Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dakota - najlepiej w tej kwestii udac sie do geologa. My decydujac sie na projekt najpierw rozmawialismy z pania geolog, ktora sugerowala sie mapkami z Wojewodzkiego Archiwum Geologicznego w bydgoszczy - i na podstawie danych terenu sugerowala miejsce oraz prawdopodobna glebokosc studni

Sasiedzi podobno nawet rozdzkaza wolali :lol: - w efekcie placili za odwiert ktory zakonczyl sie fiaskiem - czyli nei znalazl studniarz wody. A nie znalazl - bo mogl wiercic prawdopodobnie od 23 m (dzwoniac po studniarzach dowiedzialam sie ze bydgoscy studniarze zazwyczaj nie maja sprzetu do glebszych odwiertow) - to i nie natrafil na wode. A odwiert na 23 metry - liczac nawet po 120-150 zl - to i tak spory koszt - zreszta kazdy koszt jest spory i bez sensu - jesli nei daje zadnych efektow

dakota - jest bardzo zimna. Nie wiem czy trzeba cos specjalnie z nia robic

Gmina Sicienko jest w przylaczach jak widze lepsza. Kaze wspoldzielic koszty budowy sieci. Deklaracja opiewa na 3 tysiace zl.

Ja słyszałam, że nie można nią bezpośrednio podlewać roślin, musi się ponoć "odstać".

Już wiem, że opłata za przyłącze (kupiłam już w obecnym stanie) jest bezprawna, m.in. tutaj o tym http://www.serwissamorzadowy.pl/articles/show_article.php?articleid=176

W Gminie niestety upierają się, twierdząc, że mi wartość działki wzrosła (mi????przecież płaciłam za działkę z przyłączami), iże wszyscy płacą i jeszcze nikt tego nie przeskoczył. Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody.

Zastanawiam się - pisać do nich i straszyć (ale zależy mi na czasie, a chyba miesiąc mają na decyzję) czy płacić i potem pisać o zwrot. Do Wójta iść, do komórki prawnej dzwonić? 1200 nie majątek, ale zasada ważna.

Jak się jeszcze nie zaczęło budować, to się ślęczy nad teorią i kombinuje, kombinuje...

Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma?

I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop?

Nie wiem czy jasno się wyraziłam :oops:

Proponuję skonsultować się z panem od Schiedla (kominy systemowe) przyjedzie, doradzi (za darmo i bez konsekwencji :)) podpowie co i jak. Nazwiska nie pamiętam ale numer mam - 602782325. Moim skromnym zdaniem przy obecnych cenach cegieł i robocizny jedynym rozwiązaniem jest komin systemowy (mniejszy, szczelniejszy, i tańszy (nie potrzeba żadnych wkładów stalowych itp.)

Dzięki za telefon, zadzwonię. :)

Gość OtoKero
U mnie do naczynia idą trzy rury. Zasilanie i powrót CO oraz rura opadowa. Wszystkie alupex.

Takie rozwiązania też istnieją ale nie ma konieczności jeśli idzie o powrót.

Nie jestem pewien czy to rzeczywiście powrót czy odpowietrzenie ale nie przesądzam bo nie widziałem.

Ja z pewnością nie zalecam wykonywania powrotów z obiegiem przez naczynie ani nie wykonuję bo nie ma takiej potrzeby.

Takie rozwiązanie powoduje to, że naczynie staje się punktem odbiorczym ciepła a nie do tego służy.

Gość OtoKero

"Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody. "

To akurat bzdura. Nawiertkę możesz kupić samodzielnie bez potrzeby nabywania jej w gminie.

Koszt wraz z obudową i kluczem oraz skrzynką żeliwną to ok 150-200PLN zależy gdzie się kupi i kto kupi.

"Cały dowcip to ten, że jakiejś tam nawiertki nie wydadzą instalatorowi, dopóki nie zapłacę, a sama gmina nie zakłada wody. "

To akurat bzdura. Nawiertkę możesz kupić samodzielnie bez potrzeby nabywania jej w gminie.

Koszt wraz z obudową i kluczem oraz skrzynką żeliwną to ok 150-200PLN zależy gdzie się kupi i kto kupi.

No widzisz, ja się nie znam. Tak czy owak nie zgadzają się bez opłaty, może jak kupię swoją nawiertkę, to odbioru nie zrobią? Żaden człowiek z gminy palcem tego nie dotknie bez kwitu, że zapłaciłam.

Witam,

Pytanie i prośba: czy ktoś ma sprawdzonego architekta z Bydgoszczy lub okolic, którego może polecić. Chcę budować w oparciu o gotowy projekt jednak będzie potrzebne trochę przeróbek, do tego osadzenie na działce itp. Chciałbym też znaleźć architekta, który będzie w stanie doradzić w różnych kwestiach a być może nawet załatwić za mnie cześć formalności. No i oczywiście kwestia ceny jest ważna.

pozdrawiam,

rtutus

Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma?

I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop?

Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla.

Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla.

Miejsce na tradycyjny jest, ale w zasadzie zdecydowaliśmy się już raczej na systemowy. Chodzi mi bardziej o zasadę postanowienia, czy można jednak od stropu ciągnąć komin (zdania teoretyków są podzielone) i czy może ktoś ma takie rozwiązanie już wybudowane.

Gość OtoKero

Ja w swoim domu ma jeden komin wielokanałowy przy czym część kanałów rozpoczyna sie w piwnicy a część na parterze.

Nie jest jednak tak, że kanały, które rozpoczynają sie na parterze na nim właśnie mają swój początek. Całość komina budowana jest od poziomu posadowienia na ławach lecz część kanałów jest "pełna" a dopiero od parteru są one rzeczywistymi drożnymi kanałami.

Można zapytać co w tym za interes?

Interes jest taki, że nie odważyłbym się stawiać komina murowanego na stropie.

Jego podstawa musi być usadowiona na fundamentach a część komina bez kanałów na całej wysokości piwnicy wykonana jest z tańszych materiałów taka w tym jest oszczędność. Trochę czasu także na murowaniu można zaoszczędzić budując w taki sposób.

U mnie do naczynia idą trzy rury. Zasilanie i powrót CO oraz rura opadowa. Wszystkie alupex.

Takie rozwiązania też istnieją ale nie ma konieczności jeśli idzie o powrót.

Nie jestem pewien czy to rzeczywiście powrót czy odpowietrzenie ale nie przesądzam bo nie widziałem.

Ja z pewnością nie zalecam wykonywania powrotów z obiegiem przez naczynie ani nie wykonuję bo nie ma takiej potrzeby.

Takie rozwiązanie powoduje to, że naczynie staje się punktem odbiorczym ciepła a nie do tego służy.

Naczynie jest na nieogrzewanym i wietrzonym strychu. Chociaż zaizolowane termicznie, może zamarznąć. Straty ciepła przy obiegu są minimalne (izolacja) a jest pewność, że przy pracującym piecu nie zamarznie.