tę różnicę 15-tu procent i o tyle dokładnie mniej kasy będzie miał taki Cegpol tylko nie ode mnie w ogóle . z tego co wiem, to Cegpol sprzedaje dachówkę z 7% vat tylko w przypadku zlecenia im położenia tej dachówki, czyli z usługą, w innym przypadku biorą 22% vat-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 31.05.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 ^kola^ i Kero mam nadzieję że kupicie tę dachówkę w 7% vacie bo tak można kupić w Cegpolu. Nie, ja kupię dachówkę opodatkowaną 22% VAT bo tak jest w rzeczywistości opodatkowana.. NIE ma stawki 7% VAT na materiały budowlane, istnieje jedynie na usługi. Cegpol stając się poprzez takie sprzedarze cwaniakiem ograbiającym Skarb Państwa czyli tak naprawdę nas wszystkich różniecę 15-tu proxcent zatrzymuje dla siebie i faktycznie to oni mają w tej sytuacji narzuty najwyżesze na rynku. Można powiedzieć "a co mnie to obchodzi" ale też może mnie to obchodzić bo nie pochwalam złodziejstwa. Doskonale wiem jak funkcjonuje VAT i nie zamierzam brać udziału w przestępczym procederze. Jak pisze -alex ja i tak odzyskam tę różnicę 15-tu procent i o tyle dokładnie mniej kasy będzie miał taki Cegpol tylko nie ode mnie w ogóle . z tego co wiem, to Cegpol sprzedaje dachówkę z 7% vat tylko w przypadku zlecenia im położenia tej dachówki, czyli z usługą, w innym przypadku biorą 22% vat-u ... i tak powinno być ... ustawa o podatku Vat naliczonym na materiały budowalane mówi, że na większość tych produktów obowiązuje stawka 22%. Jednakże przy usłudze montażu (materiał + usługa) wykonawca wystawia fakture z Vat 7%. Korzyść dla Ciebie - nie blokujesz kasy i nie czekasz aż łaskawie urząd skarbowy Ci odda te 15% Korzyść dla wykonawcy - ma dodatkowy zysk ponieważ ma nadwyżkę Vatu do odliczenia niż naliczonego Korzyść dla Państwa (patrz PiS) - eliminacja szarej strefy (teoria) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 31.05.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Powrócę do tematu kradzieży zwłaszcza w Murowańcu materiał TV zrobiony w Murowańcu został, ale brakuje drugiej strony, czyli Policja nie widzi problemu, bo kradzieży jest mało i nie ma nad czym się rozwodzić, w końcu to kilka betoniarek i łopat szanowna wójtowa stwierdziła natomiast, że nic nie wie na ten temat mimo, że od kilku zebrań temat jest ciągle poruszany a wójtowa mówi, że będzie lepiej jak rozbuduje komisariat dlatego prośba jeżeli, ktoś słyszal o kradzieżach zwłaszcza w Murowańcu, to prośba o informację najlepiej jeszcze czy było to zgłaszane na Policji dość pilny temat dlatego proszę o szybki kontakt w tej sprawie (chodzi o potwierdzenie statystyk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarga 31.05.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy możecie podzielić się swoją wiedzą na temat szamba? Jakie macie lub planujecie mieć? Jak w ogóle zacząć temat? Kompletnie się na tym nie znamy. Ostatnio kręgi przerabiamy. Macie jakieś doświadczenie w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 31.05.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy możecie podzielić się swoją wiedzą na temat szamba? Jakie macie lub planujecie mieć? Jak w ogóle zacząć temat? Kompletnie się na tym nie znamy. Ostatnio kręgi przerabiamy. Macie jakieś doświadczenie w temacie? Sąsiadka a nie lepiej POŚ? Kanalizacja ma być dopiero w 2014 PS. A jak szambo to może lepiej murowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 31.05.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy możecie podzielić się swoją wiedzą na temat szamba? Jakie macie lub planujecie mieć? Jak w ogóle zacząć temat? Kompletnie się na tym nie znamy. Ostatnio kręgi przerabiamy. Macie jakieś doświadczenie w temacie? Sąsiadka a nie lepiej POŚ? Kanalizacja ma być dopiero w 2014 PS. A jak szambo to może lepiej murowane? szambo tansze w budowie ale drozsze w eksploatacji no ale slyszalam tez o takich ktorzy "upuszczaja" z szamba scieki do gleby, aby za wypompowanie mniej placic my sie szykujemy na POŚ najlepiej biologiczna trzcinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 31.05.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Na targach Wod-Kan dużo stoisk mało jednak na temat oczyszczalni przydomowych -mimo to kilka ciekawych rzeczy było Dziś dowiedziałam się ile kosztuje beton komórkowy 12cm i jestem w szoku do teraz 8,50 oszaleli w tych hurtowniach-chyba będą ścianki działowe z rigipsów. Aa poszukuje nadal kierownika budowy-takiego z prawdziwego zdarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Rafał 31.05.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 ja mam troche inny temat- chodzi mi konkretnie o informacje od osób, które biora lub brały kredyt hipoteczny w millenium - dokładniej mówic musimy dostarczyc do banku zestawienie kosztów budowy - a sczzerze mówic narazie mamy srednie pojecie ile co kosztuje- mamy wycene od budowlanców do stanu surowego - ale juz zadnych danych odnosnie isntalacji itd- moze ktos robił taka wycene ( druk z banku ) - chodzi o przyblizone wratosci- bo kazdy buduje inny domek i stosuje rózne technologie- nam chodzi o naprawde poglądowe wartosci - jezlei ktos moze pomóc prosze o info na priv z góry dzieki- bo jutro musze to dostarczyc do banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarga 31.05.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy możecie podzielić się swoją wiedzą na temat szamba? Jakie macie lub planujecie mieć? Jak w ogóle zacząć temat? Kompletnie się na tym nie znamy. Ostatnio kręgi przerabiamy. Macie jakieś doświadczenie w temacie? Sąsiadka a nie lepiej POŚ? Kanalizacja ma być dopiero w 2014 PS. A jak szambo to może lepiej murowane? W 2014?? No to dupa blada. Trzeba się konkretnie do tematu zabrać, nie ma mowy o tymczasówkach. Wy POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarga 31.05.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy możecie podzielić się swoją wiedzą na temat szamba? Jakie macie lub planujecie mieć? Jak w ogóle zacząć temat? Kompletnie się na tym nie znamy. Ostatnio kręgi przerabiamy. Macie jakieś doświadczenie w temacie? Sąsiadka a nie lepiej POŚ? Kanalizacja ma być dopiero w 2014 PS. A jak szambo to może lepiej murowane? W 2014?? No to pupa blada. Trzeba się konkretnie do tematu zabrać, nie ma mowy o tymczasówkach. Wy POŚ? Cha. d na p mi zmienili. Takie cuda potrafią? )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.06.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Na targach Wod-Kan dużo stoisk mało jednak na temat oczyszczalni przydomowych -mimo to kilka ciekawych rzeczy było Dziś dowiedziałam się ile kosztuje beton komórkowy 12cm i jestem w szoku do teraz 8,50 oszaleli w tych hurtowniach-chyba będą ścianki działowe z rigipsów. A ja wczoraj zobaczyłam cenę na cement w Castoramie prawie 16 zł /25kg i to jeszcze portlandzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.06.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ja mam troche inny temat- chodzi mi konkretnie o informacje od osób, które biora lub brały kredyt hipoteczny w millenium - dokładniej mówic musimy dostarczyc do banku zestawienie kosztów budowy - a sczzerze mówic narazie mamy srednie pojecie ile co kosztuje- mamy wycene od budowlanców do stanu surowego - ale juz zadnych danych odnosnie isntalacji itd- moze ktos robił taka wycene ( druk z banku ) - chodzi o przyblizone wratosci- bo kazdy buduje inny domek i stosuje rózne technologie- nam chodzi o naprawde poglądowe wartosci - jezlei ktos moze pomóc prosze o info na priv z góry dzieki- bo jutro musze to dostarczyc do banku Chciałabym pomóc, ale już nie jestem na bieżąco, bo robiliśmy to rok temu spóbuj z Kolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 01.06.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 W sprawie kradzieży dowiedziałam się że w Murowańcu facetowi pozrywali ze ścian juz zrobione instalacje, poszły grzejniki i to co się dało pozrywać także lepiej pilnować od samego początku swojego domku w budowie, bo Policja nie widzi problemu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmer 01.06.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Na targach Wod-Kan dużo stoisk mało jednak na temat oczyszczalni przydomowych -mimo to kilka ciekawych rzeczy było Dziś dowiedziałam się ile kosztuje beton komórkowy 12cm i jestem w szoku do teraz 8,50 oszaleli w tych hurtowniach-chyba będą ścianki działowe z rigipsów. Aa poszukuje nadal kierownika budowy-takiego z prawdziwego zdarzenia wczoraj kupiłem w hurtowni seb-pol w łochowie, zapłaciłem 7,75zł/szt a jeszcze w czerwcu ma być podwyżka cen na beton komórkowy z solbetu - ok 18% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 01.06.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 wczoraj kupiłem w hurtowni seb-pol w łochowie, zapłaciłem 7,75zł/szt a jeszcze w czerwcu ma być podwyżka cen na beton komórkowy z solbetu - ok 18% Hm - z tego co wiem to właśnie 5 dni temu (21.05) podwyższyli o 7%. Nie wydaje mi się aby po kilku dniach mieli podwyższać o 18. Może to już wolna amerykanka naszych hurtowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 01.06.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Ja nie mając zamiaru kupowania zadzwoniłem tam spytać o ilość jaką posiadają i cenę.Posiadają 200 szt i dzisiaj chcieli po 8 PLN. Oczywiście za "12" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmer 01.06.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Ja nie mając zamiaru kupowania zadzwoniłem tam spytać o ilość jaką posiadają i cenę. Posiadają 200 szt i dzisiaj chcieli po 8 PLN. Oczywiście za "12" może dlatego kupiłem taniej, że zamawiałem je w ubiegłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.06.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Na targach Wod-Kan dużo stoisk mało jednak na temat oczyszczalni przydomowych -mimo to kilka ciekawych rzeczy było Dziś dowiedziałam się ile kosztuje beton komórkowy 12cm i jestem w szoku do teraz 8,50 oszaleli w tych hurtowniach-chyba będą ścianki działowe z rigipsów. Aa poszukuje nadal kierownika budowy-takiego z prawdziwego zdarzenia wczoraj kupiłem w hurtowni seb-pol w łochowie, zapłaciłem 7,75zł/szt a jeszcze w czerwcu ma być podwyżka cen na beton komórkowy z solbetu - ok 18% od 28 maja ceny ponownie poszly w gore to juz chyba drugi rtaz w tym miesiacu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.06.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ^kola^ i Kero mam nadzieję że kupicie tę dachówkę w 7% vacie bo tak można kupić w Cegpolu. Nie, ja kupię dachówkę opodatkowaną 22% VAT bo tak jest w rzeczywistości opodatkowana.. NIE ma stawki 7% VAT na materiały budowlane, istnieje jedynie na usługi. Cegpol stając się poprzez takie sprzedarze cwaniakiem ograbiającym Skarb Państwa czyli tak naprawdę nas wszystkich różniecę 15-tu proxcent zatrzymuje dla siebie i faktycznie to oni mają w tej sytuacji narzuty najwyżesze na rynku. Można powiedzieć "a co mnie to obchodzi" ale też może mnie to obchodzić bo nie pochwalam złodziejstwa. Doskonale wiem jak funkcjonuje VAT i nie zamierzam brać udziału w przestępczym procederze. Jak pisze -alex ja i tak odzyskam tę różnicę 15-tu procent i o tyle dokładnie mniej kasy będzie miał taki Cegpol tylko nie ode mnie w ogóle . z tego co wiem, to Cegpol sprzedaje dachówkę z 7% vat tylko w przypadku zlecenia im położenia tej dachówki, czyli z usługą, w innym przypadku biorą 22% vat-u ... i tak powinno być ... ustawa o podatku Vat naliczonym na materiały budowalane mówi, że na większość tych produktów obowiązuje stawka 22%. Jednakże przy usłudze montażu (materiał + usługa) wykonawca wystawia fakture z Vat 7%. Korzyść dla Ciebie - nie blokujesz kasy i nie czekasz aż łaskawie urząd skarbowy Ci odda te 15% Korzyść dla wykonawcy - ma dodatkowy zysk ponieważ ma nadwyżkę Vatu do odliczenia niż naliczonego Korzyść dla Państwa (patrz PiS) - eliminacja szarej strefy (teoria) Doskonale to wyjaśniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saymon 01.06.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 WitajcieMoże ktoś się zlituje i kupi ode mnie pozostałość po budowie czyli suporeks w ilości ok 130 szt 24x24x59 w cenie po 13 zł za szt.PozdrawiamPs Łochowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts