Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Witam!

ktos kiedyś pisał w tym wątku o rekuperatorach!staję przed koniecznością wyboru. możecie podać namiary na jakąś solidną firmę, którą mozecie polecic sprzedającą i montującą rekuperatory :D

My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:)

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako że głównie cały czas narzekam na to że mi murarze uciekali to dla odmiany chcę się pochwalić że obecna ekipa sprawuje się znakomicie. Jak tak dalej pójdzie to w przyszłym tygodniu zakończą się u mnie prace murarskie!!!

W międzyczasie zaś (od jutra) zaczynam impregnować więźbę. Zakupiłem preparat Fobos 4M.

Mieliście może z nim do czynienia? Planuję "przemalować" nim więźbę 2 razy. W instrukcji jest powiedziane że trzeba to zrobić 6 razy :o Strasznie dużo jak na mój gust...

My znaleźliśmy inne rozwiązanie-kupiliśmy system u dystrybutora który nie zajmuje sie montażem-i po konsultacjach z przemiłym właścicielem mąż sam założył. facet, który miał nam to tylko załozyć chciał 3tys, inny aż 3.400! A my zainwestowaliśmy w udar i w cztery dni reku zostalo zainstalowane:)

Mieliście możę do tego jakiś projekt? Z tego co czytałem jest to dość ważne żeby nie porozprowadzać przewodów ot tak sobie...

Też się zastanawiam nad rekuperatorem, ale wstępna wycena z rekuperatory.pl konkretnie mnie ostudziła...

Gość Kero

PS Odnośnie Kero - nie wiem czy to pisze stary ( sklep na Osowej ) czy młody ale stary Kero ma takie strasznie grube okulary i pewnie myśl logiczna przez nie się nie przebiła tylko głupota i grubiaństwo.Jednym słowem coś w tej kradzieży jego materiałów było....sprawiedliwość?

To przez te okulary dostrzegłem w tobie wyłudzacza i nie dostałeś towaru na krechę. Stąd ten prymitywny wpis.

Witam!

ktos kiedyś pisał w tym wątku o rekuperatorach!staję przed koniecznością wyboru. możecie podać namiary na jakąś solidną firmę, którą mozecie polecic sprzedającą i montującą rekuperatory :D

odezwę się na priva :D

Dwie sprawy.

pierwsza

Dom parterowy (160m2 powierzchni)

No i niestety aż 4 kominy.

Jako że koszty z każdym kolejnym etapem mnie coraz bardziej przerażają - zacząłem kombinować.

Pogadałem z kierownik - i przystała na pewną zmianę - chciałbym poznać Wasze zdanie.

Kominy

1. w salonie z kominkiem (konieczny)

2. garaż, kotłownia, pralnia - konieczny

3. kuchnia (może byc otwarta, połączona z salonem)

4. łazienka bez okna.

Kierwnik - w ramach oszczędności zaproponował kominy 3 i 4 zamienić na dachówki wentylacyjne.

Co o tym myslicie?

Druga sprawa.

Podajcie prosze powierzchnię stropu i ilość betonu który był Wam potrzebny do zalania terivy.

W projekcie cisza na ten temat - a chciałbym psychicznie się nastawić na wydatek. :x

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam po długiej przerwie

Szczególne pozdrowienia dla sąsiadów z Kobylarni :wink:

Nasza budowa stoi, od czerwca nic się nie dzieje.

Pozdrawiamy serdecznie!!

U nas budowa ciągle jest w sferze marzeń. Nasz wniosek o pozwolenie na budowę do ponad miesiąca leży w Starostwie. Niedawno okazało się, że mamy zmienić jeden kwit wydany przez Gminę. Jak trzeba, zmienimy. Na szczęście w Gminie NWW pracują naprawdę bardzo sympatyczni ludzie, więc dogadać się z nimi i cokolwiek załatwić, to naprawdę żaden problem. Za to w poniedziełek (najprawdopodobniej) będziemy mieć akceptację projektu przyłącza elektrycznego i ruszamy z nim do Enei Inowrocław. Ciekawe, ile będziemy czekać na podłączenie prądu, ciekawe...

Mieliście możę do tego jakiś projekt? Z tego co czytałem jest to dość ważne żeby nie porozprowadzać przewodów ot tak sobie...

Też się zastanawiam nad rekuperatorem, ale wstępna wycena z rekuperatory.pl konkretnie mnie ostudziła...

Ja jakis czas temu pisalam o rekuperatorach. Poczatkowo mial byc z rekuperatory.pl, ale cena powalala i opinie wyrazane przez przedstawiciela na wojewodztwo kujawsko-pomorskie rowniez - brak konkretow, wycena co rozmowa to inna - oczywiscie wyzsza :wink: i zero checi do rozmow o rabatach. Wiec zdecydowalismy sie na firme EKOWAT z Bydgoszczy - na poczatku pazdziernika zakladaja nam przewody. Za rekuperator z pelna automatyka zaplacimy tyle co za najprostrzy system z rekuperatory.pl.

Jesli ktos ma jakies pytania - prosze pytac. Aha, to rekuperator BARTOSZ.

Podajcie prosze powierzchnię stropu i ilość betonu który był Wam potrzebny.

W projekcie cisza na ten temat - a chciałbym psychicznie się nastawić na wydatek. :x

Z góry dziękuję i pozdrawiam

W momencie gdy zdecydujecie się na konkretnego producenta stropu, to radzę zerknąć w jego specyfikację. Tam musi być napisane jaka ilość przypada na 1 m2.

Do tego należy doliczyć beton potrzebny do wylania wieńca.

U mnie np. powierzchnia stropu to ok. 100 m2. Ze specyfikacji wychodziło:

100*0,0867 = 8,67 m3

Dodatkowo założyłem że warto te 20% dać więcej i wyszło:

10,4 m3, zaokrągliłem do 11 m3 ;-)

Na wieńce przeznaczyłem 6 m3 + 1m3 zapasu = 7 m3

Razem: 18 m3

Po wylaniu okazało się że troszeczkę przesadziłem- zostało ok 1m3 + to co w pompie... Jednak lepiej chyba "troszkę" przesadzić niż później zamawiać 1 m3... Tak mi się przynajmniej wydaje :oops:

Aha- warto sobie przygotować coś do wylania... tak na wszelki wypadek jakby miało troszkę tego betonu jednak zostać ;)

[

W momencie gdy zdecydujecie się na konkretnego producenta stropu, to radzę zerknąć w jego specyfikację. Tam musi być ...

Dzięki. Myślałem, że każda teriva jest identyczna.

Przy kolejnej budowie domu bede mądrzejszy :wink:

Ale dzięki Twoim wskazówkom jakiś pogląd już mam.

Pozdro

[

Dzięki. Myślałem, że każda teriva jest identyczna.

Przy kolejnej budowie domu bede mądrzejszy :wink:

Ale dzięki Twoim wskazówkom jakiś pogląd już mam.

Pozdro

Piszę tu o stropie gęstożebrowym, a jego rodzai (rodzajów?) jest wiele:

Link

Ja np. wziąłem strop z Baumatu- i on właśnie ma ciut inne parametry niż ogólnie znana "teriva".

A poza tym nawet jak producent mówi że produkuje Terivę to i tak można zauważyć pewne różnice.

Pozdrawiam!

Tak, projekt trzeba było opracować -pomogli nam w tym fachowcy oczywiście:)

do Ravrasa

serdeczne dzięki za namiary na ciśli, naprawdę, wprawdzie nie maja teraz wolnego terminu, ale może coś sie wykluje z tego jeszcze....

Ja mam namiary na dobrych instalatorów, u nas dopiero zaczeli, zrobili przyłącze wody i powyprowadzali kanalizę, ale poleca ich kilka osób z rodziny, więc jesteśmy raczej spokojni,

no i firma TB Invest z Bydgoszczy, naprawde słowni i uczciwi, w najgorszym okresie załatwiali nam dostawy materiałów budowlanych, a także więźbę dachową- po tym poślizgu z tartakiem na Ujejskiego- jadna z naprawdę niewielu uczciwych firm....

TB Invest - B-szcz Nakielska 243 A tel. 052/348 84 30

instalatorzy: wysyłam na priva

do Jestersa

Jesters , nasz "wspólny znajomy" zafundował sobie stronke internetową, zajrzyj: http://www.centrumogrodow.pl

prezentuje się nieźle

ciekawe kiedy odda nam reszte kasy, bo gwoli ścisłości muszę powiedzieć, że wczoraj " odpalił" nam 3000, zostało jeszcze 3500....

eli 2- z tymi kominkami to uważaj, muszą być wstawione w odpowiednich miejscach. U moich rodziców jest taki kominek wentylacyjny bezpośrednio nad ubikacją i zimą wszyscy omijają to pomieszczenie bo strasznie zimno. Jak tam budowa. U mnie w piątek znana ekipa robiła elewację i jestem w szoku: wszystko prawie idealnie, był nawet pan "sprzątający"- tzn czyścił kostkę jeśli coś pobrudzili tynkiem mineralnym. Jeszcze tylko muszą pomalować i koniec. pamietaj o sprawdzaniu kątów w ścianach :lol:

o pierwsze gratulacje dla nowego członka forum ;-)

A po drugie:

Czy niektórzy z Was mają doświadczenie w sprawie doboru metody ogrzewania? Ja akurat mam dostęp do gazu ziemnego więc myśle o kotle jednofunkcyjnym za zasaobnikiem jakieś 150 litrów.

Tutaj znalazłem bardzo ciekawe zestawienie kosztów wyprodukowania 1 kWha

"- pompa ciepła, w moim wypadku 6gr

- węgiel 8-9gr

- olej opałowy 21-23gr

- kominek 11-17gr

- gaz ziemny 11gr

- gaz płynny 31gr

Do tego zestawienia dodałbym prąd od 18gr, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w II taryfie do 37gr jednotaryfowy"

Całośc jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40337

Jak dla mnie odpada pompa ciepła - nie mam 40 tysiaków, węgiel odpada bo mam nakaz ogrzewania gazem (nie licząc kominka pewnie).

JesterS

ps. facet który miał za zadanie dobrać dla mnie kocioł po pierwsze zapytał nie o kase jaką mam, nie o pwoierchnię jaką mam do pogrzania ale o ilość kobiet w rodzinie (zapytał wprost: "Ile bab?")