marchab 20.07.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Bardzo prosze o pomoc Będę w najbliższym czasie wylewał ławy. Potrafię obliczyć koszt betonu - około 7.000 zł. Bardzo prosze - napiszcie ile bedzie kosztować zbrojenie tych ław? Chodzi mi o rząd wielkości. Wiem, że mogę wziąć dzień urlopu i pojechać do hurtowni stali by mi obliczyli dokładnie - ale właśnie nie chcę brać tego dnia urlopu. Nie mam jeszcze kredytu i chciałbym oszacować czy na ławy starczy mi własnej kasy. Przecież znacie rząd wielkości. Większość z Was ma ten etap za sobą. To dla mnie bardzo ważne. Z góry dziękuję Może się mylę, ale chyba wystarczy: 1. Wziąść długość ław (przy ławach jednorodnych) i przemnożyć przez ilość prętów. -> Otrzymujemy długość prętów 2. Sprawdzić ile strzemion wchodzi na 1mb i przemnożyć przez długość ław i długość pojedynczego strzemiona -> otrzymamy długość prętów na strzemiona. 3. Zadzwonić do hurtowni, podać długości i poprosić o wycenę. Łącznie 30 minut pracy... i urlopu brać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.07.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 dodam tylko ze w hurtowni gdzie ja kupowalam stal, prety maja dlugosc: fi 12 - 12 mb, fi 6 -6 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.07.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 dodam tylko ze w hurtowni gdzie ja kupowalam stal, prety maja dlugosc: fi 12 - 12 mb, fi 6 -6 mb ja tak kupowalem wiec chyba to rozmiary standardowe gdzieniegdzie wciskaja 6-ke w kregach wiec pytajcie sie o to gdyz prostowanie zajmuje troche czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 20.07.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 dodam tylko ze w hurtowni gdzie ja kupowalam stal, prety maja dlugosc: fi 12 - 12 mb, fi 6 -6 mb ja tak kupowalem wiec chyba to rozmiary standardowe gdzieniegdzie wciskaja 6-ke w kregach wiec pytajcie sie o to gdyz prostowanie zajmuje troche czasu Czy ta jest rząd wielkości 10.000zł ; 5.000; czy 1.000zł Nie pamiętacie ile mniej-więcej płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Czy ta jest rząd wielkości 10.000zł ; 5.000; czy 1.000zł Nie pamiętacie ile mniej-więcej płaciliście? zadajesz namolne i monotonne pytania Twoje pytanie nie swiadczy za dobrze o checi uzyskania profesjonalnej informacji a jedynie o lenistwie zobacz w swoje plany bo my ich nie mamy. ilosci razy dlugosci razy waga 1mb x cena i bedziesz wiedzial troche mniej wygodnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 20.07.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 zadajesz namolne i monotonne pytania Twoje pytanie nie swiadczy za dobrze o checi uzyskania profesjonalnej informacji a jedynie o lenistwie zobacz w swoje plany bo my ich nie mamy. ilosci razy dlugosci razy waga 1mb x cena i bedziesz wiedzial troche mniej wygodnictwa Nie myślałem że taki to problem napisać: "Ja dałem za zbrojenie ławy ...." Skoro się pytam - znaczy że jakiś cel lub powód mam - jak Ci ciężko - to nie pisz nic. Ty nie musisz odpowiadać. A tym bardziej się mądrować i wydziwiać. Nie oceniam ani Twoich postów ani Twojej wiedzy "budowlanej" Trochę więcej szacunku do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.07.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 eli2 - czytaj uwaznie zamiast sie irytowac - napisalam w pierwszej odpowiedzi - ok 1400 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horatio 20.07.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 eli2 - czytaj uwaznie zamiast sie irytowac - napisalam w pierwszej odpowiedzi - ok 1400 zl U mnie podobnie Fundament około 70m 4 druty fi 12, strzemiona co 25 cm, 50cm na 30 (coś tak) kwota 1500zł brutto a u mnie "chopaki" już wieźbe robią są z polecenia spod Torunia całkiem fajnie im to idzie Jak ktoś jest chętny to zapraszam bo coś mówili, że im się termin zwolnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 20.07.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Nasz kierownik ma zastrzeżenia co do jakości stropu z polecaj tu firmy Arko, czy u was był podobnie ????........żałuje że nie zakupiliśmy stropu z baumatu lub z solbetu. Obecnie strop jeszcze czeka na układnie- ale już wiem ze będą problemy. A jakie zastrzeżenia ma Twój kierownik do stropu , co z nim nie tak ? Jakiego typu problemy wynikną przy układaniu ? Też mam w projekcie strop teriva i za jakiś czas też stanę przed wyborem producenta tego stropu więc napisz coś więcej , może być nawet na priv . Pozdrawiam Kierownik stwierdził, że cześć belek ma złe zakończenia-pokruszone lub połamane....(i to raczej nie w transporcie) głównie chodzi wiec o ich jakość, na razie nie wiem czy liczba pustaków się zgadza-zobaczymy jak będzie strop układany. WITAM! nie siadam i nie piszę tutaj, ale jak widzę, że coś jest nie tak i pisze źle o mojej firmie to pozwalam sobie się tutaj wtrącić. Jeśli coś jest nie tak z belkami, proszę o złożenie reklamacji w firmie, taki jest normalny tryb, jeśli faktycznie jest coś nie tak belki wymienimy na nowe (nieuszkodzone), ale póki co reklamacji Pani w firmie naszej jeszcze nie złożyła z poważaniem Piotr Woszczyński witam, Myślę,że forum służy właśnie do wymiany poglądów i doświdczeń-zarówno tych dobrych jaki i złych-pisałam tylko co stwierdził mój kierownik i byłam ciekawa doświadczeń innych .... jestem bardzo zdziwiona taką reakcja pozostałych... jeszcze raz porozmawiam z kierownikiem i jeżeli będzie taka konieczność a jak sie tu dowiedziałam jest taka możliwość- złożymy reklamacje. Dziękuje wiec Panu za rade i wierze,że będzie wszystko OKi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 21.07.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Horatio i mkkafe - bardzo dziękuję. Bardzo mi pomogliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaKowal 21.07.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam! Mam pytanie odnośnie dachówki firmy IBF, hurtownia z której mam zamiar zakupić dachówkę mieści się w Osielsku i ją zachwala.Może ktoś już ma takową dachówkę i może się podzielić informacją? Pozdrawiam i czekam na jakąś odpowiedź.... Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 21.07.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 a u mnie "chopaki" już wieźbe robią są z polecenia spod Torunia całkiem fajnie im to idzie Jak ktoś jest chętny to zapraszam bo coś mówili, że im się termin zwolnił To ja poprosze o namiary... już pora zacząć poszukiwanie fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz29 21.07.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam macie jakieś namiary na łaty i kontrłaty jakią membranę na dach zastosowaliście i w jakiej cenie Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 21.07.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Poszukuję używanej betoniarki w rozsądnej cenie . . Może ktoś już zakończył budowę i nie potrzebuje to z miłą chęcią odkupię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos_kostek 22.07.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam. Czy ma ktoś może namiary na osobę, która przewozi stal zbrojeniową?Chodzi konkretnie o przyczepkę do przewozu długich prętów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 22.07.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 kos-kostek-a pytałeś w firmie z której kupujesz stal zawzyczaj maja one swój transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 22.07.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam. Czy ma ktoś może namiary na osobę, która przewozi stal zbrojeniową?Chodzi konkretnie o przyczepkę do przewozu długich prętów? Pozdrawiam prety 12 metrowe nie zmieszcza sie chyba na przyczepke Chyba ze kupujesz krotsze Namiarow nie mam - placilam po prostu za transport w hurtowni stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 22.07.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam. Czy ma ktoś może namiary na osobę, która przewozi stal zbrojeniową?Chodzi konkretnie o przyczepkę do przewozu długich prętów? Pozdrawiam Żuk 603 889 866 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 22.07.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Dzień dobry wszystkim. Zwariowałam. Po długich poszukiwaniach czegoś gotowego i obejrzeniu dziesiątek drogich maszkaronów, budujemy się. Chociaż na wyrost to mocno powiedziane, bo jak na razie to finalizujemy zakup działki. I boimy się. A nawet częściej boimy się niż finalizujemy (zdecydowanie brakuje mi ikonki "bojącej się"). No i grzebiemy w projektach, a właściwie wstępnie wygrzebaliśmy już lidera peletonu. A kierunek obraliśmy chyba (po wstępnym przeglądzie) niepopularny na forum, bo nasza ziemia obiecana na umowie przedwstępnej jest w Wałdowie Królewskim, dla nas to właśnie to miejsce, dla którego warto zwariować i budować. Mam nadzieję, że z pomocą Was i forum będzie łatwiej i przyjemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 22.07.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 A kierunek obraliśmy chyba (po wstępnym przeglądzie) niepopularny na forum, bo nasza ziemia obiecana na umowie przedwstępnej jest w Wałdowie Królewskim, dla nas to właśnie to miejsce, dla którego warto zwariować i budować. Mam nadzieję, że z pomocą Was i forum będzie łatwiej i przyjemniej. A gdzie to jest , ile kosztuje? JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts