Asia i Olek 31.01.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Mam pytanie odnośnie oplaty wieczystej Czy dostal już ktoś odp od SKO? czy sprawa jest do wygrania? a może wiecie od kiedy te wnioski na wykup można składać? zrobili zamieszanie i czytam te ustawy i nie wiem co zrobić a z tego co wiem jak kupowałam działke to prawie wszyscy nie mają własnosci proszę o odp jak coś już wiecie!!!!! My złożyliśmy odwołanie do SKO już ponad dwa tygodnie temu - na razie cisza... Zapewne potrwa to jeszcze troszkę. Z tego co udało mi się wyczytać na różnych forach, szansa na całkowitą wygraną jest marna - co najwyżej obniżą. Jest z tego taki plus, że jeżeli do 31 marca nie odbędzie się rozprawa i nie zapadnie decyzja co do odwołania, to trzeba zapłacić starą kwotę za użytkowanie (przed podwyżką). Poza tym, dwa dni temu złożyliśmy wniosek o zamianę wieczystego na własność. Termin rozpatrzenia wniosku - do 60 dni. Także, jeżeli się uda, będziemy mieli decyzję o przekształceniu na kilka dni przed końcem marca (terminem opłaty za wieczyste). W takim przypadku, szczerze mówiąc, nie wiem co będzie - jeszcze się nie dowiadywałem - czy będziemy musieli płacić za wieczyste, czy nie, jeżeli wykupimy ją na własność przed upływem terminu opłaty za wieczyste. Wnioski o przekształcenie można składać do 31 grudnia 2012. Im wcześniej się to zrobi, tym więcej się zaoszczędzi. Co do wliczania w opłatę za przekształcenie, opłaty za wieczyste - nigdzie nic takiego nie znalazłem - żadnego przepisu, postanowienia, nic. Jeżeli coś takiego zrobią, to według mnie będzie to bezprawie. Zobaczymy, jak dostaniemy odpowiedź. Poza tym - jaką kwotę mieliby doliczyć? Starą czy nową? Jeżeli nową, to na jakiej podstawie? Do czasu rozpatrzenia odwołania w SKO obowiązuje stara kwota opłaty... To tyle... Pozdrowionka Olek (i Asia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 31.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 glazura i terakota za m2-40 zł I to jest raczej niska cena w bydgoszczy:( w Toruniu tez No to miałem szczęście. Umawiałem się jeszcze w zeszłym roku i płaciłem: 1. Ocieplenie zewnętrzne 25PLN/m2 2. Ocieplenie wewnątrz (z regipsami) 25PLN/m2 3. Płytki 25PLN/m2 4. Gładzie (niestety nie dało siębez nich obyć) 6PLN/m2 Jedynym minusem jednoosobowej firmy wykonującej te prace był czas realizacji - ponad rok. Z jakości jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 31.01.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 No to miałem szczęście. Umawiałem się jeszcze w zeszłym roku i płaciłem: 1. Ocieplenie zewnętrzne 25PLN/m2 2. Ocieplenie wewnątrz (z regipsami) 25PLN/m2 3. Płytki 25PLN/m2 4. Gładzie (niestety nie dało siębez nich obyć) 6PLN/m2 Jedynym minusem jednoosobowej firmy wykonującej te prace był czas realizacji - ponad rok. Z jakości jestem zadowolony. szczęściarzu u nas: 1. 30zł/m2 2. 35zł/m2 3. nie wiem najtaniej pewnie 40zł 4. 15zł z malowaniem, na gotowo my nadal walczymy z CO... liczę na to, że w przyszłym tyg wylejemy posadzki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 31.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Niewiem na jakij firmy rynny sie zdecydowac. Ciesla poleca mi Planje z Cegpolu. Wiecie gdzie moge jeszcze je dostac w Bydgoszczy a moze cos innego mi jeszcze polecacie? nam polecono rynny Marley lub jakos podobnie - mowili marlej lecz moze jakos inaczej sie pisze My mamy Marleya- wyglądają ładnie, brane z Cegpolu, można obejrzeć w galerii- tylko założone do bani- będą je poprawiać w sobotę. Wielu znajomych je polecało. pozdraiwam E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.02.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Poszukuję dojścia do tanich klamek i szyldów bądź kompletów, ponieważ ma dom bez klamek Na szczęście niewstawiłem jeszcze okuć więc domownicy i goście mogą się dość swobodnie poruszać ale wiadomo.... co dobre szybko się kończy Chciałbym zabrać sie za ościeża i skrzydła a bez klamek ciężko skończyć drzwi. Macie jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.02.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 My mamy Marleya- wyglądają ładnie, brane z Cegpolu, można obejrzeć w galerii- tylko założone do bani- będą je poprawiać w sobotę. Wielu znajomych je polecało. pozdraiwam E. tak to wlasnie te - mamy brazowe 125mm dzis przyjechali dekarze mieli zaczac od desek czolowych, kontrlat i lat pogoda sie popsula i nie wiem czy nie pojechali do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 03.02.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 1 LUTY 2008 Wystapilam o PnB !! W koncu... ciekawe ile teraz bede czekac.. aje dwa miesiace!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 03.02.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 1 LUTY 2008 Wystapilam o PnB !! W koncu... ciekawe ile teraz bede czekac.. aje dwa miesiace!! no to życzę cierpliwości i krótkiego terminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 03.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Poszukuję dojścia do tanich klamek i szyldów bądź kompletów, ponieważ ma dom bez klamek Na szczęście niewstawiłem jeszcze okuć więc domownicy i goście mogą się dość swobodnie poruszać ale wiadomo.... co dobre szybko się kończy Chciałbym zabrać sie za ościeża i skrzydła a bez klamek ciężko skończyć drzwi. Macie jakieś namiary. bylam dzis w Castoramie - duzo produktow z "zielona metka" produkt z gazetki - czyli tanszych ale na ile sa tanie - nie mam pojecia - bo problem klamek daleko przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena08 04.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam .Mam inny problem- poszukuje gruzu. Moze wie ktos,gdzie mogłabym uderzyć,żeby dostać "czysty" (w sensie bez wiader,złomu i wielkich kawałów betonu - bo taki przywiezli znajomemu i porażka).Niestety dorge dojazdowa musze utwardzić i najpierw chciałabym dać gruz,potem sie wymysli cos lepszego. Jesli ktos z Was by cos wiedział,prosze o kontakt na priv.Serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 04.02.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętajcie można do końca czerwca 2008 składać wnioski o zwrot Vatu wydatków do końca 2007 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 04.02.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętajcie można do końca czerwca 2008 składać wnioski o zwrot Vatu wydatków do końca 2007 pozdrawiam Złożyłem w połowie stycznia i po 3 tygodniach (czyli w zeszły piątek) miałem zwrot na koncie. Jestem pod wrażeniem pracy II-go US w Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.02.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętajcie można do końca czerwca 2008 składać wnioski o zwrot Vatu wydatków do końca 2007 pozdrawiam czy jestes pewien? zbytnio sie tym nie interesowalem lecz pracownika US zrozumialem inaczej mi np. zostalo kilka faktur z 2007 ktorych jeszcze nie mialem w sr=tarym roku jak skladalismy wniosek kolejny mamy w planie pod koniec 2008 i kobieta poinformowala ze daty faktur nie maja znaczenia byle by bylo po maju 2005 czy jakos tak - wtedy kiedy sie te stawki pozmienialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 04.02.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętajcie można do końca czerwca 2008 składać wnioski o zwrot Vatu wydatków do końca 2007 pozdrawiam czy jestes pewien? zbytnio sie tym nie interesowalem lecz pracownika US zrozumialem inaczej mi np. zostalo kilka faktur z 2007 ktorych jeszcze nie mialem w sr=tarym roku jak skladalismy wniosek kolejny mamy w planie pod koniec 2008 i kobieta poinformowala ze daty faktur nie maja znaczenia byle by bylo po maju 2005 czy jakos tak - wtedy kiedy sie te stawki pozmienialy na stronie pit.pl znalazłam z takimi informacjami ustawę, za to na stronie mf się nie dokopałam do tego ale też słyszłam że coś się mogło pozmieniać, jak co to podstwę prawną chętnie poczytam PS II US może tak działa ale sądzę że w I nie będzie tak kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.02.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętajcie można do końca czerwca 2008 składać wnioski o zwrot Vatu wydatków do końca 2007 pozdrawiam czy jestes pewien? zbytnio sie tym nie interesowalem lecz pracownika US zrozumialem inaczej mi np. zostalo kilka faktur z 2007 ktorych jeszcze nie mialem w sr=tarym roku jak skladalismy wniosek kolejny mamy w planie pod koniec 2008 i kobieta poinformowala ze daty faktur nie maja znaczenia byle by bylo po maju 2005 czy jakos tak - wtedy kiedy sie te stawki pozmienialy na stronie pit.pl znalazłam z takimi informacjami ustawę, za to na stronie mf się nie dokopałam do tego ale też słyszłam że coś się mogło pozmieniać, jak co to podstwę prawną chętnie poczytam PS II US może tak działa ale sądzę że w I nie będzie tak kolorowo wobec tego bazujesz na informacjach gdzie mozliwosc rozliczania konczyla sie w 2007 roku. zostalo to przedluzone bezterminowo i mozesz tam cos znajdziesz - jak nie to zadzwon do US i spij spokojnie http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 04.02.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Złożyłem w połowie stycznia i po 3 tygodniach (czyli w zeszły piątek) miałem zwrot na koncie. Jestem pod wrażeniem pracy II-go US w Bydgoszczy. A mnie cholera znowu jak zwykle szczegółowo prześwietlają w tym samym US, a złożyłem wniosek jeszcze przed Sylwestrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 05.02.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 wobec tego bazujesz na informacjach gdzie mozliwosc rozliczania konczyla sie w 2007 roku. zostalo to przedluzone bezterminowo i mozesz tam cos znajdziesz - jak nie to zadzwon do US i spij spokojnie http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7 Tak - też i się tak wydaję. Ten przepis został zmieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropik 05.02.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam zdecydowalam sie wkoncu na elewacje z płytek kinkierowych, w zwiazku z tym na wiosne poszukuje dobrego, godnego polecenia FACHOWCA Jezeli mozecie mi pomoc to poprosze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noirpoulet 05.02.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich. Od marca 2007 budujemy z rodzinką w Kruszynie Krajeńskim, właściwie już wykańczamy, przeprowadzka pod koniec maja pozdrawiam przyszłych sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropik 05.02.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich. Od marca 2007 budujemy z rodzinką w Kruszynie Krajeńskim, właściwie już wykańczamy, przeprowadzka pod koniec maja pozdrawiam przyszłych sąsiadów Podobnie zaczełam, tylko ze dopiero rozpoczniemy wykanczanie, szukamy fachowcow co dzis jest sztuka:)Moze masz jakis godnych polecenia, chetnie skorzystam:)[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts