Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Dziwnym trafem- mamy identyczny blat-rodzice nie chcieli konglo ani granitu (oczywiscie produkowany w Polsce). Identyczny! tyle, ze róznica w cena kosmiczna. Wydaje mi się, że włoskie sa modele a wykonwstwo -rodzime.

No właśnie - pamiętasz jakie były różnice w cenach ?

W tej chwili za blat z najtańszego konglomeratu liczą sobie ok 1200 pln za mb.

Cena wydaje mi się kosmiczna. Może znacie namiary gdzie można sam blat zamówić w rozsądniejszej cenie ?

Z tego co twierdzą w sklepie, to produkcja mebli odbywa się w 100% we włoszech...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość OtoKero
dostalam wycene wod-kan co: robota, material, piec eko kroszek, kominek z plaszczem, grzejniki, zasobnik na wode - 32 tys - nie poraza mnie ale to jedyna oferta bo narazie reszta mnie olala - wiec chcialam zapytac tych co maja to juz za soba - czy cenowo to jest ok? Domek ok 160-170 m

Generalnie cena jest do brania.

Szkoda tylko, że nic nie wiadomo o parametrach poszczególnych urządzeń a to ma najistotniejsze znaczenie dla poprawności inwestycji a nie sama cena. Mam nadzieję, ze Ty je znasz i uznajesz za właściwe.

dostalam wycene wod-kan co: robota, material, piec eko kroszek, kominek z plaszczem, grzejniki, zasobnik na wode - 32 tys - nie poraza mnie ale to jedyna oferta bo narazie reszta mnie olala - wiec chcialam zapytac tych co maja to juz za soba - czy cenowo to jest ok? Domek ok 160-170 m

Za 50 tyś można mieć instalację z pompą ciepła. Tez tak planowałem z ekogroszkiem i wyszło mi podobnie około 34 tyś postanowiłem że za 50 tyś zrobię pompę ciepła. Pozdrawiam

mkkafe trudno to ujednolicić .... Zależy od materiału, jego gatunku, ilości, ilości grzejników, jaki piec, jaki wkład kominkowy - multum możliwości, kombinacji prawie tyle co w toto-lotku :lol:

Powiem tylko, że my tę kwotę przekroczyliśmy i nawet nie wiem jeszcze o ile bo ciągle kończymy...

nie chcialam Was zasypywac tymi szczegolami

piec Galmet - ale bedzie zmiana bo gabarytowo sie nei zmiesci,

kominek Lechma - tanszy niz od producenta ze strony - do plaszcza wklady sa drozsze niz zwykle - wiadomo - moc

grzejniki zwykle - do 20 pomieszczen ale my czesciowo chcemy dekoracyjne wiec tez czesciowa wymiana i doplata,

-instalacja miedziano-pcv

-zasobnik na wode - taki tam za 900 zl - napewno bedzie zmiana bo chce ocieplony termos

ogolnie nie najwyzsza polka - powiedzmy usrednione urzadzenia

dzieki za podpowiedzi

Za 50 tyś można mieć instalację z pompą ciepła. Tez tak planowałem z ekogroszkiem i wyszło mi podobnie około 34 tyś postanowiłem że za 50 tyś zrobię pompę ciepła. Pozdrawiam

na moim etapie - gdy mam juz wymurowane kominy za 10 tysiecy to byly by wyrzucone pieniadze. No i ja nie mam tych 18 tys dodatkowo ktore musialabym dolozyc - wiec uwazam ze roznica w cenie jest spora :roll: i nie rozwazam nawet pompy :wink: Budzet i tak napiety - takie 18 dla mnie oznaczaloby ze np nie mam posadzek :lol:

gdy mam juz wymurowane kominy za 10 tysiecy to byly by wyrzucone pieniadze

Ja właśnie wywalam jeden komin drugi zostawiam pod kominek i 5 tyś pójdzie w błoto, lecz tak naprawdę nigdy z niego nie skorzystam a zawala mi miejsce w kotłowni która stanie się pralnią i jak również zawala mi miejsce w łazience u góry.

Oczywiście że 18 tyś to nie jest mało ale.... :). Ostatni gwizdek żeby podjąć taką decyzję, może się okazać że za kilka lat będzie kocioł do wymiany a w moim układzie gdy buduję na kredyt może mnie nie będzie stać na kupno nowego, więc wolę "dziadowskie ogrodzenie" a w domu mieć komfort. Ja Cię nie namawiam ale myślę że warto się zastanowić bo potem będzie za późno.

piec Galmet - ale bedzie zmiana bo gabarytowo sie nei zmiesci,

kocioł http://www.r-eco.pl/ ładnie się mieści gabarytowo jest drogi ale żeliwny i podobno e-liga. Taki mi się marzył ale jak widzisz marzenia się zmieniają ;). Pozdrawiam

Gość OtoKero

U siebie jeśli idzie o schody wewnętrzne to wykonałem z rurek chromowanych. Mowa o moim a nie syna domu.

Decyzja o takich a nie innych powstała z kilku powodów:

1 Ciasna klatka schodowa - nie zabierają miejsca niemal zupełnie.

2 Ciemna klatka schodowa - nie zabierają światła zupełnie, dodają jasności.

3 Koszty - drewniane barierki czy jakiekolwiek inne ale estetyczne nie będą tańsze.

4 Efekt - nie spotykane, jak dotąd nie widziałem takich nigdzie.

5 Wykonanie - samodzielnie (wespół z synem)