dori 12.06.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 To się zgadza, że nikt tego nie przestrzega... Może tylko próbujemy zwalniać. Każdy wg swojego uznania - jeden na 40-stce zwolni do 60-ciu, bo sumienie mu tak podpowiada, inny w ogóle nie zdejmie nogi z gazu a i są tacy, którzy w ogóle ju z nie widzą znaków ograniczenia prędkości, śmigną powyżej setki bez wahania. I niestety najbardziej brawurowo jeżdżą motocykliści. Ja to też uwielbiam... I wszyscy myślimy, że jesteśmy doskonałymi kierowcami. Że - ojej! tam się wydarzył wypadek, ale nie dociera to do nas, że równie dobrze my moglibyśmy być na jego miejscu. Bo przecież nam się to nie przydarzy, my jestemy lepsi, bardziej uważamy. Tak nam się tylko wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 12.06.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 mieście jest ograniczenie prędkosci. a kto go przestrzega ? Nikt nie przestrzega, może poza osobami, które dopiero co odebrały prawo jazdy. Ale ja staram się nie jeździć w mieście szybciej, niż 60, bo po prostu boję się, że przez chwilę mojej lub czyjejś nieuwagi zrobię sobie i komuś krzywdę. Tą moją jazdą (że tak wolno) wkurzam całe rzesze kierowców. No i trudno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 12.06.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 widzieliscie ceny gazobetonu na allegro? proponuje sortowanie po cenie Badal ktos ten temat? Chodzi mi o rzetelnosc tych firm i jakosc oferowanego produktu. Moze ktos ma jakies doswiadczenia... dzieki i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.06.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 mieście jest ograniczenie prędkosci. a kto go przestrzega ? Nikt nie przestrzega, może poza osobami, które dopiero co odebrały prawo jazdy. Ale ja staram się nie jeździć w mieście szybciej, niż 60, bo po prostu boję się, że przez chwilę mojej lub czyjejś nieuwagi zrobię sobie i komuś krzywdę. Tą moją jazdą (że tak wolno) wkurzam całe rzesze kierowców. No i trudno! Ja przestrzegam. Prawo jazdy mam dopiero 3 lata i przestrzegam przepisy. Po to one są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARAG 12.06.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Zadzwoniłam do p.Anny Mrotek i poprosiłam o przybliżone koszty notarialne. Wyceniła swoją usługę na 1040 zł, więc nie jest tak źle myślałam ze bedzie gorzej. Co prawda pytała sie o wartość nieruchomości na podstawie której licztyła koszty, ja świadoma tego ze próg to 60 000 tyś podałam ok 55tyś. Ale gdybym chcała sprzedać działkę wołałabym conajmniej 80 tyś . Czy zaniżenie wartości nierchomości może sie na mnie zemścić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.06.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Urzad Skarbowy moze zakwestionowac cenechoc mnie sie to nigdy nie zdarzylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 13.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jeżeli cena działki jest "okazyjna" to lepiej podejść do urzędu skarbowego. Ja kilka lat temu kupiłem mieszkanie, właścicielom spieszyło się ze sprzedażą potrzebowali gotówki a ja akurat miałem więc dogadaliśmy się co do ceny. nie była specjalnie zaniżona, ale atrakcyjna. Po dwóch latach wzewali mnie do urzędu skarbowego, stwierdzili, że zaniżyłem cenę, naliczyli podatek i odsetki, które mnie powaliły (w sumie kilkaset złotych). Żeby się odwołac, musiałbym zatrudnić rzeczoznawcę, dokonać wyceny i odwoływac się. Tyle, że wycena wcale nie była wiele tańsza niż naliczony podatek i nie dawała pewności, że US się odwoła i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.06.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Ale to przecież od razu (do 2 tygodni bodajże) po podpisaniu aktu idzie się do skarbówki zgłosić i wtedy oni weryfikują tę wartość, więc o co całe zamieszanie? Nawet jak zakwestionują wartość, to po prostu naliczą podatek od takiej wartości jaką uznają za stosowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 13.06.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 No niby tak. Notariusz pobiera podatek i nie ma żadnego obowiązku dodatkowej wizyty w US. Przy sprzedazy np. samochodu podatek od czynności cywilno prawnych płaci kupujacy i od razu rejestrując umowę w US następuje sprawdzenie ceny, ale w przypadku nieruchomości takiego obowiązku nie ma. Sprzedający musi złożyć PIT i albo zapłacić podatek, albo skorzystac z jakiejś ulgi, ale kupujący nie musi zgłaszac dodatkwo umowy kupna bo robi to notariusz. Ja po prostu nie poszedłem do US i zapłaciłem za niewiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 13.06.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Ale to przecież od razu (do 2 tygodni bodajże) po podpisaniu aktu idzie się do skarbówki zgłosić (...) Zwykle w cenie notariusza jest taka usługa - a zatem samego "pita" nie trzeba osobiście składać. Poza tym US ma kika lat (zdaje się, że 2 lata) na weryfikację transakcji i dopalenie odsetek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARAG 13.06.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 US nie naliczy mi podatku bo działka to darowizna od rodziców, wiec jestesmy zwolnieni z podatku. chodziła mi raczej o to czy w przyszłości starając sie o kredyt , ta teraz zaniżona cena, czegoś mi nie utrudni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 13.06.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 ODDAM GRUZMoże komuś się przyda gruz np. do utwardzenia drogi. Jest to cegła pełna obłożona tynkiem. Jeśli nie znajdzie się chętny to może macie namiarry kto niedrogo zabierze (najchętniej dużym samochodem) mi ten gruz sprzed domu?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 13.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 US nie naliczy mi podatku bo działka to darowizna od rodziców, wiec jestesmy zwolnieni z podatku. chodziła mi raczej o to czy w przyszłości starając sie o kredyt , ta teraz zaniżona cena, czegoś mi nie utrudni. pozdrawiam Starając się o kredyt będziesz musiała złożyć w banku (lub bank sam to zrobi) operat szacunkowy. Operat ma się nijak do ceny, którą podasz u notariusza. Cena działki jest wyliczana na podstw. średnich cen sprzedaży gruntów na danym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 13.06.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Widzieliście tą akcję w Opolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 14.06.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Widzieliście tą akcję w Opolu? Jaką? O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 14.06.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Widzieliście tą akcję w Opolu? Jaką? O co chodzi? Pomylili się i najpierw dali Cerekwickiej nagrodę ,która powinien dostać Zakopower a potem przepraszali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 14.06.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Macie namiary na sprawdzonego człowieka, który potrafi dobrze murować z klinkieru? Chcemy zrobić ogrodzenie i wolelibyśmy żeby dobrze to wyglądało.Orientujecie się jaki może być koszt takiej usługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 16.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Oddam gruz. Odbiór we własnym zakresie. Z mojej strony mogę zaproponwać wynajęcie koparki (na mój koszt) i załadunek. Mogę podesłać zdjęcia Była zainteresowana osoba, ale chyba się rozmyśliła, więc ogłaszam ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majcher 16.06.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Dobra, kończę wątek Nie ma zamieszania. Pojawiło się pytanie czy z powodu zaniżonej wartości mogą się pojawić przykre konsekwencje. Ktoś dopowiedział, że US może zakwestionowac cenę, więc opisałem jak to kiedyś ja musiałem zapłacić, bo przespałem sprawę. Jako kupujący nie mam obowiązku powiadamiania urzędu skarbowego o zakupie działki - robi to notariusz, ale warto to zrobić, żeby mieć spokojny sen. Tyle A tak w ogóle to na początek tygodnia dużo uśmiechu dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 16.06.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Widzieliście tą akcję w Opolu? Jaką? O co chodzi? Pomylili się i najpierw dali Cerekwickiej nagrodę ,która powinien dostać Zakopower a potem przepraszali widziałam tylko zajawki ale mają jej to wynagrodzić, ciekawe jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts