Aga - Żona Facia 11.04.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Gdzie się wszyscy podziali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 11.04.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 2. mógłby mi ktoś po krótce przdstawić studnię od strony formalnej? tzn. co i gdzie zgłosić, jak na razie dostałam tylko pismo z gminy jak zbierałam dokumentu niezbedne do uzyskania pozwolenia na budowę i tam było tylko napisane, że jeśli studnia miałaby powyżej 30m to .... nie pamiętam dokładnie co, chyba jakieś badania geologiczne czy jakoś tak (zostało złożone w starostwie z pozostałymi dokumentami). jak więc zabrać się za tę studnię? Studni nie trzeba nigdzie zgłaszac. To jest tylko Twoja sprawa czy ją masz czy nie. Jeżeli jest woda poniżej 30 m to trzeba miec zgodę. Tylko nie pamiętam kogo. trzeba miec projekt (1 tys zl), zlozyc do starostwa do geologa powiatowego, czekac na wydanie pozwolenia na budowe studni. Wlasnie niedawno przez to przeszlam i jestem na biezaco. A potem jeszcze kupa makulatury powykonawczej, operaty, analizy wody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 2. mógłby mi ktoś po krótce przdstawić studnię od strony formalnej? tzn. co i gdzie zgłosić, jak na razie dostałam tylko pismo z gminy jak zbierałam dokumentu niezbedne do uzyskania pozwolenia na budowę i tam było tylko napisane, że jeśli studnia miałaby powyżej 30m to .... nie pamiętam dokładnie co, chyba jakieś badania geologiczne czy jakoś tak (zostało złożone w starostwie z pozostałymi dokumentami). jak więc zabrać się za tę studnię? Studni nie trzeba nigdzie zgłaszac. To jest tylko Twoja sprawa czy ją masz czy nie. Jeżeli jest woda poniżej 30 m to trzeba miec zgodę. Tylko nie pamiętam kogo. trzeba miec projekt (1 tys zl), zlozyc do starostwa do geologa powiatowego, czekac na wydanie pozwolenia na budowe studni. Wlasnie niedawno przez to przeszlam i jestem na biezaco. A potem jeszcze kupa makulatury powykonawczej, operaty, analizy wody.... Tylko Ty piszesz o swojej sytuacji jak masz wode na 50 metrach. My mamy na 18 i nikt o tym nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 12.04.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Mocno zastanawiam się nad wierceniem studni celem podlewania ogrodu. Czy ktoś mógłby poratować namiarem na sprawdzonego i niedrogiego studniarza. Najlepiej aby i wywiercił i zainstalował. na priva poszło foruowicze jak zawsze niezawodni mogę też prosic o te namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.04.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 2. mógłby mi ktoś po krótce przdstawić studnię od strony formalnej? tzn. co i gdzie zgłosić, jak na razie dostałam tylko pismo z gminy jak zbierałam dokumentu niezbedne do uzyskania pozwolenia na budowę i tam było tylko napisane, że jeśli studnia miałaby powyżej 30m to .... nie pamiętam dokładnie co, chyba jakieś badania geologiczne czy jakoś tak (zostało złożone w starostwie z pozostałymi dokumentami). jak więc zabrać się za tę studnię? Studni nie trzeba nigdzie zgłaszac. To jest tylko Twoja sprawa czy ją masz czy nie. Jeżeli jest woda poniżej 30 m to trzeba miec zgodę. Tylko nie pamiętam kogo. trzeba miec projekt (1 tys zl), zlozyc do starostwa do geologa powiatowego, czekac na wydanie pozwolenia na budowe studni. Wlasnie niedawno przez to przeszlam i jestem na biezaco. A potem jeszcze kupa makulatury powykonawczej, operaty, analizy wody.... Tylko Ty piszesz o swojej sytuacji jak masz wode na 50 metrach. My mamy na 18 i nikt o tym nie wie. aga - piszesz "woda ponizej 30 m" - a to 31 i wiecej metrow - czyli glebsza studnia - dlatego sie wtracilam 18 metrow - to powyzej 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.04.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 aga - piszesz "woda ponizej 30 m" - a to 31 i wiecej metrow - czyli glebsza studnia - dlatego sie wtracilam 18 metrow - to powyzej 30 Tak ja z kolei pisałam o swojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.04.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 mogę też prosic o te namiary? poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 13.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Proszę Was o namiary na solidną firmę z okolic Bydgoszcz czy Torunia zajmującą się sprzedażą dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych. Chodzi mi o solidność, fachową poradę, rozsądny kosztorys i dobrą cenę. Zastanawiam się nad dachówką Rubin z RuppCeramika, ale decyzji jeszcze nie podjąłem. Wiem, że wielu z Was jest już po tym etapie zakupów, więc Wasze porady będą pomocne. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 13.04.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje... Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravras 13.04.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Czy znacie jakiś dobry warsztat szklarski w Bydgoszczy lub Osielsku? muszę zamówić lustra na wymiar do łazienki...Ktos kiedyś kogoś polecał ale nie mogę znaleźć.. Ktoś mi kiedyś polecał Zakład na ul. Chopina. Ci na ul.Chopina robią dobrze gdy są trzeźwi. Korzystałem z ich usług jakieś 6 lat temu i nieprzyjemne doświadczenia zostały do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 14.04.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Mocno zastanawiam się nad wierceniem studni celem podlewania ogrodu. Czy ktoś mógłby poratować namiarem na sprawdzonego i niedrogiego studniarza. Najlepiej aby i wywiercił i zainstalował. na priva poszło Aga możesz podać namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719502178 14.04.2008 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Proszę Was o namiary na solidną firmę z okolic Bydgoszcz czy Torunia zajmującą się sprzedażą dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych. Chodzi mi o solidność, fachową poradę, rozsądny kosztorys i dobrą cenę. Dosyć dobry kontakt miałem z Dach i Styl w Łochowicach. Byli tańsi od Cegpolu, ale łat od nich nie warto brać - są powykrzywiane. Zobacz też dachówkę Meyer Holsen, jest w rozsądnej cenie i ma dobre parametry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 14.04.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 To jeszcze raz Ja Ranking, które ogrodzenie jest tańsze: - słupki z cegły klinkierowej + ogrodzenie metalowe - ogrodzenie metalowe ze słupkami metalowymi - słupki z cegły klinkierowej + sztachetki drewniane Macie jakieś inne pomysły? Taniej niż te przęśła w Castoramie to się chyba nie da. Chyba że myślisz o jakiejś fosie z wodą.Nie wiem jak zgrubością blachy ale może jakiś czas wytrzyma? Jakie są ceny ogrodzeń stalowych? Zwykłe pręty z grotami u góry ułożone w pół-łuk Jesters ale to nie chodzi o to, żeby JAKIŚ CZAS wytrzymało! JAk jest w temacie "najtaniej" to w konsekwencji jest "nie za trwałe" Ale to z Castoramy przy dobrym pomalowaniu trochę wytrzyma. Gorzej z brama 4 metrową, może sie powyginać JesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 14.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Proszę Was o namiary na solidną firmę z okolic Bydgoszcz czy Torunia zajmującą się sprzedażą dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych. Chodzi mi o solidność, fachową poradę, rozsądny kosztorys i dobrą cenę. Dosyć dobry kontakt miałem z Dach i Styl w Łochowicach. Byli tańsi od Cegpolu, ale łat od nich nie warto brać - są powykrzywiane. Zobacz też dachówkę Meyer Holsen, jest w rozsądnej cenie i ma dobre parametry. Pozdrawiam. W Łochowicach teraz mają tylko Meyera. Czekam na wycenę od nich. Zobaczę jak się mają w stosunku do Cegpolu. Zapewniają, że u nich będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 14.04.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Może ktoś wie gdzie można obejrzeć pełną ofertę dachówek Meyer-Holsen? Dostałem ciekawą ofertę na tą dachówkę, ale akurat nie mają do pokazania tego koloru, który mnie interesuje. A w ciemno wolałbym nie zamawiać. Sprzedają też w Daich i Styl w Łochowicach. W Cegpolu i w Łochowicach nie mają tego koloru: brąz bongossi lub brąz brazylijski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 14.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Czy i ja mógłbym się uśmiechnąć o namiar na dobrego "studniarza"? I jeszcze jedno pytanie, zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym, ale teraz pojawiły się kolejne schody. Jedni mówią, że powinien być koniecznie żeliwny, inni, że stalowy spawany jest równie dobry. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ktos z Was ma naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym?? jaka rura powinna do niego isc i odchodzic?? miedziana, pcv-aluminium zgrzewana?? Bo mam zgrzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 14.04.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ktos z Was ma naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym?? jaka rura powinna do niego isc i odchodzic?? miedziana, pcv-aluminium zgrzewana?? Bo mam zgrzyt W układzie otwartym naczynie wzbiorcze to wręcz obowiązek - nie ma innego rozwiązania. Rodzaj rury nie ma znaczenia, każda nadająca się do c.o. czyli wszystkie, które wymieniłaś. Najistotniejszą rzeczą jest średnica rury wznoszącej i opadowej. Opadowa musi mieć średnicę dwukrotnie większą od wznoszącej. Duża grupa instalatorów to ignoruje ale obliczenia wykonują inżynierowie i to oni stawiają takie wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 14.04.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ratunku, to gdzie do tego szklarza? jutro musze zamawiac lustra a tu lipa! na Chopina faktycznie raz robia dobrze raz zle-kilu znajomych poleciło, kilku odradziło..... Poratujcie mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 14.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ratunku, to gdzie do tego szklarza? jutro musze zamawiac lustra a tu lipa! na Chopina faktycznie raz robia dobrze raz zle-kilu znajomych poleciło, kilku odradziło..... Poratujcie mnie... Na Błoniu przy rynku jest zakład szklarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts