Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

piotrulex - to pochwal sie swymi schodami.

Ja montaz potrzebuje dopiero na sierpien, zamawiam juz teraz bo potem bede niedysponowana - wiec wszystko zalatwiam juz teraz

faktycznie warto powiedziec o plusach i minusach - tylko wiesz - wkurzajace jest to ze majac jedno z dwoch rozwiazan - jestes przekonany o cechach obu i wiesz z gory jak to bedzie - a co jesli tak nei bedzie?? Bedzie Ci łyso :lol:

Dla mnie po kilku latach odpadnieta plytka (ktora jestes w stanie sam sobie przykleic) i wymiana wkladu stalowego w murowanym kominie za kilka tys zl to wada danego komina- innej rangi. Wiec wybieram lepsze zlo. I nie moge postawic znaku rownosci jako inwestor wybierajacy komin na etapie budowy podejrzewajac nawet ze odpadnie mi plytka i bedac pewna ze czeka mnie wymiana wkladu w murowanym :wink:

schodami sie pewnie i pochwale jak mi zrobie no i bedzie czym. my mamy betonowe lane a drewnem beda obkladane. buk bo to ekonomiczny wariant a kasy wiele nie zostalo do wydania. nie potrafie dodatkowo wklejac zdjec na forum a nawet ich zmniejszac do odpowiednich rozmiarow :wink:

jasli u nich w solcu nie bylas to moze warto - widzialem ich instalacje i wygladaja zadowalajaco :D

kompletny wklad do naszego komina ktory jest dosc dlllllllugi (jakies 11 metrow) to jakies 2 tysiaki wiec niewiele a zreszta my go akurat nie mamy - tu tez sa opinie podzielone ale to jest temat innego burzliwego watku na tym forum. komin przez pomylke goscia od adaptacji ma przekroj tylko 14x14 i zwezanie wkladem bylo nie wskazane - decyzja kierownika i specjalisty "kominowego" :wink:

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość OtoKero

"jesli tak to spory ciezar ten systemowy bedzie dzwigal "

Mnie na ten przykład plecy do tego "dźwigania nie będą bolały.

Odpadające płytki od komina - cóż tra sztuka wymaga tak dobrych materiałów (kleje i ceramika) jak dobrych wykonawców. Z tym jest zwykle różnie u nas.

Odpadanie płytek z komina nie jest normą lecz niewłaściwym wykonawstwem - koniec kropka.

no widzisz chlopie - ja wole miec odpadnieta plytke na kominie - to tylko kwestia estetyczna - niz nie miec wkladu stalowego :o - bo dla mnie to juz powazny blad - ale faktycznie nie roztrzasajmy tematu - mozemy o tym podyskutowac na owym burzliwym watku zamiast tutaj. jak widzisz - kazdy ma inne priorytety. Wymusilam na ekipie zrobienie instalacji do naczynia wzbiorczego na miedzi - choc nie bylo to w planach - i doplacam - ale zapewne bede mieszkala bez listew wykanczajacych podloge - bo na wszystko nie starczy. Wizualke moge latwo dorobic i poprawic, flakow domu - nie. Byc moze dla innych uzytkownikow forum doklejanie plytek to rowniez nie wada systemowek - i dlatego o tym nie wspominaja :wink: to tylko mankament. Uszanujmy swoje priorytety :D

Moje przyszłe (już zamówione) schody będą wyglądały mniej więcej tak:

balustrada:

http://img402.imageshack.us/img402/7516/slupek1ft1.jpg

stopnie:

http://img410.imageshack.us/img410/4198/stopnie1gt3.jpg

A całość nie na betonie, a na stalowej konstrukcji.

Koszt ok. 15 tys.

Namiary na firmę podawałem parę stron wcześniej.

pozdrawiam

pyciu - a z czego stopnie??

u nas linki stalowe odpadaja. Kilka powodow - najwazniejszy - dzieci moje na 200 % by fiknely

i pytanie do osob majacych rolety podtynkowe otwierane od wewnatrz - jak wykonczono u Was kasete na etapie tynkowania??

1. Mozna otynkowac calosc i w razie awarii srupac tynk - tego bym nie chciala

2. Mozna otynkowac sciane tylko od frontu, a spod kasetki zostawic - ale nie wiem jak to estetycznie wyglada - czy ma ktos zdjecie??

3. Mozna zamiast tynku od frontu kasetki przykleic plyte KG dluzsza o ok 3 cm ktora zasloni widok kasetki od spodu...ale czy calkowicie??

Dwa ostatnie rozwiazania to jakies rozwiazania - ale czy to dobrze wyglada??

A moze jeszcze jakies inne rozwiazania???

u nas linki stalowe odpadaja. Kilka powodow - najwazniejszy - dzieci moje na 200 % by fiknely

Tak jak na zdjęciu tj. buk barwiony na merbau.

Do wyboru były oczywiście droższe warianty np. dąb barwiony lub sam merbau (taka będzie podłoga w salonie).

O linkach i dzieciach już ktoś tutaj wspominał, że nie powinno się lączyć obu tych "materiałów" ;-) ... z drugiej strony alternatywa nie jest zbyt duża w przypadku stylu "nowoczesnego". Tralki co 10 cm trochę mi nie pasują, a znów szkło nie do każdego wnętrza pasuje.

Choć ja osobiście bym do tej Twojej surowej cegły dał stalowe/kute.

a ja sie chyba starzeje :D i uciekam od tej stali - tym bardziej ze u mnie chwilowo bedzie w jadalni szklano-stalowy stol a w salonie - takiz sam stolik - uzytkowane teraz - wiec cos klasycznego by sie przydalo...aby i za lat 10 wciaz bylo "trendy" :lol:

porecz taka zatem nam sie widzi

http://img360.imageshack.us/img360/5254/34zw7.jpg

a szklo w balustradzie - tak na marginesie - ladnie podwyzsza cene. Przy czym moja mlodsza pociecha uwielbia lizac lustra i szkla - i sa zawsze uciapane

kolejne pytanko: czy ze studnią muszę się wstrzymać, aż dostanę pozwolenie na budowe czy mogę się za to zabrać juz teraz? moze ktos z was dysponuje jakims linkiem typu" abc studni dla blondynki" ? :wink:

Jeżeli nie chcesz tego nigdzie zgłaszac to możesz ją zrobic chocby dzisiaj.

i pytanie do osob majacych rolety podtynkowe otwierane od wewnatrz - jak wykonczono u Was kasete na etapie tynkowania??

A moze jeszcze jakies inne rozwiazania???

My mamy rolety w kasetach razem z oknami.

No cóż zabrakło pomysłu jak to zrobic więc zostało tak, ze te kasety widac.

Długo mi się to nie podbało, potem przestałam zwracac uwagę, a teraz jak wieszam karnisze i firanki (z takimi fikuśnymi dodatkami) to tego nie widac.

Tez długo się zastanawiałam, ale bałam się że jak obuduję K-G to po jakims czasie zacznie to pękac.

a pytałam tylko czy ktoś komin od stropu ma :wink:

ale skoro już na rodzaje zeszło, to chyba i tak systemowy będzie

bo tak kombinuję, że wkład chcę porządny (nie chciałabym wzniecać dyskusji co to porządny, zakładam, że tani nie będzie) do środka, a obudowywać cegłą chyba sensu nie ma skoro szybciej będzie system postawić i chyba nie drożej niż cegły

schody i drzwi z linku mkkafe cudne :D

u mnie nikt nic nie liże, ufff

Jezu - to moja lize chyba najbardziej - bo jak jej powiem ze jest grzeczna to mnie lize w przyplywie milosci. Bratam sie z rodzicami lizaczkow

Aga - a masz jakas fotke tej "zostwionej sobie" kasetki?? Ja lubie okna bez firanek - chyba ze mi sie kiedys zmieni :D co jest bardzo mozliwe, ale poki co musze zrobic tak jakby nie mozna sie bylo nimi poratowac

A KG podobno trzeba dac z zakladem 5 cm na sciane - wtedy nie peka. Podobno

myślę że zanim jednak postawisz ten komin od stropu to skonsultujesz ten pomysł ze swoim kierownikiem i jeszcze lepiej z jakimś konstruktorem. strop powinien być odpowiednio wzmocniony lub ewentualnie podparty od spodu. w typowym projekcie takie rozwiązanie na pewno nie jest wzięte pod uwagę

no oczywiście, że skonsultuję

kierownik jest konstruktorem

ale pytam, bo może ktoś ma i mógłby coś zasugerować, podpowiedzieć

w projekcie mam komin od stropu i jak na razie większość fachowców puka się w głowę

kierownik wziął projekt do domu i analizuje

8)

........ doklejanie plytek to rowniez nie wada systemowek - i dlatego o tym nie wspominaja :wink: to tylko mankament.........

mankament - brak, niedostatek czego; wada, błąd, usterka, uchybienie. wada

za http://www.slownik-online.pl

:wink:

wiem, wiem :D

no coz

ja brak wkladu bledem bym nie nazwal

skoro producent kotla go nie wymaga, kierwnik mowi ze moze byc bez, jakis ekspert powolany przez goscia od adaptacji w zwiazku z pomylka (maly przekroj) pisze w opinii, ze wklad jest zbedny oraz ekipa ktora ten kociol montuje (ta sama ekipa co robila nam ladnych pare lat emu w obecnym domu) - cos chyba w tym jest :wink:

ale tak jak piszez kazdy ma prowo miec inne priorytety i bylo by smutno jakby wszyscy mieli tak trwale i piekne kominy jak ja - nie bylo by na czym oka zaczepic. a tak prosze - kiedys bez kitu jak sie naucze to wstawie zdjecia kilku kominow z mojego osiedla :o

Tak jak na zdjęciu tj. buk barwiony na merbau.

Do wyboru były oczywiście droższe warianty np. dąb barwiony lub sam merbau (taka będzie podłoga w salonie).

O linkach i dzieciach już ktoś tutaj wspominał, że nie powinno się lączyć obu tych "materiałów" ;-) ... z drugiej strony alternatywa nie jest zbyt duża w przypadku stylu "nowoczesnego". Tralki co 10 cm trochę mi nie pasują, a znów szkło nie do każdego wnętrza pasuje.

Choć ja osobiście bym do tej Twojej surowej cegły dał stalowe/kute.

1. nie bral bym pod uwage barwionego drewna. w przypadku mocniejszego uszkodzenia bedzie lipa a nigdy idealnie tego nie zabarwisz

2. u nas linki i prety tez odpadly ze wzgledu na dokladnie dzis 2-letnia corke

3. u nas tralki stalowo-drewniane bukowe co okolo 14cm musza pasowac

4. ja do surowej cegly wpakowal bym schody z jak najwieksza iloscia srebrno-matowej stali - stopnie oczywiscie drewniane

wspomnisz moje slowa, wierz mi

jeszcze tylko wytlumacz kolezance jak "obklada' sie komin systemowy ceglami klinkierowymi nad samym dachem :D

Jakie Twoje slowa mam wspominac ??

Dakota pytala "czy ktoś ma komin systemowy bądź tradycyjny posadowiony dopiero od poziomu stropu" i otrzymala odpowiedzi. Nie zauwazylem jej pytania o sposob obkladania klinkieru na kominie ...