nitro 06.09.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 a'propos cały czas Czy za dach 280 m kw dla dekarza 9.000 zł to dużo, mało, czy może w sam raz ? ps. chyba nikt nie zauważył mojego pytania wcześniej.... Jesters, ciesze się, że coś wyegzekwowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 skrobnijcie coś na temat instalacji elektrycznych w domu. Mam poleconego elektryka który jest na finiszu montażu instalacji elektrycznych. mam ostatni dzwonek przed tynkami żeby coś jeszcze powymyślać.Chciałem np mieć świetło w garażu które zgasi się po zamknięciu bram garażowych z opóźnieniem kilkuminutowym, ale okazało się że silowniki do bramy mają swoje światlo.Położą przewód do bramki na ew domofon, wyprowadzą prąd na zewnątrz domu do podłączenia np kosiarki w lecie. Z mozliwością odcięcia prądu na tymże gniazdku, zwykłym przełącznikiem Co jeszcze może mi się przydać?Macie jakieś przemyślenia? JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.09.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 a'propos cały czas Czy za dach 280 m kw dla cieśli 9.000 zł to dużo, mało, czy może w sam raz ? ps. chyba nikt nie zauważył mojego pytania wcześniej.... Jesters, ciesze się, że coś wyegzekwowałeś Co do dachu, co oprócz położenia dachówki będa robić? Czy będzie folia czy deskowanie pełne. Czy też może będzie deskowanie tylko boazerią na wystającą poza obrys domu część dachu? Napisz coś więcej Napisz też jaka dachówka, a może to blachodachówka? JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitro 06.09.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ach, poprawiłm z cieśli na dekarza Cieśli płace 8.400 za baaaardzo ciężki dach, dwuspadowy, z papą i pełnym deskowaniem, plus deskowanie wystające na gotowo (bez podbitek), ale chodzi mi o koszty dekarza. Chce 9.000 za położenie Brassa (cementowa) + obróbka blacharska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.09.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ach, poprawiłm z cieśli na dekarza Cieśli płace 8.400 za baaaardzo ciężki dach, dwuspadowy, z papą i pełnym deskowaniem, plus deskowanie wystające na gotowo (bez podbitek), ale chodzi mi o koszty dekarza. Chce 9.000 za położenie Brassa (cementowa) + obróbka blacharska. Dach dwuspadowy chyba nie jest ciężki do wykonania. Generalnie dwa spady można zrobić w tydzień. Jeżeli jest to dach wielospadowy, z deskowaniem to chyba jest to normalna cena z oknami połaciowymi, rynnami itp. Pewnie można znaleźdź taniej Popatrz na mój dach na obrazku pod nickiem i ja za niego płace mniej niż Ty napisałaś, cały kompletny. JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 06.09.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 skrobnijcie coś na temat instalacji elektrycznych w domu. Co jeszcze może mi się przydać? Instalacja antenowa - 1 pokój 1 przewód, Instalacja alarmowa - czujki ruchu na parterze i w garażu w każdym pomieszczeniu z oknem, na piętrze w pomieszczeniach z balkonem, syreny zewnętrzne i wewnętrzne - wszystko oraz zasilanie sprowadzone do centrali Instalacja komputerowa - wszystkie punkty do modemu (routera) Instalacja telefoniczna (nawet jeżeli nie będzie wykorzystana przyda się do automatyki np. udawanie obecności domowników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 06.09.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Dori , ja też wolę pączki Zapraszasz? Wiecie co? Nigdy nie robiłam pączków Ale np. na pyszne gofry zawsze zaproszę!!! Tym bardziej po sąsiedzku a poza tym - fajny temat podjęliście - o elektryce. Wszystko co piszecie i napiszecie - zanotuję bo niebawem i ja będę do tego się przymierzała. Ciekawe ile to wszystko wyniesie? Skrzynki, kable, gniazdka no i robocizna... brrr aż boję się tego tematu ruszać przed zorganizowaniem kolejnej partii keszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 06.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ravras tego architekta poleciłem jednej osobie z forum i nie słyszałem by była niezadowolona.Wiem także jedno - ten sam wykonawca może wykonać np mi i będę zadowolony a ktoś inny nie będzie zadowolony.Wynikać to może ze zwyczajnych niedopowiedzeń w kwestii oczekiwań.Ja nauczyłem się zadawać pytania z jakich nie jeden forumowicz drwi bo uważa, że są to rzeczy oczywiste. Wiem dalej, że to co jest oczywiste dla mnie niekoniecznie oczywiste jest dla drugiej strony. Zatem sztuka porozumiewania się i poprawnego artykułowania swoich oczekiwań jest kluczem do uniknięcia wielu konfliktów. Tu na forum i zresztą nie tylko tym tutaj wygląda jak wygląda ale jest to specyfika formy komunikacji a nie rozumu ponad wszyskto i wszystkich.Rzucane często kwoty nic po za nimi samymi nie mówią ale nie przeszkadza to zupełnie oponentom negować czyichś racji.Na jedno z ostatnich pytań o cenę dekarza nie jest tak łatwo określić za co ta kwota za ile metrów jakiej architektury dach jest. Tu jest wiele do określenia a nie tylko kwota wprost. A potem dyskusje tanio to czy drogo, które nie prowadzą do niczego po za zbędną licytacją swoich racji, które dalje nie przekładają się nijak na pomoc innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.09.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 skrobnijcie coś na temat instalacji elektrycznych w domu. Co jeszcze może mi się przydać? Instalacja antenowa - 1 pokój 1 przewód, Instalacja alarmowa - czujki ruchu na parterze i w garażu w każdym pomieszczeniu z oknem, na piętrze w pomieszczeniach z balkonem, syreny zewnętrzne i wewnętrzne - wszystko oraz zasilanie sprowadzone do centrali Instalacja komputerowa - wszystkie punkty do modemu (routera) Instalacja telefoniczna (nawet jeżeli nie będzie wykorzystana przyda się do automatyki np. udawanie obecności domowników) DOMOFON SOBIE ROBIMY NA PIETRZE I PARTERZE CO BY ZA WIELE NIE LATAC do domofonu wiecej zyl gdyz moze jakis wideofon mi sie zachce z czasem jakas lampka przy bramie do lamp z czujkami ruchu w okolicach bramy lub zjazdu/wjazdu do garazu gniazdko na tarasie wlaczane osobnym bezpiecznikiem + poprowadzenie pradu do miejsca w ogrodzie gdzie mam w planie kacik grillowo/wedzarniczo/wypoczynkowo/piwny do centralnego odkurzacza - instalacja kosztuje grosze lecz pozniej sie tego nie zrobi czujka dumu w kotlowni czy kuchni gniazxdko kolo zlewozmywaka w kuchni do ewentualnego mlynka odpadow - zona cos przebakiwala ze niecaly tysiak kosztuje kable drogie nie sa a puszke zawsze mozna zatynkowac a pozniej sobie znalezc po szkicach i zalozyc gniazdko - pozniej kuc sobie nie wyobrazam w salonie robie 2-3 punkty rtv i stelefon bo lubimy czasami poprzestawiac ewentualne kabelki do kontraktronow na oknach czy bramie garazowej hohoho - mozna pisac i pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 06.09.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ktoś pytał czy mogę się podzielić, pewnie, że mogę tylko po co dla szyderstwa? ja pytałam - ze dwa razy już i nie pamiętam, żebym z kogoś szydziła a namiaru dalej niet Nikt nie musi chodzić moimi drogami ani uzurpować sobie prawa do posiadania monopolu na wiedzę. Ja póki co realizuję nie pierwszą już budowę i o tyle moje doświadczenie jest większe, z którego nikt nie musi korzystać bo i się z nim nie narzucam nikomu. cieszę się, że masz doświadczenie ja nie mam żadnego i mi się na razie nie narzucasz ze swoim doświadczeniem, dzięki Tobie wiem, że można zapłacić bardzo mało, tylko po co mi taka wiedza, skoro nie wiem gdzie? Wiem także jedno - ten sam wykonawca może wykonać np mi i będę zadowolony a ktoś inny nie będzie zadowolony. Wynikać to może ze zwyczajnych niedopowiedzeń w kwestii oczekiwań. możliwe, że mam inne oczekiwania niż Ty dlatego chcę zadzwonić do tego guru od adaptacji i sprawdzić, czy moim też sprosta, tylko tyle A potem dyskusje tanio to czy drogo, które nie prowadzą do niczego po za zbędną licytacją swoich racji, które dalje nie przekładają się nijak na pomoc innym. no ta dyskusja mi się nie przełożyła nijak, fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitro 06.09.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Elektryka, hm.. to tez mi chodzi intensywnie po głowie... ale co do dachu to "się" właśnie stawia i zależy mi na czasie z tym dekarzem... bo nie wiem, czy szukać innego (np. tańszego ) i czekać ileś tam na wolny termin... Ten jest polecony jako dobry i chciałabym wiedzieć, ze cena nie jest z kosmosu, a nie mam do kogo, czego porównać.... Pisząc "ciężki" miałam na myśli ciężki, a nie trudny.... Krokwie o dużych przekrojach, podwójne jętki, pełne deskowanie, na to papa itd (dodatkowo słupy wspierające, bo kąt nachylenia dachu 30 st.), a wystające elementy robione na gotowo, więc cena cieśli jakoś do przełknięcia. Ale dekarz wydaje mi się drogi, więc dlatego pytam. Może wkleję zdjęcie poglądowe aaa, i planuje 6 okien połaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 06.09.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Dori , ja też wolę pączki Zapraszasz? Wiecie co? Nigdy nie robiłam pączków Ale np. na pyszne gofry zawsze zaproszę!!! Tym bardziej po sąsiedzku a poza tym - fajny temat podjęliście - o elektryce. Wszystko co piszecie i napiszecie - zanotuję bo niebawem i ja będę do tego się przymierzała. Ciekawe ile to wszystko wyniesie? Skrzynki, kable, gniazdka no i robocizna... brrr aż boję się tego tematu ruszać przed zorganizowaniem kolejnej partii keszu dori wiesz że u nas konieczność wyższa , tzn. takie ok. 60cm 5kg :D chyba cały Murowaniec zamilczał a poza tym tak po sąsiedzku bardzo się piszę na te gofry :P Pozdrowienia dla naszych buraków PS i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.09.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Elektryka, hm.. to tez mi chodzi intensywnie po głowie... ale co do dachu to "się" właśnie stawia i zależy mi na czasie z tym dekarzem... bo nie wiem, czy szukać innego (np. tańszego ) i czekać ileś tam na wolny termin... Ten jest polecony jako dobry i chciałabym wiedzieć, ze cena nie jest z kosmosu, a nie mam do kogo, czego porównać.... Pisząc "ciężki" miałam na myśli ciężki, a nie trudny.... Krokwie o dużych przekrojach, podwójne jętki, pełne deskowanie, na to papa itd (dodatkowo słupy wspierające, bo kąt nachylenia dachu 30 st.), a wystające elementy robione na gotowo, więc cena cieśli jakoś do przełknięcia. Ale dekarz wydaje mi się drogi, więc dlatego pytam. Może wkleję zdjęcie poglądowe aaa, i planuje 6 okien połaciowych. no próbuję Ci odpowiedzieć z tym dekarzem, tylko pokaż swój dach! Moje ceny sa takie: znaczy mojego dekarza, Dach dwuspadowy - cena około 25 zł/m2 do tego osadzanie okien po 50-150 zł/ szt, deskowanie 10 zł/m2, rynny za 5 zł/mb Możesz sobie szczknąć z tej kwoty - takie pewnie teraz są ceny w Bydgoszczy (chodź ekipa z Koronowa), taniej będzie trudno, ale może ktoś podzieli się kontaktem JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.09.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ravras tego architekta poleciłem jednej osobie z forum i nie słyszałem by była niezadowolona. Wiem także jedno - ten sam wykonawca może wykonać np mi i będę zadowolony a ktoś inny nie będzie zadowolony. Wynikać to może ze zwyczajnych niedopowiedzeń w kwestii oczekiwań. Ja nauczyłem się zadawać pytania z jakich nie jeden forumowicz drwi bo uważa, że są to rzeczy oczywiste. Wiem dalej, że to co jest oczywiste dla mnie niekoniecznie oczywiste jest dla drugiej strony. Zatem sztuka porozumiewania się i poprawnego artykułowania swoich oczekiwań jest kluczem do uniknięcia wielu konfliktów. Tu na forum i zresztą nie tylko tym tutaj wygląda jak wygląda ale jest to specyfika formy komunikacji a nie rozumu ponad wszyskto i wszystkich. Rzucane często kwoty nic po za nimi samymi nie mówią ale nie przeszkadza to zupełnie oponentom negować czyichś racji. Na jedno z ostatnich pytań o cenę dekarza nie jest tak łatwo określić za co ta kwota za ile metrów jakiej architektury dach jest. Tu jest wiele do określenia a nie tylko kwota wprost. A potem dyskusje tanio to czy drogo, które nie prowadzą do niczego po za zbędną licytacją swoich racji, które dalje nie przekładają się nijak na pomoc innym. Może już dzisiaj niekumaty jestem, ale czy cokolwiek wynika z tego co powyżej napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 07.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 tak jakoś tu u nas na forum nieprzyjemnie się porobiło czasem coś czytam ale ... Szczerze mówiąc mam podobne odczucia ............... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 07.09.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 tak jakoś tu u nas na forum nieprzyjemnie się porobiło czasem coś czytam ale ... Szczerze mówiąc mam podobne odczucia ............... Pozdrawiamno niestety ja też tak uważam i dlatego nie zabieram często głosu, choć temat podczytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.09.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Hello! No to co tam u Was słychać? Alex gdzieś się podłączyła do netu? Czyżby w "buraczkowie" już internet zawitał i do Ciebie? Jak się ma dziś Wasze 60cm? Dobrze, że w końcu zajrzałaś. Słyszałam, że koncepcja budowy grilla uległa zmianom Dzwoniłam do Zarządu dróg - A92 najwcześniej w styczniu wjedzie do Murowańca... anka z Ina a jak u Was prace się posuwają? Lepiej spójrzmy pozytywnie - pochwalmy się co ładnie zrobione mamy, i podzielmy się dobrymi wiadomościami Marcin z Bydzi - jak Wasza więźba? U nas deskowanie i nakładanie papy prawie ukończone. Pieniążki się kończą - ale co tam coś się wymyśli Wolałabym nie robić przerwy zimowej tylko powolutku iść na przód.... Pozdrowienia dla WSZYSTKICH - BEZ WYJąTKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitro 07.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 O , Jesters, dzięki ! To juz coś. Zdjęcia nie umiem wkleić do "posta", a nie chcę wklejać go na serwer, z którego kożystam, bo muszę tam "posprzatać" ale dla zainteresowanych, to Klementynka z pracowni Archipelag http://www.archipelag.pl/projekty-domow/klementynka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 07.09.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Kero-trochę nerwowo reagujesz... czy w któryms momencie krytykowałam Ciebie? i Twoje wybory? nie!-zwracałam jedynie uwagę na to że trzeba uważać na ludzi od adaptacji za 800 zł-sa wsród nich i rzetelni fachowcy i naciągacze. Nawet Ciebie nie cytowałam więc skad ten atak? Oczywiście że wiem o tym, że scianki dzialowe moge dowolnie rozmieszczać-ale kobieta u której robiła adaptacje znajoma ograniczyła "zmiany" do tego. Moim zdaniem warto zmieniac rozmieszczenie scianek działowych na etapie projektu-wielu forumowiczów zwracalo na to uwagę (budowlańcy częsta zapominają i budują wg projektu-a szkoda czasu na rozbiórki:) Pozdrawiam serdecznie. Ps nie chcę brać udziału w rywalizacji-za jedne rzeczy znacznie przepłaciłam, za inne dostałam smiesznie niska cenę...i tyle. To nie konkurs na najbardziej sprytnego inwestora tylko forum pomocy dla innych budujących. Przykre, ze nie wszyscy to rozumieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 07.09.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 skrobnijcie coś na temat instalacji elektrycznych w domu. Mam poleconego elektryka który jest na finiszu montażu instalacji elektrycznych. mam ostatni dzwonek przed tynkami żeby coś jeszcze powymyślać. Chciałem np mieć świetło w garażu które zgasi się po zamknięciu bram garażowych z opóźnieniem kilkuminutowym, ale okazało się że silowniki do bramy mają swoje światlo. Położą przewód do bramki na ew domofon, wyprowadzą prąd na zewnątrz domu do podłączenia np kosiarki w lecie. Z mozliwością odcięcia prądu na tymże gniazdku, zwykłym przełącznikiem Co jeszcze może mi się przydać? Macie jakieś przemyślenia? JesterS - światło w podbitce np. nad tarasami, nad drzwiami wejściowymi - parę punktów świetlnych w ogrodzie np.od drzwi do bramki - podświetlany numer domu (jest obowiązek) -pociągnięcie prądu do bramy (automatyczne otwieranie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts