GACUŚ 19.10.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 ile może mi zająć budowa tego małego domku..? . Odpowiedzieć na to pytanie to tak jakby wróżyć z fusów No ale spróbujemy podnieść Cię na duchu Jeżeli z podziałem działki i pozwoleniem na budowę uporasz się do marca i w tym miesiącu zaczniesz to masz szansę zamieszkać we wrześniu . Może się to udać tylko wtedy gdy będziesz miała zgraną ekipę fachowców którzy zrobią to bez większych poślizgów . Jak domniemam chodzi o ten domek : http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_photos/p059__fr_ag.jpg http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58025&offset=2&backcmd=Golden Powinno się udać Blisko mnie buduje się domek o pow ok 150m2 którego budowę rozpoczęto w maju tego roku i jest już prawie skończony tzn trwa wykańczanie ścian tj malowanie płytki itp . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 19.10.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Odpowiedzieć na to pytanie to tak jakby wróżyć z fusów wiem, ale chodziło mi tylko czy sa jakiekolwiek szanse;) ja na poczatek chcemieć pomalowany salon i sypialnię (dlatego szukałam projektu z sypialnią na dole), w łazience tez na poczatek wymalowane ściany, jesli chodzi o drzwi to wystarczą wejsciowe i do wc jak widzicie jestem bardzo zdesperowana dzięki Waszym odpowiedziom wiem dwie rzeczy: uwielbiam to forum i dzis spokojnie zasne dziekuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tnovak 20.10.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Ja sobie wykopałem taką małą studzienkę na wodę gospodarczą , nie wierciłem . Woda w okolicach betoniarni jest na głębokości 1,6m . Decyzję o wykopaniu takiej studni podjąłem całkiem przypadkowo gdy kopałem dołek aby określić rodzaj gruntu pod oczyszczalnię . A jaką będziesz miał oczyszczalnię? Z drenażem. Dostałeś bez problemu pozwolenie? Możesz podać na priv krok po kroku jak to załatwić? Mi też napisali w warunkach dwa latka ale to i tak szybko bo są miejsca w Murowańcu gdzie prąd ma być za 5 lat Jeżeli chodzi o budowlany to chyba bez problemu czas oczekiwania ok 1 miesiąca ale musisz mieć w pobliżu słup albo skrzynkę energetyczną enei przy której zamontujesz na własny koszt skrzynkę budowlaną . Tylko pamiętaj ta skrzynka będzie stała zaraz przy tym słupie albo skrzynce Enei a nie na Twojej działce . I może się tak zdarzyć że skrzynka z prądem budowlanym będzie oddalona od Twojej działki o np 100m Pozdrawiam No właśnie. Patrząc na mapę wychodzi mi, że odległość od słupów, o których mowa w warunkach prądu budowlanego to co najmniej 100m. A jak oni to widzą, że właściciel działki ze słupem będzie miał np. 20 skrzynek obcych ludzi u siebie? I w takim przypadku ja będę miał 100m przedłużacza?? Czy muszę mieć zgodę od właścicieli tych działek? dzięki Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Jeśli chcesz moge polecić kogoś kto będzie Ciebie pilnował tak żeby w 6 miesięcy dom był gotowy - to się nazywa Inspektor Inwestora - facet operuje w Murowańsu i stawia chyba 6 chałupę. Aaaa Murarzy też moge polecić u mnie robili i u forumowej KarolinyS JesterS o... ja też chętnie skorzystam ze sprawdzonych namiarów bardzo prosze o info na priva. Nie tylko Jutis dodaliście otuchy (Jesters i Gacuś) także mi Mamy zamiar zacząć wczesną wiosną i skończyć wczesną jesienią Teraz jesteśmy na etapie mapki 1:500, odbieram za ok tydzień.Mam nadzieję,że do lutego uda nam się załatwić wszystkie formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 20.10.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Jako że jestem na etapie dość zaawansowanym pozwolę sobie spisać ile trwa budowa. Na początku zaznaczam że jest to moje doświadczenie i oczywiście budując jeszcze raz zrobił bym to szybciej. Mój projekt jest w avatarze ale skrótowo: dach kopertowy plus garaż dwust. w technologi betonu komórkowego o użytkowej jakieś 150 m2. Budowa: Murarze: zacząłem od 1 kwietnia skończyłem prawie 1 lipca - 3 miesiące Cieśle: 2 tygodnie Dekarz - 4 miesiące Elektryk (Nasz forumowy Parter ) - jakieś 7 dni Tynki gipsowo-wapienne- lustro POLECAM - 9 dni Okna - 2 dni montażu a 4 tygodnie dostawa ;-( Jeśli chcesz moge polecić kogoś kto będzie Ciebie pilnował tak żeby w 6 miesięcy dom był gotowy - to się nazywa Inspektor Inwestora - facet operuje w Murowańsu i stawia chyba 6 chałupę. JesterS Dzięki za kalendarium, dla takich żółtodziobów, jak my (prawda jutis ?) to super materiał!!! A o namiary na tego inspektora też bardzo, bardzo proszę! Witaj INEZ2007 - widzę, że plan masz ambitny bardzo No trzymam kciuki - jak Tobie się uda, to może mi też Oj będzie się działo na forum tej wiosny, oj będzie się działo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.10.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 hello wladam z pytaniem o wentylacje na poddaszu uzytkowym w projekcie mam tak ze mam kazde pomieszczenie wentylowane "kominkiem" kt dodatkowo ma byc termoizolowany - znalazlam takie za 200 ale i za 700 zl Poprzestane na zwyklych, ale czy kazde pomieszczenie - oprocz tych kt sa bezposrednio przy kominie wentylacyjnym musi miec taka wentylacje?? Czy faktycznie macie na dachach tyle tych kominkow? U mnie wychodzi chyba z 8 sztuk Oczywiscie moge zamiast nich dac okna z nawiewnikami - bo kazde z tych pomieszczen ma okno. Napiszcie jak robiliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witaj INEZ2007 - widzę, że plan masz ambitny bardzo No trzymam kciuki - jak Tobie się uda, to może mi też Oj będzie się działo na forum tej wiosny, oj będzie się działo!!! Plany ambitne też trzymam kciuki za Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.10.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Budowa: Murarze: zacząłem od 1 kwietnia skończyłem prawie 1 lipca - 3 miesiące Cieśle: 2 tygodnie Dekarz - 4 miesiące Elektryk (Nasz forumowy Parter ) - jakieś 7 dni Tynki gipsowo-wapienne- lustro POLECAM - 9 dni Okna - 2 dni montażu a 4 tygodnie dostawa ;-( JesterS nasz to VICO z archigraph calkowita po przerobkach to z 220 metrow (w tym piwnica) murarze: zaczeli 2 kwietnia a skonczyli okolo polowy lipca ciesle: wiezba wraz z deskowaniem i papowaniem: nieca 2 tygodnie dekarz: w przyszlym roku - na razie papa elektryk: okolo miesiaca w wolnych chwilach - tata - caly czas jeszcze robi (prad, alarm, wideofon, tv sat, naglosnienie salonu, sterowanie radiowe bram i alarmu, internet i inne przydatne kable tynki - bedapewnie cem-wap reczne i okolo miesiaca majster + pomocnik okna - oczekiwanie 5 tygodni i jeden dzien a montaz z 6 godzin + poprawki drugie 6 godzin i to nie koniec ocieplanie zewnatrz z siatka i klejem - licze ze z 2-2,5 tygodnia posadzki maszynowe - podobno 1 dzien wszystko tak zamawiane ze non stop jest ciaglosc prac hydraulik wod-kan: 4 dni hydraulik centralne - nie mam ale mowi ze okolo 1,5 tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.10.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 A jaką będziesz miał oczyszczalnię? Z drenażem. Dostałeś bez problemu pozwolenie? Możesz podać na priv krok po kroku jak to załatwić? Tak oczyszczalnia z drenażem . Jeżeli chodzi o pozwolenie to projektant poprostu wrysował oczyszczalnię na mapkę razem z domem oraz opisał w projekcie domu gdzie zostaną odprowadzone ścieki , a raczej do czego zostaną odprowadzone . Do tego było także dołączone takie pisemko z Urzędu Gminy wskazujące gdzie mają być odprowadzone ścieki . Pisałem na ten temat tutaj : http://forum.muratordom.pl/post1863219.htm?highlight=#1863219 A więcej na temat papierów do oczyszczalni masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/post1863227.htm?highlight=#1863227 A jak oni to widzą, że właściciel działki ze słupem będzie miał np. 20 skrzynek obcych ludzi u siebie? I w takim przypadku ja będę miał 100m przedłużacza?? Czy muszę mieć zgodę od właścicieli tych działek? Niestety będziesz musiał mieć 100m przedłużacza ,a zgody właścicieli raczej nie będziesz musiał mieć bo to enea jest właścicielem skrzynki czy słupa i przeważnie są one montowane w pasie drogowym poza granicami prywatnych działek .Najlepiej udaj się do energetyki i zapytaj gdzie zamontują Ci tą skrzyneczkę z prądem budowlanym . Może da się bliżej niż te 100 m . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam, może głupie pytanie , ale czytam ...i czytam i większość z Was pisze o założeniu oczyszczalni na działce. Przed moją działką na drodze ułożone są płyty i z tego co pamiętam (jak działkę kupowaliśmy) to sprzedający mówił ,że tam jest kanalizacja do której musimy się podłączyć.Czy to możliwe? Na Opalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 20.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Pytanie raczej koncepcyjne niż techniczne Szukam jakiejś insppiracji do zrobienia płotu (bardziej żona). Wie, "że chcemy" metalowy ze słupami z klinkieru/cegły ale... nie ma koncepcji na rozstaw przęseł ani na szerokość/wysokość słupów. Pytanie bardziej pewnie do kobiet niż do facetów bo to włąsnie żonie ma się podobać nie mnie (mnie by deski wkoło działki wystarczyły). A brama otwierana niż przesuwana PozdrawiamJesterS ps na Allegro widziałem elementy składowe jak np metalowa róża - się ktoś musiał napracować przy tym (oczywiście nie będzie tego w płocie)http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bf8dfecd0a2b4813 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Szukam jakiejś insppiracji do zrobienia płotu... Może coś wam się spodoba: http://www.kowalstwo.poznan.pl/galeria/?kat=6 i w Bydgoszczy...: http://zbigniew.szerlag.webpark.pl/glowna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.10.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam, może głupie pytanie , ale czytam ...i czytam i większość z Was pisze o założeniu oczyszczalni na działce. Przed moją działką na drodze ułożone są płyty i z tego co pamiętam (jak działkę kupowaliśmy) to sprzedający mówił ,że tam jest kanalizacja do której musimy się podłączyć.Czy to możliwe? Na Opalowej. W murowańcu nie ma kanalizacji odprowadzającej ścieki do oczyszczalni Owszem zostały dawno temu wybudowane kanały wraz z studzienkami ale jest to nie czynne . Część tych kanałów biegnie przez prywatne działki i zdarza się tak iż na żądanie właściciela działki gmina usuwa lub zasypuje kręgi . Starzy mieszkańcy naszego osiedla twierdzą iż ta kanalizacja miała za zadanie osuszanie tego terenu . Jak pójdziesz do wodociągów po warunki to wtedy się okaże czy masz kanalizację czy nie , ale na 100% napiszą że kanalizacji brak więc pozostanie Ci do wyboru szambo albo oczyszczalnia . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Dzięki za odpowiedź, to mnie zasmuciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.10.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Dzięki za odpowiedź, to mnie zasmuciłeś To teraz troszkę Cię podniosę na duchu . Istnieje taka możliwość ze się mylę i może rzeczywiście idzie tam kanalizacja a ja po prostu o tym nie wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 20.10.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 INEZ2007, a czy mi się tylko wydaje, czy Ty chcesz budować w Osielsku, a nie w Murowańcu. Może coś pomyliłam, ale wydawało mi się, że w którymś z wcześniejszych postów Twoich postów tak przeczytałam? W Osielsku jest ul. Opalowa, więc niby by się zgadzało Jeżeli tak, to się nie martw, bo w sporej części Osielska jest kanalizacja. Na Opalowej chyba powinna być, a jak nie, to na pewno jest na nią szansa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 INEZ2007, a czy mi się tylko wydaje, czy Ty chcesz budować w Osielsku, a nie w Murowańcu. Może coś pomyliłam, ale wydawało mi się, że w którymś z wcześniejszych postów Twoich postów tak przeczytałam? W Osielsku jest ul. Opalowa, więc niby by się zgadzało Jeżeli tak, to się nie martw, bo w sporej części Osielska jest kanalizacja. Na Opalowej chyba powinna być, a jak nie, to na pewno jest na nią szansa... Chodzi o Opalową w Murowańcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 20.10.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 To jestem nieźle zakręcona Sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 20.10.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Czytałam Twój dziennik SARAHA witaj w klubie, ja też nie mogę spać po nocach natłok mysli a to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts