Zielonka 29.02.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja za to samo (zakres prac i metraż) płacę 42 tys netto. Ekipa sprawdzona i chyba nie powinno być żadnych niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 01.03.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Jeżeli ktoś poszukuje pewnej ekipy - mogę polecić swoją - za jakieś 2 tyg kończą (Teraz robią ścianki działowe). Pytania na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 01.03.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Jedź obejrzeć ich realizacje i porozmawiaj z ludźmi u których budowali. Te dwie rzeczy odpowiedzą Ci na pytanie czy brać. Polecani są, realizacje przed podpisaniem umowy obejrzę. Na razie widziałam ładnie ułożone płytki, bo ekipa robi wszystko . I już wiem ile za dach - 12 tys. - dwie proste dwuspadówki (dom i doklejony garaż) - łącznie 270 m. BIORĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 01.03.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dzisiaj zadzwoniłem do ekipy od tynków i z lekka mnie zatkało gdy usłyszałem 22 zł za metr z materiałem. Czy to normalna cena na naszym bydgoskim rynku?? Jeśli tak to chyba sam wezmę się za tynkowanie bo kredytu nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 01.03.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dzisiaj zadzwoniłem do ekipy od tynków i z lekka mnie zatkało gdy usłyszałem 22 zł za metr z materiałem. Czy to normalna cena na naszym bydgoskim rynku?? Jeśli tak to chyba sam wezmę się za tynkowanie bo kredytu nie starczy To normalna cena, są droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 01.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 drugi powiedział mi 15 zł za robociznę dlaczego takie rożnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arajs 01.03.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dzisiaj zadzwoniłem do ekipy od tynków i z lekka mnie zatkało gdy usłyszałem 22 zł za metr z materiałem. Czy to normalna cena na naszym bydgoskim rynku?? Jeśli tak to chyba sam wezmę się za tynkowanie bo kredytu nie starczy Ja wybrałem tynki cementowo-wapienne przygotowywane z gotowej mieszanki - 25zł/m2 - wiem że żądają 27-30 zł więc 23 to jest nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 01.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 25zł /m2 to już z materiałem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 01.03.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witajcie, jak fajnie poczytać posty z rodzimego grajdołka. My budujemy w Osielsku. Chata stoi ale prosi się o wykończenie i tu niestety ... schody . Potrzebujemy namiary na solidnego fachowca od ogrzewania podłogowego. Może ktoś mógłby polecić kogoś sprawdzonego!!!! Czy ktoś robił (lub zlecał zrobienie) projekt ogrzewania podłogowego, czy liczymy raczej na doświadczenie hydraulika? Potrzebujemy również kogoś do wentylacji z reku. i DGP. Powiedzcie ile takie rzeczy Was kosztowały!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 01.03.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 O wielu fuszerkach czytałem, ale o takiej jak zrobili u mnie to jeszcze nie słyszałem. Geodeta źle wytyczył budynek, ekipa wykopała, wyszalowała i wylała ławy. Dopiero jak stawiali bloczki to doszli do wniosku, że w dwóch pomieszczeniach nie mogą "złapać wymiaru". Wyszło, że na dwóch odcinkach po około 3m trzeba nadlać 31cm ławy. Wymyślili, że nawiercą, powbijają pręty i w ten sposób połączą dwie ławy. Z obliczeń wynika, że bloczek będzie leżał 7cm na pierwotnej ławie, a 17cm na nowej. Nie wiem jak się to sprawdzi. Dosłownie ręce opadają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 02.03.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Nie wiem czy nawiercenie wystarczy - Szarpnij kierbuda i geodetów - za co im płacisz? Moim zdaniem powinni odkuć zbrojenie na pierwotnej ławie i zespolić jak należy, ale jestem laikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 02.03.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 O żesz... a to wszystko przede mną... Ja to w ogóle nie wiem czy tak można, ale nie zaryzykowałabym. Bo niby się uda, ale będziesz się latami przyglądał się tej ścianie czy aby nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 02.03.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 O wielu fuszerkach czytałem, ale o takiej jak zrobili u mnie to jeszcze nie słyszałem. Geodeta źle wytyczył budynek, ekipa wykopała, wyszalowała i wylała ławy. Dopiero jak stawiali bloczki to doszli do wniosku, że w dwóch pomieszczeniach nie mogą "złapać wymiaru". Wyszło, że na dwóch odcinkach po około 3m trzeba nadlać 31cm ławy. Wymyślili, że nawiercą, powbijają pręty i w ten sposób połączą dwie ławy. Z obliczeń wynika, że bloczek będzie leżał 7cm na pierwotnej ławie, a 17cm na nowej. Nie wiem jak się to sprawdzi. Dosłownie ręce opadają.... Gdyby mnie taki dylemat dotyczył, to zdecydowanie nie "wiązałbym" dodatkowej ławy wylewanej równolegle do już istniejącej a jedynie wykonałbym nową ze stosownym dla obciążeń własnym zbrojeniem. Nawiercanie ławy zdecydowanie spowoduje jej znaczne osłabienie pod względem wytrzymałościowym co w żadnym razie nie wystąpi gdy "dolejemy" drugą ławę przylegającą do już istniejącej. Nie ma obawy o ich "rozejście" gdyż zespoli je niejako fundament postawiony na nich. Co do pertraktacji cenowych za fuszerkę to zdecydowanie popieram. Od geodety domagałbym się zwrotu całkowitych kosztów za jego spapraną usługę. Kwestia kierbuda to chyba nie do ruszenia bo w mojej ocenie nie należy do jego zadań dokonywanie wszystkich pomiarów. Gdyby tak miało być to geodetę należy uwolnić od odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arajs 02.03.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 25zł /m2 to już z materiałem czy bez? Z materiałem (gotowa mieszanka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arajs 02.03.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witajcie, jak fajnie poczytać posty z rodzimego grajdołka. My budujemy w Osielsku. Chata stoi ale prosi się o wykończenie i tu niestety ... schody . Potrzebujemy namiary na solidnego fachowca od ogrzewania podłogowego. Może ktoś mógłby polecić kogoś sprawdzonego!!!! Czy ktoś robił (lub zlecał zrobienie) projekt ogrzewania podłogowego, czy liczymy raczej na doświadczenie hydraulika? Potrzebujemy również kogoś do wentylacji z reku. i DGP. Powiedzcie ile takie rzeczy Was kosztowały!? Projekt (już mam) i wykonanie rekuperatora będzie z Poznania (Rekuperatory.pl) - drogo ale mam nadzieję że solidnie - całość około 20 tys. DGP będzie robił pan od kominków z ul. Królowej Jadwigi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinka 02.03.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witajcie, jak fajnie poczytać posty z rodzimego grajdołka. My budujemy w Osielsku. Chata stoi ale prosi się o wykończenie i tu niestety ... schody . Potrzebujemy namiary na solidnego fachowca od ogrzewania podłogowego. Może ktoś mógłby polecić kogoś sprawdzonego!!!! Czy ktoś robił (lub zlecał zrobienie) projekt ogrzewania podłogowego, czy liczymy raczej na doświadczenie hydraulika? Potrzebujemy również kogoś do wentylacji z reku. i DGP. Powiedzcie ile takie rzeczy Was kosztowały!? U mnie kładła firma INSTALSYSTEM ul. Bielicka Bydgoszcz. POLECAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 02.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 O wielu fuszerkach czytałem, ale o takiej jak zrobili u mnie to jeszcze nie słyszałem. Geodeta źle wytyczył budynek, ekipa wykopała, wyszalowała i wylała ławy. Dopiero jak stawiali bloczki to doszli do wniosku, że w dwóch pomieszczeniach nie mogą "złapać wymiaru". Wyszło, że na dwóch odcinkach po około 3m trzeba nadlać 31cm ławy. Wymyślili, że nawiercą, powbijają pręty i w ten sposób połączą dwie ławy. Z obliczeń wynika, że bloczek będzie leżał 7cm na pierwotnej ławie, a 17cm na nowej. Nie wiem jak się to sprawdzi. Dosłownie ręce opadają.... Cześć No to moje małe doświadczenie z moim geodetą. Facet jak zaznaczył osie to dodatkowo zasprajował ten gwóźdż wyznaczający zarys ław, z deską do której był wbity. To było jego zabezpieczenie na wpadek żeby mu nieprzesuneli murarze i potem zwalali winę na Niego że źle budynek został wytyczony A co do Twojego błędu: teraz rzadko się zdarza żeby geodeta certyfikowany nie miał urządzenia GPS. Mówię nie o takim który dopiero zaczyna ale o kimś kto ma juz jakąś renomę i doświadczenie Wydaje mi się że to murarze coś źle zrozumieli z tych jego "palików" niż żeby geodeta się aż tak pomylił. Przecież to nie jest 2 cm JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 02.03.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witajcie, jak fajnie poczytać posty z rodzimego grajdołka. My budujemy w Osielsku. Chata stoi ale prosi się o wykończenie i tu niestety ... schody . Potrzebujemy namiary na solidnego fachowca od ogrzewania podłogowego. Może ktoś mógłby polecić kogoś sprawdzonego!!!! Czy ktoś robił (lub zlecał zrobienie) projekt ogrzewania podłogowego, czy liczymy raczej na doświadczenie hydraulika? Potrzebujemy również kogoś do wentylacji z reku. i DGP. Powiedzcie ile takie rzeczy Was kosztowały!? Jeśli to ty pisałaś na priv to podesłałem kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 02.03.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Tak, tak to ja. Otrzymałam i dziękuję, jutro będę dzwonić - wielkie dzięki raz jeszcze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 03.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 O wielu fuszerkach czytałem, ale o takiej jak zrobili u mnie to jeszcze nie słyszałem..... Nie lepiej zmniejszyc o te kilka cm dom? Za zmiany w projekcie niech płaci geodeta. Fundament to nie żarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts