MałaR. 07.10.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Gorgio, Gacuś-dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.10.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Tom.Pakosc 10 tys to malo nie wiem jaki jest zakres robot murarza i pomagiera a jaki /twoj i rodziny - ale wciaz mysle ze malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 07.10.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Tom.Pakosc 10 tys to malo nie wiem jaki jest zakres robot murarza i pomagiera a jaki /twoj i rodziny - ale wciaz myle za malo Dzięki za odp. W zasadzie to zasuwam po równo z nimi, tzn. wiadomo murarz z racji posiadanej wiedzy i umiejętności, układa bloczki czy bk, a familia i ja to w zasadzie tak jak pomocnik murarza - betoniara, zaprawa, taczka, składanie zbrojenia, szalunki, etc W tym tygodniu spiszę umowę to dogadam temat, lecz rozmawiałem o etapach prac i wykonaniu tego co pisałem wcześniej. A może orientujesz się co jeszcze doprecyzować w rozmowach z fachowcem, aby potem nie było niepotrzebnych nerwów? Będę wdzięczny za info!!!! http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=286&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.10.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam!!! Mam pytanie do forumowiczów z kuj-pom dotyczące ceny za taki zakres robót: Jak na moje to malo choc uwazaj abys tak spisal umowe aby nie wyszlo, ze majster siedzi i mowi co masz robic a pomocnik miesza jedynie proporcje w betoniarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 08.10.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Tom.Pakość - Ja płacę za dokładnie taki sam zakres prac (tyle, że dom 160m i bez udziału mojej pracy) 2,5 razy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Mam Solid.Koszt instalacji w zależności od wymagań i zasobności.Zależy ile chcesz czujek i klawiatur.W Zielonce płacę 86 zł/m. dziękuję nie mam czasu w tym tyg z nimi pogadać - a ile może kształtować sie ta instalacja, w jakich widełkach? No i pyt do Ciebie Androzek z innej beczki. W Twoim projekcie, widzę na zdjęciu, które masz przy nicku, są wrysowane okna, brama, drzwi w jasnym kolorze. Z ciekawości pytam, czy będziesz się trzymał tej kolorystyki? Jest fantastyczna i pięknie to wygląda i nie widuje się takich okien, stąd pytam. Ja miałam też ochotę zrobić jakiś właśnie jasny dąb ale wewnątrz budynku - na zewnątrz ma być orzech. Pzdr! Niestety lub stety mam kolor złoty dąb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.10.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 mam do Was pytanie o lawy kominiarskienasz dach ma 45 stopni, dwa kominy. W projekcie przy kazdym kominie jest po 1 lawie. Dachowka cementowaDekarz mowi tak: dachowka cementowa - niesliska, rzadko sie stosuje lawy.Jestem za tym aby jednak je polozyc. I pytanie: Jak Wy macie? Czy faktycznie sie rezygnuje? Jak to jest w praktyce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 08.10.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam!!! ....... Bardzo mi się podoba Twój dom. Lubię parterowe. Ja w warunkach zabudowy musiałem mieć kąt nachylenia dachu minimum 35 Uparłem się na parterowy - i wyszło z tego, że mam kosmicznie duże nieużytkowe poddasze. he he he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.10.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Tom co doprecyzowac w umowie - gdzies tu na forum sa wzory umow, poszukajja mialam np fajny zapisek o sprzecie - ze jakikolwiek sprzet na budowie bedzie potrzebny - zamowienie jego i oplacenie jest w obowiazku wykonawcy - dzieki temu nie ponosilam np kosztow dzwigu, lecz za taka kwote jaka Ty przedstawiasz moze wykonawca sie na to nie zgodzic - jest po prostu niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 08.10.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 mam do Was pytanie o lawy kominiarskie nasz dach ma 45 stopni, dwa kominy. W projekcie przy kazdym kominie jest po 1 lawie. Dachowka cementowa Dekarz mowi tak: dachowka cementowa - niesliska, rzadko sie stosuje lawy. Jestem za tym aby jednak je polozyc. I pytanie: Jak Wy macie? Czy faktycznie sie rezygnuje? Jak to jest w praktyce?? Cześć mkkafe O tym czy muszą być decyduje projekt a zaraz po nim kominiarz, którego opinia jest jednym z pierwszych i najistotniejszych elementów odbioru budynku. 45 stopni nachylenia dachu to nie mało i kominiarez może powiedzieć,. że nie odbierze budynku. Można liczyć na "ugadanie" się z kominiarzem lub montowanie ław bez zastanawiania. Ja bym przy takim nachyleniu dachu montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.10.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 OtoKero Dzieki mam podobne odczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asioczek 08.10.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 MK nam od razu kominiarz zwrócił uwagę, że sąsiad domu nie odbierze, bo mu 1 ławy brakuje. My mamy do obydwu kominów ławy pociągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 08.10.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 10tys to malo nie wiem jaki jest zakres robot murarza i pomagiera a jaki /twoj i rodziny - ale wciaz myle za malo W tym tygodniu spiszę umowę to dogadam temat, lecz rozmawiałem o etapach prac i wykonaniu tego co pisałem wcześniej. A może orientujesz się co jeszcze doprecyzować w rozmowach z fachowcem, aby potem nie było niepotrzebnych nerwów? Będę wdzięczny za info!!!! Jeśli chodzi o cenę - jest bardzo dobra. Myślę że jak dasz i 15 tysiaków - też będzie dobrze. Co do zakresu to ja bym dodał jeszcze termin ukończenia oraz spisał wszystkie leementy jakie muszą zostać wykonane Np: chudziak, kominy, schody (!! nie każdy umie zrobić poprawnie schody zabiegowe), strop, zbrojenia. Czyj sprzęt,ile czasu wcześniej powinien zgłaszać Ci zapotrzebowanie na np stal (bo będziesz jeździł a nie murował) JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.10.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Moze komus sie przyda rozdzielnia podtynkowa 3x12 w uczciwej cenie: Oto moja aukcja:http://www.allegro.pl/item253879435_nowa_hager_rozdzielnia_rozdzielnica_3x12_z_pvc.html Identyczna, rowniez VU36B na allegro kosztuje 129 zeta + transporthttp://www.allegro.pl/item252339713_rozdzielnia_rozdzielnica_hager_36_mod_vu36b.html zostala okazyjnie kupiona lecz w domu okazalo sie ze jest za mala - potrzebuje z 54 moduly na pomieszczenie swoich gratow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 08.10.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 no i projekt indywidualny chyba będzie chyba, o ile nie olśni mnie do środy i nie znajdę typowego koszt wysoki dosyć, ale przekonsultowaniu problemu z czterema architektami wybito nam z głowy totalną demolkę projektu typowego robił ktoś indywidualny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 08.10.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 witam To mój pierwszy post Widzę, że dobrze trafiłam bo tu sami fachowcy;) aż mi głupio bo w wiekszosci nie wiem o czym piszecie... Dlatego prosze o cierpliwośc jak zacznę zadawać głupie pytania Zamierzam budowac sie w Osielsku jestem na etapie podziału działki. Marzy mi sie rozpoczęcie budowy wczesna wiosną. Czy moge poprosić o jakies sprawdzone namiary na murarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.10.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 witam To mój pierwszy post Widzę, że dobrze trafiłam bo tu sami fachowcy;) aż mi głupio bo w wiekszosci nie wiem o czym piszecie... Dlatego prosze o cierpliwośc jak zacznę zadawać głupie pytania Zamierzam budowac sie w Osielsku jestem na etapie podziału działki. Marzy mi sie rozpoczęcie budowy wczesna wiosną. Czy moge poprosić o jakies sprawdzone namiary na murarzy? witaj niestety nie pomoge - moi przy koncowce ucielki moze to ja ich wykonczylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 08.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 08.10.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Nawet nie wiem co jak i kiedy Ale zbuduję ten dom chocby nie wiem co;) Dlatego bardzo liczę też na Waszą pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 09.10.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Poszukuję brukarza, niestety jeden już nas zawiódł i się nie pojawił. Mogę natomiast polecić pana, który nam robił kuchnie i zabudowy( przystępna cena, solidny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts