eli2 28.12.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 myślę że źle podchodzisz do tematu - zaoszczędzisz 2000 PLN ale do końca życia będziesz sobie pluł w brodę że tak zrobiłeś. moim zdaniem to co robisz na kilkadziesiąt lat warto zrobić raz a dobrze. lepiej kupić np. najtańsze panele i potem je sukcesywnie wymieniać po kilku latach eksploatacji niż żałować kasy na komin. a miejsc na oszczędzanie w domu jest więcej niż przykładowe panele hm nie wiem czy się rozumiemy. Czyli uważasz, ze źle będzie wyglądał czerwony komin z ciemno-grafitową fugą na brązowym dachu? Bo ja właśnie chciałem poznać opinię. Jeżeli będzie źle wyglądał to oczywiście ze tego nie wezmę. Tylko, że ja nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 28.12.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Moze ktos chce odsprzedac koze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 28.12.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 myślę że źle podchodzisz do tematu - zaoszczędzisz 2000 PLN ale do końca życia będziesz sobie pluł w brodę że tak zrobiłeś. moim zdaniem to co robisz na kilkadziesiąt lat warto zrobić raz a dobrze. lepiej kupić np. najtańsze panele i potem je sukcesywnie wymieniać po kilku latach eksploatacji niż żałować kasy na komin. a miejsc na oszczędzanie w domu jest więcej niż przykładowe panele hm nie wiem czy się rozumiemy. Czyli uważasz, ze źle będzie wyglądał czerwony komin z ciemno-grafitową fugą na brązowym dachu? Bo ja właśnie chciałem poznać opinię. Jeżeli będzie źle wyglądał to oczywiście ze tego nie wezmę. Tylko, że ja nie jestem pewny. uwazam ze nie bedzie wygladal zle w sensie tragicznie. Sa lepsze wersje - ale bez przesady - czewien i braz sa pochodnymi...Poszukaj watkow z wizualizacja dachow - jest napewno taki watek bo przegladalam go szukajac ciemnych dachow - byc moze znajdziesz jakies zdjecie ktore cie natchnie optymizmem http://forum.muratordom.pl/elewacje-zdjecia,t63326-1440.htm na tej stronie sa dwa domy z brazowym dachem i czerwonym kominem - chyba jednak bez grafitowej fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 28.12.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 uwazam ze nie bedzie wygladal zle w sensie tragicznie. Sa lepsze wersje - ale bez przesady - czewien i braz sa pochodnymi... mkkafe - dziękuję - bardzo mi pomogłaś - właśnie o to mi chodziło. Poradę, wyrazęnie własnego zdania. Fajna strona. Partner - a co Ty myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 28.12.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 uwazam ze nie bedzie wygladal zle w sensie tragicznie. Sa lepsze wersje - ale bez przesady - czewien i braz sa pochodnymi... mkkafe - dziękuję - bardzo mi pomogłaś - właśnie o to mi chodziło. Poradę, wyrazęnie własnego zdania. Fajna strona. Partner - a co Ty myślisz? oto co pisałeś poprzednio - "Ma ktoś z Was brązową dachówkę i czerwony komin? Właśnie takie wybrałem. Boję się jak to będzie wyglądać. No ale czerwona cegła pełna klinkierowa kosztowała mnie 2,99zł a za brąz musiałbym zapłacić prawie 5zł. To wyjdzie mi 2.000zł różnicy." odebrałem twój post jako wahanie się co do wyboru kolorów ze wskazaniem na brązowy dach i komin który zmienił kolor na czerwony ze względu na cenę cegły. myślałem że wolisz wszystko w brązie ale szokuje cię cena i dlatego wybierasz komin czerwony a my mamy cię utwierdzić w tym iż takie kolory będą ze sobą dobrze wyglądać. co do mnie to będzie oki. napisałem to co napisałem bo wydaje mi się że jednak bardziej wolisz brązowy komin - Dla zminimalizowania szoku wizualnego jeżeli źle zrozumiałem to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 28.12.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 hejka poświątecznie odebraliśmy dzisiaj kwit z urzędu gminy i generalnie mamy 79zł/m2 wycenioną działkę, czyli wygląda tak okolice Marczysławów i Gorgio jakieś 77, coś koło tego mają też Asia i Olek, czekamy na dalszy ranking??? jedno jest pewne jutro się odwołujemy i tak możemy jak tylko się da, ale nie o uciążliwe sąsiedztwo i nic na wsi ale o niedotrzymanie procedur i terminów informowania o wycenie, podstawach prawnych, ma już ktoś coś napisane??? [/b] Nam wycenili o grosik taniej tzn. 74zł/m2 Najśmieszniejsze z tego wszystkiego jest to że pismo wypowiedzenia wysokości dotychczasowej opłaty rocznej powołujące się na wycenę rzeczoznawcy jest opatrzone datą 23 dni wcześniejszą jak była wycena .Czyli najpierw wypisano pismo , podano kwotę opłaty a potem była wycena . Pewnie jakaś Pani wpisała błędną datę - mam nadzieję że z zyskiem dla mnie i będzie można podważyć to pisemko dzięki tej pomyłce Witajcie! U mnie podobnie - wychodzi 0,75zł/m2. Terminy raczej zachowane więc nie mam się do czego doczepić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asioczek 28.12.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Eli oto przykład dachu brązowego z kominem odmiennego koloru. http://images33.fotosik.pl/90/bb0b5d4159423926.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 29.12.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Witam! Potrzbuję porady dotyczącej producenta okien - OKNOVID. Pewnie gdzieś już ktoś o tym mówił, ale 140 stron tego wątku to nawet dla mnie - za dużo Będę zobowiązany za opinie. Może polecacie jeszcze kogoś z Bydgoszczy i okolic ? pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 29.12.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Ja jeszcze okien nie montowałem ale postaram sie troszeczkę pomóc Nie musisz czytać wszystkich 146 stron . wystarczy kliknąć opcję szukaj tam wpisać słowo "OKNOVID" ustawić żeby szukał w grupach budujących , ustawić żeby wyświetliły sie posty a nie tematy i gotowe . I tutaj czytasz tylko posty z Grupy Bydgosko Toruńskiej i już masz jakieś rozeznanie . Np takie : http://forum.muratordom.pl/post2114084.htm?highlight=oknovid#2114084 http://forum.muratordom.pl/post1948027.htm?highlight=oknovid#1948027 http://forum.muratordom.pl/post1587277.htm?highlight=oknovid#1587277 itd itd Pozdrawiam i miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peacemaker 29.12.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 dzięki! już czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz29 29.12.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 WITAM PYTANIE MOJE DOTYCZ VATU CZY MOGĘ ODLICZYĆ VAT I W JAKIEJ WYSOKOŚĆI OD ZAKUPIONYCH MATERIAŁÓW NA BUDOWĘ. Budowa rozpoczęta w 2007r -CZY TYLKO MATERIAŁY CIĘŻKIE JAK BETON ,PUSTAKI itp. - czy rury kanalizacyjne,okna, wkłady kominowe z KO, farby Jak ktoś ma jakieś pojęcie o odliczeniach to proszę o odpowiedź?POZDRAWIAM Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Bydzi 29.12.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 hejka poświątecznie odebraliśmy dzisiaj kwit z urzędu gminy i generalnie mamy 79zł/m2 wycenioną działkę, czyli wygląda tak okolice Marczysławów i Gorgio jakieś 77, coś koło tego mają też Asia i Olek, czekamy na dalszy ranking??? U nas wyszło 78zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 30.12.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 WITAM PYTANIE MOJE DOTYCZ VATU CZY MOGĘ ODLICZYĆ VAT I W JAKIEJ WYSOKOŚĆI OD ZAKUPIONYCH MATERIAŁÓW NA BUDOWĘ. Budowa rozpoczęta w 2007r -CZY TYLKO MATERIAŁY CIĘŻKIE JAK BETON ,PUSTAKI itp. - czy rury kanalizacyjne,okna, wkłady kominowe z KO, farby Jak ktoś ma jakieś pojęcie o odliczeniach to proszę o odpowiedź? POZDRAWIAM Dariusz Wszystko co wymieniłeś po za farbami i wkładami kominowymi z KO możesz odliczyć. Tyle tylko, że nie VAT w całości a jedynie różnicę pomiędzy stawką 7% a 22%. I tu należy dokładnie czytać faktury bo np. na okna możesz mieć naliczony VAT 7% lub 22% to zależy od tego czy okna kupowałeś a montowałeś samodzielnie czy też kupowałeś wraz z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.12.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Witam tuż-przed-Noworocznie! Po raz kolejny wklejam info o garażu blaszanym do sprzedania-kurczę, może rozkręcę biznes garazowy. To garaż znajomego, ma kilka lat ale jest z grubej, solidnej blachy. Na pewno komuś sie przyda podczas budowy i nie tylko. Cena do uzgodnienia z właścicielem-ale na pewno sie dogadacie. Tel. 503-584-755 Wszyskim forumowiczom zyczę wszystkiego najlepszego na Nowy Rok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 hejka poświątecznie odebraliśmy dzisiaj kwit z urzędu gminy i generalnie mamy 79zł/m2 wycenioną działkę, czyli wygląda tak okolice Marczysławów i Gorgio jakieś 77, coś koło tego mają też Asia i Olek, czekamy na dalszy ranking??? U nas wyszło 78zł/m2 U nas prawie 200zł za dom 0 zł, ale działka 5543m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 31.12.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 asioczek Dziękuję - wg mnie jesy OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 31.12.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 WITAM PYTANIE MOJE DOTYCZ VATU CZY MOGĘ ODLICZYĆ VAT I W JAKIEJ WYSOKOŚĆI OD ZAKUPIONYCH MATERIAŁÓW NA BUDOWĘ. Budowa rozpoczęta w 2007r -CZY TYLKO MATERIAŁY CIĘŻKIE JAK BETON ,PUSTAKI itp. - czy rury kanalizacyjne,okna, wkłady kominowe z KO, farby Jak ktoś ma jakieś pojęcie o odliczeniach to proszę o odpowiedź? POZDRAWIAM Dariusz Witaj Jestem w podobnej sytuacji. Odliczyć możesz część VATu na materiały których stawka VAt przed przystapieniem do Unii Europejskiej wynosiła 7% a po wstąpieniu wzrosła do 22%. Dokładny spis jest w rozporządzeniu. Odliczasz różnicę 1. Musisz skopiować wszystkie faktury 2. napiszać wniosek 3. wypełnić PITa 4. Mieć potwierdzenie przez kierownika budowy aktualny stan zaawansowania inwestycji 5. rozliczamy się najczęście raz w roku 6. Maksymalna kwota którą można odliczyć w trakcie całej budowy to aktualnie około 26.000zł Jak chcesz to wyślij mi na Priva swojego maila - prześlę Ci materiały które udało mi się znaleźć w sieci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.01.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dla wszystkich Forumowiczów wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku, dużo zdrowia, szczęścia i spełnienia marzeń Aga z rodzinką.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 01.01.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Autobus od 01 01 2008 w końcu dojedzie do Murowańca " W godzinach szczytu do 15-20 minut zwiększy się częstotliwość kursowania autobusów na linii nr 92. Wydłużą się również niektóre kursy do Murowańca (10 kursów w dni powszednie i 6 w dni wolne)."Źródło : http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4799342.html Ta wiadomość na pewno ucieszy wielu mieszkańców Murowańca . PozdrawiamGACUŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam! Potrzbuję porady dotyczącej producenta okien - OKNOVID. Pewnie gdzieś już ktoś o tym mówił, ale 140 stron tego wątku to nawet dla mnie - za dużo Będę zobowiązany za opinie. Może polecacie jeszcze kogoś z Bydgoszczy i okolic ? pozdrawiam, P. z okien jestem generalnie zadowolony, cena ok lecz obsluge mialem fatalna. na usuniecie wszelkich niedociagniec po montazu czekalem z 2-3 miesiace. nikt nie odbiera telefonu, nikt nie oddzwaniam. trafilem na handlowca oszusta ktory zreszta narobil jakis przekretow i juz nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts