Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tu mam do Was pytanie : Gdzie, jakie i za ile materiał na ściany?

Pomóżcie...[/img]

Witaj SIOUX,

ja budowalem (i buduje :)) z gazobetonu z Solbetu (bloczki z Solca kuj.) Stosunkowo niskie koszty.

Postanowlem tez zastosować zaprawe klejową (na tzw. male spoiny) a nie na tradycyjną - cementową.

Bloczki trzeba zamówić w hurtowni budowlanej (pośrednika) bo w Solcu nie przyjmują zamówień od odbiorców indywidualnych. koszt jednego bloczka to ok. 5zl brutto z rozladunkiem (wszystko zależy od hurtowni). Warunek jeden - najlepiej zamawiać pelne sklady (ok900 bloczków) - wtedy dostaniesz najleszą cenę a trznsport przyjedzie bezpośrednio z Solbetu do Ciebie na budowe.

pozdrawiam

RobertEs

Witaj Robert!

Budujesz z Solbetu? A można wiedzieć jaka grubość bloczka? Czy masz zamiar ocieplać, czy robisz jednowarstwową ścianę?

Gdzie kupowałeś materiały?

A ściany wewnętrzne też z Solbetu?

Pozdrawiam Aga

I tu mam do Was pytanie : Gdzie, jakie i za ile materiał na ściany?

Pomóżcie...[/img]

Witaj SIOUX,

ja budowalem (i buduje :)) z gazobetonu z Solbetu (bloczki z Solca kuj.) Stosunkowo niskie koszty.

Postanowlem tez zastosować zaprawe klejową (na tzw. male spoiny) a nie na tradycyjną - cementową.

Bloczki trzeba zamówić w hurtowni budowlanej (pośrednika) bo w Solcu nie przyjmują zamówień od odbiorców indywidualnych. koszt jednego bloczka to ok. 5zl brutto z rozladunkiem (wszystko zależy od hurtowni). Warunek jeden - najlepiej zamawiać pelne sklady (ok900 bloczków) - wtedy dostaniesz najleszą cenę a trznsport przyjedzie bezpośrednio z Solbetu do Ciebie na budowe.

pozdrawiam

RobertEs

Witaj Robert!

Budujesz z Solbetu? A można wiedzieć jaka grubość bloczka? Czy masz zamiar ocieplać, czy robisz jednowarstwową ścianę?

Gdzie kupowałeś materiały?

A ściany wewnętrzne też z Solbetu?

Pozdrawiam Aga

Cześć Aguś (chyba tak mogę co?? :lol: )

buduje ściany dwuwarstwowe z bloczków Solbet 24cm + 12cm styropian

Piewszą partię kupowalem w ARTBUD kolo Galerii Pomorskiej, ale kolejną kupilem już w BRUKOBOD w Lochowie na Dębowej - cena byla identyczna - tylko realizacja szybsza.

Sprawdze dokladną cene i jeszcze napisze.

POZDRAWIAM

Robert dzięki za odpowiedź. My wlaśnie wczoraj odebraliśmy z ARTBUDu wycenę na ścianę 1W 36 z Solbetu i z Ytonga.

Hm, sama nie wiem co o tym myśleć.

Powiedz jesteś zadowolony z Solbetu? z jakości bloczków? Czy miałeś ekipe do budowy? No właśnie i ile tak naprawdę wychodzi koszt 1 m2 ściany takiej jaką ty będziesz miał? A współczynnik U?

Ale zadaje pytania co?

Gorąco pozdrawiam Aguś

MOŻE ŚMIESZNE PYTANIE - NA RAZIE JESZCZE W BYDGOSZCZY ALE LADA MOMENT W ŁOCHOWICACH - I CO Z INTERNETEM??? JAKI DOSTAWCA??? - W NETII ODPOWIEDZIELI ŻE NA RAZIE NIE MAJĄ MOŻLIWOŚCI TECHNICZNYCH ( ALE CAŁY CZAS SIĘ ROZWIJAJĄ :-))

My jesteśmy na etapie projektu DOMU więc o internecie jeszcze nie myślimy (chociaż byśmy chcieli go mieć w przyszłości!!!)

Powiedz jesteś zadowolony z Solbetu? z jakości bloczków? Czy miałeś ekipe do budowy? No właśnie i ile tak naprawdę wychodzi koszt 1 m2 ściany takiej jaką ty będziesz miał? A współczynnik U?

Ale zadaje pytania co?

Gorąco pozdrawiam Aguś

Cześć Aguś,

ogólnie to nie mam co narzekać.

Bloczki jak bloczki - nie byl to YTONG - trzeba bylo docinać, szlifować (nie są zbyt równe) - więcej przy nich roboty.

Fakt, że kupilem bloczi standardowe, a może Solbet też ma jakąś odmianę typu Ytong. Nie wiem, bo nie bralem tego pod uwage (od razu astawialem się na ścianę 2W)

Ile wychodzi koszt ściany - realnie będę mógl Ci określić jak kupię styropian i ocieplę - będę znal dokladne koszty.

Co do wspólczynnków sprawdze w weekend :lol:

pozdrawiam

Hej alex my nie możemy Ci pomóc.

U nas na razie spokój. Wczoraj był architekt, pokazał juz projekt i niedlugo skladamy do urzędu.

A tak poza tym to cisza. Może ktoś ma namiary na porządne ekipy?

A co słychać u innych? Robert jak więźba?

Jak więźba??

Przywieźli z tartaku. Poleżala ok.2 tygodnie - bo cieśla mial poslizg w czasie i musialem na niego czekać.

.... ale co najważniejsze już zacząl dzialać.

Plan jest następujący -

1. do świąt postawi więżbę

2. Między świętami laty, kantrlaty i folie

3. Po nowym roku dachówka

... jak BOG da ...!!! (chodzi oczywiście o pogodę)

pozdrawiam

Robert życzę Tobie aby plan się powiódł.

Jaką dachówkę wybrałeś? Kolor, firma (no i gdzie chcesz kupić?).

To jak położysz dachówkę jedziesz dalej, tzn. w środku czy robisz przestój.

kizi a ty gdzie się budujesz?

alex tylko spokojnie, bez nerwów.

Bo mnie to już wkurza ta niemoc, że nic się nie dzieje. Dokumenty będę złożone po świętach, ale przed sylwestrem. A potem w naszej gminie to 65 dni (oby!) czekania!

Pozdrawiam Was Wszystkich