cemik1 01.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Jest to może nie bardziej skomplikowane ale wymagające staranności. Można zapaćkać klinkier na etapie murowania i fugowania, trzeba dawać równe spoiny. Poza tym klinkier nie wchłania wody (tej z góry i ze spalin) i spływa ona do komina. Tam mogą tworzyć się wykwity.Inna opcja to pomurowanie ze zwykłej cegły (no takiej z przeznaczeniem na kominy) i obłożenie płytkami klinkierowymi.W obydwu przypadkach ważne jest, abu przewód kominowy był gładki w środku - spoiny wygładza się rękawicą.Do tego czapka z otworem na przewody dymowe (wentylacyjne w bok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.10.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Jest to może nie bardziej skomplikowane ale wymagające staranności. Można zapaćkać klinkier na etapie murowania i fugowania, trzeba dawać równe spoiny. Poza tym klinkier nie wchłania wody (tej z góry i ze spalin) i spływa ona do komina. Tam mogą tworzyć się wykwity. Inna opcja to pomurowanie ze zwykłej cegły (no takiej z przeznaczeniem na kominy) i obłożenie płytkami klinkierowymi. W obydwu przypadkach ważne jest, abu przewód kominowy był gładki w środku - spoiny wygładza się rękawicą. Do tego czapka z otworem na przewody dymowe (wentylacyjne w bok). czyli mowiac krotko jest to jednak bardziej skomplikowane zalecam cegle klinkierowa od razu a nie pozniejsze oklejanie jakimis plytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 piotrulex - nie zrozumiales pytania przedmowca pyta o murowanie z cegly klinkierowej a nie o oklejanie jakimis plytkami. Twoja niechec do zwolennikow jakis plytek tutaj przebija - ale nie o tym mowa. Jesli chodzi o cegle klinkierowa i w ogole cegle - jest to czasochlonne, zwlaszcza gdy trzeba docinac (na slup zewnetrzny u nas cegly szly w calosci). No i zabrudzenia. Najlepiej czyscic je najpozniej na drugi dzien. Potem masakra. 2 zl za cegle - chyba drogo - choc u nas byly ogolne wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.10.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 piotrulex - nie zrozumiales pytania przedmowca pyta o murowanie z cegly klinkierowej a nie o oklejanie jakimis plytkami. Twoja niechec do zwolennikow jakis plytek tutaj przebija - ale nie o tym mowa. Jesli chodzi o cegle klinkierowa i w ogole cegle - jest to czasochlonne, zwlaszcza gdy trzeba docinac (na slup zewnetrzny u nas cegly szly w calosci). No i zabrudzenia. Najlepiej czyscic je najpozniej na drugi dzien. Potem masakra. 2 zl za cegle - chyba drogo - choc u nas byly ogolne wyceny. przeczytaj uwaznie wypowiedz cemik1 ktora to komentowalema pozniej staraj sie bardziej blysnac ale jak to dobrze ujelas nie o tym mowa. kolega jeszcze komina nie wymurowal a jak dobrze rozumiem bedzie to robil od razu porzadnie z klinkieru - pisze, ze moim zdaniem jest to dobra decyzja i tyle. Ty masz inaczej i jednak dobrze pamietam, ze wszystko co masz Ty jest najlepsze - wlacznie z kierownikiem za 3 koła najlepiej tak murowac aby nie wybrudzic lecz to potrafia tylko nieliczni. jesli czyscic to na biezaca gdyz nastepnego dnia to juz srodki wchodza w gre np. z atlasu trio lux o ile dobrze widzialem gdy sasiadom czyscili upaprany komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.10.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 piotrulex - schowaj sie ze swa zlosliwoscia - nie mam najlepszego kierownika - ale nie za Twoje pieniadze pracuje wiec skoncz temat pieniedzy bo najwyrazniej to Twoj najwiekszy problem. a pisze ze czyscic najpozniej na drugi dzien - bo to wiem z doswiadczenia a nie z podgladania sasiadow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 02.10.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Dziękuję za odpowiedzi! Sytuacja sama się rozwiązała- samodzielnie nie dam jednak rady dokończyć tego komina (z bezpłatnego urlopu nici) więc pozostaje mi skorzystać z pomocy murarza. Jedynie ta cena 2PLN/cegła trochę mnie martwi Jeszcze jedna sprawa- czy cegła klinkierowa na komin ma być pełna czy też można zastosować dziurawkę? Szukam oszczędności... ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Może być dziurawka. pełna tylko na czapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 02.10.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Temat wałkowany.Mam zrobione jak napisał poprzednik ale ciekły kominy przez fugę ( i dziurawkę ).Dopiero jak zaimpregnowałem to dolegliwość ustąpiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 02.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 czy cegła klinkierowa na komin ma być pełna czy też można zastosować dziurawkę? Szukam oszczędności... Też przede mną komin - więc jestem w temacie na bieząco. 1. Murowanie klinkierem bardzo ostrożnie - aby zaprawa nie wyszła na zewnątrz. 2. Bardzo dokładne fugowanie - aby było gładko. Mój fachura - też coś kombinuje - niby umówilismy się na cegłę klinkierową - a on coś ściemnia o płytkach - nie dam się. Druga sprawa (dziurawka - pełna) Nie wolno zbudowac całego komina z dziurawki. Jest jedna szkoła która propaguje dolną część wystającego komina zbudować z dziurawki a z 3-4 górne warstwy z cegły pełnej. Rozmawiałem na ten temat z kolegami którzy tak zrobili i mi odradzają. Czytałem artykuł - podobno tam na górze panują ekstremalne warunki - i wiatr dosłownie wbija wilgoś w szczeliny. Propaguje się więc wariant cegły pełnej. Ale to najdroższe. Ciągle się zastanawiam, nad obłożeniem płytkami (tak jak radzi fachura z lenistwa) - ale wiem, że dużo ludzi narzeka. Też mam kilku znajomych którym co roku po zimie płytki odpadają. Chyba pójdę jednak w wariant najdroższy (mam aż 4 kominy!!) Też musze oszczędzać a obliczyłem, ze będę potrzebował aż 1.300 cegieł. W mojej hurtowni cegła klinkierowa za 4zł - za ile Ty kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 02.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Pamiętaj o doliczeniu kosztów zaprawy np.Quick Mix to też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.10.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Pamiętaj o doliczeniu kosztów zaprawy np.Quick Mix to też kosztuje. mam wlasnie z tej firmy fuge i zaprawe do murowania - jakosciowo mysle OK mam z dziurawki za nieco ponad 2 zeta a czapka (chyba 3 warstwy) z pelnej za okolo 4 zeta. jest to chyba optymalne rozwiazanie dla chcacych zaoszczedzic. musi byc szczelnie wymurowane aby nie cieklo fugami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 03.10.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 WitamJa jakieś 3 miesiące temu kupowałem cegłe klinkierową po niecałe 2 zeta. Kupowałem w cegpolu i cegła nazywała się bodajże Pomerania. Cegła pełna, nie dziurawka. Ile wełny dajecie w ocieplenie dachu? PozdrawiamJesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 03.10.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam Ja jakieś 3 miesiące temu kupowałem cegłe klinkierową po niecałe 2 zeta. Kupowałem w cegpolu i cegła nazywała się bodajże Pomerania. Cegła pełna, nie dziurawka. Ile wełny dajecie w ocieplenie dachu? Pozdrawiam JesterS My daliśmy 14+7 Rockwoola.Mam nadzieję, że będzie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam Ja jakieś 3 miesiące temu kupowałem cegłe klinkierową po niecałe 2 zeta. Kupowałem w cegpolu i cegła nazywała się bodajże Pomerania. Cegła pełna, nie dziurawka. uuuuuuuu to bardzo dziwne to jest dobra cena na dziurawke nie wspominajac o pelnej 3 miesiace temu ceny z pewnoscia nie byly nizsze a w tej chwili nan allegro chodzi ten towar miedzy 1,95 a 2,35 http://www.allegro.pl/search.php?string=pomerania&category=5&category=1520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makosia 03.10.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam wszystkich!Od jakiegoś czasu śledzę forum. Mam nadzieję, że przygarniecie mnie do swojego grona.Razem z mężem budujemy się w Cielu. jesteśmy na etapie stropu i poszukujemy cieśli jeszcze na ten rok. Jażeli możecie wposmóżcie mnie kontaktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 03.10.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu śledzę forum. Mam nadzieję, że przygarniecie mnie do swojego grona. Razem z mężem budujemy się w Cielu. jesteśmy na etapie stropu i poszukujemy cieśli jeszcze na ten rok. Jażeli możecie wposmóżcie mnie kontaktami. Przygarniemy, przygarniemy Witaj w grupie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 03.10.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 uuuuuuuu to bardzo dziwne to jest dobra cena na dziurawke nie wspominajac o pelnej 3 miesiace temu ceny z pewnoscia nie byly nizsze a w tej chwili nan allegro chodzi ten towar miedzy 1,95 a 2,35 Widze że jednak się pomyliłem To była faktycznie dziurawka ta pomerania, byłem pewny że była pełna bo zostały mi sie trzy sztuki - ale na fakturze jest jednak i dziurawka i pełna po ponad 4 zeta JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Widze że jednak się pomyliłem To była faktycznie dziurawka ta pomerania, byłem pewny że była pełna bo zostały mi sie trzy sztuki - ale na fakturze jest jednak i dziurawka i pełna po ponad 4 zeta JesterS cuda bywaja lecz chyba nie w tym roku i nie w budowlance teraz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 03.10.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Mam do sprzedania beton komórkowy z Solbetu SOLBET OPTIMAL 600 - 240x240x590 - z uchwytem montazowym na paletach zwrotnych. 6 palet Cena do uzgodnienia Odbiór własny. (ustawione są wewnątrz budynku, więc jest dość utrudniony dostęp do nich, ale wprawny operator HDS da radę. Palety gratis 502 279 768 albo na "priva" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 03.10.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ile wełny dajecie w ocieplenie dachu? PozdrawiamJesterS 18 cm Rockwool Toprock między krokwie i 5 Superrock cm w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts