Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki - tamten watek dzis czytalam i dlatego wiem ze sadziles

tez mysle o obsadzeniu - powiedz na jaka dlugosc ogrodzenia te 400 sztuk wystarczylo??

ja mam 2x100 m i 2x36 m - czyli jakies 270 m

mysle narazie o zastosowaniu tych wierzb jako ogrodzenie zastepcze i dekoracyjne - zbieram na siatke ale w tym roku uz chyba nie uzbieram :lol:

W tym roku na siatkę nie nazbierasz ale wierzba też już w tym roku Ci nie urośnie . Sadzić ją będzie można od października ale rosnąc zacznie dopiero w marcu lub kwietniu . Ja moją sadziłem na koniec marca a pod koniec czerwca osiągnęła wysokość max 90 cm . Ze minie troszkę czasu zanim zacznie ta roślinka wyglądać jak płot.

No chyba że zamiast sadzonek 20cm kupisz witki o długości 2 metrów , wtedy będziesz mogła zrobić ładne ogrodzenie które na wiosnę się zazieleni .

Pęczek 100 szt witek dwumetrowych wiosną kosztował ok 30-50zł a sadzonek 20cm ok 8-10zł za 200szt .

Sadzonki zaleca się sadzić co 30cm ale ja sadziłem co ok 20cm . Jeżeli będziesz sadzić co 20cm to do obsadzenia 270 m potrzebujesz 1350 szt sadzonek 20cm czyli prawie 7 pęczków po 200szt .

Pozdrawiam

nitro - ja przetestowalam cztery betoniarnie i najbardziej zadowolona jestem z Thomasa

dziękuję mkakfe, ale kurcze do Torunia to trochę daleko wieźć beton... no juz sie zawezmę i poczekam do poniedziałku, bo podobno dobry mają (ci z Cegtoru )

...

a jeszcze chciałam w sprawie pompy ciepła - ja tez w końcu zdecydowałam się na climakomfort... znalazłam ich przez

http://www.rekuperatory.pl :wink:

Aka z Ina - ja też pochodzę z Ina 8)

sorki za priva, ale tak jakoś miło ziomalkę spotkać...

A z innej beczki.

Czy ktoś może mi polecić dobre biuro projektów z Bydgoszczy, w którym można dokonać adaptacji projektu w miarę niedrogo, szybko i pewnie?

Ja robiłem adaptacje w "Delta". Załatwiają wszystkie papierki, ale trzeba ich troche paluszkiem popychać i kontrolować. Najdłużej czekałem na warunki ENEA, projekt adoptowali ok 1-mc. Jak do tej pory jestem zadowolony - czekam na decyzję starostwa. Biorą 1500 - 2000 netto w zależności od ilości zmian. Jak nie masz jeszcze kupionego projektu, to możesz kupić przez nich z rabacikiem. Ja zaoszczędziłem 200zł :)

dzieki - tamten watek dzis czytalam i dlatego wiem ze sadziles

tez mysle o obsadzeniu - powiedz na jaka dlugosc ogrodzenia te 400 sztuk wystarczylo??

ja mam 2x100 m i 2x36 m - czyli jakies 270 m

mysle narazie o zastosowaniu tych wierzb jako ogrodzenie zastepcze i dekoracyjne - zbieram na siatke ale w tym roku uz chyba nie uzbieram :lol:

W tym roku na siatkę nie nazbierasz ale wierzba też już w tym roku Ci nie urośnie . Sadzić ją będzie można od października ale rosnąc zacznie dopiero w marcu lub kwietniu . Ja moją sadziłem na koniec marca a pod koniec czerwca osiągnęła wysokość max 90 cm . Ze minie troszkę czasu zanim zacznie ta roślinka wyglądać jak płot.

No chyba że zamiast sadzonek 20cm kupisz witki o długości 2 metrów , wtedy będziesz mogła zrobić ładne ogrodzenie które na wiosnę się zazieleni .

Pęczek 100 szt witek dwumetrowych wiosną kosztował ok 30-50zł a sadzonek 20cm ok 8-10zł za 200szt .

Sadzonki zaleca się sadzić co 30cm ale ja sadziłem co ok 20cm . Jeżeli będziesz sadzić co 20cm to do obsadzenia 270 m potrzebujesz 1350 szt sadzonek 20cm czyli prawie 7 pęczków po 200szt .

Pozdrawiam

dzieki

pomysle co z tym plotem :roll:

nitro - do Torunia oczywiscie sie nie oplaca wiezc. sorki - przeoczylam ze reprezentujesz Torun :oops:

W kwestii platnosci - z roznymi dostawcami roznie bywa. Beton zawsze place przelewem kilka dni po dostawie - na podstawie pro formy mailowej

Zdarza nam sie brac z przypadkowych hurtowni towar - jestem wtedy przypadkowym klientem - wtedy place przed dostawa, lub zostawiam pieniadze majstrom i oni placa za towar na budowie. Ta druga opcja zdrza sie najczesciej - ale jesli sa to nieduze kwoty, setki zl..

Tak jak mkkafe zauważyła kilka miesięcy temu było inaczej - lepiej. Przede wszystkim nie płaciłam od razu za towar którego jeszcze nie miałam. Tylko przedpłaty.

Mało towaru to płatność od razu.

Kilka m-cy temu hurtownia podwoziła nam towar bezpłatnie (2 km) teraz już chcą 10 zł. :p

Ostatnio kupowałam płytki za ponad 5.000 zł. Dałam 500 złotych zaliczki, a potem Pan chciał pieniądze przed dostawą.Powiedziałam w żadnyum wypadku. Będzie towar będą płytki.

W tym miejscu polecam sklep z płytkami na Jana Pawła za MAKRO, można się ostro targować, ceny mają najniższe w Bydgoszczy.

Mysle ze wszystko wyglada teraz inaczej niz kilka mies temu - ja np biore dachowke z usluga z Cegoplu i bylam zmuszona juz zaplacic za material ktory jest na placu

Z cegpolem sytuacja była taka jak u Graczyka mała przedpłata a potem rozliczenie końcowe, policzone co do sztuki.

nitro - ja przetestowalam cztery betoniarnie i najbardziej zadowolona jestem z Thomasa - z dostawa staja na glowie aby sie wywiazac - mimo ze zadrzalo sie iz o 16 dzwonilam (juz po pracy operatora) ze jutro zmiana godziny dostawy z 8 na 14 - zawsze grzecznie, milo - naprawde fajnie. Najbardziej jednak jestem zadowolona z jakosci betonu - inne betoniarnie sie chowaja - mysle tutaj o Szreder, Bydgobet, Gorazdze... ani jednej ryski, pekniecia na wyschnietym betonie

My tez byliśmy bardzo zadowloeni z THOMASa opis jw.

Witam

A czy ktoś może buduje w Przyłękach?

Majcher

My budujemy właśnie w Przyłękach :D :D

Razem z nami równolegle buduje sie czworo sąsiadów ;-)))

na jakiej ulicy masz działeczkę ????

Znam numer działki, wiem jak dojechać, ale z ulicą mam problem. Na 99% jest to ulica Botaniczna, jest to równoległa droga do alfaltówki do Brzozy. Dojeżdża się do niej Korzenną lub Ziołową. Z działki mam jakieś 300m do kościoła i szkoły. :lol: :D :p

A wy gdzie się budujecie?

Majcher

8)

My tez niedaleko kościoła i szkoły od ul. Zabytkowej w prawo jadąc od centrum Przyłęk.

Kolejny tydzień czekamy na kominy Schiedel-mam już ostatecznie obiecane ze dziś przywiozą -czekamy.

pozdrawiam

Witam

Napiszcie ile placiliscie za polozenie kafelek - chodzi mi tylko o robocizne.

Moja firma spiewa sobie od 50- do 100 zl za m2 - chodzi o lazienki...

Wydaje mi sie to dosc wygorowana cena, a moze ktos poleci jakas firme?

Dzieki pa

Ja umówiłem się na 25PLN/m2. Fachowiec, niestety, musi najpierw skończyć u mnie a ma jeszcze trochę pracy.

Witam

A czy ktoś może buduje w Przyłękach?

Majcher

My budujemy właśnie w Przyłękach :D :D

Razem z nami równolegle buduje sie czworo sąsiadów ;-)))

na jakiej ulicy masz działeczkę ????

Znam numer działki, wiem jak dojechać, ale z ulicą mam problem. Na 99% jest to ulica Botaniczna, jest to równoległa droga do alfaltówki do Brzozy. Dojeżdża się do niej Korzenną lub Ziołową. Z działki mam jakieś 300m do kościoła i szkoły. :lol: :D :p

A wy gdzie się budujecie?

Majcher

8)

My tez niedaleko kościoła i szkoły od ul. Zabytkowej w prawo jadąc od centrum Przyłęk.

Kolejny tydzień czekamy na kominy Schiedel-mam już ostatecznie obiecane ze dziś przywiozą -czekamy.

pozdrawiam

moje ostatecznie beda jutro :lol:

bardzo ciekawe

zdecydowaliśmy sie na gotowe kominy i miały być w ciągu tygodnia a tu już 3 leci tydzień- a ludzie czekają ....szok....

poza tym zostanie mi aż 10 palet Solbetu 24 -liczyła kilka majstrów i nie tylko oni i taki nadmiar-nie wiem co teraz z tym zrobić :D :( :( wstępnie pytam czy są może chętni ???

zdecydowaliśmy sie na gotowe kominy i miały być w ciągu tygodnia a tu już 3 leci tydzień- a ludzie czekają ....szok....

poza tym zostanie mi aż 10 palet Solbetu 24 -liczyła kilka majstrów i nie tylko oni i taki nadmiar-nie wiem co teraz z tym zrobić :D :( :( wstępnie pytam czy są może chętni ???

heh, my juz wszystko staramy sie liczyc sami, ja potrzebowalabym 12 na dzialowki

moje kominy byly na gotowo do obioru koncem czerwca - mamy prawie 7 tyg opoznienia, ale co tam :x

podobno z schiedlem sa problemy - z winy producenta - ale dlaczego hurtownicy sciemniaja ze towar dostepny :roll:

czy dożo jest budujących w Niemczu i Osielsku? bo sekta z Murowańca spora jak widzę:)

Pozdrawiam , buduję sie w Osielsku.... było nas paru . Są wakacje może stąd tak niewiele się odzywamy. A Murowaniec?......to zupełnie inna bajka :D

Faktycznie-mało nas:).............

W której części budujesz? my zaatakowaliśmy obrzeże koło Myślęcinka:) od Szosy Gd

Ja na samym końcu Osielska . Pod lasem

heh, my juz wszystko staramy sie liczyc sami, ja potrzebowalabym 12 na dzialowki

moje kominy byly na gotowo do obioru koncem czerwca - mamy prawie 7 tyg opoznienia, ale co tam :x

podobno z schiedlem sa problemy - z winy producenta - ale dlaczego hurtownicy sciemniaja ze towar dostepny :roll:

to sie pochwale ze tak z majstrem policzylismy ze 24-ki zabraklo nam z 70 sztuk a 12-ki okolo 20 sztuk

a kominy murowalismy sobie z cegly kupionej w kwietniu-maju tego roku za niecala zetke wiec beda i tanie i solidne oraz bez opoznien :wink:

w leroy 24-ka po 13 zeta, w gips budzie na kociewskiej po 10,00 a 12-ke majster kupowal gdzies tam po kilka sztuk za 7,50 :o

piotrulex - tyle ze nie kazdego interesuja z cegly :wink:

mnie np nie interesuja bo zabralyby mi za duzo miejsca wokol kominka - a tak mam systemowki i dodatkowo wsuniete w sciane i zyskalam ok 50 cm przed i z bokow kominka - w moim rozkladzie pomieszczen to powazny plus - gdyz kominek zachodzilby mi "pod schody" a tak bede miala przy nim dodatkowe miejsce pod schodami na przejscie

Witam forumowiczów. Rozpocząłem 3 lata temu budowę systemem gospodarczym i na dzień dzisiejszym mam stan surowy otwarty. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada pompę ciepła bo noszę się z zamiarem by główne zapotrzebowanie na ciepło był realizowane właśnie za jej pomocą, a w nagłych przypadkach oraz aby miło i rodzinnie spędzić czas chciałbym również zamontować kominek. Czy w naszym regionie są firmy które możecie z czystym sumieniem polecić zarówno do pomp ciepła jak i kominków? Szukam również drzwi wejściowych od sumiennego sprzedawcy.

Aby nie być posądzonym o reklamę ;) - pracuję w firmie ogrodzeniowej więc gdyby coś to PW.

Pozdrawiam

MAM pompę ciepła Nibe , właśnie ja uruchomiliśmy. Unstalował fachowiec z Szubina...jak dotychczas był solidny i rzeczowy. Na szczegółowe pytania odpowie mąż

Witam

Napiszcie ile placiliscie za polozenie kafelek - chodzi mi tylko o robocizne.

Moja firma spiewa sobie od 50- do 100 zl za m2 - chodzi o lazienki...

Wydaje mi sie to dosc wygorowana cena, a moze ktos poleci jakas firme?

Dzieki pa

Ja umówiłem się na 25PLN/m2. Fachowiec, niestety, musi najpierw skończyć u mnie a ma jeszcze trochę pracy.

Mój kafelkarz wchodzi do łazienki w poniedziałek. Za 30 zł/m2. Ale znam i droższych.