Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Czolem,

Czy mozecie na szybko powiedziec, czy takie ceny sa dobre?

-tynki maszynowe gipsowe z materialem - 25zl bez faktury

-posadzki maszynowe z materialem - 26zl bez faktury

Jesli ceny sa przesadzone i macie tansze sprawdzone ekipy, mozna prosic o kontakt? Termin roboty - od polowy sierpnia.

3.I jeszcze jedno: zastanawiamy sie, czym oblozyc kominy systemowe. Najprawdopodobniej beda to plytki klinkierowe polskiej firmy Cerrad, typ Rot (cerrad.com.pl). Plytki sa generalnie dostepne w marketach, np. w Leroy'u za ok. 25zl/m2. Najprawdopodobniej taki sam material pojdzie na cokol i na parapety. Jakie widzicie za/przeciw? Czy za te cene widzicie jakas alternatywe, ktora pasowalaby do "domu w stylu wiejskim"? Jakies piaskowce "niby rzezbione" odpadaja ;-)

Pozdrawiam,

Michal

Cześć! U nas ceny właściwie podobne (również bez f-ry): 1, 2 zł różnicy, a na kominie jest płytka klinkierowa.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czolem,

Czy mozecie na szybko powiedziec, czy takie ceny sa dobre?

- tynki maszynowe gipsowe z materialem - 25zl bez faktury

- posadzki maszynowe z materialem - 26zl bez faktury

Jesli ceny sa przesadzone i macie tansze sprawdzone ekipy, mozna prosic o kontakt? [...)

U mnie podobne ceny

Pani wójtowa tłumaczy problem niskiego ciśnienia wody w gminie Białe-Błota:

" Mamy duże zbiorniki retencyjne, ale problemem są filtry, które nie nadążają z uzdatnianiem wody i powstaje wąskie gardło. Planujemy ich wymianę, ta inwestycja będzie kosztowała ok miliona złotych. Na razie jesteśmy na etapie zbierania ofert. Potem powstanie projekt i w końcu je wymienimy"

No to może za 3-4 lata będzie woda w kranach. Bo to co się dzieje teraz to porażka! Czasami w ogóle nie ma wody, a jeśli już jest to takie ciśnienie, że szklankę wody nalewasz w 15v minut :evil: Nie mówiąc już o tym, że pranie czy włączenie zmywarki w takich warunkach jest niemożliwe! :evil: :evil:

Czas kopać studnię?? :-?

Sompsiadka tak mówić nie możesz bo wody pod ziemią zbraknie :evil:

wczoraj dzwoniłam do wójtowej to mówi że spuścili wodę ze zbiorników i dopiero je napełniają

my małej wykąpać nie możemy, bo nie ma wody na piętrze, na parterze leci siurek tyle o ile, o kąpieli swojej można marzyć o 23 dopiero, pranie to włączam o 6 rano to jest jakieś chore

za to zapytałm kiedy będzie zebranie a ona, że sołtys nic nie robi i mu nakaże zrobić zebranie, Murowaniec w tej kwestii jest chory

Kolowa niby plan zagospodarowania jest bez zmian, uściślij źródła :lol: :lol:

Słuchajcie to jest chore z tą wodą w Murowańcu. Fakt ja czasami też widzę lekki spadek ciśnienia, ale żeby wody nie było???

Ale w okresie letnim, podobnież gdzie indziej też tak jest, słyszałam od znajomych z okolic Dąbrowy.

Niestety to jest "zaleta" :evil: :evil: wody z wodociągów

PS Gorgio widziałam wczoraj, że już działacie, powodzenia :D :D :D :D

witam i pozdrawiam wszystkich budujących!

niestety nie zdecydowaliśmy się (a właściwie to teściowie sie nie dali się przekonać) do budowy domu. Prawie udało się nam znaleźć odpowiedni dom i tu zaczynają się schody. Dom jest w stanie surowym zamkniętym, sprzedający zobowiązał się do wstawienia okien, drzwi wejściowych, na podłogach ma być wylewka, ściany - gładź pomalowana na biało i to chyba byłoby na tyle.

Dom jest ocieplony ale nie otynkowany, brakuje szamba, ogrzewania (poprowadzone instalacje ale brak kaloryferów, pieca).

I tu dochodzimy do pytania, czy ktoś mógłby w przybliżeniu podać jakie koszty jeszcze nas czekają? Sprzedający ma firmę i rzuca tylko tekstem w stylu "to będzie niewiele kosztowało" ale ile to niewiele wynosi??

działka ma 1500 metrów ale brakuje ogrodzenia - znowu koszty.

z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i namiary

justyna

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą "Budico" z Ołowianej?

Ja brałem od nich beton.

Nie jest to może to samo co ThomasBeton (trafiała się czasami pospółka), ale do jakości generalnie nie można się przyczepić. Przykładem niech tu będzie Betor- po wylaniu nadproży ich betonem kilka dni później wszystko musiałem robić na nowo- "beton" mogłem rozwalić zwykłą deską :-( Oczywiście reklamacji nie uwzględniono, "bo beton wyjechał dobry" :evil:

Słuchajcie to jest chore z tą wodą w Murowańcu. Fakt ja czasami też widzę lekki spadek ciśnienia, ale żeby wody nie było???

Ale w okresie letnim, podobnież gdzie indziej też tak jest, słyszałam od znajomych z okolic Dąbrowy.

Niestety to jest "zaleta" :evil: :evil: wody z wodociągów

PS Gorgio widziałam wczoraj, że już działacie, powodzenia :D :D :D :D

hmmmmmmm

tez mam wode z wodociagu ale w naszych okolicach nie obilo mi sie o uszy aby ktos mial takie problemy ...

Justyna77 wykończeniówka to najdroższy etap! Postawienie domu w stanie surowym zamkniętym to dopiero początek dłuuuugiej i bardzo drogiej drogi.

Ja też jestem zdania, że 100tys to mało... Oczywiście zależy to od ... WSZYSTKIEGO.

Inaczej - niektórzy wybudowali dom i mieszkają za 300-350tys (gdzie 120-150tys to stan surowy zamknięty) a inni włożyli już w chatę 850tys i brakuje im "tylko" 100zł do wykończenia na cacy...

Także ja mieszczę się zdecydowanie w tej pierwszej grupie :lol: - mierzę siły na zamiary, dlatego często trzeba korzystać z kompromisu - cena, niestety, jest istotna. Trzeba się nauczyć kompromisu i pokory. Ale efekty i tak są cudowne :)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą "Budico" z Ołowianej?

Ja brałem od nich beton.

Nie jest to może to samo co ThomasBeton (trafiała się czasami pospółka), ale do jakości generalnie nie można się przyczepić. Przykładem niech tu będzie Betor- po wylaniu nadproży ich betonem kilka dni później wszystko musiałem robić na nowo- "beton" mogłem rozwalić zwykłą deską :-( Oczywiście reklamacji nie uwzględniono, "bo beton wyjechał dobry" :evil:

My braliśmy późną jesienią beton z Betoru. Było wszystko ok. Terminy, dostwa, jakość betonu. Za to teraz nawalili. Zamówiliśmy pustaki wentylacyjne, ściągnęłam ludzi na działkę, by je odebrali i nagle dostaję telefon, że pustaki nie dojadą, bo... w komputerze są na stanie, a w magazynie ich nie ma. Dostawa za 3 tygodnie. No, to było takie sobie. Poprosiłam o potwierdzenie mailem, że za 3 tygodnie rzeczywiście ten towar do nas dojedzie. Cisza. Może za dużo wymagam?

I tu dochodzimy do pytania, czy ktoś mógłby w przybliżeniu podać jakie koszty jeszcze nas czekają? Sprzedający ma firmę i rzuca tylko tekstem w stylu "to będzie niewiele kosztowało" ale ile to niewiele wynosi??

działka ma 1500 metrów ale brakuje ogrodzenia - znowu koszty.

z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i namiary

justyna

Ja też przychylam się do opinii innych forumowiczów. Minimum 100 tys. U nas doprowadzenie budowy do etapu, kiedy będziemy mogli zamieszkać, i zamknięciu się w kosztach 350 tys. jest nierealne. Mam kuku na punkcie stolarki. No i będziemy mieć pompę ciepła. Dodatkowo wybraliśmy projekt z masakrycznie drogim dachem :o .