d5620s 20.09.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam! ktos kiedyś pisał w tym wątku o rekuperatorach!staję przed koniecznością wyboru. możecie podać namiary na jakąś solidną firmę, którą mozecie polecic sprzedającą i montującą rekuperatory My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 20.09.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Jako że głównie cały czas narzekam na to że mi murarze uciekali to dla odmiany chcę się pochwalić że obecna ekipa sprawuje się znakomicie. Jak tak dalej pójdzie to w przyszłym tygodniu zakończą się u mnie prace murarskie!!! W międzyczasie zaś (od jutra) zaczynam impregnować więźbę. Zakupiłem preparat Fobos 4M. Mieliście może z nim do czynienia? Planuję "przemalować" nim więźbę 2 razy. W instrukcji jest powiedziane że trzeba to zrobić 6 razy Strasznie dużo jak na mój gust... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 20.09.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:) Mieliście możę do tego jakiś projekt? Z tego co czytałem jest to dość ważne żeby nie porozprowadzać przewodów ot tak sobie... Też się zastanawiam nad rekuperatorem, ale wstępna wycena z rekuperatory.pl konkretnie mnie ostudziła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 20.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Marchab-dzieki za info nt. więźby. Szukamy nadal..... Ten za 35/m coś kręci, miał być dzisiaj na budowie i nie przyjechał Niby był, ale " brzuch go rozbolał i musiał zjechać" Dla mnie troche dziwne..... ale chyba lepiej że teraz, niż potem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 20.09.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Aga-Żona Facia - dzięki za inf. Kto jeszcze nie ma baraku? I garażu też kto nie ma? Może uda się poprzez eliminację...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 21.09.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 PS Odnośnie Kero - nie wiem czy to pisze stary ( sklep na Osowej ) czy młody ale stary Kero ma takie strasznie grube okulary i pewnie myśl logiczna przez nie się nie przebiła tylko głupota i grubiaństwo.Jednym słowem coś w tej kradzieży jego materiałów było....sprawiedliwość? To przez te okulary dostrzegłem w tobie wyłudzacza i nie dostałeś towaru na krechę. Stąd ten prymitywny wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 21.09.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam! ktos kiedyś pisał w tym wątku o rekuperatorach!staję przed koniecznością wyboru. możecie podać namiary na jakąś solidną firmę, którą mozecie polecic sprzedającą i montującą rekuperatory My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:) odezwę się na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 21.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Dwie sprawy. pierwsza Dom parterowy (160m2 powierzchni) No i niestety aż 4 kominy. Jako że koszty z każdym kolejnym etapem mnie coraz bardziej przerażają - zacząłem kombinować. Pogadałem z kierownik - i przystała na pewną zmianę - chciałbym poznać Wasze zdanie. Kominy 1. w salonie z kominkiem (konieczny) 2. garaż, kotłownia, pralnia - konieczny 3. kuchnia (może byc otwarta, połączona z salonem) 4. łazienka bez okna. Kierwnik - w ramach oszczędności zaproponował kominy 3 i 4 zamienić na dachówki wentylacyjne. Co o tym myslicie? Druga sprawa. Podajcie prosze powierzchnię stropu i ilość betonu który był Wam potrzebny do zalania terivy. W projekcie cisza na ten temat - a chciałbym psychicznie się nastawić na wydatek. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 21.09.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam po długiej przerwie Szczególne pozdrowienia dla sąsiadów z Kobylarni Nasza budowa stoi, od czerwca nic się nie dzieje. Pozdrawiamy serdecznie!! U nas budowa ciągle jest w sferze marzeń. Nasz wniosek o pozwolenie na budowę do ponad miesiąca leży w Starostwie. Niedawno okazało się, że mamy zmienić jeden kwit wydany przez Gminę. Jak trzeba, zmienimy. Na szczęście w Gminie NWW pracują naprawdę bardzo sympatyczni ludzie, więc dogadać się z nimi i cokolwiek załatwić, to naprawdę żaden problem. Za to w poniedziełek (najprawdopodobniej) będziemy mieć akceptację projektu przyłącza elektrycznego i ruszamy z nim do Enei Inowrocław. Ciekawe, ile będziemy czekać na podłączenie prądu, ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 21.09.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:) Mieliście możę do tego jakiś projekt? Z tego co czytałem jest to dość ważne żeby nie porozprowadzać przewodów ot tak sobie... Też się zastanawiam nad rekuperatorem, ale wstępna wycena z rekuperatory.pl konkretnie mnie ostudziła... Ja jakis czas temu pisalam o rekuperatorach. Poczatkowo mial byc z rekuperatory.pl, ale cena powalala i opinie wyrazane przez przedstawiciela na wojewodztwo kujawsko-pomorskie rowniez - brak konkretow, wycena co rozmowa to inna - oczywiscie wyzsza i zero checi do rozmow o rabatach. Wiec zdecydowalismy sie na firme EKOWAT z Bydgoszczy - na poczatku pazdziernika zakladaja nam przewody. Za rekuperator z pelna automatyka zaplacimy tyle co za najprostrzy system z rekuperatory.pl. Jesli ktos ma jakies pytania - prosze pytac. Aha, to rekuperator BARTOSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 21.09.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Podajcie prosze powierzchnię stropu i ilość betonu który był Wam potrzebny. W projekcie cisza na ten temat - a chciałbym psychicznie się nastawić na wydatek. Z góry dziękuję i pozdrawiam W momencie gdy zdecydujecie się na konkretnego producenta stropu, to radzę zerknąć w jego specyfikację. Tam musi być napisane jaka ilość przypada na 1 m2. Do tego należy doliczyć beton potrzebny do wylania wieńca. U mnie np. powierzchnia stropu to ok. 100 m2. Ze specyfikacji wychodziło: 100*0,0867 = 8,67 m3 Dodatkowo założyłem że warto te 20% dać więcej i wyszło: 10,4 m3, zaokrągliłem do 11 m3 Na wieńce przeznaczyłem 6 m3 + 1m3 zapasu = 7 m3 Razem: 18 m3 Po wylaniu okazało się że troszeczkę przesadziłem- zostało ok 1m3 + to co w pompie... Jednak lepiej chyba "troszkę" przesadzić niż później zamawiać 1 m3... Tak mi się przynajmniej wydaje Aha- warto sobie przygotować coś do wylania... tak na wszelki wypadek jakby miało troszkę tego betonu jednak zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 21.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 [ W momencie gdy zdecydujecie się na konkretnego producenta stropu, to radzę zerknąć w jego specyfikację. Tam musi być ... Dzięki. Myślałem, że każda teriva jest identyczna. Przy kolejnej budowie domu bede mądrzejszy Ale dzięki Twoim wskazówkom jakiś pogląd już mam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 21.09.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 [ Dzięki. Myślałem, że każda teriva jest identyczna. Przy kolejnej budowie domu bede mądrzejszy Ale dzięki Twoim wskazówkom jakiś pogląd już mam. Pozdro Piszę tu o stropie gęstożebrowym, a jego rodzai (rodzajów?) jest wiele: Link Ja np. wziąłem strop z Baumatu- i on właśnie ma ciut inne parametry niż ogólnie znana "teriva". A poza tym nawet jak producent mówi że produkuje Terivę to i tak można zauważyć pewne różnice. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 21.09.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:) Mieliście możę do tego jakiś projekt? Z tego co czytałem jest to dość ważne żeby nie porozprowadzać przewodów ot tak sobie... Też się zastanawiam nad rekuperatorem, ale wstępna wycena z rekuperatory.pl konkretnie mnie ostudziła... Tak, projekt trzeba było opracować -pomogli nam w tym fachowcy oczywiście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 22.09.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Aga-Żona Facia - dzięki za inf. Kto jeszcze nie ma baraku? I garażu też kto nie ma? Może uda się poprzez eliminację...... Ja również nie mam baraku. Garaż mam w bryle budynku i gdyby nie był potrzebny to bym odsprzedała, bo mi cię już normalnie żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 22.09.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 do Ravrasaserdeczne dzięki za namiary na ciśli, naprawdę, wprawdzie nie maja teraz wolnego terminu, ale może coś sie wykluje z tego jeszcze....Ja mam namiary na dobrych instalatorów, u nas dopiero zaczeli, zrobili przyłącze wody i powyprowadzali kanalizę, ale poleca ich kilka osób z rodziny, więc jesteśmy raczej spokojni, no i firma TB Invest z Bydgoszczy, naprawde słowni i uczciwi, w najgorszym okresie załatwiali nam dostawy materiałów budowlanych, a także więźbę dachową- po tym poślizgu z tartakiem na Ujejskiego- jadna z naprawdę niewielu uczciwych firm....TB Invest - B-szcz Nakielska 243 A tel. 052/348 84 30instalatorzy: wysyłam na priva do Jestersa Jesters , nasz "wspólny znajomy" zafundował sobie stronke internetową, zajrzyj: http://www.centrumogrodow.plprezentuje się nieźle ciekawe kiedy odda nam reszte kasy, bo gwoli ścisłości muszę powiedzieć, że wczoraj " odpalił" nam 3000, zostało jeszcze 3500.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 22.09.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 eli 2- z tymi kominkami to uważaj, muszą być wstawione w odpowiednich miejscach. U moich rodziców jest taki kominek wentylacyjny bezpośrednio nad ubikacją i zimą wszyscy omijają to pomieszczenie bo strasznie zimno. Jak tam budowa. U mnie w piątek znana ekipa robiła elewację i jestem w szoku: wszystko prawie idealnie, był nawet pan "sprzątający"- tzn czyścił kostkę jeśli coś pobrudzili tynkiem mineralnym. Jeszcze tylko muszą pomalować i koniec. pamietaj o sprawdzaniu kątów w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.09.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 witajcie forumowicze. wiem że to forum budowlane ale muszę to wszystkim oświadczyć: za 7,5 miesiąca w naszym domku będzie o jednego człowieczka więcej. pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 22.09.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 partner-ogromne gratulacje!!!!!!! Pozdrowienia dla szczęsliwych rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 22.09.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 o pierwsze gratulacje dla nowego członka forum A po drugie: Czy niektórzy z Was mają doświadczenie w sprawie doboru metody ogrzewania? Ja akurat mam dostęp do gazu ziemnego więc myśle o kotle jednofunkcyjnym za zasaobnikiem jakieś 150 litrów. Tutaj znalazłem bardzo ciekawe zestawienie kosztów wyprodukowania 1 kWha "- pompa ciepła, w moim wypadku 6gr - węgiel 8-9gr - olej opałowy 21-23gr - kominek 11-17gr - gaz ziemny 11gr - gaz płynny 31gr Do tego zestawienia dodałbym prąd od 18gr, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w II taryfie do 37gr jednotaryfowy" Całośc jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40337 Jak dla mnie odpada pompa ciepła - nie mam 40 tysiaków, węgiel odpada bo mam nakaz ogrzewania gazem (nie licząc kominka pewnie). JesterS ps. facet który miał za zadanie dobrać dla mnie kocioł po pierwsze zapytał nie o kase jaką mam, nie o pwoierchnię jaką mam do pogrzania ale o ilość kobiet w rodzinie (zapytał wprost: "Ile bab?") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts