piotrulex 06.12.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ważne byśmy się nie obrażali taka opcja nie jest nawet brana pod uwage po takich zapewnieniach uwazam, ze mozna spokojnie isc spac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 06.12.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 spokojnej nocy i powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.12.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wielkie dzięki za radę Kupiłem od leśniczego 64 drzewka 7-8 metrowe za 7 zł brutto za sztukę - wyszło mi 128 stempli Już kończą układać strop. - w sobotę schody od poniedziałku zbrojenie i w czwartek jak pogoda dopisze zalewamy strop U nas zalewanie już w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.12.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Było pytanie o instaację elektryczną, TV...Gnazdka po kika w pokoju. Gdy nie ma szczegółowego planu rozmieszczenia mebli - około 0,5-1m od rogu pomieszczenia - uwaga na kaloryfery.Moim zdaniem warto położyć sieć komputerową w domu (razem z antenową). Pozwoli to w przyszłości roprowadzić nie tylko informatykę (internet) ale i korzystać z jednej anteny satelitarnej i jednego tunera (oczywiście jednego abonamentu) i odbierania różnych programów TV w różnych miejscach - opis w dziale wnętrza.Warto położyć też instalację alarmową. Oprócz czujników manipulatory w strefach - wejście, piętro, garaż. Połączenie skrętką komputerową miejsca, gdzie będzie centralka alarmowa z miejscem, gdzie będzie router sieci komputerowej pozwoli na darmowe powiadamianie, konfigurację, kontrolę i sterowanie domu - przez internet.I jeszcze przewód od sterownika pokojowego do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.12.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 my polozylismy sobie jeszcze w salonie okablowanie do glosnikow np. od kina domowego co by pozniej nie ciagnac zadnych kabli za listwami o ile bedziemy mieli w salonie tv czy kino to tylko w jednym miejscu nam pasuje. od tego miejsca do 3 najdalszych glosnikow sa przewody 2x1,5 w scianach - metr okolo 2,5-3,00 zeta. mamy przewody sterujace z pomieszczen gdzie bedzie podlogowka do rozdzielacza. od czujnika pogodowego i pokojowego do kotla. sterowanie bramami i alarmem do centrali alarmowej i dalej gruby wielozylowy do powiadomienia na strych wraz z antenowym do gsm co by byl lepszy zasieg "w razie czego". nad przewodami myslalem dosc dlugo, z pewnoscia o wielu sie przypomni juz po ukonczeniu domu lecz poszlo ich naprawde niemalo oczywiscie jeszcze centralny odkurzacz z przewodem do kazdego gniazdka osobno wlacznie z szufelka w kuchni w centralnym punkcie domu nadajnik bezprzewodowego internetu z doprowadzonym przewodem od okolic furtki (np. tp sa) i ze strychu (np. jakis radiowy) + oczywiscie zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.12.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Lidka i Janusz, piotrulex, partner, - dzieki bardzo. uwagi zapisałem i jak coś mi się jeszcze "wpadnie" to będę dopisywał. Tak sobie myślę, ze może w przyszłości jakąś pompę do wody zamontuję aby mieć za darmo podlewanie. Musiałbym to jeszcze kiedyś zobaczyć, bo nikt ze znajomych niema. P.S.Lidka i Janusz - "...to mniej więcej to co na zewnątrz, w środku już wymieniłaś." - toć ja facet jestem. Eligiusz mam na imię - stąd "eli" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.12.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Tak sobie myślę, ze może w przyszłości jakąś pompę do wody zamontuję aby mieć za darmo podlewanie. ta pompa to reczna bedzie????? jesli nie to prad chyba nie jest za darmo do tego dojdzie koszt zakupu takiej pompy, wykonania ujecia itd to tak jak z solarami niby ciepla woda za darmo zadarmo oprocz kosztow zakupu (ktore zwracaja sie w przecietnym domu po 30-40 latach), koszcie pradu do pomp, ewentualnych napraw itd, itp kolego eli, nie ma nic za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 07.12.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Ja z kolei dysponuję namiarami na osobe wykonującą projekty oczyszczalni- niedrogo, fachowo i terminowo. Jakby ktoś potrzebował kontakt - wyślę na priva Ja miałam w pozwoleniu na budowę szambo, chcę dokonać zmiany więc takowy projekt był niezbędny... Pozdrowienia! To my poprosimy o kontakt na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 07.12.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Lidka i Janusz - "...to mniej więcej to co na zewnątrz, w środku już wymieniłaś." - toć ja facet jestem. Eligiusz mam na imię - stąd "eli" Pozdrawiam Mylące to Twoje Eli2. A rodzice z fantazją, nie powiem, imię Ci wybrali Ps. Powiedziała to ta, która ma na imię Angelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 07.12.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 A u nas panowie zaczęli dziś układać bloczki fundamentowe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.12.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 A u nas panowie zaczęli dziś układać bloczki fundamentowe :) Trzymam kciuki. Pogoda Ci sprzyja. Oby tak dalej. Ja tez jeszcze mam taras do wylania i kominy do obmurowania cegłą klinkierową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 07.12.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Moim zdaniem warto położyć sieć komputerową w domu (razem z antenową). Pozwoli to w przyszłości roprowadzić nie tylko informatykę (internet) ale i korzystać z jednej anteny satelitarnej i jednego tunera (oczywiście jednego abonamentu) i odbierania różnych programów TV w różnych miejscach. mozesz jasniej, wlasnie zastanawiam sie jak podzielic obraz z jednej anteny na dwa telewizory z mozliwoscia ogladania roznych programow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 KlasycznieW każdym gniazdku można oglądać dowolny program TV naziemnej i we wszystkich ten sam TVSat (jest tam też poradnik budującego dom):http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_domu_jednorodzinnym_schemat02.htm Modernistycznie (z wykorzystaniem sieci LAN, niestety bezprzewodowa jest w tym przypadku niewystarczająca)Możliwość oglądania dowolnego programu TVSat i naziemnej jednocześnie we wszystkich gniazdach:http://forum.muratordom.pl/moj-sposob-na-tani-nowoczesny-dom-audio-video,t115386.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.12.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Widzę, że instalacje elektryczne są na forum mocno przerabiane.Mam zatem pytanie:Czy do instalacji oświetleniowej wystarczy użyć przewodu o przekroju 2x1kwadrat oraz tam gdzie tego wymagają przepisy nawet 3x1 lub też 5x1.Przede wszystkim chodzi mi o przekrój przewodów obsługujących wyłączne oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.12.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wystarczy, choć zwykle dają 1,5mm2. I raczej maksymalnie 4 żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.12.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 1,5 zamierzałem dać na gniazda (oczywiście te najzwyklejsze - większe obciążenia będą miały własne obwody o odpowiednio większych przekrojach.Czy zatem 1,5 na gniazda nazwijmy je pokojowe to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.12.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Dałbym 3x2,5mm2 na gniazda i 5x4mm2 do podłączenia kuchenki i garażu lub piwnicy (jeżeli zamierzasz tam majsterkować). Raczej ze względów mechanicznych i wymaganej impedancji zwarciowej.Oszczędność na położeniu 1mm2 na oświetlenie i 1,5mm2 na gniazda niewielka a będziesz spał spokojnie (szczególnie jeżeli w przyszłości dokupisz elektryczne conieco). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.12.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Widzę, że instalacje elektryczne są na forum mocno przerabiane. Mam zatem pytanie: Czy do instalacji oświetleniowej wystarczy użyć przewodu o przekroju 2x1kwadrat oraz tam gdzie tego wymagają przepisy nawet 3x1 lub też 5x1. Przede wszystkim chodzi mi o przekrój przewodów obsługujących wyłączne oświetlenie. sprawdź w projekcie, ale to 1,5 kwadrat to dla oświetlenia to raczej minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.12.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Dałbym 3x2,5mm2 na gniazda i 5x4mm2 do podłączenia kuchenki i garażu lub piwnicy (jeżeli zamierzasz tam majsterkować). Raczej ze względów mechanicznych i wymaganej impedancji zwarciowej. Oszczędność na położeniu 1mm2 na oświetlenie i 1,5mm2 na gniazda niewielka a będziesz spał spokojnie (szczególnie jeżeli w przyszłości dokupisz elektryczne conieco). racja i to święta racja, ale co do kuchenki... 5x4mm2 to nie wiem, ale na krótkich odległościach myślę, że wystaczy 3x2,5mm2 no chyba ze kuchenka na siłę to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.12.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Jak są trzy fazy, lepiej podłączyć trójfazowo. Dwie do płyty i jedną do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts