Gorgio 14.01.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 proponuje nie tracic czasu i pojezdzic po budowach na ktorych sa ekipy. Sama mam po drodze jadac do siebie kilka takich budow - widze jak sie uwijaja - warto popytac... Tak też i czynię najbliższy wolny termin to połowa - końcówka czerwca. To by mi jak najbardziej pasiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 14.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam. Wiem, że jest późno więc nie krzyczcie na mnie Poszukuję namiarów na ekipy budowlane. Przejrzałem naszą grupę od 97 strony i parę namiarów było aczkolwiek może ktoś ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie jakbyś miał nadmiar ofert to poproszę, bo ja 4 ekipy obdzwoniłem i najbliższy wolny termin to połowa - końcówka czerwca. Jak by kto był zainteresowany to mogę polecić swoją ekipę która w zeszłym roku stawiała mi dom. Kontak na priv ew [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 15.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Co do wyboru ekipy i czasu, który nagli. Uważam, że czasem lepiej poczekać na jakąś ekipę nawet jeśli byłby to okres 3-5 miesięczny. Po pierwsze dlatego, że nie spaprają roboty przypadkowi amatorzy złapani na szybko, poza tym nie będą budować miesiącami - uwiną się sprawnie, i miejmy nadzieję, że dobrze. Chociaż powstaja różnorodne kombinacje potem. Np nasza ekipa była niezła, ale okazało się, że wzięli jeszcze inną robotę i czas budowy nam się też wydłużył. I obserwowaliśmy jak inni zaczynali po nas a dużo wcześniej od nas zamykali stan surowy I takie tam. Z pewnością nie bez znaczenia będzie podpisanie umowy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719502178 15.01.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam. Wiem, że jest późno więc nie krzyczcie na mnie Poszukuję namiarów na ekipy budowlane. Przejrzałem naszą grupę od 97 strony i parę namiarów było aczkolwiek może ktoś ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie Moja ekipa do końca marca powinna skończyć. Mogę polecić. Horatio, od którego namiary dostałem też był zadowolony. Puściłem na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 15.01.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ... Chociaż powstaja różnorodne kombinacje potem. Np nasza ekipa była niezła, ale okazało się, że wzięli jeszcze inną robotę i czas budowy nam się też wydłużył. I obserwowaliśmy jak inni zaczynali po nas a dużo wcześniej od nas zamykali stan surowy I takie tam. Z pewnością nie bez znaczenia będzie podpisanie umowy. Pozdrawiam! He he - podobnie jak u mnie. Niby mam umowę na "stan do dachu" (dach robi już inna ekipa". Niby mieli skończyć 6 listopada. A nie skończyli do tej pory. Niby zgodnie z umową moge naliczyć odsetki za każdy dzień zwłoki. Ale czy się będę z tym szarpał? Pewnie nie... Kto wie czy na wiosne nie wrócę do nich. Prócz terminowości nie robili aż tak źle. A z tego co można przeczytać na tym Forum - można przeżyć z ekipą dreszczowiec on live. Jak zawsze teoria swoje a życie swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 15.01.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Dla wszystkich którzy będą się budować a nie wiedzą jak zaplanować sobie poszczególne etapy. Znalazłem coś takiego na forum murator-a i wydaje mi się bardzo logiczny. HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Oryginał:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 15.01.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mam prośbę o namiary na sprawdzone ekipy od dachu, z kim rozmawiam to jestem już piąta albo dziesiąta,więc czarno to widzę znalazłam jedną ,ale kto inny więźba i kto inny dach i... jakoś nie mam przekonania, chcą 60zł/m2 Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropik 15.01.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jesters widze ze Ty tez miales złe doswiadczenie z pseudo wykonawcami:)dzieki za wsparcie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 15.01.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mam prośbę o namiary na sprawdzone ekipy od dachu, z kim rozmawiam to jestem już piąta albo dziesiąta,więc czarno to widzę znalazłam jedną ,ale kto inny więźba i kto inny dach i... jakoś nie mam przekonania, chcą 60zł/m2 Z góry dzięki za pomoc Hej Inez! U nas robił Darek S. tel: 600 423 321. Szybko, solidnie (no chyba że też zajęty). Możesz powiedzieć, że masz namiar od Doroty z Murowańca Zresztą - piszę oficjalnie bo jeśli ktoś został "sprawdzony" to czemu by nie polecic dalej Jesters - jaka wysoka jest pozycja sławojki Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 15.01.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mam prośbę o namiary na sprawdzone ekipy od dachu, z kim rozmawiam to jestem już piąta albo dziesiąta,więc czarno to widzę znalazłam jedną ,ale kto inny więźba i kto inny dach i... jakoś nie mam przekonania, chcą 60zł/m2 Z góry dzięki za pomoc Współczuję....... ciesze sie że to mamy juz za soba.... Inez- moge sie podzielić namiarem na dekarza, wyślę Ci na priv, kilka osób go polecało, właściwie to zrobił dach ładnie, ale z 3-tygodniowa obsuwą, nerwówka ,bo miał kilka innych robót w tym samym czasie. Oczywiście nie miał odwagi( jak każdy budowlaniec) powiedzieć kiedy faktycznie może to zacząć i skończyć, bo jak zwykle, żal byłoby starcić klienta.... No rynny założyli fatalnie, woda stoi, będa poprawiać, ale to "przeciez nie ich wina tylko cieśle spartaczyli".... Poza tym wszystkim słyszałam o nich dość opinie. jak nie będziesz miała nikogo, to może sie przyda, z resztą może to tylko w tym roku było takie wariactwo, może w 2008- bedzie spokojniej i po prostu przyjda i zrobią co tzreba i jak trzeba, OBY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 15.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 16.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Cześć mam pytanie z serii głupich lekko może Ale rozmawiałam z koleżanką, która m.in pracuje w firmie gdzie sprzedają styropian - a o to pytałam. Twierdzi, że styropian styropianowi nie równy. Zdarzają się bowiem, że są producenci, którzy robią prościutki styropian a i tacy, których towar nie jest najlepszej jakośi i wtedy np. więcej kleju czy zaprawy trzeba użyć - więc nie jest to najekonomiczniejsze. Co o tym sądzicie? macie swoje typy godne polecenia albo takie których już byście nie użyli ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 16.01.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 W mojej ocenie to gadka dla niezoriętowanych.Ze styropianem mam do czynienia od wielu lat i nie spotkałem takiego strasznie nierównego gdzie do przyklejania znacząco miałoby wzrosnąć zużycie kleju. Prędzej producent (mały) dopuści się niedochowania normy objętościowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 16.01.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Dla wszystkich zainteresowanych wykupem ziemi na własność (z Murowańca i nie tylko)... GUS ogłosił dzisiaj przeciętne wynagrodzenie brutto za cały 2007 rok i wynosi ono 2888,20 zł. Aby załapać się na 90% redukcję opłaty za wykup ziemi na własność, przeciętne wynagrodzenie miesięczne na osobę za okres ostatnich 6-ciu miesięcy nie może być wyższe niż powyższa kwota. Poza tym, po rozmowie z Gminą BB dowiedziałem się, że w naszym przypadku (działeczka 1207 m2) wykup ziemi na własność zamknąłby się kwotą poniżej 3000 zł (co przy ustalonej opłacie za wieczyste w wysokości niecałych 1000 zł, stanowi, że wykup ziemi praktycznie rzecz biorąc zwróci nam się po 3 latach)... Także - my na 99% wykupujemy... Pozdrowionka Olek z Asią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 16.01.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Co to znaczy "w waszym przypadku" ? Jakie warunki spelniliscie ze ponizej 3000tys mozecie wykupic? Dla mnie 90% upustu rowna sioe okolo 7000zl a mam duzo mniejsza dzialke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 16.01.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam wszystkich . Nie nowy lecz rzadko goszczący na forum forumowicz. Doba jest za krótka przy intensywnej pracy zawodowej i budowie. INEZ2007- dach robiliśmy w sierpniu. Więźba 5,400 za 180m (dość prostego dachu-MO3 bez garażu Murator), 350 zł/m - ułożenie dachówki. Materiał załatwiali oni. My nie byliśmy z nich zbytnio zadowoleni (poprawki i nerwówka , na szczęście płaciliśmy po), ale byli terminowi, poprawili i jest OK, dach wygląda b. dobrze (jak do tej pory). Jeśli nie znajdziesz nic lepszego namiary wyślę na priv. DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo). Wydawało się, że jest w porzadku. U nas i u sąsiada buduje ta sama ekipa. Sąsiad wziął genderkę na ocieplenie scian i majster narzekał, że krzywy i nie przylega płyta do płyty, są więc odstępy. My wzięliśmy więc inny - termoorganika dalmańczyk, ale 15 cm grubości. Okazał się OK, a "ciepłe kropki" już "grzeją" (na dworze było -10, a w domku +4 bez żadnego dogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.01.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Cześć mam pytanie z serii głupich lekko może Ale rozmawiałam z koleżanką, która m.in pracuje w firmie gdzie sprzedają styropian - a o to pytałam. Twierdzi, że styropian styropianowi nie równy. Zdarzają się bowiem, że są producenci, którzy robią prościutki styropian a i tacy, których towar nie jest najlepszej jakośi i wtedy np. więcej kleju czy zaprawy trzeba użyć - więc nie jest to najekonomiczniejsze. Co o tym sądzicie? macie swoje typy godne polecenia albo takie których już byście nie użyli ponownie? Ja ocieplałem jak na razie tylko fundamenty . Styropian kupiłem w liroyu firmy styropex , nie był idealnie prosty tzn nie zawsze dolegała płyta do płyty .Nie były to jakieś duże szparki , max 1mm Ale takie nierówności niweluje sie szlifując krawędzie płyt które do siebie nie dolegają . Więc dokładność wykonania takie ściany zależy głównie od chęci i dokładności podejmującego sie wykonania docieplenia . Niektórzy zamiast szlifowania krawędzi stosują uzupełnienia za pomocą pianki poliuretanowej o niższym rozprężaniu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 17.01.2008 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 witam wszystkich forumowiczow!! A my jestesmy tutaj nowi choc juz od dawna czytamy forum to nie zawsze mamy czas udzielic sie w tematach.. Zaczynamy budowac tej wiosny domek 110m2 w Stanislawce gmina Szubin. Chwilowo jestemy w zostoju ale to te formalnosci Nas wstrzymuja Szukam od jakiegos czasu siatki, slupkow i blaszaka, garazu, baraku cos tymczasowego na budowe (plot takze tymczasowy) gdzie moge tego szukac i jakie mniej wiecej sa ceny..?? Dziekuje z gory za odpowiedzi!! Ps: jak ktos ma cosik na zbyciu to chetnie odkupie!!przygarne !! POZDRAWIAM cieplo !! Misia i Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 17.01.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Co to znaczy "w waszym przypadku" ? Jakie warunki spelniliscie ze ponizej 3000tys mozecie wykupic? Dla mnie 90% upustu rowna sioe okolo 7000zl a mam duzo mniejsza dzialke. Tzn - kobieta w Gminie, jak z nią rozmawiała to się mnie spytała, jaką mamy działeczkę... Ja na to 1207m2, na co Ona, że zapłacimy za wykup poniżej 3000 zł przy tej 90% redukcji... Zastanawiam się, jakim cudem dla Ciebie 90% upustu, przy znacznie mniejszej działce, równa się aż 7000 zł??? Kwota do zapłaty za wykup wieczystego użytkowania na właśność jest to różnica pomiędzy wartością działki w wieczystym użytkowaniu a wartością działki własnościowej. Jeżeli dla Ciebie 7000 zł, stanowi 10% tej różnicy, to znaczy, że wyceniono tę różnicę Tobie na 70 000 zł!!! Nie wiem, jak dużą masz działeczkę, ale skoro piszesz, że dużo mniejszą, to tylko i wyłącznie dla celów obliczeniowych przyjmijmy, że jej wielkość wynosi około 700 m2. Tak więc różnica na jednym metrze kwadratowym w wartości działki w wieczystym użytkowaniu a wartością działki własnościowej wyniosłaby 100 zł!!!! Szczerze - nie wyobrażam sobie, aby to aż TAKA różnica była... Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 17.01.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam wszystkich . Nie nowy lecz rzadko goszczący na forum forumowicz. Doba jest za krótka przy intensywnej pracy zawodowej i budowie. INEZ2007- dach robiliśmy w sierpniu. Więźba 5,400 za 180m (dość prostego dachu-MO3 bez garażu Murator), 350 zł/m - ułożenie dachówki. Materiał załatwiali oni. My nie byliśmy z nich zbytnio zadowoleni (poprawki i nerwówka , na szczęście płaciliśmy po), ale byli terminowi, poprawili i jest OK, dach wygląda b. dobrze (jak do tej pory). Jeśli nie znajdziesz nic lepszego namiary wyślę na priv. DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo). Wydawało się, że jest w porzadku. U nas i u sąsiada buduje ta sama ekipa. Sąsiad wziął genderkę na ocieplenie scian i majster narzekał, że krzywy i nie przylega płyta do płyty, są więc odstępy. My wzięliśmy więc inny - termoorganika dalmańczyk, ale 15 cm grubości. Okazał się OK, a "ciepłe kropki" już "grzeją" (na dworze było -10, a w domku +4 bez żadnego dogrzewania). "DORI- pod posadzką mamy genderkę (słyszeliśmy, że jest dobry, a na fundamentach mamy dużo gorszy od jakigoś prywaciarza-kruszył się łatwo)." W zasadzie niczego moja wypowiedź nie wnosi ale chcę tylko zwrócić uwagę, że czasem paplamy bez sensu sami chcąc coś pokazać co niekoniecznie jest prawdziwe. O co chodzi? Genderka to też prywaciarz wiec... szkoda gadać, powyższe zdanie jest bez sensu i ujawnia jedynie tęsknotę za komuną. Niemal każdy chciałby być prywaciarzem ale jak coś nie zagra to prywaciarz be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts