piotrulex 15.04.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla. taaaaaaa a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.04.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Więc jesteś zdania, że komin systemowy nie może być obłożony cegłą klinkierową? Mylisz się bo u nas będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.04.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ktos podawal namiary na wypozyczalnie sprzetu - chodzi o glebogryzarke - ale nie moge znalezc. Mozna prosic jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 15.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Więc jesteś zdania, że komin systemowy nie może być obłożony cegłą klinkierową? Mylisz się bo u nas będzie... Tam u Ciebie ... strzelam w ciemno, że u 90% budujących się pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 15.04.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Więc jesteś zdania, że komin systemowy nie może być obłożony cegłą klinkierową? Mylisz się bo u nas będzie... Tam u Ciebie ... strzelam w ciemno, że u 90% budujących się pozdro Tyle, ze Piotrulex pisał o płytkach a nie cegle. A płytki fucktycznie - dość często odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 15.04.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ja w swoim domu ma jeden komin wielokanałowy przy czym część kanałów rozpoczyna sie w piwnicy a część na parterze. Nie jest jednak tak, że kanały, które rozpoczynają sie na parterze na nim właśnie mają swój początek. Całość komina budowana jest od poziomu posadowienia na ławach lecz część kanałów jest "pełna" a dopiero od parteru są one rzeczywistymi drożnymi kanałami. Można zapytać co w tym za interes? Interes jest taki, że nie odważyłbym się stawiać komina murowanego na stropie. Jego podstawa musi być usadowiona na fundamentach a część komina bez kanałów na całej wysokości piwnicy wykonana jest z tańszych materiałów taka w tym jest oszczędność. Trochę czasu także na murowaniu można zaoszczędzić budując w taki sposób. dzięki no jakoś też do mnie nie przemawia wizja komina od stropu w przypadku do tego "wielokanałowym" chociaż zastanawiam się jeszcze nad kominem do kominka jak to ugryźć, żeby rura od kominka szła prosto w górę, przechodziła przez strop i na wysokości poddasza łączyła się z kominem systemowym, a jednocześnie, żeby komin nie wspierał się tylko na stropie może jakieś belki, albo zabudowa kominka z dwóch stron w wersji nośnej? muszę porozmawiać z konstruktorem wolałabym tak z uwagi na to, że zniknąłby mi cały komin z parteru, byłaby tylko zabudowa do sufitu w miejscu wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 15.04.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Nie kojarze żeby się pojawiały tutaj namiary na sprawdzonego fachmana od podbitki drewnianej. Mam jeden namiar, ale cena (75 zł/m2) mnie odstrasza z lekka. Jakie są średnie stawki w tej "robocie" ? No i te namiary - poproszę pięknie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.04.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla. u mnie strop w projekcie opieral sie czesciowo na kominie z cegiel. ale takiego nie chcielismy z roznych wzgledow (glownie koszty) A schiedel o wiele mniejszy jest - od ceglowego - i owszem - wszedl ladnie w sciane pomiedzy 2 pomieszczeniami i mamy wiecej miejsca w salonie ale nie mial jak podpierac stropu. I aby zachowac dylatacje stropu i komina - musielismy wzmacniac strop dodatkowymi zebrami (czyli stal i wiecej betonu) Wiec radze dobrze przeanalizowac projekt kolejne pytanko: czy ze studnią muszę się wstrzymać, aż dostanę pozwolenie na budowe czy mogę się za to zabrać juz teraz? moze ktos z was dysponuje jakims linkiem typu" abc studni dla blondynki" ? teoretycznie nie powinnas wiercic. Pozwolenie, uprawomocnienie, zgloszenie terminu rozpoczecia prac, do Starostwa , Nadzoru Gorniczego w Poznaniu, gminy w praktyce wiem ze ludzie robia glebokie odwierty sami, bez projektu, bez pozwolenia, a tymbardziej bez zachowania terminow. Jesli jednak masz wscibskich sasiadow - lepiej poczekac wszystko to odnosi sie do wiercenia studni ponizej 30m czyli glebinowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.04.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 i jeszcze pytanko - bo wlasciwie z tym tu przyszlamtemat:schodyczy ktos mial do czynienia - lub slyszal jakies opinie o schodach z pracowni schodow i drzwi Swiad Drewna z ul. Podolskiej w Bydgoszczy??? Oto link http://www.sd.com.plschody ktore prezentuja - podobaja mi sie - cenowo - powiedzmy ze akceptuje, a teraz szukam opinii o samej firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 16.04.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Czy moze ktos podzielic sie informacja jakie hydrofory uzywacie (pytanie oczywiscie do tych co maja wlasne studnie). Patrzylem na rynku sa z pojemnikiem 20 L ASGATEC HW 810 lub AL-KO HW 801 czy ktos moze uzywa takie albo moze cos polecic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Więc jesteś zdania, że komin systemowy nie może być obłożony cegłą klinkierową? Mylisz się bo u nas będzie... no spoko tylko jak ktos to tez napisal 90% ma jednak plytki jak oblozysz cegla to znow podrazasz sprawe bo masz i system i klinkier pojawia sie problem z posadowieniem tej gory bo to jednak troche wazy i na czyms ta cegle musisz oprzec no i nieco gruby ten komin ponad dachem bedzie jest wiele metod i kazdy swoja chwali ja mam kominy z pelnej cegly a na gorze cegle klinkierowa. moim zdaniem to najlepsze tradycyjne rozwiazanie. zwlasza ze na etapie murowania kotlowni musisz juz wiedziec w kominie systemowym na jakiej wysokosci Twoj kociol bedzie mial czopuch - u nas takie wybory byly nie do przewidzenia Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 16.04.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 i jeszcze pytanko - bo wlasciwie z tym tu przyszlam temat:schodyczy ktos mial do czynienia - lub slyszal jakies opinie o schodach z pracowni schodow i drzwi Swiad Drewna z ul. Podolskiej w Bydgoszczy??? Oto link http://www.sd.com.pl schody ktore prezentuja - podobaja mi sie - cenowo - powiedzmy ze akceptuje, a teraz szukam opinii o samej firmie O rany mkkafe jakie schody A jakie drzwi!!! Niesamowite! Dla tych drzwi zmieniłabym po prostu cały zamysł na elewację. No ale drzwi nasze już są zamówione Trudno. A ile kosztują schody u nich? I jakie zamówiłaś? Klasyka, nowoczesne...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Auck 16.04.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla. taaaaaaa a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Piotrulex, Widze ze potrafisz przewidywac przyszlosc, pytanie, odpowiedzi itp EOT Dakota, Mozesz zaczac budowac kominy (tradycyjne lub systemowe) od poziomu stropu tylko powinnas przewidziec na ktorym poziomie chcesz miec wyczystke. Warto tez zmierzyc sobie wysokosc budynku, jesli masz dom parterowy Twoj komin zaczety od stropu automatycznie bedzie krotszy (mniejszy ciag). Mozesz tez dolaczyc od stropu tylko kanaly wentylacyjne. Jezeli wybralas komin systemowy to warto pomyslec przed jego wykonaniem czy nad dachem bedzie on oblozony klinkierem (ceglami, plytkami) czy tylko otynkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 dori - ladne, prawda?? my raczej nowoczesne, jeszcze nei zamowilam, ale jesli zamowie - mam dwoch faworytow - samo drewno - ew tralki stalowe, porecz drewno Nie kazda konstrukcja schodow u nas jest mozliwa do zamocowania - a dodatkowo pograzylismy sie sciana z surowej cegly w ktorej nei dopuszczamy rycia - a ktora stanowi jedna z dwoch scian przy ktorej ida schody Ceny schodow - w naszym przypadku sa to schody do dosc duzej klatki o wymiarach 2m x 3 m 15-16 tys i w gore O drzwi nie smialam pytac - bo swym wygladem podpowiadaja mi ze mnie na nie nie stac Wyceniono mi inne schody - z dwoch dosc popularnych firm (miedzy innymi Rintal) ktorych jakosc mnie zadowala na zywo - od 18 tys nawet do 30 tys Wiec sklaniam sie ku bydgoskiej firmie. Jeszcze tylko opinii szukam Nasz dom - ja nie moge niestety polecic czegos co jeszcze nie wiem jak funkcjonuje, moze za kilka miesiecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Problem teoretyczny na dziś był kominowy i stąd pytanie: czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu i na czym się toto trzyma? I połączone pytanie - czy ma ktoś komin od kominka od stropu połączony rurą przebiegającą prosto przez strop? Nie wiem czy jasno się wyraziłam Jesli myslisz o zamianie komina systemowego na tradycyjny z cegiel to sprawdz najpierw dokladnie swoj projekt. Komin tradycyjny jest szerszy i mozesz miec potem problem z wiezba. Ja wlasnie dlatego zostalem przy kominach systemowych Schiedla. taaaaaaa a pozniej pojawi sie problem co zrobic z tym kawalkiem ktory wystaje ponad dach i ma byc ozdoba pozniej bedziesz sie pytac jakie i jak przykelic plytki aby nie poodpadaly i bedziesz sie ludzic ze akurat u Ciebie nie odpadna Piotrulex, Widze ze potrafisz przewidywac przyszlosc, pytanie, odpowiedzi itp EOT Dakota, Mozesz zaczac budowac kominy (tradycyjne lub systemowe) od poziomu stropu tylko powinnas przewidziec na ktorym poziomie chcesz miec wyczystke. Warto tez zmierzyc sobie wysokosc budynku, jesli masz dom parterowy Twoj komin zaczety od stropu automatycznie bedzie krotszy (mniejszy ciag). Mozesz tez dolaczyc od stropu tylko kanaly wentylacyjne. Jezeli wybralas komin systemowy to warto pomyslec przed jego wykonaniem czy nad dachem bedzie on oblozony klinkierem (ceglami, plytkami) czy tylko otynkowany. no, zycie wspomnisz moje slowa, wierz mi jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - bardzo bardzo cie prosze - nie uszczesliwiaj wszystkich na sile swym podejsciem do zycia - bo kazdy ma inne priorytety, plissss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - bardzo bardzo cie prosze - nie uszczesliwiaj wszystkich na sile swym podejsciem do zycia - bo kazdy ma inne priorytety, plissss no tak tylko ze jak komus sie doradza wypadalo by powiedziec rowniez minusy zamiast tylko plusow i wiedziec o czym sie pisze jesli ktos doradzajac wprowadza w blad to nieco mi to przeszkadza - na tyle, ze pozwalam sie wtracic w grupe zdecydowanie bardziej bydgoska niz Torunska zmiencie nazwe tematu to zagladc nawet nie bede obiecuje PS. schody bardzo ladne u mnie bedzie robila firma ALCO z Solca od zamowienia do montazu nieco ponad 2 tygodnie a to dla nas wazne kryterium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.04.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Robi się podest, coś jak wieniec z niewielkiej ilości stali i betonu. Można też kupić gotowy stalowy podest, ale wychodzi drożej. Nie wiem o co tyle krzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 16.04.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 piotrulex - to pochwal sie swymi schodami. Ja montaz potrzebuje dopiero na sierpien, zamawiam juz teraz bo potem bede niedysponowana - wiec wszystko zalatwiam juz teraz faktycznie warto powiedziec o plusach i minusach - tylko wiesz - wkurzajace jest to ze majac jedno z dwoch rozwiazan - jestes przekonany o cechach obu i wiesz z gory jak to bedzie - a co jesli tak nei bedzie?? Bedzie Ci łyso Dla mnie po kilku latach odpadnieta plytka (ktora jestes w stanie sam sobie przykleic) i wymiana wkladu stalowego w murowanym kominie za kilka tys zl to wada danego komina- innej rangi. Wiec wybieram lepsze zlo. I nie moge postawic znaku rownosci jako inwestor wybierajacy komin na etapie budowy podejrzewajac nawet ze odpadnie mi plytka i bedac pewna ze czeka mnie wymiana wkladu w murowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem Robi się podest, coś jak wieniec z niewielkiej ilości stali i betonu. Można też kupić gotowy stalowy podest, ale wychodzi drożej. Nie wiem o co tyle krzyku i ten podest gdzie robisz? pare metrow nad stropem na kilku metrach komina systemowego? hmmmmmm jesli tak to spory ciezar ten systemowy bedzie dzwigal a jesli inne rozwiazanie to poprosze - moze o czyms nie wiem ....... zanim zdecydowalismy sie na komin taki jaki mamy troche sie kominow i roznych rozwiazan naogladalem gdyz moje osiedle jest chyba uczulone na odpadajace plytki klinkierowe i szare dacgy w okolicy kominow od pokruszonego kleju ... bylem wrecz przewrazliwiony na tym punkcie i dobrze to wszystko przymyslelismy z kierownikiem budowy oraz glownym wykonawca wybor padl na murowany z pelnej czerwonej + klinkierowa ponad dachem - innego slusznego nie widzialem i nie widze widzialem nawet systemowe obudowane od najwyzszego "betonowego" stropu pelna cegola czy BK12 aby ten klinkier ponad mial na czym sie opierac ale to sa koszty oraz marnowanie miejsca ktore powinno sie oszczedzac majac drozszy systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts