Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

piotrulex - alez Ty temat tych kierbudow drazysz :o

Wiesz - tego kwiatu jest pol swiatu. Sek w tym ze nie kazdemu odpowiada ten sam stan wiedzy. nie twierdze ze moj kierownik jest najmadrzejszy, ale skoro Twoj kierownik - jak sie chwaliles - do komina z cegly nie widzi potrzeby wkladu stalowego a ty mu wystawiasz celujacy - to ja na ten przyklad dalabym mu lufe i pognala gdzie pieprz rosnie. I na tym polega cala roznica. wiec zaprzestan porownan - to naprawde nei ma sensu- bo niekoniecznie wszyscy mamy to samo pojecie dobrej oceny norm budowlanych - wiec i o cenach nie mamy co dyskutowac - bo w ocenie jednych - inni przeplacaja i odwrotnie

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

Przy okazji prośba: jeśli ktoś ma kontakt na sprawdzoną ekipę od dachu, to bardzo prosimy o info na priva.

Hej! Mam pytanie. Ile (i kiedy) płaciliście za robociznę za położenie mkw więźby dachowej i poszycia dachu? Bo ja usłyszłam taką, która wydaje mi się totalnie z kosmosu, ale może tylko taka mi się wydaje (o 100% więcej, niż w kosztorysie do projektu)? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007

bez wiezby - tylko folia, laty, kontrlaty, dachowka, orynnowanie, wylaz, lawy, kominki wentylacyjne i wszelkie obrobki - na gotowo - 47 zl za metr/pazdziernik 2007

Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr

Gdzie kupowaliście stal i drewno - muszę szybko to kupić, a nie wiem skąd. Stal - chodzi o pręty 12 i 6 oraz drut wiązałkowy, a drewno to narazie na szalunki. Możecie polecić mi jakieś konkurencyjne oferty? :)

Stal: Zerknij w Toruniu do Staler Market na Leszczynową 55, albo w Bydzi na Bronikowskiego 27

My stal kupowaliśmy w Betorze. Oddziały są i w Bydgoszczy, i w Toruniu.

Taniej jak w Betorze jest w Tombudzie w Osielsku. Transport jest w cenie. Ogólnie Tombud polecam. Tanio!!!

25 tys to cena materiał + robocizna :oops:

No to inna mowa ;-) To juz ma sens, mnie fundamenty z wiencem kosztowaly 32tysz czego 8tys robocizna. W cenie materialow wszystko: drewno na szalunki, bloczki, stal, beton, cement, zwir, izolacje, styropiany, chudziak, kanaliza, podziemna czesc odgromowki, koparka, zageszczarka, ziemia do zasypania fundamentow i pewnie pare innych rzeczy, o ktorych zapomnialem ;-)

Michal

Ile potrzebowaliście stempli do stropu? My 270 sztuk do tej pory i właśnie miałam telefon,że jeszcze ok 80 muszę kupić :o W domu mam las :roll: A dół ma ok 120m.....no, ale dzięki temu poznałam kilka osób z Murowańca :wink:

U nas dol ma ok. 130m i poszlo ok. 150 stempli, wlasnie majster skonczyl ustawiac. A z ciekawosci: czy miedzy stemplami a stropem macie jeszcze belki drewniane ukladane prostopadle do belek terivy? U nas majster sobie takie zazyczyl o przekroju 5x10cm, byc moze dzieki temu mniej stempli?

Michal

Ja mam namiar na fachowca za 62 PLN/m2 na gotowo tj wiezba, folia, dachowki rynny, okna. Pozdr

Jeśli fachowiec jest godny polecenia, czy możemy prosić o namiar na priva?

Witajcie,

po pięciu latach przyczajki i czytania Muratora w końcu ruszyliśmy z budową naszego "szkieletora". Fantastycznie się prezentuje na tle błekitu nieba.

Pozdrowienia dla wszyskich budowniczych, marzenia się spełniają !

Kiedyś takze planowaliśmy dom w systemie szkieletowym,a w końcu zamieszkalismy w tradycyjnym.Powodzenia :D

My mieszkamy w swoim szkieleciku i cieszymy się tym bardzoo,

powodzenia życzę i będę kibicować

pozdrawiam

ps dokładniej jakie miejsce i jaką ekipę wzięliście

Dzięki bardzo!

Budujemy w Samociążku k/Koronowa z widokiem na dolinę Brdy

Ekipa z Polcan-Dom z Tucholi, ogólnie są OK, drewno stosują bardzo dobre.

Jak montowaliście płytę GK bezposrednio do konstrukcji czy dawaliscie stelaże metalowe ?

zbig

My dawailiśmy tylko stelaż drewniany z łat na skosy, a tak do konstrukcji, pod spodem foila oczywiście

ile realnie odczekaliscie nim wstawiliscie na posadzki - wylewki ciezkie sprzety typu piec, zasobnik na wode czy wklad kominkowy??

No cóż - ja odczekałem niecałe 4 tyg. Pod kominkiem i zasobnikiem rzecz jasna nie ma styropianu. Nie wiem czy to za mało czy w sam raz - zdałem się na opinię kierbuda. A terminy były jak zawsze - napięte.

pzdr.

mkkafe - dzwoniłam jakiś czas temu do Remondis. Przywożą kontener, stoi u Ciebie 7 dni - i tak za kontener 5m3 i płaci się 195zł +7%Vat. Jeśli będzie to bodajże do 2 ton. Później za każdą kolejną tonę trzeba dopłacić 85zł+vat.

Nie wiem jak Corimp.

Słyszałam też, że są jakieś firmy, które przyjeżdżają, sprzątają i wywożą. Pytanie tylko gdzie wywożą? Czy nie do lasu za rogiem :lol:

Co do stawiania pieca na posadzce - czekaliśmy chyba tylko 2-3 tyg... CZas nas gonił i chłodek też :)

i jeszcze drugie pyt

ile realnie odczekaliscie nim wstawiliscie na posadzki - wylewki ciezkie sprzety typu piec, zasobnik na wode czy wklad kominkowy?? Ile czasu? Mi wychodzi ze powinnam 8 tyg odczekac :roll:

A co może stać się z posadzką po postawieniu ww. ciężkiego sprzętu? Beton jest bardzo wytrzymały na ściskanie a posadzka jedynie przenosi obciążenie. Sama nie jest elementem konstrukcyjnym. Jeżeli pod posadzką nie ma styropianu i to co jest poniżej (zagęszczona ziemia, chudziak, strop) jest prawidłowo wykonane, to tydzień maksimum. Ale oczywiście decydujące zdanie i odpowiedzialność ma kierownik budowy.

piotrulex - alez Ty temat tych kierbudow drazysz :o

Wiesz - tego kwiatu jest pol swiatu. Sek w tym ze nie kazdemu odpowiada ten sam stan wiedzy. nie twierdze ze moj kierownik jest najmadrzejszy, ale skoro Twoj kierownik - jak sie chwaliles - do komina z cegly nie widzi potrzeby wkladu stalowego a ty mu wystawiasz celujacy - to ja na ten przyklad dalabym mu lufe i pognala gdzie pieprz rosnie. I na tym polega cala roznica. wiec zaprzestan porownan - to naprawde nei ma sensu- bo niekoniecznie wszyscy mamy to samo pojecie dobrej oceny norm budowlanych - wiec i o cenach nie mamy co dyskutowac - bo w ocenie jednych - inni przeplacaja i odwrotnie

Zgadzam się w 100 %.

zamawialiscie kontener na smieci?? W MZO czy w jakiejs specjalistycznej firmie sprzatajacej?? I ile kosztuje? Na dobe, na ilosc???

Musze zlikwidowac wysypisko smieci ktore sie zrobilo w miesiacu kwietniu przed domkiem

My mieliśmy z Solidusa. Za 7m3 płaciliśmy chyba 350 zł. niezależnie od wagi a powiem szczerze że nie ma co liczyć że kontener 5m3 będzie ważył mniej niż 2 tony. Moim zdaniem nasze kontenery wyładowane nie po brzegi ale z czubem ważyły każdy powyżej 3 ton.

Ładowaliśmy to koparką i łopatą no i ekipa ręcznie. Do tego kafelki, zaprawy i cały syf jednym słowem masakra zarówno wagowo jak i jakościowo. :lol: :lol:

Pod kominkiem nie mamy styro ale pod zasobnikiem 250l. mamy. Wstawialiśmy wszystko powiedzmy po 3 miechach.

Ceny widze poszly w gore

solidus - 3 m3 - 400 zl

5,5 m3 - 600 zl

corimp - 200 zl netto 1 tona, kazda nast 150 zl i dowoz 3,5 netto za km od granic miasta

i remondis - hicior - 1,5 tony - 385 zl i kazda nast 150 zl

i chyba zaczne wywozic to w bagazniku do osiedlowego smietnika :lol:

dori - ja nie mam nikogo takiego - my zaczniemy od gospodarczego - sami ukladac i podejmiemy decyzje co to za fucha i czy damy rade